Skocz do zawartości

Wędki SPRO Addiction ... Wrażenia .

dawidostroda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie .

Wczoraj miałem okazję pierwszy raz powędkować kijkami z nowej stajni :) SPRO , nigdy wcześniej nie miałem styczności z tą firmą , a chciałbym się podzielić wrażeniami ... Może ktoś już również wędkował czymś takim...

A więc do rzeczy ...

Zakupiłem 2 sztuki SPRO Addiciton Micro Bait długość 2,18m c.w. 2-11g   i Addicon Shad Special 9-38g z racji tego że mam świra na punkcie wagi wędki  :)  i tu miła niespodzianka :)

Addicion Micro Bait 2-11g waży zaledwie 86g wg producenta a Addicon Shad Special 9-38g waży 92g .

Ciekawię zrobionę wędki uzbrojone  w przelotki wzorowane na  Fuij KR . Faktycznie bardzo lekkie , biorąc konkurencję do ręki która średnio waży ok 110-120g .

Jeśli chodzi o wagę bardzo duży PLUS dla SPRO. , Plecionka ładnie schodzi po przelotkach nie plączę się i przede wszystkim nie gwiżdze .

kije według mnie nie do szacowane . już mówię dlaczego . Producent opisuję  Addiciton Micro Bait długość 2,18m c.w. 2-11g , rzekomo do 11g , ale z racji tego że są to pełne blanki spokojnie mają zapas mocy do góry . Ten akurat testowałem napierw delikatniej drop shotem w zakresie 5-12g , potem pokusiłem się nawet o 15g . i .... spokojnie nie robi to dla tej wędki jakiegoś problemu . no ale to drop shot .

zatem postanowiłem przetestować nowiuśkie kije w metodzie " z opadu" i tu miłe i duże zaskocznie . Do 12g z kopytem 7,5 cm przy agresywnym podbijaniu nie stanowi to najmniejszego problemu , jednak 15g z takim samym kopytem niestety trzeba już nieco delikatniej podbijać , ale daje jeszcze radę .

Podsumowując .

realny zakres jaki obsługuje to według mnie 5-15g , Bardzo czuły lekki spining który może się wydawać okoniówką :) Przy cholu rybki ( szału nie było 40cm ZANDER :) pieknie ciągnie całym blankiem , nie samą górną częścią . 

Podobnie postanowiłem przetestować drugi Addiciton  Shad Special 2,18m , cw.9-38g. Zdecydowanie mocniejszy kijek . Dolna granica którą bardzo czuć to według mnie oczywiśćie 12g , Co do maxa do góry niestety skończyłem na 30g z kopytem 7,5cm , nic z tego sobie nie robi:) idzie jak przecinak :) na koniec zapiąlem jeszcze koguta 30gi bardzo agresywnie , również 30g łyka bez jakich kolwiek problemów. Niestety zabrakło obciążenia by sprawdzić jak sytuacja wygląda dalej :) ale sądząc po ugieciu blanku da sobie jeszcze rade z 35g i może nawet 40g.

Na koniec . jestem bardzo zadowolony z zakupionych wędek . Cena i waga :) za to WIELKI PLUS dla SPRO :)

Pozdrawiam serdecznie :)

Edytowane przez dawidostroda
  • Like 1

• 1 rok później...

Cześć mam pytanie do tej delikatniejszej wersji. Pracuje już w miarę głęboko przy holu okonia wymiarowego i jak ze spadami?

Fajnie pracuje pod wymiarowym garbusem, zero spadów. Pod obciążeniem przechodzi w parabolę. Podana gramatura zaniżona. Optymalny ciężar wabika dla tej wędki to 8gr / 10gr.