Zanderix Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Szukam ładowarki do akumulatora żelowego 110Ah. Czy któryś z kolegów może polecić konkretny, sprawdzony i tani model ? PZDRZanderix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Virusek Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Ale wyłączyć ładowanie czy zostawić? Co może być nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Sprawdź napięcie voltomierzem. Jeśli to kwas i jest 14,7-14,9 V to odłącz. Nie wiem co jest nie tak. Jak za pierwszym razem po godzinie było full a po 15 minutach ładuje już dwie godziny to moim zdaniem coś nie tak z ładowarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Virusek Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Nie mam voltomierza. Kupie w poniedziałek. Wyłączam ładowanie. Sprawdzę napięcie. I wtedy sprawdzę ładowarkę .to chyba najrozsądniejsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Virusek Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Acha to jest Npg km battery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Czyli pełen żel. Ustawiłeś odpowiedni program w ładowarce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Virusek Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Tak. Wyłączyłem go. Kupie voltomierz i sprawdzę napięcie. A na Npg nie powinien przekraczać 15 V ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 A co Ci da sprawdzenie napięcia? Nawet padniete aku moga miec ksiazkowe wartosci.Jeżeli aku jest naładowany to 10a brać niebedzie . Jeśli to nowy aku prosto ze sklepu ,zapewne nie jest w 100% naładowany. Może elektronika W ładowarce zaliczyła jakąś zwieche w pierwszym ladowaniu. A za kolejnym podłączeniem się wszytsko ustabilizowalo i porostu zaczęła ładować. Moim zdaniem podłączyć zostawić na 10h między czasie sprawdzić czy prąd ladowania maleje. Nie wiem jaki ta ładowarka ma program , nie które lądują stały prądem do 80% pojemności aku i na koniec dopiero prąd spada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Virusek Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Tak nowy z sonar.pl . Rozumiem to myśle że najlepiej będzie jak kupie coś takiego. Do sprawdzenia napięcia i natężenia coś takiego się nada? http://allegro.pl/showItem2.php?item=5328322580 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Tak tym sprawdzisz prąd i napięcie zapodaj linka do tej ladowarki co masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Virusek Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 http://www.sonarsklep.pl/ladowarka-schumacher-sci-10a-6v12v-z-odsiarczaniem-do-akumulatorow-zelowych-p-1518.html Taka mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Virusek Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Dziękuje wszystkim za pomoc. W poniedziałek kupie taki woltomierz z amperomierzem. I pomproblemie. A proszę jeszcze o informacje jakich napięć powinienem unikać w aku żelowym Npg ? Nie przekraczać 15V ? Aku ma 100Ah wiec nie powinienem przekroczyć 0,03 c. Czyli 30 A? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 (edytowane) Z tego co widzę to nie ma wyświetlacza gdzie pokazuje parametry ładowania. Na dobrą sprawę nie jest to potrzebne . Gdyż ma ładować a nie pokazywać. Podłącz normalnie ten aku do niej i niech ładuje. Może przeszła w tryb podtrzymania . W tedy utrzymuje aku w pełnej gotowości zapodajac od czasu do czasu impulsy. W tej ladowarki nie zdefiniujesz pojemności aku i prądu ładowania. Jej max to 10A czyli 0.1 C aku 100ah i jest ok. Prąd sama sobie ustali. Napięcie 15V mają niektore ladowarki w programach odrębnych celem odsiarczenia i desulfation . Także nie masz wpływu na napiec prócz wyboru zel/wet gdzie to już jest zdefiniowane. Na aku powinno być napisane cycle use U= . Standy use U = i max prąd ladowania Edytowane 7 Maja 2016 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amstaf358 Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 (edytowane) http://www.sonarsklep.pl/ladowarka-schumacher-sci-10a-6v12v-z-odsiarczaniem-do-akumulatorow-zelowych-p-1518.html Taka mam.Ja też....własnie naładowałem wczoraj wspomnianym szumacherem 100 ah Toyamę NPCG do do 13,7 ,spadek do 13,4 i ładowarka ładuję Toyamę z powrotem nie wiem czy to tak ma być ...ale chyba tak... teraz przeszła w stan czuwania// Edytowane 7 Maja 2016 przez delux64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Tak ma być bo podtrzymuje aku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amstaf358 Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Witam,Jestem posiadaczem akumulatora Km battery Npg 100Ah i do tego ładowarka schumacher 10 A.Mam pytanie. Podłączyłem aku po wyjęciu z pudełka do ładowarki. Po jakiejś godzinie z groszem zapaliła się lampka ,że aku jest naładowany. Wyłączyłem go i po 15 min podłączyłem znów, bo doszłam do wniosku ,że chce żeby doładowaywał się jak napięcie spadnie. I teraz ładuje się na 10A (tak jak poprzednio) już ze 2 godziny. Czy wszystko jest ok? Czemu teraz ładuje dłużej?Sorry za tak banalne pytania ,ale to mój pierwszy aku i nie chce nic zepsuć. Ps. Ładować powinienem tylko 10 A tak? Bo czytałem trochę i niektórzy piszą że lepiej ładować mniejszym proądem, a w sklepie sonar tam gdzie go kupiłem powiedziano mi że lepiej 10A . PozdrawiamU mnie też tak było....i też myslałem że coś nie tak,ale widocznie tak ma być... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Virusek Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Acha rozumiem. Dzięki bardzo za szybką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Virusek Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Jeszcze pytanie. Jak podłączyć taki sprzęcik? Jest na aukcji schemat. Ale pytanie czy trzeba to podłączyć przez jakiś niezależny zasilacz? Czy do aku wszystko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Virusek Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Moduł woltomierz 0-99.9V amperomierz 10A bocznikhttp://allegro.pl/showItem2.php?item=5715282641 I do czego jest bocznik? Do rozdzielenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Jeszcze pytanie. Jak podłączyć taki sprzęcik? Jest na aukcji schemat. Ale pytanie czy trzeba to podłączyć przez jakiś niezależny zasilacz? Czy do aku wzystko?Voltomierz na aku + do + i = do = , amperomierz jeden koniec na + aku drugi na + ladowarki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymonK Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Moduł woltomierz 0-99.9V amperomierz 10A bocznikhttp://allegro.pl/showItem2.php?item=5715282641 I do czego jest bocznik? Do rozdzielenia ? Jak już to chcesz to lepiej kup taki do 50 albo do 100A i na stałe do akumulatora zamontuj. Będziesz widział jaki jest pobór prądu również podczas pływania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Virusek Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Dzięki wielkie za wszystkie porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jammaey Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Jestem zdecydowany na któregoś cteka MXS 7.0 albo MXS 10.. tylko który?Obecnie 72ah - samochodowy , 80Ah do silnika , planuję dokupić jeszcze jeden jakiś większy powiedzmy 100,110 Ah. Który prostownik wybrać żeby bezproblemowo naładować przez noc ( +/- 6h ) ten docelowy 100Ah+?Aspekt cenowy, pomijamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wilk325 Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 (edytowane) Mam taki zestaw i sobie bardzo chwalę:http://www.akumulatoryrc.pl/pl/p/-Ladowarka-SkyRC-Racing-Star-RS16-180W16A-zasilacz-eFUEL-13,8V-230W17A/473 Edytowane 29 Maja 2016 przez wilk325 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thug Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Jammaey przyjmuje sie ze ladujemy akumulator pradem o maksymalnej wartosci 10% pojemnosci aku. Czyli 100ah maksymalnie ladujemy 10a. Tak jest najzdrowiej dla baterii. Ladowarka 7A bedzie ok, lepsza bylaby 10A, jesli cena nie jest bariera nie do przeskoczenia to kupuj mocniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Jestem zdecydowany na któregoś cteka MXS 7.0 albo MXS 10.. tylko który? Obecnie 72ah - samochodowy , 80Ah do silnika , planuję dokupić jeszcze jeden jakiś większy powiedzmy 100,110 Ah. Który prostownik wybrać żeby bezproblemowo naładować przez noc ( +/- 6h ) ten docelowy 100Ah+? Aspekt cenowy, pomijamy.Mocy ładowania nigdy za dużo. Jak pomijasz cenę bierz MXS 10. Jednym i drugim spokojnie naładujesz. Jammaey przyjmuje sie ze ladujemy akumulator pradem o maksymalnej wartosci 10% pojemnosci aku. Czyli 100ah maksymalnie ladujemy 10a. Tak jest najzdrowiej dla baterii. Ladowarka 7A bedzie ok, lepsza bylaby 10A, jesli cena nie jest bariera nie do przeskoczenia to kupuj mocniejsza. Marcin, 10% to jakiś mit, na moim akumulatorze 160Ah napisane jest że mogę go ładować max 48A, czyli wg zasady 10%, mój aku powinien mieć 480Ah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Zanderix
Szukam ładowarki do akumulatora żelowego 110Ah.
Czy któryś z kolegów może polecić konkretny, sprawdzony i tani
model ?
PZDR
Zanderix
Top użytkownicy dla tego pytania
83
64
56
42
Popularne dni
25 Lip
20
10 Cze
19
1 Lip
18
26 Lip
16
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 83 odpowiedzi
siarq 64 odpowiedzi
Kadet 56 odpowiedzi
Pietruk 42 odpowiedzi
Popularne dni
25 Lip 2017
20 odpowiedzi
10 Cze 2016
19 odpowiedzi
1 Lip 2016
18 odpowiedzi
26 Lip 2016
16 odpowiedzi
Popularne posty
Voldemort
Sprawa załatwiona - dla zainteresowanych (też mających problem z buczeniem wentylatorka w ładowarce Schumacher) Ładowarkę można bez problemu rozkręcić, bez jakichkolwiek oznak ingerencji w urządzenie
BOB1
I ładowarka już u mnie! Co tu dużo gadać, Wielkie Brawa dla firmy Sonar.pl! Od zamówienia do dostarczenia na wioskę bez numeracji większości domów, potrzebowali 22 godziny!!! Teraz "dobijam" aku i za
Kadet
Szmery, bajery i tyle. Dajcie sobie spokój z automatami. Nie zrobią gęstości elektrolitu. Zasilacz laboratoryjny, wspomniany Kulon, czy nawet stary poczciwy stefpol zrobi robotę.
Opublikowane grafiki
914 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi