Zanderix Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Szukam ładowarki do akumulatora żelowego 110Ah. Czy któryś z kolegów może polecić konkretny, sprawdzony i tani model ? PZDRZanderix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 Po jakimś czasie jak masz za niskie napięcie na aku to raczej jego wina.Ile masz pod koniec ładowania, a ile dobę po. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 walleyee00 Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 Pytam o napięcie akumulator mam nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 Pytam o napięcie akumulator mam nowyKażdy akumulator zachowuje się inaczej, różnica kilku dziesiętnych nic nie znaczy. Tym bardziej jeśli chcesz porównać innych producentów niż Twój.Zbyt dużo zmiennych jest aby ocenić stan akumulatora.A im więcej będziesz tu czytał fantazję userów w ocenach akumulatorów tym bardziej Twoja wiedza będzie się oddalała od rzeczywistości. Rzeczywistość to rzetelna dokumentacja producenta akumulatora. Jeśli ją masz, to tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. A jak nie masz, to, to forum Ci wywróży całą resztę (oczywiście o akumulatorach) . No jeszcze pytanie jak wpływa na Ciebie bajanie...., Gdzieś czytałem taki dowcip. Oddała kobieta auto do mechanika, po jakimś czasie je odbiera i pyta czy wszystko jest OK i co było zrobione,Mechanik odpowiada, auto jest sprawne, uzupełnialiśmy jedynie płyn w kierunkowskazach, należy się...A Pani, dziękuje bardzo.... Będzie wojna zaraz... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 walleyee00 Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 Super , tylko chodzi mi o ładowarkę i napięcie do jakiego doładowuje akumulator typu gel a nie o domysły na temat mojego akumulatora , ale tutaj standardowo odpowiedzi na około tylko nie na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 Super , tylko chodzi mi o ładowarkę i napięcie do jakiego doładowuje akumulator typu gel a nie o domysły na temat mojego akumulatora , ale tutaj standardowo odpowiedzi na około tylko nie na temat.Pytasz o zmienne dane, ładowarka jest automatem i sam dostosuje napięcie. Miernik w rękę i będziesz wiedział. Każdy Ci poda swój pomiar i wyciągniesz wnioski.Mam ACUMAX 160 Ah, w którym momencie po odłączeniu mam zmierzyć napięcie? Mam MULTI XS 7000 12V.Podaj urządzenie do pomiaru (a ja sprawdzę czy takim dysponuję) wtedy będziesz znał tolerancję błędu do swoich rozważań. Skąd wniosek że nie doładowuje? str. 10 http://markoweakumulatory.pl/cyba/produkty/ctek/ctek_big_manual_pl.pdf znajdź swój model i odczytaj z tabeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 Chodzi mo o taka realna wartosc zmierzona po jakims czasie od ladowania na dobrym akumulatorze, pytam bo moja ladowarka niedoladowywuje mojegoNa drugi dzień po ładowaniu powinno być przy dobrym aku między 12,8 a 13,2 v. Wiele zależy od ładowarki, rodzaju i marki akumulatora.Ale ta wartość nic nie mówi. Miałem taki który miał 13,1 V i siadał po 15 minutach przy elektryku.Najlepiej badać pod obciążeniem. Moją metodologię i tabelki już wrzucałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 walleyee00 Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 Wniosek że niedoladowywuje stąd że godzinę po odłączeniu mam standardowe 12,7V , gdzie akumulator żelowy dla pracy cyklicznej powinien być ładowany do +- 14,7-15V (orientacyjnie) więc po odłączeniu powinno być wyższe napiecie niż teraz.Ładowałem też ten akumulator inna ładowarka i mialem wyższe napiecie, pytam tutaj bo chce kupić cteka lub shumachera ale jeśli one też mają mi ładować do 12,7 to dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 Ctek ładuje wg opcji 14,4V 14,7V lub 15,5V. Tego możesz być pewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 Czyli nie nadaje się do akumulatorów żelowych takich jak do echosond bo one powinny być ładowane do 15V przy pracy cyklicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Czyli nie nadaje się do akumulatorów żelowych takich jak do echosond bo one powinny być ładowane do 15V przy pracy cyklicznejK---wa, kolejny inżynier od ładowania akumulatorów wydał wyrok.A zajrzałeś chociaż do instrukcji którą podałem wyżej? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Zajrzałem i widzę że nie naładuje akumulatora do 15V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 (edytowane) Zajrzałem i widzę że nie naładuje akumulatora do 15VA czemu uparłeś się ze 15V?A tu stoi że można. Jeśli nie ufasz marce CTEK, możesz kupić ładowarkę z manualnym ustawieniem zakresu napięcia ładowania, ustawisz te 15V i powinieneś być zadowolony.Pytanie czy Twój akumulator też będzie zadowolony... Jeszcze tu mała notka o GEL Edytowane 10 Listopada 2017 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Gdzie to jest napisane że akumulatory typu gel są ładowane do 15V ? Ja tam widzę 14.4 lub w trybie recond czyli regeneracja 15.8V a to za dużo. Uparłem się na 15V ponieważ tyle zaleca producent akumulatora dla pracy cyklicznej i lądując go do 14.4V będzie niedoładowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 (edytowane) Jak znajdziesz ładowarkę która spełni Twoje oczekiwania i zalecenia producenta Twojego akumulatora to podziel się informacją.Powodzenia. A jeszcze podpowiedź.Napisz/zadzwoń do producenta akumulatora i poproś o zalecane ładowarki. Edytowane 10 Listopada 2017 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 14,4-15 czy jakoś tak, czyli się nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 n15 Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Tak jak radzi Pietruk -"Jeśli nie ufasz marce CTEK, możesz kupić ładowarkę z manualnym ustawieniem zakresu napięcia ładowania, ustawisz te 15V i powinieneś być zadowolony." Jeśli nie ufasz marce CTEK,weź EST-516 Stef-Pola i ustaw limiter napięcia na 14,9 V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Tak jak radzi Pietruk -"Jeśli nie ufasz marce CTEK, możesz kupić ładowarkę z manualnym ustawieniem zakresu napięcia ładowania, ustawisz te 15V i powinieneś być zadowolony." Jeśli nie ufasz marce CTEK,weź EST-516 Stef-Pola i ustaw limiter napięcia na 14,9 V.Nie tyle nie ufam ale to takie zboczenie zawodowe bo jestem elektrykiem i jeżeli akumulator ma być ładowany do ~15V to powinno się go do tylu ladowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Nie tyle nie ufam ale to takie zboczenie zawodowe bo jestem elektrykiem i jeżeli akumulator ma być ładowany do ~15V to powinno się go do tylu ladowac.Ale masz specjalizację ze stałego/zmiennego niskiego, średniego czy wysokiego napięcia ? Wybacz że pytam, ale SEP z jakiego masz?Ale jak masz masz zboczenie, to czemu pytasz na forum wędkarskim, a nie branżowym elektrycznym? Ale po tym co napisałeś, to jakoś mi logiki brakuje.... wykształcenie i dobór ładowania.... Może jakieś uzasadnienie mi/nam dasz ze powinno być tak, a nie inaczej w kwestii GEL i Twoich Volt... A co ci producent Twojego akumulatora GEL odpowiedział? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Nie tyle nie ufam ale to takie zboczenie zawodowe bo jestem elektrykiem i jeżeli akumulator ma być ładowany do ~15V to powinno się go do tylu ladowac.Przecież nie chodzi o to aby ładować koniecznie do 15V, tylko jest zakres od 14,4 do 15V w którym powinien być ładowany akumulator i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Przecież nie chodzi o to aby ładować koniecznie do 15V, tylko jest zakres od 14,4 do 15V w którym powinien być ładowany akumulator i tyle.Dokładnie, jak ładowarka automatyczna to po stwierdzeniu że akumulator jest naładowany sama się wyłączy i przejdzie w stan podtrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TomFil Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 A czy prostownikiem bezpiecznym 5A (tak pisze w instrukcji prostownika) naładuje kwasiaka deep cykle 115ah .Przeliczając 5A × 22h to powinien się naładować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 A czy prostownikiem bezpiecznym 5A (tak pisze w instrukcji prostownika) naładuje kwasiaka deep cykle 115ah .Przeliczając 5A × 22h to powinien się naładować?Czemu nie miałby naładować? Jasne że naładuje, tylko 2 razy dłużej jak np. 10A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TomFil Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Podobno nawet lepiej,bo "zdrowiej"dla akumulatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Podobno nawet lepiej,bo "zdrowiej"dla akumulatora?Prawdopodobnie wolniej polaryzacja zachodzi, dlatego lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Ale masz specjalizację ze stałego/zmiennego niskiego, średniego czy wysokiego napięcia ? Wybacz że pytam, ale SEP z jakiego masz?Ale jak masz masz zboczenie, to czemu pytasz na forum wędkarskim, a nie branżowym elektrycznym? Ale po tym co napisałeś, to jakoś mi logiki brakuje.... wykształcenie i dobór ładowania.... Może jakieś uzasadnienie mi/nam dasz ze powinno być tak, a nie inaczej w kwestii GEL i Twoich Volt... A co ci producent Twojego akumulatora GEL odpowiedział?Kolego uprawnienia SEP są dla średnio inteligentnych osób i każdy może je zdobyc bez problemu piekarz , mechanik samochodowy czy murarz (oczywiście bez obrazy dla tych zawodów). Jeżeli jesteś tak ciekaw to mam mgr inz z elektrotechniki a z tych SEP ( koledzy mówią cep nie bez powodu) eksploatację i dozór do 1kV. Pytam o napięcie końcowe ładowania bo interesuje mnie do jakiego ładują ładowarki typu ctek czy shumacher i tylko tyle , nie potrzebuje wykładu z elektrotechniki bo rzeczy które tu czytam czasem to takie bzdury że ręce opadają i nie będę wszystkich reformował. W chwili obecnej ładuje swój akumulator manualnie zasilaczem laboratoryjnym z ograniczeniem prądu i napięcia do 14,9V i wtedy jest w pełni naładowany. Mam nadzieję że nikt się nie obraził po mojej wypowiedzi jeżeli tak to przepraszam , ale jeżeli ktoś zarzuca mu brak wiedzy akurat z dziedziny która się zajmuję to poczułem się urażony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Zanderix
Szukam ładowarki do akumulatora żelowego 110Ah.
Czy któryś z kolegów może polecić konkretny, sprawdzony i tani
model ?
PZDR
Zanderix
Top użytkownicy dla tego pytania
83
64
56
42
Popularne dni
25 Lip
20
10 Cze
19
1 Lip
18
26 Lip
16
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 83 odpowiedzi
siarq 64 odpowiedzi
Kadet 56 odpowiedzi
Pietruk 42 odpowiedzi
Popularne dni
25 Lip 2017
20 odpowiedzi
10 Cze 2016
19 odpowiedzi
1 Lip 2016
18 odpowiedzi
26 Lip 2016
16 odpowiedzi
Popularne posty
Voldemort
Sprawa załatwiona - dla zainteresowanych (też mających problem z buczeniem wentylatorka w ładowarce Schumacher) Ładowarkę można bez problemu rozkręcić, bez jakichkolwiek oznak ingerencji w urządzenie
BOB1
I ładowarka już u mnie! Co tu dużo gadać, Wielkie Brawa dla firmy Sonar.pl! Od zamówienia do dostarczenia na wioskę bez numeracji większości domów, potrzebowali 22 godziny!!! Teraz "dobijam" aku i za
Kadet
Szmery, bajery i tyle. Dajcie sobie spokój z automatami. Nie zrobią gęstości elektrolitu. Zasilacz laboratoryjny, wspomniany Kulon, czy nawet stary poczciwy stefpol zrobi robotę.
Opublikowane grafiki
914 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi