Zanderix Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Szukam ładowarki do akumulatora żelowego 110Ah. Czy któryś z kolegów może polecić konkretny, sprawdzony i tani model ? PZDRZanderix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Atomix Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Warto zobaczyć https://www.youtube.com/watch?v=r6j1nGSEXjk&t=0s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kozi Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) Ktoś coś o tym prostowniku VOLT 12V 24V 10A? https://allegro.pl/oferta/cyfrowy-automatyczny-prostownik-volt-12v-24v-10a-8931616971 Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez Kozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dudekkkk Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Inetligentna ładowarka Detronik 12v Witam posiadam taka ładowarke i mam akumulator 120ah żelowy, wczoraj podlaczylem to diody na czerwono swiecily, dzisiaj rano patrze pali sie tylko górna dioda, a dolna miga z tego co wiem to taki uklad oznacza naladowany akumulator i odsiarczanie, odlaczylem aku od ladowarki podlaczylem znowu to gorna dioda zamigala na zmiane z czerwonego na zielony az w koncu zostala zielona , to oznacza ze akumulator jest naladowany i go odlaczyc tak ?? prosze o pomoc bo nie mam pojecia juz , zgubilem instrukcje i nie wiem co zrobic akumulator byl raz uzywany w pontonie, w tamtym roku cala zime lezal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piernik Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Aku naładowany do 13,3V , Detronik przeszedł w stan podtrzymania zielona dolna dioda miga, górna dioda pali się stałym zielonym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TomekTomek11112 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Mam tego Detronika chodzi jak "oszalały" pięknie ładuje. Jestem bardzo zadowolony. Polecam. Nie pływam godzinami ale po powrocie z nad wody podłączam i ładuje elegancko. Akumulator z płynnym ekektrolitem 100 AH . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 toomi1-83 Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 A ja mam pytanko posiadam Geniusz g7200 i dwa AGM jak na poniższych zdjęciach. Ładowarka pokazuje że aku. Sa pełne w 100% jednak na wodzie wytrzymują zaledwie 4 godziny pływanie oczywiście nie ciągłego. Pracują pod silnikiem Minn Kota 36. Pytanie do ekspertów czy kończę się akumulatory czy ładowarka nie jest naładować te akumulatory? Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 Ja stawiam na wyeksploatowane akumulatory. A jak było jakiś czas temu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 toomi1-83 Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 Akumulatory kupiłem ponad rok temu i problem był od razu taki. Obstawialem na ładowarka więc wymieniłem na geniusz A miałem stef-pol ale problem pozostał. Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Domator Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 (edytowane) Sprawdź akumulatory miernikiem pracy i będziesz wiedział ile Wh mają pojemności. Edytowane 2 Maja 2020 przez Domator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 (edytowane) Wirnik silnika nie stawia zbyt dużego oporu?Ja jak mam wątpliwości z tym wirnikiem, to daję prędkość na maksa i wyłączam napęd. Wirnik powinien jakiś czas obracać się napędzany strumieniem wody.Mierniki fałszują obraz stanu akumulatora. Sprawdzone to było wielokrotnie. Samochód odpalisz, ale pojemności nie sprawdzisz. Za grosz nie wierzę tym mirnikom.Nie masz jakiegoś kumpla z silnikiem, aby na jego silniku sprawdzić akumulatory? Można jeszcze miernikiem sprawdzić prąd jaki pobiera silnik. Może masz możliwość pożyczenia takiego miernika, bo są dosyć drogie do prądu DC.Grzeją się podczas ładowania? Edytowane 2 Maja 2020 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 toomi1-83 Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 Wirnik silnika nie stawia zbyt dużego oporu?Ja jak mam wątpliwości z tym wirnikiem, to daję prędkość na maksa i wyłączam napęd. Wirnik powinien jakiś czas obracać się napędzany strumieniem wody.Sprawdzę przy najbliższej okazji nad woda Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 Najtańszy test - podłącz trzy samochodowe żarówki równolegle i miernik do akumulatora. Sprawdź na naładowanym ile czasu mu zajmie zejście pod obciążeniem do 11 V. Tylko pilnuj aby podczas testu nie rozładować do zera, ja nastawiam alarm co pół godziny w telefonie.Sprawdzam tak od lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Domator Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 (edytowane) Wirnik silnika nie stawia zbyt dużego oporu?Ja jak mam wątpliwości z tym wirnikiem, to daję prędkość na maksa i wyłączam napęd. Wirnik powinien jakiś czas obracać się napędzany strumieniem wody.Mierniki fałszują obraz stanu akumulatora. Sprawdzone to było wielokrotnie. Samochód odpalisz, ale pojemności nie sprawdzisz. Za grosz nie wierzę tym mirnikom.Nie masz jakiegoś kumpla z silnikiem, aby na jego silniku sprawdzić akumulatory? Można jeszcze miernikiem sprawdzić prąd jaki pobiera silnik. Może masz możliwość pożyczenia takiego miernika, bo są dosyć drogie do prądu DC.Grzeją się podczas ładowania?Chyba źle się zrozumieliśmy chodziło mi o sprawdzenie jaką użyteczną pojemność ma akumulator. Na łódce podłącz miernik pomiędzy akumulator i silnik. Pływaj do bezpiecznego rozładowania akumulatora. Odczytasz wtedy oddane przez akumulator amperogodziny oraz watogodziny. Wtedy będziesz wiedział jak daleko jest od nominalnych wartości. możesz zastosować choćby taki : https://pl.aliexpress.com/item/32920881690.html?src=google&src=google&albch=shopping&acnt=494-037-6276&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=UneMJZVf&&albagn=888888&albcp=6459808507&albag=76872920869&trgt=539263010115&crea=pl32920881690&netw=u&device=c&albpg=539263010115&albpd=pl32920881690&gclid=Cj0KCQjwtLT1BRD9ARIsAMH3BtW-sodu4SIVSOcR_mTDLqfXVRegl80I9YT3Berun8u-LMfVzw2xO9gaAtj_EALw_wcB&gclsrc=aw.dsalbo taki:https://allegro.pl/oferta/licznik-energii-miernik-mocy-napiecia-dc-100a-8335019056 Edytowane 2 Maja 2020 przez Domator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 toomi1-83 Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Sprawdzę przy najbliższej okazji nad woda Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka po pierwszym teście ten niebieski ma 153 Wh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 153 Wh to całe nic, dla 12V daje ci pojemnośc 12Ah, czyli taka bateryjka dla echosondy, powinny mieć pojemność co najmniej 1200-1400Wh 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cezorator Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 153 Wh to całe nic, dla 12V daje ci pojemnośc 12Ah, czyli taka bateryjka dla echosondy, powinny mieć pojemność co najmniej 1200-1400WhTo jakaś potężna oceaniczna echosonda to musi być. 1200 - 1400 Wh starcza na wielogodzinne powolne pływanie na silniku elektrycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 To jakaś potężna oceaniczna echosonda to musi być. 1200 - 1400 Wh starcza na wielogodzinne powolne pływanie na silniku elektrycznymŻe co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cezorator Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Że co?1400 Wh przy napięciu 12 V daje akumulator o pojemności użytecznej 116 Ah. Przy trollingu i pływaniu z prędkością 2,5 - 3 km/h mam pobór prądu przy bezwietrznej pogodzie 5-7 A i napięciu 12 V . Czyli 116Ah /7A = 16 godzin pływania. Nawet jakby pływać ponad 3 km/h to na 8 godzin starczy z zapasem.Fizyki nie oszukasz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 1400 Wh przy napięciu 12 V daje akumulator o pojemności użytecznej 116 Ah. Przy trollingu i pływaniu z prędkością 2,5 - 3 km/h mam pobór prądu przy bezwietrznej pogodzie 5-7 A i napięciu 12 V . Czyli 116Ah /7A = 16 godzin pływania. Nawet jakby pływać ponad 3 km/h to na 8 godzin starczy z zapasem.Fizyki nie oszukasz !Źle liczysz bo zakładasz że rozładujesz go do zera. Nie da rady a poza tym po zejściu poniżej 10-10,5 V pod obciążeniem będzie trupkowaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cezorator Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 Źle liczysz bo zakładasz że rozładujesz go do zera. Nie da rady a poza tym po zejściu poniżej 10-10,5 V pod obciążeniem będzie trupkowaty.Liczyłem pojemność użyteczną, a nie nominalną !- wyraźnie to sobie zastrzegłem zastrzegłem w moim poście.Nominalna pewnie będzie ze 30 % wyższa. Czyli aby mieś akumulator o pojemności użytecznej 1400 WH trzeba kupić akumulator jakieś 1800 Wh.Ponadto podałem widełkowo ampery i tak przy 12 V maksymizerem (regulatorem obrotów) ustawiam na 5 A, a jak spadnie do 11 A wtedy trzeba ustawić 7 by łódka nie zwolniła. A gdzy jest 10,8 strażnik odcina mi akumulator. Dotyczy to kawasiaka. Jeśli chodzi o LI - ion jest trochę inaczej - inne zakresy napięć. Generalnie akumulator o pojemności użytecznej 1400 WH starcza na wiele godzin powolnego pływania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 przy kwasach wszelkiej masci pojemnosc "uzyteczna" spada znacznie wraz z wzrostem pradu rozladowania. Stad tez zazwyczaj sa podawane wartosci C20 dla nich. Przy litowych akumulatorach dostepna jest praktycznie cala pojemnosc akumulatora dla C1 i tu jest najwieksza przewaga litu wzgledem kwasow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cezorator Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 przy kwasach wszelkiej masci pojemnosc "uzyteczna" spada znacznie wraz z wzrostem pradu rozladowania. Stad tez zazwyczaj sa podawane wartosci C20 dla nich. Przy litowych akumulatorach dostepna jest praktycznie cala pojemnosc akumulatora dla C1 i tu jest najwieksza przewaga litu wzgledem kwasowZgadzam się w całej rozciągłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tobiasz92 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Szukam ładowarki do akumulatora kwasowego Trojan 130ah, cenowo powiedzmy do 400zł. Jesteście w stanie coś polecić? Do tej pory ładowałem kupionym w zestawie wraz z silnikiem kilka lat temu minn koty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 (edytowane) Szukam ładowarki do akumulatora kwasowego Trojan 130ah, cenowo powiedzmy do 400zł. Jesteście w stanie coś polecić? Do tej pory ładowałem kupionym w zestawie wraz z silnikiem kilka lat temu minn koty.Trojany też podpinają się pod Minn Kotę. Co stoi na przeszkodzie żeby dalej używać ten prostownik? PS. Firma Semi elektronic (Polska) robi niezłe prostowniki. Użytkuję taki czwarty sezon. Jestem zadowolony. Edytowane 2 Czerwca 2020 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tobiasz92 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Trojany też podpinają się pod Minn Kotę. Co stoi na przeszkodzie żeby dalej używać ten prostownik? PS. Firma Semi elektronic (Polska) robi niezłe prostowniki. Użytkuję taki czwarty sezon. Jestem zadowolony.Prostownik się "skońćzył" i szukam nowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Zanderix
Szukam ładowarki do akumulatora żelowego 110Ah.
Czy któryś z kolegów może polecić konkretny, sprawdzony i tani
model ?
PZDR
Zanderix
Top użytkownicy dla tego pytania
83
64
56
42
Popularne dni
25 Lip
20
10 Cze
19
1 Lip
18
26 Lip
16
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 83 odpowiedzi
siarq 64 odpowiedzi
Kadet 56 odpowiedzi
Pietruk 42 odpowiedzi
Popularne dni
25 Lip 2017
20 odpowiedzi
10 Cze 2016
19 odpowiedzi
1 Lip 2016
18 odpowiedzi
26 Lip 2016
16 odpowiedzi
Popularne posty
Voldemort
Sprawa załatwiona - dla zainteresowanych (też mających problem z buczeniem wentylatorka w ładowarce Schumacher) Ładowarkę można bez problemu rozkręcić, bez jakichkolwiek oznak ingerencji w urządzenie
BOB1
I ładowarka już u mnie! Co tu dużo gadać, Wielkie Brawa dla firmy Sonar.pl! Od zamówienia do dostarczenia na wioskę bez numeracji większości domów, potrzebowali 22 godziny!!! Teraz "dobijam" aku i za
Kadet
Szmery, bajery i tyle. Dajcie sobie spokój z automatami. Nie zrobią gęstości elektrolitu. Zasilacz laboratoryjny, wspomniany Kulon, czy nawet stary poczciwy stefpol zrobi robotę.
Opublikowane grafiki
914 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi