Zanderix Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Szukam ładowarki do akumulatora żelowego 110Ah. Czy któryś z kolegów może polecić konkretny, sprawdzony i tani model ? PZDRZanderix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pasja400 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 to ja z drugiej strony. Niestety mam już ładowarkę C-tek 5.0Aktualnie szukam akumulatora (do silnika 34 Lbs)w planach był kwasowy 100 Ah, jednak teraz już wiem, że z C-tekiem będzie wiecznie niedoładowany (brak gęstości elektrolitu)Co robić?Kupić 70-80Ah AGM zamiast planowanego 100Ah kwas?AGM powinien ten C-tek ładować do końca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) A dlaczego 100Ah ma być niedoładowany? To tylko kwestia czasu ładowania.Jeżeli zaś tego czasu będzie u Ciebie mało, to kup ładowarkę o większej mocy. https://allegro.pl/oferta/prostownik-elektroniczny-ladowarka-6-200ah-6-12v-8563821572?reco_id=8188dabb-77e4-11ea-ada7-b02628c863b0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951 Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez Janusszr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pasja400 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) Automaty nie robia dobrej gestosci elektrolitu w aku kwasowych, nawet jak na tydzien podlaczysz. Wiec i tak nie bede mial do dyspozycji 100 AhUżywasz podlinkowanej ładowarki? Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez pasja400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławomir Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 A dlaczego 100Ah ma być niedoładowany? To tylko kwestia czasu ładowania.Jeżeli zaś tego czasu będzie u Ciebie mało, to kup ładowarkę o większej mocy. https://allegro.pl/oferta/prostownik-elektroniczny-ladowarka-6-200ah-6-12v-8563821572?reco_id=8188dabb-77e4-11ea-ada7-b02628c863b0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951 Kwestia czasu powiadasz , z tego co mi wiadomo to jest lepsze wolne i dłuższe ładowanie jak szybkie . Pasja 400 , osobiście odpuściłbym sobie kwasiaka , miałem kope lat temu kwasa dośc sporego i po jakiś trzech sezonach sostał skasowany . Następny był żel 80tka ,używałem go jakieś osiem lat i w zeszłym roku dałem go kumplowi który jest z niego zadowolony . Fakt , wiadomo że on już długo nie pociągnie ale przy takim pływaniu jak pływa kumpel to mu jeszcze posłuży trochę . Kup sobie jakąś żelówkę 80tkę a będziesz pan zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Automaty nie robia dobrej gestosci elektrolitu w aku kwasowych, nawet jak na tydzien podlaczysz. Wiec itak nie bede mial do dyspozycji 100 AhUżywasz podlinkowanej ładowarki?Skąd Ty masz tą wiedzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Pewnie z Internetu:) może i ładowarki z Lidla za 50zl są kiepskiej jakości, Ale Ctek,drcharger Itp. To chyba wiedzą co robią... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Kwasu H2SO4 nalać takiego pod 100% stężenia, to pudełko od ładowarki zrobi gęstość Miałem w swoim dość długim życiu prostowników, ładowarek tyle co Icek czapków. Jedyny problem w tych starszego typu, to to że trzeba było pilnować, aby nie zrobić z akumulatora sopla. Czyli pilnować, aby napięcie ładowania nie przekroczyło wartości 15V. Gęstości elektrolitu nie uzyskamy przy padniętym akumulatorze i wtedy, gdy gęstość wyjściowa elektrolitu jest zbyt mała oraz wtedy, gdy prąd samorozładowania akumulatora będzie większy niż prąd ładowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pasja400 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Skąd Ty masz tą wiedzę?z tego wątku miedzy innymi. Kupując kwasowy po 3 latach padnie zasiarczony i takim c-tekiem to mogę doładować ale NIE naładować.szukam akumulatora a nie ładowarki więc pytanie jest co będzie lepsze pod tą ładowarkę (C-tek 5A): kwas głębokiego czy agm? Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez pasja400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 wpierw zacznij od pieniedzy jakie chcesz przeznaczyc na ten kwas... bo akumulator kwasowy trakcyjny , ktory faktycznie nim jest i sluzy lata to kosztuje grube $. wynalazki po 600 czy 800zl zazwyczaj koncza kariere po 2 latach przy eksploatowaniu pradem c2 /c3... Na naklejkach mozna napisac wszytsko, a rzeczywistosc sie rozni od marketingu. sprawdz sobie ceny nowych 100ah trakcyjnych SIAP, PANASONIC, EUropower . W firmowych akumualtorach sa rozwiazania dedykowane pod zastosowanie - rozne serie , pelne ch-ki . W gniotach jest mase opisow deep cycle , ultra trakcyjny, mega, hiper,jedyny i wogole cudowny...chcesz tanio to kup tanio i zmieniaj co dwa lata, Ale zanim kupisz jakikolwiek to sprawdz do czego on sie nadaje, jakie prady ma rozladowania. Aby tani kwas dluzej polsuzyl , to niestety trzeba to przy pradach 50A nadrabiac znaczna pojemnoscia, np 150Ah czy 200Ah , a nie 100Ah i prad rozladowania 50A ,a po sezonie czy 2 zale , ze zdechlo czy ladowaraka do dupy. Ilu z 10 uzytkownikow kwasa dzis sprawdza gestosc , 1?... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) z tego wątku miedzy innymi. Kupując kwasowy po 3 latach padnie zasiarczony i takim c-tekiem to mogę doładować ale NIE naładować.szukam akumulatora a nie ładowarki więc pytanie jest co będzie lepsze pod tą ładowarkę (C-tek 5A): kwas głębokiego czy agm?A co za różnica? Do każdego o takiej samej pojemności musisz "wsadzić tyle samo prądu".Zakup akumulatora pod ładowarkę? Ja kupuję akumulatory pod urządzenie które ma ten akumulator zasilić. Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pasja400 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 A co za różnica? Do każdego o takiej samej pojemności musisz "wsadzić tyle samo prądu".Zakup akumulatora pod ładowarkę? Ja kupuję akumulatory pod urządzenie które ma ten akumulator zasilić.No właśnie jest różnica. Pytanie więc jest czy C-tek lepiej dobije AGM 80 Ah? Bo z dużym kwasem (100 Ah) sobie nie poradzi i to już wiem (pomimo, że podobno jest do 110 Ah).Doładuje, ale nie naładuje 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Wycofuję się z tej dyskusji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pasja400 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) wpierw zacznij od pieniedzy jakie chcesz przeznaczyc na ten kwas... bo akumulator kwasowy trakcyjny , ktory faktycznie nim jest i sluzy lata to kosztuje grube $. wynalazki po 600 czy 800zl zazwyczaj koncza kariere po 2 latach przy eksploatowaniu pradem c2 /c3... Na naklejkach mozna napisac wszytsko, a rzeczywistosc sie rozni od marketingu. sprawdz sobie ceny nowych 100ah trakcyjnych SIAP, PANASONIC, EUropower . W firmowych akumualtorach sa rozwiazania dedykowane pod zastosowanie - rozne serie , pelne ch-ki . W gniotach jest mase opisow deep cycle , ultra trakcyjny, mega, hiper,jedyny i wogole cudowny...chcesz tanio to kup tanio i zmieniaj co dwa lata, Ale zanim kupisz jakikolwiek to sprawdz do czego on sie nadaje, jakie prady ma rozladowania. Aby tani kwas dluzej polsuzyl , to niestety trzeba to przy pradach 50A nadrabiac znaczna pojemnoscia, np 150Ah czy 200Ah , a nie 100Ah i prad rozladowania 50A ,a po sezonie czy 2 zale , ze zdechlo czy ladowaraka do dupy. Ilu z 10 uzytkownikow kwasa dzis sprawdza gestosc , 1?...600 - 800 PLN. Wiem, że będzie semi-trakcyjny. Do tego jak ma być wiecznie niedoładowany i zasiarczony to zerkam w kierunku AGM.Ładowarki nie chcę zmieniać, silnik też nie jest za duży...Mój silnik max bierze około 30A. Pływanie raczej jednodniowe.. Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez pasja400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jammaey Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Bo z dużym kwasem (100 Ah) sobie nie poradzi i to już wiem (pomimo, że podobno jest do 110 Ah).Doładuje, ale nie naładuje 100%.Masz dobrą ładowarkę, trochę wiary.. poradzi sobie.Tylko potrwa to odpowiednio dłużej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pasja400 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Wycofuję się z tej dyskusji Nie ma się co "fochować" tylko warto czasami sięgnąć trochę głębiej po wiedzę i nie opierać na schematach. Zadzwoniłem do C-tek Polska i potwierdzili, że rozładowanego kwasa 100% nie dobiję (nie uzyskam odpowiedniej gęstości).Potwierdzili też, że AGM naładuję w 100% tą ładowarką.Kupuję więc AGM 80Ah, który posłuży dłużej i lepiej niż 100 Ah kwasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Posłuży Ci tyle ile zapłacisz za niego, bo markowy sprzęt kosztuje. Chłopaki już Ci wyżej tłumaczyli. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 A AGM to co tj? Nie kwas ? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 A AGM to co tj? Nie kwas ?Kwas ale uwięziony w macie szklanej .Mając na myśli kwas myślę o elektrolicie płynnym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Kwas ale uwięziony w macie szklanej .Mając na myśli kwas myślę o elektrolicie płynnym.Mam w takim razie pytania, bo na naukę nigdy za późno.1)Czy akumulator w którym zamiast elektrolitu w postaci cieczy (tak, tak w postaci cieczy, nie płynu)występuje kwas uwięziony w macie szklanej, czy też kwas w postaci żelu potrzebuje mniej prądu, aby go naładować?2)Jak w akumulatorze AGM sprawdzić gęstość elektrolitu? Zabij, nie wiem! A pytam, bo był poruszany problem gęstości elektrolitu przy zbyt słabej ładowarce do kwasu, a do AGM w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarcysTorun Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Hej, próbował ktoś z Was ładować aku kwasówkę ładowarką z lidla z max prademm ładowania 5A? Czy bedzie po prostu dłiższy czas ładowania czy aku dostanie w dupe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Hej, próbował ktoś z Was ładować aku kwasówkę ładowarką z lidla z max prademm ładowania 5A? Czy bedzie po prostu dłiższy czas ładowania czy aku dostanie w dupe?Kolego,zastanów się co piszesz - czasem te bzdrune pytania wykańczają. Jest to mikroprocesorowa ładowarka do akumulatorów kwasowych TAK ?, Ładuje prądem 5A. Od czego twój kwas ma dostać w dupę ? Jedynie od tego, że go nie naładujesz do końca i zaczniesz eksploatować. Liczysz tak - aku 100Ah /5A - czas ładowania 20h przy czym akumulator na pewno nie będzie na 0 ponieważ już go nie naładujesz. Ja mam taki sprzęt i czasem (z nudów) podłączam ją do doładowywania aku w samochodach jeśli nie jeżdżę nimi długi czas. Daje radę, pilnuje aku, ładuje do pełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Hej, próbował ktoś z Was ładować aku kwasówkę ładowarką z lidla z max prademm ładowania 5A? Czy bedzie po prostu dłiższy czas ładowania czy aku dostanie w dupe?Z Lidla to może być problem. Z Tesco to inna sprawa. Rozważałbym też Obi, Julę........ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarcysTorun Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Z Lidla to może być problem. Z Tesco to inna sprawa. Rozważałbym też Obi, Julę........ Objeździłem wszystkie resca w wojewodztwie i nie było prostowników z tym, że z lidla to chodziło mi o nakreślenie, że chodzi mi o tani marketowy sprzęt. Co do odpowiedzi kolegi powyżej że bzdurne pytanie to może dla takiego alfy i omegi tak jest. Ale gdzieś kiedyś mi migneło, że podczas ładowania zbyt małym prądem aku się nie naładuje do końca i się zasiarcza[ to mialem na myśli, że dostaje w dupe] ale szukałem potwierdzenia dla moich obaw. Taki prostownik już mam i nie wiem po prostu czy muszę kupić nowy, czy tym też dam radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Objeździłem wszystkie resca w wojewodztwie i nie było prostowników z tym, że z lidla to chodziło mi o nakreślenie, że chodzi mi o tani marketowy sprzęt. Co do odpowiedzi kolegi powyżej że bzdurne pytanie to może dla takiego alfy i omegi tak jest. Ale gdzieś kiedyś mi migneło, że podczas ładowania zbyt małym prądem aku się nie naładuje do końca i się zasiarcza[ to mialem na myśli, że dostaje w dupe] ale szukałem potwierdzenia dla moich obaw. Taki prostownik już mam i nie wiem po prostu czy muszę kupić nowy, czy tym też dam radę.Nie dostanie w dupę tylko naładowanie do pełna trochę potrwa, ot i cała filozofia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Kolego, możesz to łatwo sprawdzić.Podłącz ten swój prostownik pod akumulator i sprawdzaj co jakiś czas napięcie na zaciskach - kołkach akumulatora. Jak uzyskasz napięcie w granicach 14,5 - 14,8V, to znaczy, że akumulator masz naładowany na full.Proste?PS. Mój poprzedni wpis był żartem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Zanderix
Szukam ładowarki do akumulatora żelowego 110Ah.
Czy któryś z kolegów może polecić konkretny, sprawdzony i tani
model ?
PZDR
Zanderix
Top użytkownicy dla tego pytania
83
64
56
42
Popularne dni
25 Lip
20
10 Cze
19
1 Lip
18
26 Lip
16
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 83 odpowiedzi
siarq 64 odpowiedzi
Kadet 56 odpowiedzi
Pietruk 42 odpowiedzi
Popularne dni
25 Lip 2017
20 odpowiedzi
10 Cze 2016
19 odpowiedzi
1 Lip 2016
18 odpowiedzi
26 Lip 2016
16 odpowiedzi
Popularne posty
Voldemort
Sprawa załatwiona - dla zainteresowanych (też mających problem z buczeniem wentylatorka w ładowarce Schumacher) Ładowarkę można bez problemu rozkręcić, bez jakichkolwiek oznak ingerencji w urządzenie
BOB1
I ładowarka już u mnie! Co tu dużo gadać, Wielkie Brawa dla firmy Sonar.pl! Od zamówienia do dostarczenia na wioskę bez numeracji większości domów, potrzebowali 22 godziny!!! Teraz "dobijam" aku i za
Kadet
Szmery, bajery i tyle. Dajcie sobie spokój z automatami. Nie zrobią gęstości elektrolitu. Zasilacz laboratoryjny, wspomniany Kulon, czy nawet stary poczciwy stefpol zrobi robotę.
Opublikowane grafiki
914 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi