Skocz do zawartości
  • 0

Jaka ładowarka?

Zanderix

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja się zdecydowałem i kupuje ładowarkę modelarską z zasilaczem .cena około 600 pln 

Można nią ładować z akumulatora 12 V inne akumulatory np Litowe . polimerowe lub  ołowiowe do 36 V tz podnosi napięcie ładowania .Ładowarka Junsi iCharger 208B 350W 20A LiPo 8C 

dane tech .

Specyfikacja techniczna 

• Napięcie zasilania: DC 4.5-32.0 Volts
  • Moc ładowania: Max 350W ( przy nap. zas >18V )
  • Moc rozładowywania: Max. 30W
  • Zakres prądów ładowania: 0.05-20.0A
  • Zakres prądów rozładowywania: 0.05-20.0A
  • Prąd balansera Li-po: 300mA/cell
  • Liczba ogniw NiCd/NiMH: 1-25cells
  • Liczba ogniw Li-ion/Fe/Polymer: 1-8cells
  • Zakres napięcia akumulatora Pb/gel: 2-36V
  • Waga netto: 420g
  • Wymiary: 143x97x26mm
  • Potrzebny do niej jest zasilacz od 12 do 18 V 

• 0

Mam zamiar kupić  ładowarkę  uniwersalną do wszystkiego mam teraz taką  ale do 5 A .sprawuje się  super .Teraz mi potrzebna jest ładowarka 24 V do 10 A .do akumulatorów zasilających silnik na  łódce .

Wszystkie parametry ładowania są nastawialne .do tego nie wiadomo  czy za rok albo dwa  jakiś pakiet z litowych się nie złoży .

Zalety -

• Współpraca z różnymi rodzajami akumulatorów 
  • Proces szybkiego ładowania i konserwacji 
  • Maksymalne bezpieczentwo dzięki "Delta Peak"
  • Automatyczne ograniczenie prądu ładowania
  • Kontrola pojemnosci
  • Limit czasu ładowania
  • Regulacja maksymalnego napięcia ładowania
  • Unikalna funkcja odzyskiwania energii podczas rozładowywania
  • Pomiar rezystancji wewnętrznej pakietu, oraz pojedynczego ogniwa
  • Unikalna funkcja docierania nowych silników szczotkowych

• 0
  • 0

Witam.

Od 5-6 lat ja i paru moich kolegów używamy ładowarki polskiego producenta, firmy  Detronik - "Nowoczesna Ładowarka Detronik R-12 12A 12V ŻEL AGM"

opis np tu:

http://allegro.pl/nowoczesna-ladowarka-detronik-r-12-12a-12v-zel-agm-i7205886280.html?reco_id=b283f1af-2128-11e8-a0e1-246e9680c108&ars_rule_id=201

Ładowarka jest podpięta na stałe do połaczonych równolegle akumulatorów na okres kiedy ich nie uzywam. Dodatkowo ma możliwość używania jej jako zasilacza na 12V o wydajności do 10A.( uzywam starszego modelu niż ten z linku). Jest mała i wydajna, w sam raz na dłuższe wyprawy - polecam :)

• 0

Mam takie pytanie :

Sytuacja jest taka,że chcę ładować aku na łódce . Do domku gdzie mam zasilanie jest ok 30-40 m. Mój pomysł jest taki żeby włączyć ładowarkę w domku i pociągnąć przedłużaczem 16a 12v do łódki . (nie chciałbym mieć 230v na łódce pijaki dzieci etc.)

Co myślicie o tym pomyśle ?

Jeszcze jedno Czy gdyby taki pomysł był ok to czy zastosować dodatkowy bezpiecznik na przedłużaczu ?

Nie chciałbym ,,zjarać " ładowarki (schumacher) jak się zabezpieczyć przed przypadkowym zwarciem lub zamianą biegunów ?

• 0

pomysl slaby. Musial bys zastoswac grube przewody na takim odcinku... , mysle , ze z 6mm2....jak nie lepiej. Szkoda pieniedzy na takie cuda. zabezpiecznie przed odwrotna polaryzacja, ladowarki zazwyczaj maja w sobie. Zwarciowe tez raczej maja, Jesli masz obawy ,o przedluzacz na trawie , woda itp,ze kogos moze porazic prad. To zastosuj na przedluzaczu wylacznik roznicowo-pradowy.. W razie "W" zadziala on na uplyw pradu i nikomu nic sie nie stanie.

Edytowane przez siarq

• 0

Kolego zapomnij o pomyśle ładowania akumulatorów ładowarką znajdującą się 40 m dalej bo przy tak niskim napięciu tzn 12V będziesz miał ogromny spadek napięcia w tym przypadku będzie to 11,5% dla przewodów o przekroju 16 mm2 lub 7,5% dla przewodów 25 mm2 więc akumulatorów nie naładujesz nigdy, ładowarka mierzy napięcie na swoim wyjściu a nie na końcu tak długiego obwodu. Niestety tak się nie da. Pozdrawiam Andrzej.

• Like 1

• 0

Przy okazji możesz do ławeczki podpiąć 230V jakby kogoś łódka chciała skusić :lol: .

Jacek nieraz by się przydało. Na miejscowych nie ma rady ....Na szczęście łodka wygląda tak jak by przeżyła dwie wojny światowe i nie jest przedmiotem pożądania ...

Mam nadzieję że sam zobaczysz :D :D :D

Edytowane przez sero1975

• 0

Witam .

Poszukuję ładowarki do akumulatora od echa http://allegro.pl/yuasa-rec22-12-12v-22ah-agm-ups-slask-i6909013575.html 22a AGM .

Jako ze AGM to powinna ładować ok.14,7 v , aby go doładowywała , a także prądem 1/10 pojemności , czyli ok 2a.

Dobra byłaby tez opcja ładowania większym (bezpiecznym) prądem np.4a ( takie szybkie doładowanie w czasie przerwy obiadowo-popołudniowej )

Poproszę znawców i posiadaczy n.w. modeli ładowarek o podpowiedz , która wybrać ewentualnie jakieś inne propozycje .

1. Po taniości ; chyba 14,7 v (zima) ładuje cały czas prądem 4a (proszę potwierdzić lub wyprowadzić mnie z błędu) ; + za wyświetlacz - http://allegro.pl/sena-prostownik-mikroprocesorowy-2-4-a-6-12-v-i6998403090.html

2. Trochę za mało 1a ; + za wyświetlacz ; + za dodatkowe kable -  http://wodomania.pl/ladowarka-akumulatorowa-mwpower-mw-sc6b-12v-24v-p-428.html

3. Dobra firma ; 1a to trochę mało ; obawiam się że przy 14,7 v  daje prąd tylko 4a (proszę  potwierdzić lub wyprowadzić mnie z błędu) ; + za dodatkowe kable - http://allegro.pl/ladowarka-keepower-small-12v-4a-prostownik-ctek-i7089786218.html#thumb/1

4. Dobra firma ; prąd ładowania 2a OK.; - za brak większego prądu i wyświetlacza - https://www.mc-sklep.pl/ladowarka-schumacher-spi-2a-12v-do-akumulatorow-kwasowych-zelowych-agm-p-818.html

Będę wdzięczny za wszystkie konstruktywne porady i uwagi .

• 0

https://www.mc-sklep.pl/ladowarka-schumacher-sci-6a-6v12v-do-akumulatorow-kwasowych-i-zelowych-p-782.html

Mam z tej serii tylko 10A .Ładuję akumulator do motocykla 10Ah, samochodowy 50Ah jak również 120Ah AGM do łodzi  i nie narzekam.

Czy ten Schumacher też tak koledze strasznie rzęzi (mam na myśli odgłos pracującego wentylatorka), nawet jak zamknę garaż i od niego odchodzę słychać ten odgłos. Co ciekawe jak zostanie akumulator naładowany, to wentylatorek cały czas pracuje a nie wyłącza się - co jest już dla mnie mega dziwne :angry:

• 0

https://www.mc-sklep.pl/ladowarka-schumacher-sci-6a-6v12v-do-akumulatorow-kwasowych-i-zelowych-p-782.html

Mam z tej serii tylko 10A .Ładuję akumulator do motocykla 10Ah, samochodowy 50Ah jak również 120Ah AGM do łodzi  i nie narzekam.

Chodzi mi o ładowarkę specjalnie pod echo (może mieć dodatkowe bajery i Ampery) , a i tak muszę mieć drugą do aku pod silnik .

Po prostu spływam , czy na obiad , czy wieczorem i muszę podłączyć naraz oba akumulatory .

A jeżeli chodzi o wentylator Schumachera to niestety , ale tak mają .

Brat ma SCI 15 i nawet na najmniejszym zakresie prądowym  2 amper strasznie rzęzi ten wiatrak  . 

• 0

Czy ten Schumacher też tak koledze strasznie rzęzi (mam na myśli odgłos pracującego wentylatorka), nawet jak zamknę garaż i od niego odchodzę słychać ten odgłos. Co ciekawe jak zostanie akumulator naładowany, to wentylatorek cały czas pracuje a nie wyłącza się - co jest już dla mnie mega dziwne :angry:

Nic nie rzęzi, owszem wentylator chodzi ale nie wydaje jakiś niepokojących głosów. Po naładowaniu wyłącza się, chwilowo odpoczywa, następnie przechodzi w stan podtrzymania, wentylator oczywiście cicho w tym stanie pracuje.Pewnie tak ma ten typ, podobnie jak w komputerze wentylator kręci.