Skocz do zawartości
  • 0

Jaka ładowarka?

Zanderix

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z jakiego zrodla informacja o zbyt wysokich wartosciach pradu tetnienia w UP 8A Jezeli to prawda to za taka kase raczej nieporozumienie.

Z serwisu.

Ja miałem taką przypadłość w tej ładowarce, że przestała się wyłączać automatycznie.

Po wysyłce zestawu do serwisu dostałem właśnie w telefonicznej rozmowie  taką informację.

Być może prądy te nie są  tak szkodliwe dla dla każdego akusa, jednak dla mojego okazuje się że tak - KM GEL 100Ah 12V Deep Cycle trakcyjny

• 0

Są 3 rodzaje: kwasiaki , Agm/Gel , i 3 "wskaźnik" - pokazany jest symbol "smutnego" akumulatora

Ja mam włączony AGM/Żel

Mi chodzi o to żeby po naładowaniu do tych 14,4  nie spadał do napięcia konserwujacego ale żeby trzymał większe napięcie

Edytowane przez staszek

• 0

Zagladalem do specyfikacji. Dostepne napiecia to 14.4 , 14,7 i napiecie konserwujace 13,6.

Moze do wyboru sa rodzaje aku z ktorymi wlasnie powiazane sa napiecia koncowe.

Gdzie znalazłeś taką specyfikację, bo w instrukcji do tego schunachera tego nie ma?

A to napięcia 14,4 i 14,7 to nie pomyliłeś? Bo jedno z nich by mogło być dla żelówek, ale dla kwasiaków powinno być w okolicach 16V.

Chcę kupić tą ładowarke, dlatego to dość istotne dla mnie.

Są 3 rodzaje: kwasiaki , Agm/Gel , i 3 "wskaźnik" - pokazany jest symbol "smutnego" akumulatora

Ja mam włączony AGM/Żel

Mi chodzi o to żeby po naładowaniu do tych 14,4  nie spadał do napięcia konserwujacego ale żeby trzymał większe napięcie

Ale do czego Ci podtrzymywanie na 14,4 - to raczej niezdrowe dla akumulatora, bezpieczne napięcie na dłużej to 13,6-13,8, a 14,4-14,7 tylko do względnie krótkiego ładowania ma być.czyli nie dłużej niż dobę.

• 0

Czyli utrzymywanie napięcia na poziomie 13,6 V jest ok.

Czy to pełne naładowanie akumulatora ??

13,6 to za mało do pełnego naładowania, dlatego ładowanie odbywa się na 14,7V, a potem przechodzi na 13,6V w celu podtrzymania (zapobiega samorozładowaniu).

• 0

Potrzebuję małej porady. Mam ładowarkę est 516 i niedawno kupiłem tu na forum akumulator powersafe v  12V92F. Nie wiem jak ustawić ładowarkę do ładowania tego aku.

14,9 V czy 16,0 V.  Dwa manuale z sieci na temat tej baterii dodałem w załączniku.

Ta zaleznosc od temperatury mi maci w glowie :)

PL-VFT-RS-015_0313.pdf

EN-V-IOM-005_1012.pdf

Edytowane przez thug

• 0

hmm panowie mam pytanko co do zakupu aku i ładowarki. Co do ładowarki myślałem nad UltiPower 2/10/15A 12V a akumulator to spiąć razem 2 albo 3 60Ah KM GEL albo jeden duży AGM 180Ah. I teraz pytanie co lepiej wybrać wiadomo 60Ah lepszy a transporcie potem trochę zabawy żeby pospinać  itd ale czy nic się nie stanie jak będę je potem ladowac spiete wszystkie razem ? itp

• 0

Potrzebuję małej porady. Mam ładowarkę est 516 i niedawno kupiłem tu na forum akumulator powersafe v  12V92F. Nie wiem jak ustawić ładowarkę do ładowania tego aku.

14,9 V czy 16,0 V.  Dwa manuale z sieci na temat tej baterii dodałem w załączniku.

Ta zaleznosc od temperatury mi maci w glowie  :)

Załączone pliki

To normalne że wyższa temperatura to niższa pojemność i mniejsze napięcie ładowania.Dla tego aku to 14,1-14,4 V.  

• 0

hmm panowie mam pytanko co do zakupu aku i ładowarki. Co do ładowarki myślałem nad UltiPower 2/10/15A 12V a akumulator to spiąć razem 2 albo 3 60Ah KM GEL albo jeden duży AGM 180Ah. I teraz pytanie co lepiej wybrać wiadomo 60Ah lepszy a transporcie potem trochę zabawy żeby pospinać  itd ale czy nic się nie stanie jak będę je potem ladowac spiete wszystkie razem ? itp

180 Ah zabija kręgosłup. Popatrz na wagę. Chyba że Pudzian jesteś.  Będzie śliski słaby pomost i kaplica. Nie kupuj. 3 x 60 Ah to bezsensowna plątanina kabli. 2x 80-90 Ah bedzie lux. Ładowarki nie znam , więc się nie wypowiem.

• 0

Najpierw zajrzyj tutaj:

http://jerkbait.pl/topic/29579-powitanie-na-jerkbaitpl/

A potem posłuchaj kolegi @godski ,dwa dobre aku w zupełności wystarczą i kręgi ocalisz. Ja przy  2x100 ah  calusi dzionek w trolku i waga 2x30kg

• 0

Dziękuje za odpowiedzi ;-)) 

Najpierw zajrzyj tutaj:

http://jerkbait.pl/topic/29579-powitanie-na-jerkbaitpl/

A potem posłuchaj kolegi @godski ,dwa dobre aku w zupełności wystarczą i kręgi ocalisz. Ja przy  2x100 ah  calusi dzionek w trolku i waga 2x30kg

Rozumiem :P że potem ładujesz je spięte razem ? Czy każdy z osobna ? Co jak co 180Ah rzeczywiście może zabić kręgosłup chodź w skrzynce narzędziowej możne by się jakoś dźwigało ;-) Głównie moje wątpliwości budzi ładowanie takiego zestawu 2x 80-90 czy aby nic się po pewnym czasie nie rozleci itp. Na taki aku ładowarka 10A wystarczy czy bardziej wypadało by już 15A. ? 

• 0
d

Rozumiem :P że potem ładujesz je spięte razem ? Czy każdy z osobna ? Co jak co 180Ah rzeczywiście może zabić kręgosłup chodź w skrzynce narzędziowej możne by się jakoś dźwigało ;-) Głównie moje wątpliwości budzi ładowanie takiego zestawu 2x 80-90 czy aby nic się po pewnym czasie nie rozleci itp. Na taki aku ładowarka 10A wystarczy czy bardziej wypadało by już 15A. ? 

Jak chcesz mieć aku spięte razem to powinienes je równiez razem rozładowywac i ładować. Chodzi o to, żeby uniknąć sytuacji kiedy spinasz razem aku o różnych potencjałach (w różnym stopniu naładowane) bo popłynie wtedy między nimi w sposób niekontrolowany prąd o nieznanej wartości (jesli będzie duzy może zniszczyć oba aku). Więc albo przepinasz i osobno ładujesz, albo spinasz zarówno w czasie rozładowania jak i ładowania, a rozpinasz tylko do transportu kiedy z żadnego z nich nie bierzesz pradu.

Do takiego zestawu wypadałoby uzyć ładowarki 20A, 10A też naładuje tylko sporo dłużej.

Edytowane przez SzymonK

• 0

Ładuje osobno bo z reguły wyjeżdżam jeden i drugi robi za zapas, jeden ładuje drugim pływa i tak rotacyjnie.Jak zdarzy się opróżnienie obu do cna (11.5 V min)  to naładowanie trwa około 30h i przerwa w pływaniu .Przedtem nie mogłem łączyć aku bo miałem mało miejsca w łodzi coby wozić oba,teraz mam duży kufer na aku i zobaczymy.

Teraz wszystko muszę przemyśleć bo mam nową większą łódź ,silnik z maxi  i Kipawą i dopiero po testach w długi łyk-end będę wiedział na co stać cały zestaw,i na ile mogę sobie pozwolić.

Odpowiednio dobrana ładowarka 15 A wystarczy,nie wiem co ma się rozlecieć?

Edytowane przez sebalos.77

• 0

15A minimum. Podaj wagę tego aku 180 Ah. Pewnie 50+ .  Póżniej weż zblizony ciężar i pobiegaj z nim po mokrej trawie, zboczach, błocie, chybotliwych pomostach.....

Waga Aku to 46kg wiec w 2 ręce w skrzynce narzedziowej nie było by tak złe mysle :-) Co do ładowarki to myslalem nad ta z wcześniejszego posta Ultipower 15A 7- etapowa.

http://allegro.pl/akumulator-megalight-agm-180ah-zelowy-i4276105180.html

• 0

Waga Aku to 46kg wiec w 2 ręce w skrzynce narzedziowej nie było by tak złe mysle :-) Co do ładowarki to myslalem nad ta z wcześniejszego posta Ultipower 15A 7- etapowa.

http://allegro.pl/akumulator-megalight-agm-180ah-zelowy-i4276105180.html

Uparłeś się.  Zrób jak uważasz.