Zanderix Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Szukam ładowarki do akumulatora żelowego 110Ah. Czy któryś z kolegów może polecić konkretny, sprawdzony i tani model ? PZDRZanderix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 ta ładowarka jest trochę za słaba do 120ah.nie potrzebne ryzyko że niedoładuje czy coś podobnego.za tą kase co dałeś dostałbyś bardzo dobrą i polecaną ładowarkę est 516. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Wiesz co jeszcze sprawdziłem w instrukcji. Ładowarka zalecana do Aku od 20 do 120 Ah. Także jest ok. Broń Boże, nie polemizuję z wyższością jednych ładowarek nad drugimi chciałem tylko napisać że mi się sprawdza. Cały zeszły sezon dawała radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Voldemort Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Witam, Wracając do polecanych ładowarek używam ładowarki Ultipower 8A do aku 120 Ah. koszt ładowarki ok 260 zł.Ładowarka elektroniczna również nie martwisz się o to kiedy odłączyć. ładowarkę można zostawić podłączoną podobno nawet na zimę. Gdy napięcie spadnie ładowarka sama doładuje (według specyfikacji sprzedawcy, sam nie próbowałem). Pozdr,Rower Używam tej samej ładowarki i jestem zadowolony Akumulator Toyama Gel 90Ah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Ciekawe czy po spłynięciu wieczorem i zapieciu tej ładowarki do AKU 120 AH rankiem będzie full.Teoretycznie 8 A x 10 godzin to jest 80 AH.A z reguły jest tak, że ładowarka nie osiąga swojej pełnej mocy. U mnie EST 516 przy rozładowanej 120 AH daje na początku 12-13A zamiast znamionowych 15A a później w miarę ładowania spada. Co nie zmienia faktu , że może to być dobra ładowarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Voldemort Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Ciekawe czy po spłynięciu wieczorem i zapieciu tej ładowarki do AKU 120 AH rankiem będzie full.Teoretycznie 8 A x 10 godzin to jest 80 AH.A z reguły jest tak, że ładowarka nie osiąga swojej pełnej mocy. U mnie EST 516 przy rozładowanej 120 AH daje na początku 12-13A zamiast znamionowych 15A a później w miarę ładowania spada. Co nie zmienia faktu , że może to być dobra ładowarka. Według mnie ta ładowarka nie da rady tak szybko naładować rozładowanego akumulatora 120Ah. Z praktyki rozładowany akumulator Toyama 90Ah do ~ 11V, ładuje ona na full w 12godzin. Natomiast wielkim jej plusem jest to, że jest niewielkich rozmiarów i jest stosunkowo lekka, co ma czasami znaczenie (w namiocie na polu namiotowym zajmuje mało miejsca ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 miałem na myśli dokładnie to co napisał kolega [godski].nie mówię że ładowarka jest zła lecz teoretycznie producont w papierach napisze co mu się podoba i faktycznie naładuje twój aku ale praktycznie będzie chodziła na max obrotach i wydłuży się czas ładowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 O to wlasnie chodzi, ze raczej nie bedzie full.EST516 ma potencjometr, ktorym mozna zwiekszyc prad(w granicach rozsadku). Chodzi o to, zeby utrzymac prad 10% pojemnosci przez jak najdluzszy okres.W momencie, jak zalazy nam na czasie, przy mocniejszym transformatorze(15A) mozna (majac na wzgledzie szybsze zuzycie aku) wymuszac nieco wieksze prady niz owe 10%. Ladowarka 8A nie bedzie duzo mniejsza ani lzejsza, a jezeli jeszzce nie posiada owego potencometru... Przy rozladowanym aku musialem zjezdzac potencometrem na min a i tak prad bywal w poczatkowej fazie w okolicach tych 10%.Jak elektrolit sie nieco nasycil, prad spadal i moglem nieco podkrecic potenjcometr w celu uzyskania wiekszego pradu. W momencie trafo 8A i braku regulacji, moze sie zdarzyc ze na poczatku prad bedzie wiekszy niz mozliwosci urzadzenia, natomiast pozniej nie bedzie mozna go zwiakszyc. Widzialem takich urzadzen juz sporo (nawet z wiekszym trafo) - ladowanie pradem 10A przez 05h, pozniej 1h - 5A, nastepnie 99h - 05A <_< Gumop.s.podalem przyklad, natomiast nie wiem czy tak jest w urzadzeniu powyzej. Juz nie bede tego sprawdzal - wspomniany EST516 zupelnie mi wystarcza i wcale nie jest(jak dla mnie) duzy i ciezki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Jak podłączyłeś go do tego prostownika w garażu i poszło sporo ponad 15 V , to mogłeś go usmażyć.Maksymalne napięcie przy ładowaniu aku Gel i AGM to 14,7-14,9V.Mówimy tutaj o pracy cyklicznej, tzn. takiej jak są one przez nas użytkowane (naładowanie na full-rozładowanie do 12,5V lub mniei - naładowanie na full-...). I nie sądze, że wcześniejsze odłączenie prostownika przy np. 14,4 V przedłuży żywot AKU. Nie będzie on do końca naładowany. Te same akumulatory przy pracy buforowej (takiej jak w UPS-ach) powinny być ładowane max. do 13,5-13,8 V. Bazuję na moich doświadczeniach i na instrukcjach/specyfikacjach akumulatorów i ładowarek. WLasnie testuje 2gi komplet akumulatorow (ten 10Ah zepsulem podlaczajac zarowke by go rozladowac i zapominajac o nim) teraz mam 12Ah+nieznany duzy kloc aka NDK najpierw testowalem 12 oraz NDK w stanie jakie je dostalem (echo pokazywalo 12.7V i wyniki 12 byly takie sobie (11h) - NDK mnie zastrzelil praca przez 31h+ i napieciem ciagle 12.2v wiec pewnie byly szanse by do 40 dociagnal a to by dalo wystarcxajaco wiatru nawet na dlugi letni weekend caly dzien na wodzie (bo tam gdzie lowie w nocy nie wolno).Teraz po naladowaniu (ta sama ladowarka co poprzednio) 12 ma 14.8V (sic!) co powinno przedluzyc jej zycie o tyle o ile bym sie spodziewal a NDK 13.2 to chyba by tydzien bez przerwy chodzil - chyba go zamocuje na stale na lodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kajtelek2 Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Witam.Mam akumulator żelowy 12V 100ah i potrzebna mi ładowarka do niego czy ta ładowarka http://allegro.pl/ladowarka-akumulatorow-zelowych-12v-2-90ah -auto-fv-i2187691940.html naładuje go i w jakim czasie?Będzie dobra ,czy naładuje do 100%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 W 30 albo 40 godzin naładujesz do pełna. Ale może to być mało.Kolego, nie ma co oszczędzać. Kup sobie polecaną przez kolegów EST-516 i będziesz miał spokój na lata. 10 -12 godzin i aku naładowany 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 taka ładowarka może jet dobra do ładowania akumulatorka sondy.chłopie daj sobie spokój i poszukaj konkretnej ładowarki 12-15A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 manonegra13 Opublikowano 11 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Do ładowania akumulatora żel 90Ah posiadam ładowarkę STCL http://www.sonarsklep.pl/ladowarka-do-akumulatorow-zelowych- agm-kwasowych-46812a-12v-p-234.html ładuję nią nie cały rok , jak dla mnie jest ok po naładowaniu przechodzi w stan podtrzymania , ładowarka ma wbudowany wentylator zapobiegający przegrzaniu.Do ładowania akumulatora echa 12Ah używam ładowarki impulsowej z balanserem IMAX B6 http://abc-rc.pl/p/7/3101/ladowarka-cyfrowa-z-balanserem-ima x-b6-zlacza-tamiya-ladowarki-i-osprzet.html ładowarka ładuje natężeniem od 0,1-5A Ładowanie LiIon LiPo i LiFe Ładowanie Ni-Cd i Ni-MH .Ja osobiście używam ją do ładowania żelówki od echa , akumulatorków paluszków do aparatu , jak dla mnie jest Ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Dorzucę i ja swoją opinię.Jakieś 5 lat temu kupiłem sobie ładowarkę Multi XS 7000 firmy CTEK.Ładowałem różne akumulatory od żelowych 7Ah z UPSów do samochodowych 200Ah. Dla mnie idealny produkt.Tu możecie sobie poczytać http://www.sklepcentra.pl/centra/ctek.htmltu macie test który po latach potwierdził mój wybór.http://www.auto-swiat.pl/1-test-ladowarek-do-akumulatorow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Wszystko dobrze, tylko taka 10A a to jest minimum dla w miarę szybkiego naładowania aku 100 i więcej Ah kosztuje ponad 5 stówek.Mojej EST uzywam już grubo ponad 5 lat i prąd max 15A i za 3 stówki dla mnie to ideał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paawelek83 Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 O ile nie mam problemu z kwasami - przerobiłem ten tamat dość dobrze to z żelem tracę właśnie cnotę Wyczytałem, że właśnie żele wymagają większego zachodu ot chociażby uwagi na volty (magiczne 14,9), a nie tylko ampery - stąd moje pytanie o dobrą i sprawdzoną ładowarkę do żelówki - bez względu na koszta. Kwasówki obskakiwaliśmy z kolegą oryginalną Minkotowską ładowarką, która była na tyle inteligenta, że takiego lenia jak ja wyręcza z obowiązku pilnowania procesu ładowania bateryjek i dlatego właśnie szukam czegoś analogicznego dla żelu PZDRZanderix W takim razie stefpol 516 będzie odpowiedni dla lenia bo podłączasz i.... zapominasz aż do momentu kiedy będziesz jechał na ryby. Wtedy odpinasz już gotową baterię od prostownika i na wodę. Wiem bo mam 516 ale używałem do kwasa deep cycle 100ah i po 2 latach użytkowania takiej bateri 1x w tygodniu od maja do połowy grudnia jeśli pogoda pozwoliła bateryjka była wciąż jak nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paawelek83 Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Ale widzę mnóstwo fachowców od ładowania akumulatorów.Ludzie możecie kupić sobie ładowarkę która będzie wam dawała i 30A podczas ładowania ale jak podepniecie aku to może się okazać że amperomierz pokaże wam np 7A bo TAKI PRĄD BĘDZIE POBIERAŁ AKUMULATOR ze względu na stan rozładowania.Z praktyki wiem że jak rozładowywałem swój aku(sznajder marine 100ah) do ok 10,8V(minimum dla aku głębokiego rozładowania jest 10,5V) po podłączeniu do EST 516 bądź do profesjonalnego warsztatowego prostownika Telwin(oba prostowniki to automaty) zawsze amperomierz pokazywał ok 7A(nie dało się podać większzego prądu mimo potencjometru na max a max zakres EST516 jest 15A). Czyli prawidłowo rozładowany(max do 10,5V) aku o pojemności np. 100Ah nie będzie potrzebował ani nie pobierze prądu o natężeniu nawet 10A. EST516 ma max prąd ładowania 15A i powinna obsłużyć prawidłowo rozładowaną baterię(do 10,5V poniżej tego napięcia w akumulatorze zachodzą nieodwracalne zmiany skracające jego żywotność i zmniejszające pojemność itd) nawet 180Ah i prawdopodobnie miernik nie pokaże 15A. Co do teorii szybkości ładowania to powiem tak: ładowanie akumulatora to skomplikowany proces chemiczny do którego potrzeba czasu aby przebiegł prawidłowo a nie upchnięcie na siłę prądu w plastikowym pudełku gdzie im większa siła tym szybciej i więcej prądu zmieści się w pudełku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Kolejny fachowiec Mnie EST w początkowej fazie ładowania AKU AGM pokazuje 12-13 A. Aku rozładowane do 12,5 Volta . Więcej po dniu pływania nie udało mi się rozładować. Zaznaczam, że pływam po niewielkich jeziorach. Ten akumulator jest dziwny bo tydzień po naładowaniu trzyma 13,2 V. A jest kupiony w styczniu 2009 roku Piszesz że nie pobierze 10 A a u mnie pobiera. Jak go rozładuję podczas weekendu majowego to mogę wysłać ci fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Zgadzam sie, ten temat + akumulator + silnik elektr. to zdecydowanie potencjalni faworyci do podania zgloszenia do nagrody Nobla (perpetuum mobile). Gumop.s. A i ja tez mam jakis kiepski aku bo i u mnie prad czasem podskakiwal powyzej 10A, do znudzenia podawany potencjometr pozwalal w pocz. fazie prad zmniejszyc a pozniej (do pewnego czasu zaleznego od stopnia nasycenia elektrolitu) prad zwiakszac. Powyzej pewnego st. nasycenia pradu nie dawalo sie wymusic 10A i malal on praktycznie do 0 w koncowej fazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam. Czy ktos moze.wytlumaczyc, dlaczego pomimo napiecia koncowego.14,7V aku 100ah byl tylko naladowany w niewielkim stopniu. Ladowarka to sunstorm automat. Po oddaniu baterii do sefwisu naladowali go zwyklym prostownikiem pradem 4A.Jeszcze dodam ze prostownik dziwnie sie zachowywal.poniewaz rozladowany aku do.okolo 80% ladowal w 2 godziny( prad ladowania 8A).Napiecie koncowe bylo ok pomimo ze elektrolit nie osiagal wlasciwej gestosci i o co tu chodzi. Nie chcialbym wydawac znow na nowa ladowarke dlatego prosze o jakies logiczne wytlumaczenie tej sytuacji. Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez Kadet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Czy ten aku to kwasiak czy żel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 AGM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Miałem tak z zużytym AGM-em SBB 120 Ah. Ładował sie szybko do 14,7 V, a na wodzie wytrzymywał 0,5-1 godzinę.Miał prawie 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 W niedziele sprawdze go pod obciazeniem chociaz obecnie w spoczynku trzyma 3 dzien 13V. Przed reklamacja mial w tym czasie juz tylko 12.7. No nic, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) Podobne zjawiska z moim starym AGM miałem, z tym że z niewiedzy ładowałem go ładowarką do kwasiaków o zbyt wysokim napięciu,co spowodowało że stracił właściwości i zaczął gazować. Aku" ładnie "spuchło pojemność spadła o połowę i nadawał się do utylizacji.Zawsze go ładowałeś tą ładowarką? Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez sebalos.77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 W niedziele sprawdze go pod obciazeniem chociaz obecnie w spoczynku trzyma 3 dzien 13V. Przed reklamacja mial w tym czasie juz tylko 12.7. No nic, zobaczymy.Długo juz służy? Moim zdaniem to juz złomek może byc. Co to za marka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Zanderix
Szukam ładowarki do akumulatora żelowego 110Ah.
Czy któryś z kolegów może polecić konkretny, sprawdzony i tani
model ?
PZDR
Zanderix
Top użytkownicy dla tego pytania
83
64
56
42
Popularne dni
25 Lip
20
10 Cze
19
1 Lip
18
26 Lip
16
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 83 odpowiedzi
siarq 64 odpowiedzi
Kadet 56 odpowiedzi
Pietruk 42 odpowiedzi
Popularne dni
25 Lip 2017
20 odpowiedzi
10 Cze 2016
19 odpowiedzi
1 Lip 2016
18 odpowiedzi
26 Lip 2016
16 odpowiedzi
Popularne posty
Voldemort
Sprawa załatwiona - dla zainteresowanych (też mających problem z buczeniem wentylatorka w ładowarce Schumacher) Ładowarkę można bez problemu rozkręcić, bez jakichkolwiek oznak ingerencji w urządzenie
BOB1
I ładowarka już u mnie! Co tu dużo gadać, Wielkie Brawa dla firmy Sonar.pl! Od zamówienia do dostarczenia na wioskę bez numeracji większości domów, potrzebowali 22 godziny!!! Teraz "dobijam" aku i za
Kadet
Szmery, bajery i tyle. Dajcie sobie spokój z automatami. Nie zrobią gęstości elektrolitu. Zasilacz laboratoryjny, wspomniany Kulon, czy nawet stary poczciwy stefpol zrobi robotę.
Opublikowane grafiki
914 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi