Skocz do zawartości
  • 0

Jaka ładowarka?

Zanderix

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A co Ci da sprawdzenie napięcia? Nawet padniete aku moga miec ksiazkowe wartosci.Jeżeli aku jest naładowany to 10a brać niebedzie . Jeśli to nowy aku prosto ze sklepu ,zapewne nie jest w 100% naładowany. Może elektronika W ładowarce zaliczyła jakąś zwieche w pierwszym ladowaniu. A za kolejnym podłączeniem się wszytsko ustabilizowalo i porostu zaczęła ładować. Moim zdaniem podłączyć zostawić na 10h między czasie sprawdzić czy prąd ladowania maleje. Nie wiem jaki ta ładowarka ma program , nie które lądują stały prądem do 80% pojemności aku i na koniec dopiero prąd spada

• 0

Dziękuje wszystkim za pomoc. W poniedziałek kupie taki woltomierz z amperomierzem. I pomproblemie.

A proszę jeszcze o informacje jakich napięć powinienem unikać w aku żelowym Npg ? Nie przekraczać 15V ? Aku ma 100Ah wiec nie powinienem przekroczyć 0,03 c. Czyli 30 A?

Pozdrawiam

• 0

Z tego co widzę to  nie ma wyświetlacza gdzie pokazuje parametry ładowania.  Na dobrą sprawę nie jest to potrzebne . Gdyż ma ładować a nie pokazywać. Podłącz normalnie ten aku do niej  i niech ładuje. Może przeszła w tryb podtrzymania . W tedy utrzymuje aku w pełnej gotowości zapodajac od czasu do czasu impulsy. 

W tej ladowarki nie zdefiniujesz pojemności aku i prądu ładowania.  Jej max to 10A czyli 0.1 C aku 100ah i jest ok. Prąd sama sobie ustali. Napięcie 15V  mają niektore ladowarki w programach odrębnych celem odsiarczenia i desulfation . Także nie masz wpływu na napiec prócz wyboru zel/wet  gdzie to już jest zdefiniowane. Na aku powinno być napisane cycle use U= . Standy use U = i max prąd ladowania

Edytowane przez siarq

• 0

Ja też....własnie naładowałem  wczoraj  wspomnianym szumacherem 100 ah Toyamę NPCG do  do 13,7   ,spadek do 13,4 i ładowarka ładuję Toyamę z powrotem nie wiem czy to tak ma być  ...ale chyba tak... :unsure:  teraz przeszła w stan czuwania//

Edytowane przez delux64

• 0

Witam,

Jestem posiadaczem akumulatora Km battery Npg 100Ah i do tego ładowarka schumacher 10 A.

Mam pytanie. Podłączyłem aku po wyjęciu z pudełka do ładowarki. Po jakiejś godzinie z groszem zapaliła się lampka ,że aku jest naładowany. Wyłączyłem go i po 15 min podłączyłem znów, bo doszłam do wniosku ,że chce żeby doładowaywał się jak napięcie spadnie. I teraz ładuje się na 10A (tak jak poprzednio) już ze 2 godziny. Czy wszystko jest ok? Czemu teraz ładuje dłużej?

Sorry za tak banalne pytania ,ale to mój pierwszy aku i nie chce nic zepsuć.

Ps. Ładować powinienem tylko 10 A tak? Bo czytałem trochę i niektórzy piszą że lepiej ładować mniejszym proądem, a w sklepie sonar tam gdzie go kupiłem powiedziano mi że lepiej 10A .

Pozdrawiam

U mnie też tak było....i też myslałem że coś nie tak,ale widocznie tak ma być...

• Like 1

• 0

Moduł woltomierz 0-99.9V amperomierz 10A bocznik

http://allegro.pl/showItem2.php?item=5715282641

I do czego jest bocznik? Do rozdzielenia ?

Jak już to chcesz to lepiej kup taki do 50 albo do 100A i na stałe do akumulatora zamontuj. Będziesz widział jaki jest pobór prądu również podczas pływania.

• 0

Jestem zdecydowany na któregoś cteka MXS 7.0 albo MXS 10.. tylko który?

Obecnie 72ah - samochodowy , 80Ah do silnika , planuję dokupić jeszcze jeden jakiś większy powiedzmy 100,110 Ah. 

Który prostownik wybrać żeby bezproblemowo naładować przez noc ( +/- 6h ) ten docelowy 100Ah+?

Aspekt cenowy, pomijamy.

• 0

Jammaey przyjmuje sie ze ladujemy akumulator pradem o maksymalnej wartosci 10% pojemnosci aku. Czyli 100ah  maksymalnie ladujemy 10a. Tak jest najzdrowiej dla baterii. Ladowarka 7A bedzie ok, lepsza bylaby 10A, jesli cena nie jest bariera nie do przeskoczenia to kupuj mocniejsza.

• 0

Jestem zdecydowany na któregoś cteka MXS 7.0 albo MXS 10.. tylko który?

Obecnie 72ah - samochodowy , 80Ah do silnika , planuję dokupić jeszcze jeden jakiś większy powiedzmy 100,110 Ah. 

Który prostownik wybrać żeby bezproblemowo naładować przez noc ( +/- 6h ) ten docelowy 100Ah+?

Aspekt cenowy, pomijamy.

Mocy ładowania nigdy za dużo. Jak pomijasz cenę bierz MXS 10. 

Jednym i drugim spokojnie naładujesz.

Jammaey przyjmuje sie ze ladujemy akumulator pradem o maksymalnej wartosci 10% pojemnosci aku. Czyli 100ah  maksymalnie ladujemy 10a. Tak jest najzdrowiej dla baterii. Ladowarka 7A bedzie ok, lepsza bylaby 10A, jesli cena nie jest bariera nie do przeskoczenia to kupuj mocniejsza.

Marcin, 10% to jakiś mit, na moim akumulatorze 160Ah napisane jest że mogę go ładować max 48A, czyli wg zasady 10%, mój aku powinien mieć 480Ah  :lol: