Zanderix Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Szukam ładowarki do akumulatora żelowego 110Ah. Czy któryś z kolegów może polecić konkretny, sprawdzony i tani model ? PZDRZanderix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 (edytowane) Przecież dygac podał wartości napięcia,jeśli są to dane producenta to tego się trzeba trzymać. Edytowane 3 Lipca 2014 przez sebalos.77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mosteque Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Przecież napisałem, że są to napięcia ładowania... (Przy okazji, bo często widzę ten błąd. Znaczek @ oznacza, że adresujemy swoją wypowiedź do kogoś. Czyli @dygac = do dygacia.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sucks_one Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Skrzynka narzędziowa na prawie 50kg musi być pancerna Ja mam jakiś aku 100Ah i z niewiedzy ładowałem go najprostszym prostownikiem do kwasiaków.Mam go 8 rok i pływa z endurą 30. Kiedyś 2,5-3 dni po małych jeziorach gdzie nie dmucha mocno i nie faluje teraz max 1,5 dnia.Nie wiem jak bardzo go rozładowywałem ale po pływaniu zawsze był ładowany. Zimą w ciepłym.Czy gdybym go ładował odpowiednim sprzętem to cieszył bym się jeszcze jego dłuższą użytecznością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 (edytowane) @ MosteqeTam jest napisane jasno 13.6-13.8 V po naładowaniu. @suck-one Tak , jakbyś go ładował dobrze dobraną ładowarką nie rozładowywał na maxa to pewno służył o wiele dłużej i nie stracił pojemności. Edytowane 3 Lipca 2014 przez sebalos.77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mosteque Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Jest napisane tak: Charging instructions:Standby - 13,6-13,8Cycle - 14,4-14,9 Na logikę - są dwa rodzaje pracy akumulatora: buforowa i cykliczna. Standby, to dla mnie w tym momencie znaczy buforowa (jestem tłumaczem j. angielskiego, więc proszę mi nie tłumaczyć, co to znaczy standby;) )Na logikę - używam akumulatora cyklicznie, więc miałbym go ładować do 14,4-14,9? No chyba nierealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Teraz pełna jasność zapanowała Nie rozumiem Twojego zdziwienia,skoro każą ładuj go i 14,9V choć tak wysokie napięcie jest bardziej dla AGM-ów .A ta ładowarka ma opcje 14.9V to powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mosteque Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Nie jestem zdziwiony, tylko pytam, jakie napięcie ma mieć naładowany aku żelowy. Jakim prądem go ładować wiem, poza tym ładowarkę mam automatyczną. Do tego dochodzi dziwny spadek napięcia, który opisałem ostatnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Wysłałem pv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zwierzu Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 (edytowane) Jest napisane tak: Charging instructions: Standby - 13,6-13,8 Cycle - 14,4-14,9 Na logikę - używam akumulatora cyklicznie, więc miałbym go ładować do 14,4-14,9? No chyba nierealne. Dla pracy w stby np. jako akumulator dla UPS-a dla serwerów, komputerów itd ustawiasz napięcie w przedziale 13,6 do 13,8V. Jeśli ma pracować przy silniku, tak jak w naszym przypadku, ustawiasz napięcie w przedziale 14,4 do 14,9V. O ile dobrze pamiętam po naładowaniu mojej Toyamy 100-tki (przez EST-516, tam jest przełącznik napięcia), napięcie na niej wynosi trochę powyżej 13V, sprawdzałem daaaaawno temu, ale jak chcesz mogę zmierzyć U po kolejnym pływaniu i ładowaniu. EDIT : aku ładuje się oczywiście prądem a nie napięciem. Edytowane 3 Lipca 2014 przez Zwierzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mosteque Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Zwierzu, ja to wiem...Z Wami, Panowie, to trzeba mieć anielską cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymonK Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Nie jestem zdziwiony, tylko pytam, jakie napięcie ma mieć naładowany aku żelowy. Jakim prądem go ładować wiem, poza tym ładowarkę mam automatyczną. Do tego dochodzi dziwny spadek napięcia, który opisałem ostatnio. Ładujesz napięciem 14,9V, tuż po zakończeniu ładowania aku ma 14,9V, za jakąś godzinę w okolicach 13,3-13,4V, po kilku dniach a nawet tygodniach 13,1-13,2V. Tak to wyglada na w miarę nowym aku, na starszym będzie trochę mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mosteque Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 O, w końcu odpowiedźZobaczę, jak to dzisiaj będzie wyglądało. Aku jest nowy, 5 razy ładowany, najniżej było na nim wczoraj - 11,9V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GregorS Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Witam,Miałem w zeszłym sezonie UP 8A do 100Ah akumulatora. Dawała radę do momentu kiedy przestała się wyłączać po naładowaniu.Serwis wymienił mi na Schumachera 10A.Z tego co piszecie to raczej ładowarka niedomaga chyba tylko serwis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mosteque Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 Wczoraj miałem dokładnie taką samą akcję.Napięcie na aku 13,00. Podłączam silnik, odpalam na 5 biegu i od razu 60% akumulatora pokazuje, napięcie spada do 12,4.Ładowarka, jak napisał GregorS, po naładowaniu od razu się wyłącza, czego wcześniej (dwa dni?) nie robiła. Krótko mówiąc, po prostu mi aku niedoładowuje. Gregor, kupowałeś w Sonarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 Ładujesz napięciem 14,9V, tuż po zakończeniu ładowania aku ma 14,9V, za jakąś godzinę w okolicach 13,3-13,4V, po kilku dniach a nawet tygodniach 13,1-13,2V. Tak to wyglada na w miarę nowym aku, na starszym będzie trochę mniej.Na kwasiaku Trojan SCS 115Ah jest podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GregorS Opublikowano 6 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 ... Gregor, kupowałeś w Sonarze?Kupowałem w multi kom - ie razem z akusem i silnikiem. Sonar serwisuje akumulatory i ładowarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mosteque Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 (edytowane) Zaraz się przekonamy, jak mnie potraktują. Kupiłem u nich wszystko: silnik, akumulator i ładowarkę.edit: wymieniają mi na Schumachera 10a. Miła rozmowa, zero problemów:) Jeśli kogoś interesują moje dalsze problemy, to przenoszę się do bardziej adekwatnego wątku http://jerkbait.pl/topic/2432-%C5%82adowanie-akumulatora/page-4 Edytowane 10 Lipca 2014 przez Mosteque Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 n15 Opublikowano 26 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Witam. Szukam dobrej ładowarki, która podłączona do akumulatora i będąc w trakcie ładowania po chwilowej przerwie w zasilaniu prądem ~230V podejmie samoczynnie pracę dalszego ładowania aku. Od kilku lat korzystam z ładowarki EST 516, która spełnia w tym względzie swoją rolę, jednak posiada inne mankamenty o których pisał tu Kol. SzymonK. Czy jest coś takiego na rynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 26 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Polecam ładowarke Keepower. Posiadam takową i bardzo sobie chwalę. Spełni twoje oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Potwierdzam, Keepower Large. Mam również ładowarkę Minn Kota MK-110 -10A i EST ale keepower large dla mnie jest zdecydowanie najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 (edytowane) Posiadam wersje medium czyli 8A. Przy ladowaniu zasadniczym wyciąga nawet 8,6A. Natomiast podczas ladowania końcowego ladowarka rozłącza się gdy prąd spadnie do około 0,2A, także aku nabija na full. Sprawdzone miernikiem cegowym. Edytowane 27 Lipca 2014 przez Kadet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Posiadam wersje medium czyli 8A. Przy ladowaniu zasadniczym wyciąga nawet 8,6A. Natomiast podczas ladowania końcowego ladowarka rozłącza się gdy prąd spadnie do około 0,2A, także aku nabija na full. Sprawdzone miernikiem cegowym.Tylko te 8 A to trochę za mało . Spływamy wieczorem po całej dniówce a rano atakujemy i tak kilka dni. Akumulator 120 Ah.Yato 8303 daje przez pierwsze kilka godzin 13-14A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgoda, tylko ze kazdy dobiera sprzet do swoich potrzeb. Jezeli chodzi o mnie to plywam z aku 2x 100ah i kazdy po splynieciu jest rozladowany do okolo 50%. Tak rozladowane baterie laduje dwoma ladowarkami oddzielnie pradem 8A i za 6h jestem gotow do boju. Taka konfiguracja to komfort psychiczny ze w razie zlych warunkow na wodzie, nie braknie pradu przy ucieczce z manetka ustawiona na max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wgn@22 Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Potwierdzam, Keepower Large. Mam również ładowarkę Minn Kota MK-110 -10A i EST ale keepower large dla mnie jest zdecydowanie najlepsza.A czy tej minnkoty można używać jako tzw uniwersalną ładowarkę i czasami akumulator w samochodzie podładować, mam zamiar kupić akumulator minnkoty/trojana i tak się zastanawiam czy org ładowarkę czy dobry prostownik kupić i czy w razie awarii akumulatora biorą pod uwagę czy org ladowarka była używana.. Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dagu Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Witam Czytam i myślę. Może pomożecie mi w wyborze. Kupiłem aku minn kota/trojan 130Ah SCS225 i musze kupić ładowarke. Jakie polecicie niedrogie, myślałem nad Sunstorm 6/12V 0-10A.Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Zanderix
Szukam ładowarki do akumulatora żelowego 110Ah.
Czy któryś z kolegów może polecić konkretny, sprawdzony i tani
model ?
PZDR
Zanderix
Top użytkownicy dla tego pytania
83
64
56
42
Popularne dni
25 Lip
20
10 Cze
19
1 Lip
18
26 Lip
16
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 83 odpowiedzi
siarq 64 odpowiedzi
Kadet 56 odpowiedzi
Pietruk 42 odpowiedzi
Popularne dni
25 Lip 2017
20 odpowiedzi
10 Cze 2016
19 odpowiedzi
1 Lip 2016
18 odpowiedzi
26 Lip 2016
16 odpowiedzi
Popularne posty
Voldemort
Sprawa załatwiona - dla zainteresowanych (też mających problem z buczeniem wentylatorka w ładowarce Schumacher) Ładowarkę można bez problemu rozkręcić, bez jakichkolwiek oznak ingerencji w urządzenie
BOB1
I ładowarka już u mnie! Co tu dużo gadać, Wielkie Brawa dla firmy Sonar.pl! Od zamówienia do dostarczenia na wioskę bez numeracji większości domów, potrzebowali 22 godziny!!! Teraz "dobijam" aku i za
Kadet
Szmery, bajery i tyle. Dajcie sobie spokój z automatami. Nie zrobią gęstości elektrolitu. Zasilacz laboratoryjny, wspomniany Kulon, czy nawet stary poczciwy stefpol zrobi robotę.
Opublikowane grafiki
914 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi