Skocz do zawartości
  • 0

Jaka ładowarka?

Zanderix

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam kolegow. Chcę kupić ładowarkę do aku żel turbog hobby 80Ah posiadam 2szt. Ctek czy Schumacher nad tymi się zastanawiam. I pytanie czy mogę kupić mocniejsza czy muszę zachować normę 1/10??

Zastanów się równiez kolego nad polskim produktem Detronik 12V/12A, 220PLN może być również uzywana jako zasilacz 12V. Duża tolerancja na napięcie zasilania 160-300V. Ja (i moi koledzy) mam starszy model tego producenta (12V/10A) i 6 lat non stop działa bez zarzutu! Na codzień gdy bateria nie jest używana, podłączam ją do ładowania, żeby utrzymywał tzw. floating voltage, co zapewnia jej dłuższą żywotność. Masz linka, pewnie na Alegro też jest. Ja kupowałem bezpośrednio uproducenta.

https://capral.pl/pl/p/Nowoczesna-Ladowarka-Detronik-R-12-12A-12V-ZEL-AGM/682

Co do Prądu ładowania , to determinuje on czas po jakim bateria będzie naładowana z grubsza rzecz biorąc. Jak ładowarka ma większy prąd ładowania to bateria będzie szybciej naładowana, ładowarką o prądzie 0,5/10 potrwa to dłużej niż 1/10 i tyle tylko.

I jeszcze jedna sugestia co do baterii na łódce latem. Pamiętajcie panowie, że Baterię bardziej postarza wysoka temp. niż niska. Latem kiedy nie rzadko bywa w dłońcu +35C i wiecej warto baterię chronic przed takimi temperaturami chociażby nie wystawiając ją na słońce - stawiajcie ją w cieniu,bakiście lub przykrywajcie.

Edytowane przez ramzesq

• 0

Co do żeli to automaty są ok. Jeżeli chodzi o płynny kwas to już wyleczylem się z tego typu ładowarek. Z reguły mają za niskie napięcia ładowania i zbyt szybko przechodzą w tryb buforowy. Elektrolit nie zdąży nabrać odpowiedniej gęstości i baterie padają w krótkim czasie w wyniku zasiarczenia.

• 0

Co do żeli to automaty są ok. Jeżeli chodzi o płynny kwas to już wyleczylem się z tego typu ładowarek. Z reguły mają za niskie napięcia ładowania i zbyt szybko przechodzą w tryb buforowy. Elektrolit nie zdąży nabrać odpowiedniej gęstości i baterie padają w krótkim czasie w wyniku zasiarczenia.

To prawda co kolega napisał, ale nie spotkałem nikogo przez ostatnie pare lat kto by używał takich baterii na łódkach. Żelowe są jednak bezpieczniejsze, jeśli chodzi o ich eksploatacje w warunkach wędkarskich.

• 0

Myślę, że jest to bardziej spowodowane jest tym, że można zapomnieć o uzupełnianiu wody destyl, i mierzeniu gestości elektrolitu. Po prostu, po wedkowaniu podłączasz baterię do automatycznej ładowarki i zapominasz o tym. Za tydzień lub dwa przychodzisz, zabierasz baterię na wodę i tyle....

• 0

To prawda,ale żele mają swoje wady. Są cholernie ciężkie, wrażliwe na temperaturę. Przy 30 st. jak plywasz, ich żywotność bardzo spada. No i cena,a co do ładowania... Używam zasilacza laboratyjnego ze stabilizacją pradową i napieciową, także nastawiam co trzeba i zapominam o wszystkim.

Edytowane przez Kadet

• 0

To prawda,ale żele mają swoje wady. Są cholernie ciężkie, wrażliwe na temperaturę. Przy 30 st. jak plywasz, ich żywotność bardzo spada. No i cena,a co do ładowania... Używam zasilacza laboratyjnego ze stabilizacją pradową i napieciową, także nastawiam co trzeba i zapominam o wszystkim.

Tak jak piszesz kolego, zawsze są jakieś "ale" w obu przypadkach. Dobrze, że jest jakis wybór... Wesołych :)))

• 0

Cześć

Może ja wyskrobie kilka słów o Yato8303

Do zeszłego tygodnia była by to w pół pozytywna opinia lecz dzisiaj nie polecam prostownika z racji awarii po 2 latach użytkowania równych :-) co do dnia zakupu

Po zakupie byłem w sumie na w pół zadowolony ponieważ sprzęt wygląda gorzej niż prostownik z biedronki/lidla za 50 zł

o ile można przeżyć słabej jakości kable (strasznie sztywne ) i krokodylki to ten wentylator:-)

liczyłem się z hałasem wentylatora który przeczytałem że występuje lecz po pierwszym podłączeniu żeby zachowywał się jak 20letni sprzęt rodem z prl ale "pal licho"

liczy się to że działa

niestety do zeszłego tygodnia bo podczas doładowywania (aku 65ah) przestał działać

stawiam plus minus 100 ładowań przeżył przez te 2 lata głównie kwasie115ah z łódki sporadycznie doładowanie wspomnianego aku z auta

zaniosłem sprzęt do naprawy pan z serwisu powiedział że się niestety nie nadaje wiec pozostało mi szukać następcy ...

może to wina konkretnego modelu ... nie wiem drugi raz bym go nie kupił chodzi mi po głowie Stef pol jako następca

• 0

• 0

I360 nie jest tania, ale po roku użytkowania mogę napisać jedno - mercedes:) Opcje konfiguracji do bólu, ładowanie niezależnie dwoch różnych aku o różnych napieciach i pojemnościach (ładuje u mnie LiFePo 24V 160Ah wraz z kwasem 12V 45Ah). Wszystkie ladowania a było ich 70 do wczoraj mają zapisane logi dla każdej celi, z próbkowaniem co 1s zapidane na karcie SD. Można włączyć tryb tylko balansowania ogniw, można rozładować baterie itp. Zasilam ją z zasilacza od serwera 12V 80A - robi interpolację napiecia do 24V. Jestem Mega zadowolony. Dziękuję przy okazji Siarq za rekomendację tej ładowarki. Cena rekompensuje jakość i ogromne możliwości.

Edytowane przez MarMilo

• 0

MarMilo daj namiary na zasilacz jaki używasz . Mam trochę stary zasilacz  od gier komputerowych a przydał by mi się  taki z 500 W ale nie mogę się  zdecydować jaki . 

Używałem pożyczoną  ładowarkę 308 do ładowania pakietów NiMH 12V 10 Ah potwierdzam jest super  .

Obsługuje wszystkie akumulatory , wadę ma taką  że trzeba się  nauczyć jej obsługiwać  .