Skocz do zawartości

Trawel

tomi78

Rekomendowane odpowiedzi

@All,

czy ktoś może polecić mi jakiegoś trawela, którym można łowić małymi przynętami (głównie woblery od 2 do 6 cm, wirówki 0-2, małe i lekkie gumki)?

Ciężar wyrzutu mniej więcej od 5 do 20 gramów.

Długośc kija 2,6-2,7 m.

Kij musi być dostępny w Polsce i ma być niedrogi.

Zależy mi na konkretnych propozycjach. :D

http://www.mikado.pl/sklep/?module=Katalog&func=produktv iew&katid=660&prodid=3485

Zastanów się nad tym patyczkiem - jest dostępny w różnych długościach - a gramatura pozwala mysleć o lekkim łowieniu.

Niestety nie miałem go w ręku...

Pozdrawiam,

P.

Witaj Rognis

Próbuję coś Ci dobrać tylko mam za mało katalogów. W tych co mam nigdzie nie podają długości woblerków, ani numerów obrotówek. To napewno są jakieś katalogi z odrzutu... .

Proponuję Ci zapoznaj się z travelami z serii HM62 lub Team Dragon. Są bardzo sympatyczne i ślicznie wykonane. Możesz dodatkowo zamówić sobie dedykację i srebrną rybkę na gryfie. Katalog jaki mam niestety nie zawiera tych cennych parametrów tylko jakieś śmieszne gramy od iluś tam do iluś tam. Ale kijki są fajne i bardzo poręczne w podróży. Polecam.

przesyłam pozdrowienia

• 5 lat później...

Dzięki za odpowiedź Hasior. Chyba nic lepszego nie znajdę w tych pieniądzach, bo jak widzę poziom wyżej to za ok 500 Shimano w ravenie dostanę, lub jeszcze wyżej za ok 1000 Tidemaster w żbiku lub coronie...

Konger aż takim badziewiem nie jest więc chyba warto. Na łódkę 270 trochę zbytnio ale trudno...

Mówisz machałeś tym kijem(?) H'a komfortowo obsłuży gumy już od 7-8 cm na 5 gr główce?

Spróbuję podłączyć się po wątek.

Czy ktoś ma, używa, planuje lub w najgorszym wypadku znalazł wiarygodne info o talonie 86MHFT4. Przy założeniu że ma to być krótki po złożeniu travel, ten okazuje się praktycznie jedyny na rynku. Cała reszta, pomijając CTS'y robione na zamówienie to 3 części.

Czy można traktować go jako uniwersalny, podróżny kij szczupakowo-sandaczowy? Jeśli w tym przypadku to możliwe to chciałbym pogodzić w następującej kolejności:

duże rzeki - łowienie z brzegu

ciepłe morza, wyjazdy wakacyjne więc ryby kompletnie nieprzewidywalne ale raczej nie wymagające

Mongolia bądź inne w tamtym kierunku jako uzupełnienie light zestawu kijów

woda stojąca - łowienie z łódki, szczupłe i na końcu sandacz.

Przynęty to pół na pół gumy i woblery.Z tym że zalezy mi na większym poczuciu komfortu operowania raczej w górnym przedziale cw niż na dole.

Inne propozycje mile widziane.

Tomaszek11

Tomi78

Poszukaj u zbrojmistrzów blanków muchowych ale morskich.

Ja zrobiłem ładnych parę lat temu taki eksperyment i udał sie w 100%. Ściagnałem z USA blanki Lamiglasa IM 700 (zielone) i z blanku klasy 7 wyszła zajebista wedka do 14g na którą przypadkiem, ale bez problemu w ubiegłym roku wyjechał szczupły 101cm i to z rzeki!

Na blanku 9 AFTMA wyszła kapitalna 20 gramówka a na 12-13 wyszła 40g armata :mellow: .

Te blanki są 4 częściowe dł 9 ale na pewno będą też krótsze.

Przy zbrojeniu, w dolniku rozważ założenie dwóch przelotek, to podnosi moc kija,- która w muchówce jest gdzie indiej niz w spinningu, ale to już zbrojmistrz Ci powie bo każdy blank jest inny a takie adaptacje nie zawsze wychodzą...

Kombinuję dokładnie tak samo. W tej chwili czekają na ubranie 3 winstony i dwa z nich #10 i #12 zostaną sprofanowane pod spina.

Dużo sobie obiecuję po #12MX ale jakoś nie mam przekonania że wyjdzie z tego kij o realnym cw 40 - 45gr.

Bardziej realne wydaję się dobre 20 - 22 gr i stąd moję pytanie o talona jako uzupełnienie do zestawu traveli z przeznaczeniem śriednio/mocny kij szczupakowy.

Jeśli z muchówek wyjdzie coś sensownego to napiszę parę zdań.

tomaszek11

niestety na sucho to tylko mozna przeliczyć ile linki i o jakim ciężarze może na nim latać ale to jednak nie to samo co cieżar przynety spinningowej, choć w bezpiecznym przybliżeniu tak.

Do tej mojej 40 na AFTM 12-13 zakładałem juz nawet 50g główki i było wszystko ok, duże woblery też bez problemu, jerki do 10cm także ok,- mimo wagi oh 50-60g. Mówiąc prościej im bardziej skupiona masa w przynecie tym lepiej kij sobie z nią radzi. Tego rodzaju muchówki mają najczęściej dośc pałowatą szczytówke więc do prowadzenian wobków i jerków nadają się.

Z kolei z gumami jest trochę inaczej, ale wierz mi,- polubisz to bujnięcie srodkiem :lol:

Witam ,

86MHFT4 to stary travel Talona z IM6 . Już kilkanaście lat . Pamiętam , że miałem przez chwilę w ręku spinna na tym blanku uzbrojonego przez fachowca . Ciężki , sztywny , do niczego . Takie zrobił wrażenie .

Poszukiwanie blanków travel pośród muchówek jest całkiem do rzeczy. Wydaje się , że tu mogą pasować blanki morskie przenoszące dodatkowe obciążenia ekstremalnych rzutów od siły wiatru i ciężaru dłuższych sznurów muchowych . Uniwersalnemu cw 20 G odpowiada 20/(30*0,0648) ~ 10 klasa AFTM . Chyba jest kilka blanków SW długości 9’ stóp , 10 lub 11 WT w 3-7 częściach . Ale czy 9’ to długość uniwersalna dla wędki spinn/cast ? Z brzegu przeważnie wystarczy ale na łódkę chyba za długi .

Dla mnie uniwersalny travel cast to 8’ 9’’ , 3 piece , 17 Lb , cw ¾ Oz (+- ¼ Oz) , akcja moderate lub medium fast , ugięcie równomierne . Nikt nie podpisuje się pod tym , seryjnie .

Ciekawe co wyjdzie z Winstonów ? :unsure:

„Bujnięcie środkiem” , nawet małego klenia , polubisz na pewno . :D

Pozdrawiam