Skocz do zawartości
  • 0

Jaka ładowarka?

Zanderix

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja polecam Keepower XL pro , ładuje prądem do 30 A, w menu można wybrać pojemność ładowanego aku już od 3Ah maksymalnie z tego co pamiętam nawet 600 Ah.

Tym prostownikiem jestem w stanie obsłużyć wszystkie aku jakie posiadam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Czyli np.Schumacher SCI 20A będzie ok?W sumie czasem na pewno rozładuje go dość mocno  chciałbym aby przez 10h można go było naładować.

Grzesiu 20A obowiązkowo do akumulatora 230Ah.Jak mam shumachera 10A i do 2x60ah wystarcza, ale wciągu 10h jak chcesz naładować to musisz mieć praktycznie ładowarkę o prądzie ładowania1/10 pojemności akumulatora.

• 0

Kupiłem dwa Schumachery SCI, owszem, można pozostawić na długi czas, ale sprzedający poinformował mnie, że w razie awarii zasilania sam nie "wstanie" i nie będzie kontynuował ładowania. Nowa seria SPI już tak ma. Poza tym bez zastrzeżeń co do jakości czy to klem, czy przewodów. Po odsiarczeniu, rozładowaniu i ponownym naładowaniu ożyła mi mała kwasowa Centra. Co prawda nie wiem o ile, lecz białe dotychczasowo "magic eye" ochoczo zabłysnęło na zielono

Yato 8303 też nie wstaje po odcięciu zasilania. 

• 0

To ja jeszcze wrzucę takie pytanko. Mianowicie posiadam Yato 8303 i Ctek mxs 5.0a oraz akumulator Exide 142ah kwasowy i Yato ładuje mi go na 13,2V a Ctek na 12,8V (mierzone po 24h od odłączenia ładowarki) po rozładowaniu poprzez świecenie dwoma żarówkami 60W przez 24H. Ctek ładuje z automatu a Yato ustawiałem na 10A. Czym to jest spowodowane? Tym, że Yato było ustawione na 10A?

• 0

Tak w obydwu jest wybór aku do ładowania. Obydwie ustawione na akumulator kwasowy. I obydwie po zakończeniu ładowania rozłączają się i przechodzą w stan konserwacji na 13V z groszem. A w koncowej fazie ładowania jest to właśnie oscylacja w granicy 14,4V.

Edytowane przez KrySeb

• 0

Powtórzę co kiedyś pisałem.

Tam użytkownik może wsadzić łapy i sobie regulować coś to żaden automat.

Ctek zaprojektowali tak aby zrobił to najlepiej jak się da. A Polak oczywiście jest mądrzejszy i chce po swojemu.

Nature ciężko zmienić :blink:

Edytowane przez Pietruk

• 0

Wolę się upewnić niż coś.. zepsuć :-)

Do akumulatora od echosondy w skrzynce mogę na stałe przykręcić kable do ładowarki + zasilanie echa i ładować? Nie uwale w ten sposób kabli albo bezpiecznika?

Rozumiem że to co jest na fotce to jest bezpiecznik na kablu zasilającym i nic dodatkowo nie muszę montować?

Jeśli w złym temacie to przepraszam i proszę moda o przeniesienie.

post-55213-0-91816000-1492094086_thumb.jpg

• 0

jak nie rozbieralny? to skad te cudo jest , przeciez tam w srodku powinna byc normalna wkladka szklana/porcelanowa..., to jak zabezpieczenie zadziala to masz kable ciac i nowe zabezpieczenie wstwiac?od czego jest ten kabel ? od ladowarki do ladowania aku ? czy od akumulatora do echosondy ? jesli od ladowarki do aku to moze byc , chociaz ladowarka powinna miec w sobie jakies zabezpieczenia na wyjsciu, napewno to nie zaszkodzi. natomiast jesli jest to kabel od aku do echa to nie ma prawa bytu . przy 30 A elektronika poszybuje do abraham,

Edytowane przez siarq

• 0

Załóż sobie na kablu plusowym gniazdko z aukcji,włóż bezpiecznik jak kolega powyżej radzi 3 A,i będzie dobrze.

Link http://allegro.pl/gniazdo-obudowa-bezpiecznika-hermetyczna-uni-19mm-i5042518704.html?reco_id=10e06abf-2098-11e7-9d22-0232e4f2044f

• 0

Jest to kabel zasilający aku - echo.

Próbowałem to otworzyć ale nie chciałem na siłę, zostawiłem żeby nie uszkodzić.

Jeszcze raz to sprawdzę na spokojnie i dam znać.

spróbuj odkręcając ,wduszając do środka  powinno puścić , ale 30A na pewno nie dla echa , możesz w to miejsce dać mniejszy tak jak koledzy radzą