Skocz do zawartości
  • 0

Jaka ładowarka?

Zanderix

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Też bym obstawiał Schumachera , choćby na tradycje producenta , którymi się chwalą  :) . Zresztą od tygodnia stałem się szczęśliwym ( mam nadzieję ) posiadaczem najnowszej nowości , czyli Schumacher SPI 15A 12V . Myślę , że lepiej dołożyć do tej 15A - w końcu nie raz zdarza się , że potrzebujemy wypłynąć następnego dnia rano po dniówce na wodzie , a nie zakończony proces ładowania może nam to skutecznie uniemożliwić . Poprzednio miałem ( mam ) Stef-Pol EST-514 . Po zmianie baterii na topowy model AGM :D uznałem , po sugestiach Andrzeja zresztą , że trzeba wymienić żródło ładowania również . Fajny sprzęt o dobrych parametrach . Czujnik temperatury dopasowuje proces ładowania do zewnętrznych warunków termicznych . Przynajmniej tak się chwalą . Po podłączeniu na wyświetlaczu możemy zobaczyć stan rozładowania baterii w %. Podoba mi się .

Edytowane przez malinabar

• 0

Posiadam ładowarkę automatyczna Schulze isl 6-330d Ładuje każdy rodzaj akumulatorów oprócz Li-poli   napięcie do 24 V  ,  0,1  do 5,5 A  pracuje z zasilaczem Mikrosoftu  12 V - 16,5 A  .

Szukam instrukcji obsługi po polsku tej ładowarki . 

094ffbd81506acd3a8776b53d4e8c4d1.jpg

• 0

Dostałem tego Yato 8303.

Ogólnie jest bardzo dobrze... wykonanie ładne, wszystko się trzyma kupy. Sprawdzałem ładuje. Jedyne co można się doczepić to głośny wentylator i trochę marnej jakości kabel z krokodylkami. Wymienię jak się skończy gwarancja. Polecam, jest ok !

• 0

... i trochę marnej jakości kabel z krokodylkami. Wymienię jak się skończy gwarancja.

To nie za bardzo ma sens, to nie są kable rozruchowe a przy lepszych wcale nie będzie szybciej ładowała, bo na tych też osiąga nastawiony prąd i się nie grzeją.

• 0

Witam.

Ładuję swój aku 100Ah od 3 lat ładowarką Yato 8301 http://allegro.pl/yato-prostownik-elektroniczny-6v-12v-8a-200ah-8301-i6675249925.html. Od samego początku ładowała mi maksymalnie do 13.4V. Zastanawiam się nad zmianą,tylko po przeczytaniu większości materiału "zgłupłem":) 

Myślę kupić coś z tych dwóch, do 300 zł. Pierwsza to Ctek MXS 5.0 http://allegro.pl/prostownik-ladowarka-ctek-mxs-5-0-gratis-wwa-24h-i6187777365.html, druga to 

Schumacher 2/6/10A  http://allegro.pl/ladowarka-impulsowa-schumacher-2-6-10a-12v-zel-agm-i5677710674.html.

Ctek ma wiele pochlebnych opinii,o Schumacherze nie ma za wiele info. Za tym drugim przemawia większe natężenie prądu, oraz cena, Ctek to już "legenda" tylko że te 5A... ;) Jak to się faktycznie ma do dobierania prostownika do baterii 1/10? Zależy mi na tym aby maksymalnie przedłużyć żywot baterii.

Co będzie lepszym wyborem?

• 0

Polecam ta ładowarkę:http://www.sonarsklep.pl/inteligentna-ladowarka-do-akumulatorow-zelowych-i-agm-r10-10a-12v-p-150.html   używam takiej od 6-ciu lat.. Ładuję nią "żelówki 2x60Ah  "kwasiaki" samochodowe, może służyć jako zasilacz  do pompki elektrycznej, lodówki turystycznej . Polski producent.

• 0

To może tak. Który z dwóch przeze mnie proponowanych "zajmie" się lepiej akumulatorem? Pomijając póki co, komfort szybszego naładowanie przez Schumachera. Z czego w takim razie, wynika dość wysoka cena Cetek'a w porównaniu z innymi impulsowymi ładowarkami które mają teoretycznie podobne funkcje. Choćby z w/w Schumacherem?

@piernik dzięki za propozycję,ale zawęziłem wybór tylko  do tych dwóch,bo inaczej jak zacznę rozmyślać nad jeszcze innymi, to ostatecznie nic nie kupię :D

• 0

Mam tego Cteka 5. Jest to mój drugi Ctek, poprzedni miał 7 i działał dzielnie 5 lat, po czym go sprzedałem w nienagannym stanie. Nie wiem nic o Schumacherze, także nie porównam.

Ale Ctek ma dwie miłe dla mnie cechy, które możesz chcieć wziąć pod uwagę: gwarancję na 5 lat i tą najważniejszą dla mnie - po ostatnim wyjeździe jesienią, podpinam aku w piwnicy i zaglądam do niego dopiero pod koniec kwietnia. I wiem, że będzie ok :) Poprzednia Optima po 5 latach była w bardzo przyzwoitym stanie po takim traktowaniu.

• 0

Witam.

Ładuję swój aku 100Ah od 3 lat ładowarką Yato 8301 http://allegro.pl/yato-prostownik-elektroniczny-6v-12v-8a-200ah-8301-i6675249925.html. Od samego początku ładowała mi maksymalnie do 13.4V. Zastanawiam się nad zmianą,tylko po przeczytaniu większości materiału "zgłupłem":) 

Myślę kupić coś z tych dwóch, do 300 zł. Pierwsza to Ctek MXS 5.0 http://allegro.pl/prostownik-ladowarka-ctek-mxs-5-0-gratis-wwa-24h-i6187777365.html, druga to 

Schumacher 2/6/10A  http://allegro.pl/ladowarka-impulsowa-schumacher-2-6-10a-12v-zel-agm-i5677710674.html.

Ctek ma wiele pochlebnych opinii,o Schumacherze nie ma za wiele info. Za tym drugim przemawia większe natężenie prądu, oraz cena, Ctek to już "legenda" tylko że te 5A... ;) Jak to się faktycznie ma do dobierania prostownika do baterii 1/10? Zależy mi na tym aby maksymalnie przedłużyć żywot baterii.

Co będzie lepszym wyborem?

Kolego chyba wszystko w porządku z Yato.

Yato ładuje prawie do 15 Volt a następnie przechodzi w stan napięcia spoczynkowego właśnie około 13 volt z hakiem.

• 0

Kolego chyba wszystko w porządku z Yato.

Yato ładuje prawie do 15 Volt a następnie przechodzi w stan napięcia spoczynkowego właśnie około 13 volt z hakiem.

Rozmawiałem dziś z Panem co sprzedaje ładowarki Schumachera,i powiedział mi że 13.3 po naładowaniu jest jak najbardziej prawidłowa. Jako że już nastawiłem się na kupno dodatkowej ładowarki zdecyduję się raczej na Schumachera dlatego że:

- większy prąd ładowania (zapasu mocy nigdy za wiele;))

-tak jak Ctek,można go podłączyć na całą zimę w stan czuwania

- cena

• 0

Kupiłem dwa Schumachery SCI, owszem, można pozostawić na długi czas, ale sprzedający poinformował mnie, że w razie awarii zasilania sam nie "wstanie" i nie będzie kontynuował ładowania. Nowa seria SPI już tak ma. Poza tym bez zastrzeżeń co do jakości czy to klem, czy przewodów. Po odsiarczeniu, rozładowaniu i ponownym naładowaniu ożyła mi mała kwasowa Centra. Co prawda nie wiem o ile, lecz białe dotychczasowo "magic eye" ochoczo zabłysnęło na zielono