Skocz do zawartości
  • 0

Jaka ładowarka?

Zanderix

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

to ja z drugiej strony. Niestety mam już ładowarkę C-tek 5.0

Aktualnie szukam akumulatora (do silnika 34 Lbs)

w planach był kwasowy 100 Ah, jednak teraz już wiem, że z C-tekiem będzie  wiecznie niedoładowany (brak gęstości elektrolitu)

Co robić?

Kupić 70-80Ah AGM zamiast planowanego 100Ah kwas?

AGM powinien ten C-tek ładować do końca?

• 0

A dlaczego 100Ah ma być niedoładowany? To tylko kwestia czasu ładowania.

Jeżeli zaś tego czasu będzie u Ciebie mało, to kup ładowarkę o większej mocy. 

https://allegro.pl/oferta/prostownik-elektroniczny-ladowarka-6-200ah-6-12v-8563821572?reco_id=8188dabb-77e4-11ea-ada7-b02628c863b0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

Edytowane przez Janusszr
  • Like 1

• 0

A dlaczego 100Ah ma być niedoładowany? To tylko kwestia czasu ładowania.

Jeżeli zaś tego czasu będzie u Ciebie mało, to kup ładowarkę o większej mocy. 

https://allegro.pl/oferta/prostownik-elektroniczny-ladowarka-6-200ah-6-12v-8563821572?reco_id=8188dabb-77e4-11ea-ada7-b02628c863b0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

Kwestia czasu powiadasz , z tego co mi wiadomo to jest lepsze wolne i dłuższe ładowanie jak szybkie .

Pasja 400 , osobiście odpuściłbym sobie kwasiaka , miałem kope lat temu kwasa dośc sporego i po jakiś trzech sezonach sostał skasowany . Następny był żel 80tka  ,używałem go jakieś osiem lat i w zeszłym roku dałem go kumplowi który jest z niego zadowolony . Fakt , wiadomo że on już długo nie pociągnie ale przy takim pływaniu jak pływa kumpel to mu jeszcze posłuży trochę . Kup sobie jakąś żelówkę 80tkę a będziesz pan zadowolony

• 0

Kwasu H2SO4 nalać takiego pod 100% stężenia, to pudełko od ładowarki zrobi gęstość :)

Miałem w swoim dość długim życiu prostowników, ładowarek tyle co Icek czapków. Jedyny problem w tych starszego typu, to to że trzeba było pilnować, aby nie zrobić z akumulatora sopla. Czyli pilnować, aby napięcie ładowania nie przekroczyło wartości 15V. Gęstości elektrolitu nie uzyskamy przy padniętym akumulatorze i wtedy, gdy gęstość wyjściowa elektrolitu jest zbyt mała oraz wtedy, gdy prąd samorozładowania akumulatora będzie większy niż prąd ładowania.

• 0

Skąd Ty masz tą wiedzę?

z tego wątku miedzy innymi. Kupując kwasowy po 3 latach padnie zasiarczony i takim c-tekiem to mogę doładować ale NIE naładować.

szukam akumulatora a nie  ładowarki więc pytanie jest co będzie lepsze pod tą ładowarkę (C-tek 5A): kwas głębokiego czy agm?

Edytowane przez pasja400

• 0

wpierw zacznij od pieniedzy jakie chcesz przeznaczyc na ten kwas... bo akumulator kwasowy trakcyjny , ktory faktycznie nim jest i sluzy lata to kosztuje grube $. wynalazki po 600 czy 800zl zazwyczaj koncza kariere po 2 latach przy eksploatowaniu pradem c2 /c3... Na naklejkach mozna napisac wszytsko, a rzeczywistosc sie rozni od marketingu. sprawdz sobie ceny nowych 100ah trakcyjnych SIAP, PANASONIC, EUropower . W firmowych akumualtorach sa rozwiazania dedykowane pod zastosowanie - rozne serie , pelne ch-ki . W gniotach jest mase opisow deep cycle , ultra trakcyjny, mega, hiper,jedyny i wogole cudowny...chcesz tanio to kup tanio i zmieniaj co dwa lata,  Ale zanim kupisz jakikolwiek to sprawdz do czego on sie nadaje, jakie prady ma rozladowania. Aby tani kwas dluzej polsuzyl , to niestety trzeba to przy pradach 50A nadrabiac znaczna pojemnoscia, np 150Ah czy 200Ah , a nie 100Ah i prad rozladowania 50A ,a po sezonie czy 2 zale , ze zdechlo czy  ladowaraka do dupy. Ilu z 10 uzytkownikow kwasa dzis sprawdza gestosc , 1?...

• Like 1

• 0

z tego wątku miedzy innymi. Kupując kwasowy po 3 latach padnie zasiarczony i takim c-tekiem to mogę doładować ale NIE naładować.

szukam akumulatora a nie  ładowarki więc pytanie jest co będzie lepsze pod tą ładowarkę (C-tek 5A): kwas głębokiego czy agm?

A co za różnica? Do każdego o takiej samej pojemności musisz "wsadzić tyle samo prądu".

Zakup akumulatora pod ładowarkę? Ja kupuję akumulatory pod urządzenie które ma ten akumulator zasilić.

Edytowane przez Janusszr

• 0

A co za różnica? Do każdego o takiej samej pojemności musisz "wsadzić tyle samo prądu".

Zakup akumulatora pod ładowarkę? Ja kupuję akumulatory pod urządzenie które ma ten akumulator zasilić.

No właśnie jest różnica. 

Pytanie więc jest czy C-tek lepiej  dobije AGM 80 Ah? Bo z dużym kwasem (100 Ah) sobie nie poradzi i to już wiem (pomimo, że podobno jest do 110 Ah).

Doładuje, ale nie naładuje 100%. 

• 0

wpierw zacznij od pieniedzy jakie chcesz przeznaczyc na ten kwas... bo akumulator kwasowy trakcyjny , ktory faktycznie nim jest i sluzy lata to kosztuje grube $. wynalazki po 600 czy 800zl zazwyczaj koncza kariere po 2 latach przy eksploatowaniu pradem c2 /c3... Na naklejkach mozna napisac wszytsko, a rzeczywistosc sie rozni od marketingu. sprawdz sobie ceny nowych 100ah trakcyjnych SIAP, PANASONIC, EUropower . W firmowych akumualtorach sa rozwiazania dedykowane pod zastosowanie - rozne serie , pelne ch-ki . W gniotach jest mase opisow deep cycle , ultra trakcyjny, mega, hiper,jedyny i wogole cudowny...chcesz tanio to kup tanio i zmieniaj co dwa lata,  Ale zanim kupisz jakikolwiek to sprawdz do czego on sie nadaje, jakie prady ma rozladowania. Aby tani kwas dluzej polsuzyl , to niestety trzeba to przy pradach 50A nadrabiac znaczna pojemnoscia, np 150Ah czy 200Ah , a nie 100Ah i prad rozladowania 50A ,a po sezonie czy 2 zale , ze zdechlo czy  ladowaraka do dupy. Ilu z 10 uzytkownikow kwasa dzis sprawdza gestosc , 1?...

600 - 800 PLN. Wiem, że będzie semi-trakcyjny. Do tego jak ma być wiecznie niedoładowany i zasiarczony  to zerkam w kierunku AGM.

Ładowarki nie chcę zmieniać, silnik też nie jest za duży...

Mój silnik max bierze około 30A. Pływanie raczej jednodniowe..

Edytowane przez pasja400

• 0

Wycofuję się z tej dyskusji :)

Nie ma się co "fochować" tylko warto czasami sięgnąć trochę głębiej po wiedzę i nie opierać  na schematach. 

Zadzwoniłem do C-tek Polska i potwierdzili, że  rozładowanego kwasa 100% nie dobiję (nie uzyskam odpowiedniej gęstości).

Potwierdzili też, że AGM naładuję w 100% tą ładowarką.

Kupuję więc AGM 80Ah, który posłuży dłużej i lepiej niż 100 Ah kwasu. 

• 0

Kwas ale uwięziony w macie szklanej :) .

Mając na myśli kwas  myślę o elektrolicie płynnym.

Mam w takim razie pytania, bo na naukę nigdy za późno.

1)Czy akumulator w którym  zamiast elektrolitu w postaci cieczy (tak, tak w postaci cieczy, nie płynu)występuje kwas uwięziony w macie szklanej, czy też kwas w postaci żelu potrzebuje mniej prądu, aby go naładować?

2)Jak w akumulatorze AGM sprawdzić gęstość elektrolitu? Zabij, nie wiem!  A pytam, bo był poruszany problem gęstości elektrolitu przy zbyt słabej ładowarce do kwasu, a do AGM w sam raz.

• 0

Hej, próbował ktoś z Was ładować aku kwasówkę ładowarką z lidla z max prademm ładowania 5A? Czy bedzie po prostu dłiższy czas ładowania czy aku dostanie w dupe?

Kolego,

zastanów się co piszesz - czasem te bzdrune pytania wykańczają. Jest to mikroprocesorowa ładowarka do akumulatorów kwasowych TAK ?, Ładuje prądem 5A. Od czego twój kwas ma dostać w dupę ? Jedynie od tego, że go nie naładujesz do końca i zaczniesz eksploatować. Liczysz tak - aku 100Ah /5A - czas ładowania 20h przy czym akumulator na pewno nie będzie na 0 ponieważ już go nie naładujesz. Ja mam taki sprzęt i czasem (z nudów) podłączam ją do doładowywania aku w samochodach jeśli nie jeżdżę nimi długi czas. Daje radę, pilnuje aku, ładuje do pełna.

• 0

Hej, próbował ktoś z Was ładować aku kwasówkę ładowarką z lidla z max prademm ładowania 5A? Czy bedzie po prostu dłiższy czas ładowania czy aku dostanie w dupe?

Z Lidla to może być problem. Z Tesco to inna sprawa. Rozważałbym też Obi, Julę........

• Like 2

• 0

Z Lidla to może być problem. Z Tesco to inna sprawa. Rozważałbym też Obi, Julę........

Objeździłem wszystkie resca w wojewodztwie i nie było prostowników ;) z tym, że z lidla to chodziło mi o nakreślenie, że chodzi mi o tani marketowy sprzęt.

Co do odpowiedzi kolegi powyżej że bzdurne pytanie to może dla takiego alfy i omegi tak jest. Ale gdzieś kiedyś mi migneło, że podczas ładowania zbyt małym prądem aku się nie naładuje do końca i się zasiarcza[ to mialem na myśli, że dostaje w dupe] ale szukałem potwierdzenia dla moich obaw.

Taki prostownik już mam i nie wiem po prostu czy muszę kupić nowy, czy tym też dam radę.

• 0

Objeździłem wszystkie resca w wojewodztwie i nie było prostowników ;) z tym, że z lidla to chodziło mi o nakreślenie, że chodzi mi o tani marketowy sprzęt.

Co do odpowiedzi kolegi powyżej że bzdurne pytanie to może dla takiego alfy i omegi tak jest. Ale gdzieś kiedyś mi migneło, że podczas ładowania zbyt małym prądem aku się nie naładuje do końca i się zasiarcza[ to mialem na myśli, że dostaje w dupe] ale szukałem potwierdzenia dla moich obaw.

Taki prostownik już mam i nie wiem po prostu czy muszę kupić nowy, czy tym też dam radę.

Nie dostanie w dupę tylko naładowanie do pełna trochę potrwa, ot i cała filozofia.

• 0

Kolego, możesz to łatwo sprawdzić.

Podłącz ten swój prostownik pod akumulator i sprawdzaj co jakiś czas napięcie na zaciskach - kołkach akumulatora. Jak uzyskasz napięcie w granicach 14,5 - 14,8V, to znaczy, że akumulator masz naładowany na full.

Proste?

PS. Mój poprzedni wpis był żartem :)