Skocz do zawartości
  • 0

Jaka ładowarka?

Zanderix

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam

Czytam i myślę. Może pomożecie mi w wyborze. Kupiłem aku minn kota/trojan 130Ah SCS225 i musze kupić ładowarke. Jakie polecicie niedrogie, myślałem nad Sunstorm 6/12V 0-10A.

Będę wdzięczny za pomoc.

Tylko do kwasiaków według opisu. Brak automatyki. I rozładowaną 130-tke będziesz pewnie ładował grubo ponad 10 godzin.

Pomyśl nad czymś takim:

http://allegro.pl/prostownik-elektroniczny-12v-15a-yt-8303-gratis-i4449780382.html

A tutaj zestawienie:

http://www.camperteam.pl/forum/printview.php?t=17431&start=0&sid=55a299e7300b0ad948f573244d291d08

Ta Haze wyglada ciekawie. Porządna firma, mnóstwo funkcji i 16A....

A tutaj coś ciut tańszego niż Yato:

http://www.akumulatory-zelowe.pl/ladowarka-uniwersalna-12v-10a-i-24v-5a-p-255.html

Edytowane przez godski

• 0

Nie wiem czy nie drogi ale na pewno super na allegro 282 zł, mam używam 2 lata

Ładowarka automatyczna EST-516 polskiej produkcji

przeznaczona jest do samoczynnego ładowania akumulatorów bezobsługowych, żelowych i ołowiowo-kwasowych

o napięciu 12V i pojemności 34-150 Ah.Świetnie nadaje się do zastosowania przy ładowaniu  akumulatora do zasilania silnika elektrycznego do łodzi, przedłuża jego żywotność.Jest urządzeniem bezpiecznym , po osiągnięciu prądu naładowania podtrzymuje w akumulatorze stałą wartość napięcia .

• 0

Nie wiem czy nie drogi ale na pewno super na allegro 282 zł, mam używam 2 lata

Ładowarka automatyczna EST-516 polskiej produkcji

przeznaczona jest do samoczynnego ładowania akumulatorów bezobsługowych, żelowych i ołowiowo-kwasowych

o napięciu 12V i pojemności 34-150 Ah.Świetnie nadaje się do zastosowania przy ładowaniu  akumulatora do zasilania silnika elektrycznego do łodzi, przedłuża jego żywotność.Jest urządzeniem bezpiecznym , po osiągnięciu prądu naładowania podtrzymuje w akumulatorze stałą wartość napięcia .

Mam i też używam wiele lat. Ma pewien mankament który może wpływać na żywotność aku. Po naładowaniu utrzymuje na aku napiecie 14,7 V i aku mocno gazuje.. To nie jest korzystne przez dłuższy czas. Yato i inne automaty przełączaja się w tryb standby z napięciem niewiele ponad 13 V.

EST ma dobry serwis w Piastowie. Duży plus. Uczynni ludzie.

• 0

A czy tej minnkoty można używać jako tzw uniwersalną ładowarkę i czasami akumulator w samochodzie podładować, mam zamiar kupić akumulator minnkoty/trojana i tak się zastanawiam czy org ładowarkę czy dobry prostownik kupić i czy w razie awarii akumulatora biorą pod uwagę czy org ladowarka była używana..

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Myślę, że nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania jako ładowarka akumulatora samochodowego. Akumulator to akumulator.

• 0

Dzieki za podpowiedz. To chyba kupie tego yato 15A. Cena 217 z wysylka to dobra cena. Mam nadzieje ze nie rozwali sie po roku :/. Mam jeszcze takie pytanko. Czy przy zastosowaniu tego prostownika po naładowaniu nie musze od razu odlaczac aku? Bede ladowal w piwnicy wiec jak sie naladuje powiedzmy wieczorem a odlacze rano to czy nie zaszkodzi to aku czy ladowarce?

• 0

Dzieki za podpowiedz. To chyba kupie tego yato 15A. Cena 217 z wysylka to dobra cena. Mam nadzieje ze nie rozwali sie po roku :/. Mam jeszcze takie pytanko. Czy przy zastosowaniu tego prostownika po naładowaniu nie musze od razu odlaczac aku? Bede ladowal w piwnicy wiec jak sie naladuje powiedzmy wieczorem a odlacze rano to czy nie zaszkodzi to aku czy ladowarce?

Ten Yato to full automat. Nic nie musisz odłączać. Po dojściu do 14,3-14,7 V(zależnie od typu aku)  samoczynnie przechodzi do napiecia podtrzymującego 13 V z hakiem. Jedyny minus to brak funkcji odsiarczania, ale lepiej nie dopuścić do zasiarczenia.

Ładowarka jak na swój prąd jest lekka i mała. Ma tylko badziewiaste przewody i krokodylki. Będę je zmieniał. EST wypada tutaj duzo lepiej. Ale rzeczywiscie daje na początku te 14-15A.

Po gwarancji utnę ten czarny plastikowy uchwyt, wtedy stanie się dużo mniejsza. A ten uchwyt i tak do niczego nie służy.

• 0

To nie jest do końca tak. Program w ładowarkach Yato zawiera element odsiarczania. A jak zasiarczysz akumulator ze względu na złą eksploatację, to żadna ładowarka go do życia nie przywróci. Ja kupiłem Yato, rzeczywiście kabelki takie trochę wątłe, ale daje radę. Kupiłem, bo mam też trochę innych narzędzi tej firmy i jakość jest przyzwoita.

Cytat:

Prostowniki elektroniczne YATO charakteryzują się zoptymalizowanym, dziewięcioetapowym przebiegiem procesu ładowania, który charakteryzuje poniższy wykres przebiegu prądu i napięcia w czasie:

5.jpg

Edytowane przez psulek

• 0

No to kupie tego yato. A mam jeszcze pytanko czy dam rade ladowac nim aku od echosondy zel 7ah. Na prostowniku jest ze od 6ah? I jeszcze jedno bo za bardzo nie znam si

e na tych procesach :(. Akumulator minn kota (trojan) nalezy ladowac podobno tylko ladowarkami minn kota a ta laduja aku w 3 a nie jak yato w 9 fazach, czy to nie zaszkodzi aku bo troche kosztował i nie chcial bym go uszkodzic.

• 0

No to kupie tego yato. A mam jeszcze pytanko czy dam rade ladowac nim aku od echosondy zel 7ah. Na prostowniku jest ze od 6ah? I jeszcze jedno bo za bardzo nie znam si

e na tych procesach :(. Akumulator minn kota (trojan) nalezy ladowac podobno tylko ladowarkami minn kota a ta laduja aku w 3 a nie jak yato w 9 fazach, czy to nie zaszkodzi aku bo troche kosztował i nie chcial bym go uszkodzic.

A co takiego mają te ładowarki Minnkoty, że należy ładować tylko nimi aku Trojana bo przecież nie Minnkoty. Oczywiście chodzi o duże obroty w sprzedaży i nic innego.

• 0

Ladowarka yato zamowiona bedzie w poniedzialek :). Mam jeszcze pytanko moze nie w temacie ale mam nadzieje ze odpowiecie. Mam nowy jeszcze nie urzywany i nie ladowany aku trojan SCS225 130ah. Po pomiarach woltomierzem wychodz 13.3 v. Czy przed pierwszym plywaniem ladowac go na max? I jeszcze jedno czy powiedzmy jak poplywam sobie 3 godzinki i aku bedzie w polowie naladowany to jesli go bede podlanczal to nie zaszkodze mu? Z gory dziekuje za odpowiedz.

• 0

Ladowarka yato zamowiona bedzie w poniedzialek :). Mam jeszcze pytanko moze nie w temacie ale mam nadzieje ze odpowiecie. Mam nowy jeszcze nie urzywany i nie ladowany aku trojan SCS225 130ah. Po pomiarach woltomierzem wychodz 13.3 v. Czy przed pierwszym plywaniem ladowac go na max? I jeszcze jedno czy powiedzmy jak poplywam sobie 3 godzinki i aku bedzie w polowie naladowany to jesli go bede podlanczal to nie zaszkodze mu? Z gory dziekuje za odpowiedz.

Też teraz na dniach kupiłem nowy i miałem ten sam dylemat ...i postanowiłem podładować,mam Minnkote 110ah,po odłaczeniu 13,2,po nocy spadło do 12,6-7,ładowarka nowa też minnkoty 10A...

• 0

Też teraz na dniach kupiłem nowy i miałem ten sam dylemat ...i postanowiłem podładować,mam Minnkote 110ah,po odłaczeniu 13,2,po nocy spadło do 12,6-7,ładowarka nowa też minnkoty 10A...

Coś nie tak. Trojan=Minnkota i na następny dzień po odłączeniu ma 13 z hakiem.

• 0

też mi się tak wydaje że coś nie halo,te nowe monnkoty niebiesko-żółte też trojan robi?

Nie, to już nie Trojany. Te nowe Minn Koty są made in Poland bodajże z Piastowa (ale zabić się nie dam). Minn Kota chyba nigdy nie produkowała własnych akumulatorów a jedynie oklejała swoim znakiem towarowym produkty pochodzące od niezależnych producentów.

• 0

Trochę mnie zastanawiają te wasze pomiary. 100% naładowane aku kwasowo-ołowiowe powinno mieć 12,73V po dobie od odpięcia prostownika. Tak podają wszyscy producenci (Trojan też). Może słaba bateria w mierniku lub słaby miernik.

Edytowane przez psulek

• 0

Trochę mnie zastanawiają te wasze pomiary. 100% naładowane aku kwasowo-ołowiowe powinno mieć 12,73V po dobie od odpięcia prostownika. Tak podają wszyscy producenci (Trojan też). Może słaba bateria w mierniku lub słaby miernik.

Paweł, coś nie tak masz z aku lub z ładowarką. Kilka dni temu odpiąłem od ładowania Trojana SCS200 115AH. I ma 13,10 V. Sprawdzałem trzema miernikami. Identyczny wynik.

A już polskie AGMy po kilku dniach mają 12,7-12,8V

• 0

Psulek tak jak sie poprawilem u mnie jest w nowym jeszcze nie ladowanym 12.3v. Napisze we wtorek po ladowaniu ile mam. Ale ja kupilem aku minn kote z naklejka trojan made in usa. Koles z wedkarskiego u ktorego kupowalem mowil ze to ostatnie z dostawy z zaoceanu. Teraz sa polskie.

Może to i lepiej ze będą robione u nas. Dotrą szybciej do klijenta dlatego będą swiezsze, a i kontrola jakości będzie na wyższym poziomie niż w powiedzmy w Chinach. Tak na marginesie to troszkę się dziwie, ze nic na tym forum nie pisze się o aku naszej marki "Siap". Sa to baterie na potrzeby napedu roznego rodzaju pojazdow elektrycznych.Nie posiadam takiej, ale syszalem dużo dobrego o nich. Pancerna płyta dodatnia może przekonywać. W Trojanie tylko pastowana. Ceny porównywalne.