Zanderix Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Szukam ładowarki do akumulatora żelowego 110Ah. Czy któryś z kolegów może polecić konkretny, sprawdzony i tani model ? PZDRZanderix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Od zawsze ladowalem ladowarka automatyczna do 14,7V. Aku to Megalight Power.Juz od nowosci budzil moje zdziwienie poniewaz gdy raz zdarzylo sie zejsc ponizej 11,8V pod obciazeniem to za tym progiem napiecie spadalo juz blyskawicznie. Po podlaczeniu do ladowarki ladowal sie pradem 8A tylko 5h. Obecnie jak pisalem na poczatku przed oddaniem do serwisu, przy tych samych parametrach ladowania aku byl niby nabity na max juz po 2h. Po powrocie z reklamacjii w opisie napisali : Akumulator dostarczono w stanie rozladunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) Poszperałem trochę i znalazłem wyjaśnienie,na stronie producenta są wszystkie dane dotyczące ładowania. Zrobiłeś to co ja,czyli zbyt wysokie napięcie ładowania,dla tego aku to 13.62 V przy ładowaniu cyklicznym a ładowarka dawała 14.7 V. Efektem jest gwałtowny spadek pojemności w skutek zmian w strukturze mat szklanych z których zbudowanych jest bateria w technologii AGM. Prawdopodobnie testy nawodne to potwierdzą. To co znalazłem wysłałem na priv. Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez sebalos.77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Dziwny AGM. W moim SBB W instrukcji jest 14,7 V przy cyklicznej pracy . Przy buforowej (UPS) jest mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zwierzu Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Faktycznie coś dziwne te parametry .Dla przykładu Toyama setka, ma dla pracy w standby-ju napięcie ładowania 13,5V - 13,8V, a dla pracy ciągłej 14,4V - 15V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 eljotnes Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 aku 100 deep cycle co myślicie o tejMikroprocesorowa Ładowarka UP 1,5A Inverted Pulsehttp://www.mc-sklep.pl/mikroprocesorowa-ladowarka-up-15a-inverted-pulse-wyswietlaczem-led-p-512.html a możeSUNSTORM 4 / 6 / 8 /12 A 12V http://www.sonarsklep.pl/ladowarka-do-akumulatorow-zelowych-agm-kwasowych-46812a-12v-p-910.html ewentualnie sprzedawca polecaSchumacher SCI 10A 12V/6Vhttp://www.mc-sklep.pl/schumacher-sci-10a-12v6v-odsiarczaniem-do-akumulatorow-zelowych-p-692.html jedne 5 stopnowe inne 7 stopnoioweprzegladajac rózne ogłoszenia i opisy mozna stwierdzić iż na stronach sprzedawców pojawają się podobne wykresya zalety niby mają wszystkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) Dla cyklicznej pracy jak najbardziej 14,7V. Tylko czy faktycznie bateria przyjmie wiecej ladunku jak np. dobicie do 14.4V. Przeciez i tak od tego progu zaczyna gazowac elektrolit co jest objawem pelnego naladowania.Co raz czesciej zastanawiam sie nad ladowarka Ctek w wersji 10A. Droga ale ludzie chwala sobie Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez Kadet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 n15 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Od zawsze ladowalem ladowarka automatyczna do 14,7V. Aku to Megalight Power.Juz od nowosci budzil moje zdziwienie poniewaz gdy raz zdarzylo sie zejsc ponizej 11,8V pod obciazeniem to za tym progiem napiecie spadalo juz blyskawicznie. Po podlaczeniu do ladowarki ladowal sie pradem 8A tylko 5h. Obecnie jak pisalem na poczatku przed oddaniem do serwisu, przy tych samych parametrach ladowania aku byl niby nabity na max juz po 2h. Po powrocie z reklamacjii w opisie napisali : Akumulator dostarczono w stanie rozladunku. Mam taki akumulator. Mam go od niedawna (kupiłem go awaryjnie będąc na wakacjach) w sumie niewiele używałem w porównaniu do poprzednich, ale nie ufam mu. Firma która go w Polsce rozprowadza to Batcar. Na swojej stronie internetowej podobnie jak w instrukcji obsługi, albo ma błąd albo ktoś nie rozróżnia pracy akumulatora w trybie cyklicznym i buforowym. Chodzi mi o zapis: Zwiększona trwałość i żywotność, przy pracy buforowej cyklicznej Co do ładowania w instrukcji do aku jest napisane: "Należy jednak pamiętać aby napięcie ładowania nie przekroczyło 14,6V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 No to dziwne, bo w mojej instrukcji jest do 14,8V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Jeśli faktycznie jest 14,8 to podczas ładowania aku zrównał by z potencjałem ładowarki 14,7 V,prąd przestaje płynąć (fizyka) i jest naładowany.Tymczasem on już pracuje "na zwarciu" i dlatego masz prąd 8A pomimo napięcia 14,7 V na aku. Co do gazowania to jest objaw uszkodzenia po przeładowaniu,gdyż nie ma tam elektrolitu to maty parują i tracą swoje właściwości,zawór bezpieczeństwa wyrzuci gazy na zewnątrz(trujące zresztą). W kwasiakach może bulgotać i wyłącznie w nich. Dla przykładu moje aku Trojan 31 GEL ma Umax=14,4 V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GregorS Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 aku 100 deep cycle co myślicie o tejMikroprocesorowa Ładowarka UP 1,5A Inverted Pulsehttp://www.mc-sklep.pl/mikroprocesorowa-ladowarka-up-15a-inverted-pulse-wyswietlaczem-led-p-512.html a możeSUNSTORM 4 / 6 / 8 /12 A 12V http://www.sonarsklep.pl/ladowarka-do-akumulatorow-zelowych-agm-kwasowych-46812a-12v-p-910.html ewentualnie sprzedawca polecaSchumacher SCI 10A 12V/6Vhttp://www.mc-sklep.pl/schumacher-sci-10a-12v6v-odsiarczaniem-do-akumulatorow-zelowych-p-692.html jedne 5 stopnowe inne 7 stopnoioweprzegladajac rózne ogłoszenia i opisy mozna stwierdzić iż na stronach sprzedawców pojawają się podobne wykresya zalety niby mają wszystkie Do 100 Ah to co najmiej ładowarka 10 A. UltiPowera 8A używałem cały zeszły sezon właśnie z 100 Ah Deep Cycle ale padła i serwis wymienił mi na Shumachera 10A, którym ładowałem tylko 2 razy. Chyba jednak spróbuję dogadać się z serwisem i dopłacić do 10 A UltiPowera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 stefankot Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 a jaką macie koledzy temp. akumulatora podczas ładowania?u mnie ostatnio 52°C ładowarka CTEK MXS 7.0 i aku, optima blue top 75ahteraz był mocno wyssany i ładował się 24h do 14,7Vale nie wiem czy nie za wysoka ta temperatura 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 n15 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 a jaką macie koledzy temp. akumulatora podczas ładowania?u mnie ostatnio 52°C ładowarka CTEK MXS 7.0 i aku, optima blue top 75ahteraz był mocno wyssany i ładował się 24h do 14,7Vale nie wiem czy nie za wysoka ta temperatura Raczej unikaj takich temperatur, bo można uszkodzić aku. Widać, że aku był mocno rozładowany i ostro brał prąd. Twoja ładowarka to automat i chyba nie ma możliwości regulacji prądu ładowania. W takim przypadku podczas ładowania, gdy aku zrobi się mocno ciepły, można przerwać ładowanie, poczekać trochę aż ostygnie i ładować dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 n15 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Do 100 Ah to co najmiej ładowarka 10 A. UltiPowera 8A używałem cały zeszły sezon właśnie z 100 Ah Deep Cycle ale padła i serwis wymienił mi na Shumachera 10A, którym ładowałem tylko 2 razy. Chyba jednak spróbuję dogadać się z serwisem i dopłacić do 10 A UltiPowera. Ciekaw jestem Twojej opinii i porównania obu ładowarek. W czym według Ciebie lepszy UP od Schumachera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Znalazlem w sieci PROSTOWNIK ELEKTRONICZNY 12V 15A 6-200Ah YT-8303 YATO. Pelno tego w google. Ma wszystko co potrzeba no i 9 etapowe ladowanie. Ciekawy produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Shark Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Ja ostatnio zakupiłem taki: Prostownik Elektroniczny 12v 8A 5-200Ah YT 8301 YATO http://www.ceneo.pl/13189442#tab=spec Trochę słabszy od modelu 8303, na chwilę obecną stosowałem tylko do aku w samochodzie. Waży zaledwie 900g i jest mały i poręczny, a kable dość długie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 staszek Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 To i ja się pochwalę. Kupiłem ostatnio ładowarkę : http://allegro.pl/automatyczna-ladowarka-akumulatorow-schumacher-15a-i4092859582.htmli akumulator : http://allegro.pl/akumulator-zel-wzmacniany-130ah-do-silnika-pontonu-i4093013159.html. Nie jestem przyzwyczajony do tego typu ładowarek : włączyłem ładowanie na żółwika ( symbole mam tam 3: śnieżka , żółwik i zając) , tryb AGM / Żel . I po naładowaniu , pokazuje 100% niestety włącza się tak co kilka godzin . Pokazuje stan naładowania czasem 99% a czasem 100% . Po osiągnięciu 100% , tak po 10 minutach wszystko się wyłącza. I znowu po kilku godzinach włącza się na krótki czas. Czy to jest normalne.Ładuje prądem o napięciu 14,7 V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Normalne. To jest zapewne tryb konserwujacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 n15 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 To i ja się pochwalę. Kupiłem ostatnio ładowarkę : http://allegro.pl/automatyczna-ladowarka-akumulatorow-schumacher-15a-i4092859582.htmli akumulator : http://allegro.pl/akumulator-zel-wzmacniany-130ah-do-silnika-pontonu-i4093013159.html. Nie jestem przyzwyczajony do tego typu ładowarek : włączyłem ładowanie na żółwika ( symbole mam tam 3: śnieżka , żółwik i zając) , tryb AGM / Żel . I po naładowaniu , pokazuje 100% niestety włącza się tak co kilka godzin . Pokazuje stan naładowania czasem 99% a czasem 100% . Po osiągnięciu 100% , tak po 10 minutach wszystko się wyłącza. I znowu po kilku godzinach włącza się na krótki czas. Czy to jest normalne.Ładuje prądem o napięciu 14,7 V Tak ma być. Znaczy to, że ładowarka działa prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 n15 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Znalazlem w sieci PROSTOWNIK ELEKTRONICZNY 12V 15A 6-200Ah YT-8303 YATO. Pelno tego w google. Ma wszystko co potrzeba no i 9 etapowe ladowanie. Ciekawy produkt. Już dawno mi to chodziło po głowie, ale nie bardzo mam zaufanie do tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GregorS Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Ciekaw jestem Twojej opinii i porównania obu ładowarek. W czym według Ciebie lepszy UP od Schumachera? Chyba bez obsługowe użytkowanie i teoretycznie wygląda, że dla żelówki UP jest zdrowszy przez sposób ładowania. O schumacherze na razie nie mogę za wiele powiedzieć, no chyba że jest bardzo uniwersalny, jak mamy auto. Poza tym, 8A UP ma za duże prądy tętnienia co wg serwisu jest niekorzystne dla mojego akusa 100 Ah Deep Cycle. Na razie sprzęt stoi bo do czerwca jeszcze trochę czasu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 n15 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Z jakiego zrodla informacja o zbyt wysokich wartosciach pradu tetnienia w UP 8A Jezeli to prawda to za taka kase raczej nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 staszek Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Nie wiem mimo wszystko czy to dobrze: ładuje się do 100% ( miernik na ładowarce) , napięcie wskazuje na 14,3V. Po czym, po kilku godzinach poziom naładowania wskazuje 95% ,96% i co kilkanaście sekund ładuje prądem 0,05A po czym się wyłącza . Wskaźnik naładowania na silniku wskazuje 8 ( w skali do 10) przy czym po "pierwszym naładowaniu" wskazywał 10 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Moze ustaw napiecie koncowe na 14.7 V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 staszek Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 To automat , nie da się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Zanderix
Szukam ładowarki do akumulatora żelowego 110Ah.
Czy któryś z kolegów może polecić konkretny, sprawdzony i tani
model ?
PZDR
Zanderix
Top użytkownicy dla tego pytania
83
64
56
42
Popularne dni
25 Lip
20
10 Cze
19
1 Lip
18
26 Lip
16
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 83 odpowiedzi
siarq 64 odpowiedzi
Kadet 56 odpowiedzi
Pietruk 42 odpowiedzi
Popularne dni
25 Lip 2017
20 odpowiedzi
10 Cze 2016
19 odpowiedzi
1 Lip 2016
18 odpowiedzi
26 Lip 2016
16 odpowiedzi
Popularne posty
Voldemort
Sprawa załatwiona - dla zainteresowanych (też mających problem z buczeniem wentylatorka w ładowarce Schumacher) Ładowarkę można bez problemu rozkręcić, bez jakichkolwiek oznak ingerencji w urządzenie
BOB1
I ładowarka już u mnie! Co tu dużo gadać, Wielkie Brawa dla firmy Sonar.pl! Od zamówienia do dostarczenia na wioskę bez numeracji większości domów, potrzebowali 22 godziny!!! Teraz "dobijam" aku i za
Kadet
Szmery, bajery i tyle. Dajcie sobie spokój z automatami. Nie zrobią gęstości elektrolitu. Zasilacz laboratoryjny, wspomniany Kulon, czy nawet stary poczciwy stefpol zrobi robotę.
Opublikowane grafiki
914 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi