Zanderix Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Szukam ładowarki do akumulatora żelowego 110Ah. Czy któryś z kolegów może polecić konkretny, sprawdzony i tani model ? PZDRZanderix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Andrzej, a ostatecznie ten ruski super prostownik to ktoś ogarnął do nas, czy odpuściłeś temat?Nici z tego. Nie mam kontaktów w Rosji a znajomi z Ukrainy też się nie chcą tego podjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Widziałem na OLX, ale cena kosmos- ponad 7 stów ktoś krzyczy za to, ja chyba też dam sobie spokój, tym bardziej że od niedawna na licie pływam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bulionn Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Witam kolegow. Chcę kupić ładowarkę do aku żel turbog hobby 80Ah posiadam 2szt. Ctek czy Schumacher nad tymi się zastanawiam. I pytanie czy mogę kupić mocniejsza czy muszę zachować normę 1/10?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Te do żel są automatami, więc dadzą radę. Nie brałbym tylko więcej niż 15A do tych 80Ah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ramzesq Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam kolegow. Chcę kupić ładowarkę do aku żel turbog hobby 80Ah posiadam 2szt. Ctek czy Schumacher nad tymi się zastanawiam. I pytanie czy mogę kupić mocniejsza czy muszę zachować normę 1/10??Zastanów się równiez kolego nad polskim produktem Detronik 12V/12A, 220PLN może być również uzywana jako zasilacz 12V. Duża tolerancja na napięcie zasilania 160-300V. Ja (i moi koledzy) mam starszy model tego producenta (12V/10A) i 6 lat non stop działa bez zarzutu! Na codzień gdy bateria nie jest używana, podłączam ją do ładowania, żeby utrzymywał tzw. floating voltage, co zapewnia jej dłuższą żywotność. Masz linka, pewnie na Alegro też jest. Ja kupowałem bezpośrednio uproducenta. https://capral.pl/pl/p/Nowoczesna-Ladowarka-Detronik-R-12-12A-12V-ZEL-AGM/682 Co do Prądu ładowania , to determinuje on czas po jakim bateria będzie naładowana z grubsza rzecz biorąc. Jak ładowarka ma większy prąd ładowania to bateria będzie szybciej naładowana, ładowarką o prądzie 0,5/10 potrwa to dłużej niż 1/10 i tyle tylko. I jeszcze jedna sugestia co do baterii na łódce latem. Pamiętajcie panowie, że Baterię bardziej postarza wysoka temp. niż niska. Latem kiedy nie rzadko bywa w dłońcu +35C i wiecej warto baterię chronic przed takimi temperaturami chociażby nie wystawiając ją na słońce - stawiajcie ją w cieniu,bakiście lub przykrywajcie. Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez ramzesq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bulionn Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 dzięki za info ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Co do żeli to automaty są ok. Jeżeli chodzi o płynny kwas to już wyleczylem się z tego typu ładowarek. Z reguły mają za niskie napięcia ładowania i zbyt szybko przechodzą w tryb buforowy. Elektrolit nie zdąży nabrać odpowiedniej gęstości i baterie padają w krótkim czasie w wyniku zasiarczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ramzesq Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Co do żeli to automaty są ok. Jeżeli chodzi o płynny kwas to już wyleczylem się z tego typu ładowarek. Z reguły mają za niskie napięcia ładowania i zbyt szybko przechodzą w tryb buforowy. Elektrolit nie zdąży nabrać odpowiedniej gęstości i baterie padają w krótkim czasie w wyniku zasiarczenia.To prawda co kolega napisał, ale nie spotkałem nikogo przez ostatnie pare lat kto by używał takich baterii na łódkach. Żelowe są jednak bezpieczniejsze, jeśli chodzi o ich eksploatacje w warunkach wędkarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 To dziwne. Zwykle kwasiaki są nadal popularne pomimo nowszych technologi. Jeżeli masz na myśli rozlanie kwasu na zewnątrz to nie zdarzył mi się jeszcze taki przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ramzesq Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Myślę, że jest to bardziej spowodowane jest tym, że można zapomnieć o uzupełnianiu wody destyl, i mierzeniu gestości elektrolitu. Po prostu, po wedkowaniu podłączasz baterię do automatycznej ładowarki i zapominasz o tym. Za tydzień lub dwa przychodzisz, zabierasz baterię na wodę i tyle.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 (edytowane) To prawda,ale żele mają swoje wady. Są cholernie ciężkie, wrażliwe na temperaturę. Przy 30 st. jak plywasz, ich żywotność bardzo spada. No i cena,a co do ładowania... Używam zasilacza laboratyjnego ze stabilizacją pradową i napieciową, także nastawiam co trzeba i zapominam o wszystkim. Edytowane 22 Kwietnia 2019 przez Kadet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ramzesq Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 To prawda,ale żele mają swoje wady. Są cholernie ciężkie, wrażliwe na temperaturę. Przy 30 st. jak plywasz, ich żywotność bardzo spada. No i cena,a co do ładowania... Używam zasilacza laboratyjnego ze stabilizacją pradową i napieciową, także nastawiam co trzeba i zapominam o wszystkim.Tak jak piszesz kolego, zawsze są jakieś "ale" w obu przypadkach. Dobrze, że jest jakis wybór... Wesołych )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woochu Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Cześć Może ja wyskrobie kilka słów o Yato8303 Do zeszłego tygodnia była by to w pół pozytywna opinia lecz dzisiaj nie polecam prostownika z racji awarii po 2 latach użytkowania równych :-) co do dnia zakupu Po zakupie byłem w sumie na w pół zadowolony ponieważ sprzęt wygląda gorzej niż prostownik z biedronki/lidla za 50 zło ile można przeżyć słabej jakości kable (strasznie sztywne ) i krokodylki to ten wentylator:-)liczyłem się z hałasem wentylatora który przeczytałem że występuje lecz po pierwszym podłączeniu żeby zachowywał się jak 20letni sprzęt rodem z prl ale "pal licho"liczy się to że działaniestety do zeszłego tygodnia bo podczas doładowywania (aku 65ah) przestał działaćstawiam plus minus 100 ładowań przeżył przez te 2 lata głównie kwasie115ah z łódki sporadycznie doładowanie wspomnianego aku z autazaniosłem sprzęt do naprawy pan z serwisu powiedział że się niestety nie nadaje wiec pozostało mi szukać następcy ...może to wina konkretnego modelu ... nie wiem drugi raz bym go nie kupił chodzi mi po głowie Stef pol jako następca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bulionn Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Po przeczytaniu wielu postów obejrzeniu sporego materiału na yt i konsultacji z majsterem od akumulatorów u mnie na osiedlu stef pol 100%. Chciałem cteka 7 albo Schumachera 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 Polecam ładowarki modelarskie. Można ładować wszelkie lity jak i Pb o różnych napięciach. Natężenie ustawia się samemu. Minusem jest że trzeba dokupić dodatkowy zasilacz ale to kilkadziesiąt złotych np taki do LEDów. Sam używam takiej: https://www.banggood.com/pl/SkyRC-iMAX-B6-Mini-Lipo-Balance-ChargerDischarger-SK100084-p-929890.html?gmcCountry=PL¤cy=PLN&createTmp=1&utm_source=googleshopping&utm_medium=cpc_bgs&utm_content=xibei&utm_campaign=pla-pl-pc-rm-purchase-all&gclid=CjwKEAjwlujnBRDl2teOp_veulQSJAC5bHgtNdeQv0sRwuCnUuemoauTXrObu_Zetjpb9ehYbCT-choCc1rw_wcB&cur_warehouse=CN ta akurat tylko 6A ale są oczywiście mocniejsze. np ta: https://www.banggood.com/pl/ISDT-Q6-Pro-BattGo-300W-14A-Pocket-Lipo-Battery-Balance-Charger-With-12V-25A-300W-Power-Supply-p-1381780.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 A jest jakis zamiennik do ładowarki icharger 308 duo, tak aby obsłużył od olowiu po lit i dal rade ładować dwa aku na raz? Cena tej powala 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 (edytowane) I360 nie jest tania, ale po roku użytkowania mogę napisać jedno - mercedes:) Opcje konfiguracji do bólu, ładowanie niezależnie dwoch różnych aku o różnych napieciach i pojemnościach (ładuje u mnie LiFePo 24V 160Ah wraz z kwasem 12V 45Ah). Wszystkie ladowania a było ich 70 do wczoraj mają zapisane logi dla każdej celi, z próbkowaniem co 1s zapidane na karcie SD. Można włączyć tryb tylko balansowania ogniw, można rozładować baterie itp. Zasilam ją z zasilacza od serwera 12V 80A - robi interpolację napiecia do 24V. Jestem Mega zadowolony. Dziękuję przy okazji Siarq za rekomendację tej ładowarki. Cena rekompensuje jakość i ogromne możliwości. Edytowane 7 Czerwca 2019 przez MarMilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 8 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2019 Panowie, a jakie napięcie max. można ustawić dla aku Pb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 8 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2019 @Wuran , kup sobie dwie ładowarki do kwasu + do litu i tyle. Czy to wyjdzie taniej , pewnie trochę tak . Ładowarek na rynku jest multum. Modelarskich też sporo. Charger 308/310 jest droga, ale obsługuje wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 9 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2019 MarMilo daj namiary na zasilacz jaki używasz . Mam trochę stary zasilacz od gier komputerowych a przydał by mi się taki z 500 W ale nie mogę się zdecydować jaki . Używałem pożyczoną ładowarkę 308 do ładowania pakietów NiMH 12V 10 Ah potwierdzam jest super .Obsługuje wszystkie akumulatory , wadę ma taką że trzeba się nauczyć jej obsługiwać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2019 Czy stefpol est 516 naładuje zupełnie rozładowany akumulator? Dwa automaty, które mam nie ładują takiego trupa i muszę go podłączać do starego prostownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 15 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2019 Naładuje.Tak jak zauważyłeś, automatem tego nie zrobisz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 15 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2019 Mi się udalo naładowac od 4V zwykłym Yato . Trzeba było kilka razy uruchamiać, ale w końcu zaskoczyło. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 15 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2019 (edytowane) Może i zaskoczy ale gęstości elektrolitu nie zrobi. Zbyt szybko się wyłączy i napięcie końcowe za niskie pewnie ma.Tak ładowany kwasiak umiera szybko. Edytowane 15 Czerwca 2019 przez Kadet 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 15 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2019 Naładowała do pełna, aku chodziło keszcze do jesieni, po czym wyzionęło ducha. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Zanderix
Szukam ładowarki do akumulatora żelowego 110Ah.
Czy któryś z kolegów może polecić konkretny, sprawdzony i tani
model ?
PZDR
Zanderix
Top użytkownicy dla tego pytania
83
64
56
42
Popularne dni
25 Lip
20
10 Cze
19
1 Lip
18
26 Lip
16
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 83 odpowiedzi
siarq 64 odpowiedzi
Kadet 56 odpowiedzi
Pietruk 42 odpowiedzi
Popularne dni
25 Lip 2017
20 odpowiedzi
10 Cze 2016
19 odpowiedzi
1 Lip 2016
18 odpowiedzi
26 Lip 2016
16 odpowiedzi
Popularne posty
Voldemort
Sprawa załatwiona - dla zainteresowanych (też mających problem z buczeniem wentylatorka w ładowarce Schumacher) Ładowarkę można bez problemu rozkręcić, bez jakichkolwiek oznak ingerencji w urządzenie
BOB1
I ładowarka już u mnie! Co tu dużo gadać, Wielkie Brawa dla firmy Sonar.pl! Od zamówienia do dostarczenia na wioskę bez numeracji większości domów, potrzebowali 22 godziny!!! Teraz "dobijam" aku i za
Kadet
Szmery, bajery i tyle. Dajcie sobie spokój z automatami. Nie zrobią gęstości elektrolitu. Zasilacz laboratoryjny, wspomniany Kulon, czy nawet stary poczciwy stefpol zrobi robotę.
Opublikowane grafiki
914 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi