Zanderix Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Szukam ładowarki do akumulatora żelowego 110Ah. Czy któryś z kolegów może polecić konkretny, sprawdzony i tani model ? PZDRZanderix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Kolego uprawnienia SEP są dla średnio inteligentnych osób i każdy może je zdobyc bez problemu piekarz , mechanik samochodowy czy murarz (oczywiście bez obrazy dla tych zawodów). Jeżeli jesteś tak ciekaw to mam mgr inz z elektrotechniki a z tych SEP ( koledzy mówią cep nie bez powodu) eksploatację i dozór do 1kV. Pytam o napięcie końcowe ładowania bo interesuje mnie do jakiego ładują ładowarki typu ctek czy shumacher i tylko tyle , nie potrzebuje wykładu z elektrotechniki bo rzeczy które tu czytam czasem to takie bzdury że ręce opadają i nie będę wszystkich reformował. W chwili obecnej ładuje swój akumulator manualnie zasilaczem laboratoryjnym z ograniczeniem prądu i napięcia do 14,9V i wtedy jest w pełni naładowany. Mam nadzieję że nikt się nie obraził po mojej wypowiedzi jeżeli tak to przepraszam , ale jeżeli ktoś zarzuca mu brak wiedzy akurat z dziedziny która się zajmuję to poczułem się urażonyPrzepraszam więc. Pochwal się po dwóch sezonach jak Twój GEL zniósł zasilacz laboratoryjny. Oczywiście dostałeś od producenta kartę katalogową i napisali Ci ze możesz ładować zasilaczem laboratoryjnym. Pozdrawiam i powodzenia. EOT Wysłałem za pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 (edytowane) Wystarczy trochę wiedzy i można ładować zasilaczem laboratoryjnym ,fakt trzeba wiedzieć co się robi nie jest to sprzęt dla laika typu podłącz i ma się zrobić. Na te chwilę ładuje nim i Aku Deep cycle do silnika zaburtowego i Aku żelowy do echo.Szkoda mi trochę tego zasilacza bo nie jest to sprzęt do tak prymitywnych zastosowań więc zacząłem poszukiwać ładowarki która obsłuży mi gel + kwasiak. Aha , co do dwóch sezonów używania zasilacza laboratoryjnego do ładowania to nie wiem , używam go 3 lata i wszystko jest ok, ale jest to kłopotliwe mimo iż zasilacz posiada możliwość programowania jednak jest zbyt duży Edytowane 24 Listopada 2017 przez esoxlucius1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Wystarczy trochę wiedzy i można ładować zasilaczem laboratoryjnym ,fakt trzeba wiedzieć co się robi nie jest to sprzęt dla laika typu podłącz i ma się zrobić. Na te chwilę ładuje nim i Aku Deep cycle do silnika zaburtowego i Aku żelowy do echo.Szkoda mi trochę tego zasilacza bo nie jest to sprzęt do tak prymitywnych zastosowań więc zacząłem poszukiwać ładowarki która obsłuży mi gel + kwasiak. Aha , co do dwóch sezonów używania zasilacza laboratoryjnego do lądowania to nie wiem , używam go 3 lata i wszystko jest ok, ale jest to kłopotliwe mimo iż zasilacz posiada możliwość programowania jednak jest zbyt dużyTrzeba było tak napisać od razu co robisz i co chcesz osiągnąć. Wyszło niepotrzebne zamieszanie. Ja swój AGM, pozyskany używany ze stacji podtrzymania (nie wiem jak długo tam pracował) używam już 4 sezon i jest nadal OK. Oczywiście ładuje CTEK. Jeśli płacę takie pieniądza za ładowarkę to wymagam też aby robiła to dobrze i nie chcę myśleć aby jeszcze ładowania pilnować. Do tej pory nie zawiodła i liczę że nie zawiedzie. Wysłałem za pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Cteka nie testowalem ale pożyczałem od kolegi , ładowarkę automatyczna Yato i ona lądowała do 14,4 akumulatory zelowe i lądując zasilaczem akumulator trzymał mi dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Cteka nie testowalem ale pożyczałem od kolegi , ładowarkę automatyczna Yato i ona lądowała do 14,4 akumulatory zelowe i lądując zasilaczem akumulator trzymał mi dłużej.Wielu kolegów z forum ma CTEKi, nie spotkałem się z negatywnymi opiniami. Może niech ktoś jeszcze się wypowie. Może inni Cię przekonają. ;-) Wysłałem za pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 (edytowane) Kolego uprawnienia SEP są dla średnio inteligentnych osób i każdy może je zdobyc bez problemu piekarz , mechanik samochodowy czy murarz (oczywiście bez obrazy dla tych zawodów). Jeżeli jesteś tak ciekaw to mam mgr inz z elektrotechniki a z tych SEP ( koledzy mówią cep nie bez powodu) eksploatację i dozór do 1kV. Chociaz nie mam wyzszego wyksztalcenia w dziedznie elektrotchniki , to mam z nia stycznosc na codzien w zawodzie. To co maluja czesto gesto, Panowie inzynierowie w projektach, wola o pomste do nieba. Osobiscie pracowalem kiedys na prefabrykacji rodzielnic NN. Rozne, rozniste tematy, od malenstw po naprawde duze projekty. Glownym wykonawac byl moj znajomy. Gosc bez studiow,, zwykly szeregowy technik. I on osobiscie rugal projektantow za buble , ktore tworzyli...wnosil poprawki do projektow , ktore poznie mistrzowie mgr i inz. nanosili z wlasnorecznym podpisem... Takze wyksztalcenie jak najbardzie - pelen szacunek, tylko zeby to szlo w parze z praktyka i ciaglymi zmianami...Wirtuozow i magikow nie brakuje zarowno inz mgr jak i technikow... Edytowane 24 Listopada 2017 przez siarq 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Sam kiedyś pracowałem przy montażu szaf NN i sterowania. Boboli było co nie miała, wychodziły dopiero w trakcie. Teoria i projekt to jedno, życie i praktyka drugie. niektórzy zapominają i łączeniu tych prawd. Wysłałem za pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 walleyee00 Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Chociaz nie mam wyzszego wyksztalcenia w dziedznie elektrotchniki , to mam z nia stycznosc na codzien w zawodzie. To co maluja czesto gesto, Panowie inzynierowie w projektach, wola o pomste do nieba. Osobiscie pracowalem kiedys na prefabrykacji rodzielnic NN. Rozne, rozniste tematy, od malenstw po naprawde duze projekty. Glownym wykonawac byl moj znajomy. Gosc bez studiow,, zwykly szeregowy technik. I on osobiscie rugal projektantow za buble , ktore tworzyli...wnosil poprawki do projektow , ktore poznie mistrzowie mgr i inz. nanosili z wlasnorecznym podpisem... Takze wyksztalcenie jak najbardzie - pelen szacunek, tylko zeby to szlo w parze z praktyka i ciaglymi zmianami...Wirtuozow i magikow nie brakuje zarowno inz mgr jak i technikow...Zgadzam się w 100% z tym , jak ktoś nie wie jak wygląda stycznik czy transformator i bierze się za projekty bo tata pracę załatwił to tak jest. Teoretyków nie brakuje. Ale są też fachowcy w swojej dziedzinie więc nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 W pełni się z tym zgadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krupski Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 (edytowane) Panowie mam pytanie bo czytam i juz sam nie wiem co wybrac . Akumulator 110 AH MINN KOTA kwasia .Czy to będzie odpowiednia ładowarka khttp://www.sonarsklep.pl/ladowarka-schumacher-sci-15a-6v12v-z-odsiarczaniem-do-akumulatorow-zelowych-p-1104.htmlZ uwagi na Zbliżające się święta sprawa i opinia pilna . Z góry dziekuje za odpowiedz . I wesołych świat życzę kolegomCzy ewentuałnie model o oczko słabszyhttp://www.sonarsklep.pl/ladowarka-schumacher-sci-12a-6v12v-z-odsiarczaniem-do-akumulatorow-zelowych-p-1103.htmlLub inne ładowarki godne uwagi w podobnej kwocie Edytowane 2 Grudnia 2017 przez krupski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 n15 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Panowie mam pytanie bo czytam i juz sam nie wiem co wybrac . Akumulator 110 AH MINN KOTA kwasia .Czy to będzie odpowiednia ładowarka khttp://www.sonarsklep.pl/ladowarka-schumacher-sci-15a-6v12v-z-odsiarczaniem-do-akumulatorow-zelowych-p-1104.htmlZ uwagi na Zbliżające się święta sprawa i opinia pilna . Z góry dziekuje za odpowiedz . I wesołych świat życzę kolegomCzy ewentuałnie model o oczko słabszyhttp://www.sonarsklep.pl/ladowarka-schumacher-sci-12a-6v12v-z-odsiarczaniem-do-akumulatorow-zelowych-p-1103.htmlLub inne ładowarki godne uwagi w podobnej kwocie Obie spokojnie dadzą radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Krupski ta Minn kota to jest to samo co ZAP Marine , Sznajder Marine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krupski Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Wiem ale trafiła sie bardzo tanio . Chodzi mi o to która ładowarka bedzie bardziej odpowiednia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 malinabar Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Bierz mocniejszą . Różnica w cenie niewielka a prędkość ładowania przy maratonach na wodzie może mieć czasami znaczenie . I bateria kiedyś zagościć może większa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krupski Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 A ogólnie to są koledzy dobre ładowarki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 malinabar Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Nie wiem jak te , które podlinkowałeś . Sam używam Schumachera SPI 15A . W mojej ocenie jest bardzo dobry . Lepszego mi nie trzeba póki co . Te SCI z opisu wyglądają bardzo OK - mają wszystko co trzeba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krupski Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 A teraz jeszcze mam takie pytanie . Schumacher Sci czy 12A , czy lepiej dołeożyć i kupić cteka 10 a ?Ktoś cos podpowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 A teraz jeszcze mam takie pytanie . Schumacher Sci czy 12A , czy lepiej dołeożyć i kupić cteka 10 a ?Ktoś cos podpowie ?Dołóż jak masz taką możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Dołóż jak masz taką możliwość.A dlaczego ? Mam obie i w Schumacherze podoba mi się wyświetlanie poziomu naładowania, CTEK tego nie ma. Solidność wykonania obu ładowarek jest na dobrym poziomie - CTEK jest dużo mniejszy. BTW. Ctek7 skonał mi po 5 latach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 A dlaczego ? Mam obie i w Schumacherze podoba mi się wyświetlanie poziomu naładowania, CTEK tego nie ma. Solidność wykonania obu ładowarek jest na dobrym poziomie - CTEK jest dużo mniejszy. BTW. Ctek7 skonał mi po 5 latach.. Kiedyś gdzieś był ranking ładowarek, na górze był CTEK. Mój jeden CTEK ma 8-10 lat i dalej pole orze. Może miałeś pecha. A jak się komuś coś podoba to po co dyskusja ta... o gustach się nie dyskutuje. Wyraziłem swoją opinię (jeszcze mi wolno w naszym ustroju ) , resztą już wielokrotnie na ten temat i być może nawet w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Kiedyś gdzieś był ranking ładowarek, na górze był CTEK. Mój jeden CTEK ma 8-10 lat i dalej pole orze. Może miałeś pecha. A jak się komuś coś podoba to po co dyskusja ta... o gustach się nie dyskutuje. Wyraziłem swoją opinię (jeszcze mi wolno w naszym ustroju ) , resztą już wielokrotnie na ten temat i być może nawet w tym wątku.Mój mail nie mial być zaczepny ! Myślałem, że masz jakieś doświadczenia złe z Schumacherem albo super dobre z Ctek i dlatego zapytałem "dlaczego" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Mój mail nie mial być zaczepny ! Myślałem, że masz jakieś doświadczenia złe z Schumacherem albo super dobre z Ctek i dlatego zapytałem "dlaczego" ? Mój też nie, jedynie się ustosunkowałem do Twojej wypowiedzi, może źle to zabrzmiało... Akurat Schumachera nie znam, ale inne znam jak nie ze swoich doświadczeń to znajomych.Oni akumulatory wymieniają ładując czym popadnie, ja jakoś ładuję i nie wymieniam.Do tej pory CTEK mnie nie zawiódł.Sprawdziłem, 23 grudnia minie 10 lat jak używam intensywnie go, nawet przez jakiś czas w warsztacie pracował bo koledze padł, a o tym ile razy pożyczałem to już sam nie pamiętam.U mnie się obronił - po co więc mam szukać zamienników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Panowie czy wasze CTEKi wydają jakieś dźwięki , szczególnie na koniec ładowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Panowie czy wasze CTEKi wydają jakieś dźwięki , szczególnie na koniec ładowania?Tak. Przekaźnik pracuje. Stan podtrzymania. Sprawdza czy naładowany i rozłącza, lub dogaduje i rozłaczy, wtedy to dłużej trwa Mam nadziej ze to o ten dźwięk Ci chodzi. Wysłałem za pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 O takie piszczenie bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Zanderix
Szukam ładowarki do akumulatora żelowego 110Ah.
Czy któryś z kolegów może polecić konkretny, sprawdzony i tani
model ?
PZDR
Zanderix
Top użytkownicy dla tego pytania
83
64
56
42
Popularne dni
25 Lip
20
10 Cze
19
1 Lip
18
26 Lip
16
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 83 odpowiedzi
siarq 64 odpowiedzi
Kadet 56 odpowiedzi
Pietruk 42 odpowiedzi
Popularne dni
25 Lip 2017
20 odpowiedzi
10 Cze 2016
19 odpowiedzi
1 Lip 2016
18 odpowiedzi
26 Lip 2016
16 odpowiedzi
Popularne posty
Voldemort
Sprawa załatwiona - dla zainteresowanych (też mających problem z buczeniem wentylatorka w ładowarce Schumacher) Ładowarkę można bez problemu rozkręcić, bez jakichkolwiek oznak ingerencji w urządzenie
BOB1
I ładowarka już u mnie! Co tu dużo gadać, Wielkie Brawa dla firmy Sonar.pl! Od zamówienia do dostarczenia na wioskę bez numeracji większości domów, potrzebowali 22 godziny!!! Teraz "dobijam" aku i za
Kadet
Szmery, bajery i tyle. Dajcie sobie spokój z automatami. Nie zrobią gęstości elektrolitu. Zasilacz laboratoryjny, wspomniany Kulon, czy nawet stary poczciwy stefpol zrobi robotę.
Opublikowane grafiki
914 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi