Zanderix Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Szukam ładowarki do akumulatora żelowego 110Ah. Czy któryś z kolegów może polecić konkretny, sprawdzony i tani model ? PZDRZanderix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GregorS Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Z jakiego zrodla informacja o zbyt wysokich wartosciach pradu tetnienia w UP 8A Jezeli to prawda to za taka kase raczej nieporozumienie. Z serwisu. Ja miałem taką przypadłość w tej ładowarce, że przestała się wyłączać automatycznie.Po wysyłce zestawu do serwisu dostałem właśnie w telefonicznej rozmowie taką informację. Być może prądy te nie są tak szkodliwe dla dla każdego akusa, jednak dla mojego okazuje się że tak - KM GEL 100Ah 12V Deep Cycle trakcyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 To automat , nie da się Zagladalem do specyfikacji. Dostepne napiecia to 14.4 , 14,7 i napiecie konserwujace 13,6.Moze do wyboru sa rodzaje aku z ktorymi wlasnie powiazane sa napiecia koncowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 staszek Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) Są 3 rodzaje: kwasiaki , Agm/Gel , i 3 "wskaźnik" - pokazany jest symbol "smutnego" akumulatoraJa mam włączony AGM/ŻelMi chodzi o to żeby po naładowaniu do tych 14,4 nie spadał do napięcia konserwujacego ale żeby trzymał większe napięcie Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez staszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymonK Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zagladalem do specyfikacji. Dostepne napiecia to 14.4 , 14,7 i napiecie konserwujace 13,6.Moze do wyboru sa rodzaje aku z ktorymi wlasnie powiazane sa napiecia koncowe. Gdzie znalazłeś taką specyfikację, bo w instrukcji do tego schunachera tego nie ma?A to napięcia 14,4 i 14,7 to nie pomyliłeś? Bo jedno z nich by mogło być dla żelówek, ale dla kwasiaków powinno być w okolicach 16V.Chcę kupić tą ładowarke, dlatego to dość istotne dla mnie. Są 3 rodzaje: kwasiaki , Agm/Gel , i 3 "wskaźnik" - pokazany jest symbol "smutnego" akumulatoraJa mam włączony AGM/ŻelMi chodzi o to żeby po naładowaniu do tych 14,4 nie spadał do napięcia konserwujacego ale żeby trzymał większe napięcie Ale do czego Ci podtrzymywanie na 14,4 - to raczej niezdrowe dla akumulatora, bezpieczne napięcie na dłużej to 13,6-13,8, a 14,4-14,7 tylko do względnie krótkiego ładowania ma być.czyli nie dłużej niż dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 staszek Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Czyli utrzymywanie napięcia na poziomie 13,6 V jest ok.Czy to pełne naładowanie akumulatora ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymonK Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Czyli utrzymywanie napięcia na poziomie 13,6 V jest ok.Czy to pełne naładowanie akumulatora ?? 13,6 to za mało do pełnego naładowania, dlatego ładowanie odbywa się na 14,7V, a potem przechodzi na 13,6V w celu podtrzymania (zapobiega samorozładowaniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 W instrukcji każdego aku jest podane maksymalne napięcie na celę. Mnozymy x 6 i mamy podane maksymalne napiecie ładowania. W kwasowych Trojanach może byc nawet lekko powyżej 16 V. Po takim ładowaniu aż buzuje energią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Przebieg ładowania dla akumulatorów Trojan wszystkich typów. Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez sebalos.77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Przebieg ładowania dla akumulatorów Trojan wszystkich typów. Pisałem o kwasie Trojana.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Kwas też tam jest,lewy dolny róg Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez sebalos.77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Faktycznie. Kwas od 14,7 do 16,2 Volt-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thug Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 (edytowane) Potrzebuję małej porady. Mam ładowarkę est 516 i niedawno kupiłem tu na forum akumulator powersafe v 12V92F. Nie wiem jak ustawić ładowarkę do ładowania tego aku.14,9 V czy 16,0 V. Dwa manuale z sieci na temat tej baterii dodałem w załączniku.Ta zaleznosc od temperatury mi maci w glowie PL-VFT-RS-015_0313.pdfEN-V-IOM-005_1012.pdf Edytowane 5 Maja 2014 przez thug Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cristovo Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 (edytowane) autocenzura Edytowane 6 Marca 2015 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piotr_sc Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 hmm panowie mam pytanko co do zakupu aku i ładowarki. Co do ładowarki myślałem nad UltiPower 2/10/15A 12V a akumulator to spiąć razem 2 albo 3 60Ah KM GEL albo jeden duży AGM 180Ah. I teraz pytanie co lepiej wybrać wiadomo 60Ah lepszy a transporcie potem trochę zabawy żeby pospinać itd ale czy nic się nie stanie jak będę je potem ladowac spiete wszystkie razem ? itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Potrzebuję małej porady. Mam ładowarkę est 516 i niedawno kupiłem tu na forum akumulator powersafe v 12V92F. Nie wiem jak ustawić ładowarkę do ładowania tego aku.14,9 V czy 16,0 V. Dwa manuale z sieci na temat tej baterii dodałem w załączniku.Ta zaleznosc od temperatury mi maci w glowie Załączone pliki PL-VFT-RS-015_0313.pdf 676,9 KB 14 Ilość pobrań EN-V-IOM-005_1012.pdf 449,77 KB 8 Ilość pobrańTo normalne że wyższa temperatura to niższa pojemność i mniejsze napięcie ładowania.Dla tego aku to 14,1-14,4 V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 hmm panowie mam pytanko co do zakupu aku i ładowarki. Co do ładowarki myślałem nad UltiPower 2/10/15A 12V a akumulator to spiąć razem 2 albo 3 60Ah KM GEL albo jeden duży AGM 180Ah. I teraz pytanie co lepiej wybrać wiadomo 60Ah lepszy a transporcie potem trochę zabawy żeby pospinać itd ale czy nic się nie stanie jak będę je potem ladowac spiete wszystkie razem ? itp180 Ah zabija kręgosłup. Popatrz na wagę. Chyba że Pudzian jesteś. Będzie śliski słaby pomost i kaplica. Nie kupuj. 3 x 60 Ah to bezsensowna plątanina kabli. 2x 80-90 Ah bedzie lux. Ładowarki nie znam , więc się nie wypowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 hmm panowie mam pytanko co do zakupu aku i ładowarki. Co do ładowarki myślałem nad UltiPower 2/10/15A 12V a akumulator to spiąć razem 2 albo 3 60Ah KM GEL albo jeden duży AGM 180Ah. I teraz pytanie co lepiej wybrać wiadomo 60Ah lepszy a transporcie potem trochę zabawy żeby pospinać itd ale czy nic się nie stanie jak będę je potem ladowac spiete wszystkie razem ? itp Najpierw zajrzyj tutaj: http://jerkbait.pl/topic/29579-powitanie-na-jerkbaitpl/ A potem posłuchaj kolegi @godski ,dwa dobre aku w zupełności wystarczą i kręgi ocalisz. Ja przy 2x100 ah calusi dzionek w trolku i waga 2x30kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Na jednym kwasowym Trojanie 115 AH robię ponad 20 km w trollu. I napięcie pod obciążeniem nie siada poniżej 11 v. Waży 27 kg. W rezerwie mam AGM-a 75 Ah z Piastowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piotr_sc Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Dziękuje za odpowiedzi ;-)) Najpierw zajrzyj tutaj: http://jerkbait.pl/topic/29579-powitanie-na-jerkbaitpl/ A potem posłuchaj kolegi @godski ,dwa dobre aku w zupełności wystarczą i kręgi ocalisz. Ja przy 2x100 ah calusi dzionek w trolku i waga 2x30kg Rozumiem że potem ładujesz je spięte razem ? Czy każdy z osobna ? Co jak co 180Ah rzeczywiście może zabić kręgosłup chodź w skrzynce narzędziowej możne by się jakoś dźwigało ;-) Głównie moje wątpliwości budzi ładowanie takiego zestawu 2x 80-90 czy aby nic się po pewnym czasie nie rozleci itp. Na taki aku ładowarka 10A wystarczy czy bardziej wypadało by już 15A. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymonK Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) dDziękuje za odpowiedzi ;-)) Rozumiem że potem ładujesz je spięte razem ? Czy każdy z osobna ? Co jak co 180Ah rzeczywiście może zabić kręgosłup chodź w skrzynce narzędziowej możne by się jakoś dźwigało ;-) Głównie moje wątpliwości budzi ładowanie takiego zestawu 2x 80-90 czy aby nic się po pewnym czasie nie rozleci itp. Na taki aku ładowarka 10A wystarczy czy bardziej wypadało by już 15A. ? Jak chcesz mieć aku spięte razem to powinienes je równiez razem rozładowywac i ładować. Chodzi o to, żeby uniknąć sytuacji kiedy spinasz razem aku o różnych potencjałach (w różnym stopniu naładowane) bo popłynie wtedy między nimi w sposób niekontrolowany prąd o nieznanej wartości (jesli będzie duzy może zniszczyć oba aku). Więc albo przepinasz i osobno ładujesz, albo spinasz zarówno w czasie rozładowania jak i ładowania, a rozpinasz tylko do transportu kiedy z żadnego z nich nie bierzesz pradu.Do takiego zestawu wypadałoby uzyć ładowarki 20A, 10A też naładuje tylko sporo dłużej. Edytowane 13 Czerwca 2014 przez SzymonK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 15A minimum. Podaj wagę tego aku 180 Ah. Pewnie 50+ . Póżniej weż zblizony ciężar i pobiegaj z nim po mokrej trawie, zboczach, błocie, chybotliwych pomostach..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Dziękuje za odpowiedzi ;-)) Rozumiem że potem ładujesz je spięte razem ? Czy każdy z osobna ? Co jak co 180Ah rzeczywiście może zabić kręgosłup chodź w skrzynce narzędziowej możne by się jakoś dźwigało ;-) Głównie moje wątpliwości budzi ładowanie takiego zestawu 2x 80-90 czy aby nic się po pewnym czasie nie rozleci itp. Na taki aku ładowarka 10A wystarczy czy bardziej wypadało by już 15A. ? Ładuje osobno bo z reguły wyjeżdżam jeden i drugi robi za zapas, jeden ładuje drugim pływa i tak rotacyjnie.Jak zdarzy się opróżnienie obu do cna (11.5 V min) to naładowanie trwa około 30h i przerwa w pływaniu .Przedtem nie mogłem łączyć aku bo miałem mało miejsca w łodzi coby wozić oba,teraz mam duży kufer na aku i zobaczymy. Teraz wszystko muszę przemyśleć bo mam nową większą łódź ,silnik z maxi i Kipawą i dopiero po testach w długi łyk-end będę wiedział na co stać cały zestaw,i na ile mogę sobie pozwolić.Odpowiednio dobrana ładowarka 15 A wystarczy,nie wiem co ma się rozlecieć? Edytowane 13 Czerwca 2014 przez sebalos.77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piotr_sc Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 15A minimum. Podaj wagę tego aku 180 Ah. Pewnie 50+ . Póżniej weż zblizony ciężar i pobiegaj z nim po mokrej trawie, zboczach, błocie, chybotliwych pomostach.....Waga Aku to 46kg wiec w 2 ręce w skrzynce narzedziowej nie było by tak złe mysle :-) Co do ładowarki to myslalem nad ta z wcześniejszego posta Ultipower 15A 7- etapowa. http://allegro.pl/akumulator-megalight-agm-180ah-zelowy-i4276105180.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Waga Aku to 46kg wiec w 2 ręce w skrzynce narzedziowej nie było by tak złe mysle :-) Co do ładowarki to myslalem nad ta z wcześniejszego posta Ultipower 15A 7- etapowa. http://allegro.pl/akumulator-megalight-agm-180ah-zelowy-i4276105180.htmlUparłeś się. Zrób jak uważasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Na jednym kwasowym Trojanie 115 AH robię ponad 20 km w trollu. I napięcie pod obciążeniem nie siada poniżej 11 v. Waży 27 kg. W rezerwie mam AGM-a 75 Ah z Piastowa. Sporo. Masz podpięty voltomierz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Zanderix
Szukam ładowarki do akumulatora żelowego 110Ah.
Czy któryś z kolegów może polecić konkretny, sprawdzony i tani
model ?
PZDR
Zanderix
Top użytkownicy dla tego pytania
83
64
56
42
Popularne dni
25 Lip
20
10 Cze
19
1 Lip
18
26 Lip
16
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 83 odpowiedzi
siarq 64 odpowiedzi
Kadet 56 odpowiedzi
Pietruk 42 odpowiedzi
Popularne dni
25 Lip 2017
20 odpowiedzi
10 Cze 2016
19 odpowiedzi
1 Lip 2016
18 odpowiedzi
26 Lip 2016
16 odpowiedzi
Popularne posty
Voldemort
Sprawa załatwiona - dla zainteresowanych (też mających problem z buczeniem wentylatorka w ładowarce Schumacher) Ładowarkę można bez problemu rozkręcić, bez jakichkolwiek oznak ingerencji w urządzenie
BOB1
I ładowarka już u mnie! Co tu dużo gadać, Wielkie Brawa dla firmy Sonar.pl! Od zamówienia do dostarczenia na wioskę bez numeracji większości domów, potrzebowali 22 godziny!!! Teraz "dobijam" aku i za
Kadet
Szmery, bajery i tyle. Dajcie sobie spokój z automatami. Nie zrobią gęstości elektrolitu. Zasilacz laboratoryjny, wspomniany Kulon, czy nawet stary poczciwy stefpol zrobi robotę.
Opublikowane grafiki
914 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi