Skocz do zawartości
  • 0

Przygotowania do nowego (2010) sezonu pstrągowego

admin

Pytanie

Cześć,

To już tradycyjny wątek na jerkbait.pl. Co roku staram się dopytać Was jak przygotowujecie się do nowego (2010) sezonu pstrągowego:

- kiedy rozpoczynacie

- postanowienia

- odkrycia - nowe łowiska

- nowy sprzęt - wędki, kołowrotki, przynęty

- experymenty

- cele

Zapraszam do dyskusji. Kropki już za kilkanaście dni! Będzie miło porozmawiać z Wami w tym trudnym okresie (oczekiwanie) właśnie o pstrągach. A swoją drogą ciekawy jestem kto ... rozpocznie w następnym roku wątek Pstrągi 2010 (oczywiście musi być zdjęcie).

Pozdrawiam

Remek

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

1. Po wczorajszej rozmowie z DanielemXR wiem, że w nowy sezon wkroczę z nowiusieńkim wędziskiem spinningowym zbudowanym na blanku CDRBR299ML (CD Blue Rapid)

2. Tradycyjnie już, nie zabiorę żadnego pstrąga

3. Po kilku sezonach doświadczeń zamierzam w końcu odpuścićsobie miejscówki, gdzie latem występują zgromadzenia drobnego pstrąga do 30 cm.

4. Marzenie. Pobić wreszcie własny (kilkakrotnie wyrównany) wynik 50cm.

+50 -tka jest dla mnie wciąż liczbą magiczną :mellow:

5. Poświecę więcej czasu na podniesienie jakości wyników kosztem ilości brań. Ciekawe co z tego wyniknie

• 0

Ja niestety nie rozpocznę sezonu 1 stycznia, więc i wątku nie otworzę :D. Ale za to drugiego...

Postanowienia to więcej testować i poszukiwać. Mam kilka nowych pomysłów i zamierzam je w warunkach polowych sprawdzić. Podejrzenia mam pozytywne ale to ryby je weryfikują.

Chciałbym też popróbować dłuższego niż dotychczas castingu pstrągowego. Tak z 230 cm. Zobaczymy jaka będzie poręczność. Przeskok duży bo łowię 180 cm :D.

Cel to duże ryby - w dobrym towarzystwie :D. Może też wrócę do robienia większej ilości zdjęć ale tego już nie obiecuję.

• 0

Ja z kolei o przynętach.

w roku 2010 stawiam na koguciki ale nie na zwykłe, ponieważ od tego roku jestem również muszkarzem... :unsure:

chce żeby były to koguty motane przeze mnie,

a że jestem krętaczem przedszkolakiem i żadne zasady nie stanowią barier dla mojej wyobraźni

pewnie tak samo jak z moich brązek, znajomi będą się tarzać ze śmiechu z tych kogutów.

co mi tam ważne żeby wyniki były :mellow:

• 0

A ja mimo że mieszkam nad górskim Sanem nie za bardzo mam gdzie sezon rozpocząć bo wszystkie małe rzeczki to tylko mucha, Stupnica od lutego ale na Wiarze będzie można powalczyć z rekordami kręcącymi się koło 30 cm :mellow: jak trafie tak dużego to chyba będę skakał ze szczęścia :mellow: dlatego przynęty wobki w okolicach 3-4cm już są ładnie zapakowane do dwóch pudełeczek żyłka wymieniona i teraz tylko żeby przy tej temperaturze były jakieś miejsca gdzie da się kija zamoczyć to będe szczęśliwy

• 0

A ja mimo że mieszkam nad górskim Sanem nie za bardzo mam gdzie sezon rozpocząć bo wszystkie małe rzeczki to tylko mucha, Stupnica od lutego ale na Wiarze będzie można powalczyć z rekordami kręcącymi się koło 30 cm :mellow: jak trafie tak dużego to chyba będę skakał ze szczęścia :mellow: dlatego przynęty wobki w okolicach 3-4cm już są ładnie zapakowane do dwóch pudełeczek żyłka wymieniona i teraz tylko żeby przy tej temperaturze były jakieś miejsca gdzie da się kija zamoczyć to będe szczęśliwy

Ja akurat zacznę od wobków około 7-9 cm :D

• 0

Witam,

w tym roku zlowilem swojego pierwszego pstraga (przypadkiem) i bede w nastepnym roku za nimi ganial :D Sprzet castingowy :D Niestety sezon dopiero sie zaczyna 01.04 wiec mam jeszcze troche czasu.

Czekam zatem na Wasze pierwsze zdjecia i zycze wszystkim udanego sezonu :D

Pozdrawiam

Tomek

• 0

Witam,

U mnie niestety sezon zaczyna sie dosc pozno bo w marcu. Wczesniej moze wpadne gdzies do Polski na kilka dni nad jakies tajne rzeczki, o ktorych slysze od znajomych :D

Sprzetowo: wreszcie musze zdecydowac sie na wykonczenie kijka na starym blanku Blue Rapid- lezy to u Romka juz kawal czasu i musze opedzac sie od natretow chcacych go zakupic :D

Poluje tez na jeden ciekawy kreciolek- stara Daiwe z limitowanej seri.

Przynet mam za duzo i nic nowego nie planuje jak na razie, moze tylko uzupelnienie zapasow Sendali. Jakies jigi tez przydalo by sie ukrecic ale to juz najmniejszy problem.

Bujo

• 0

U mnie sezon 2010 to przejście praktycznie tylko na muchę. Oczywiście nie odmówię sobie wypadów ze spinem i kogucikami bo ten rodzaj łowienia kropków kocham. W nadchodzącym sezonie chcę dokończyć dopracowywanie nowego rodzaju jigów, w których główka będzie na zawiasie a cała przynęta będzie zbudowana na oddzielnym stelażu, konstrukcja troszkę podobna do zestawu z metody Drachkovicza (chyba napisałem to z błędem :mellow: ). Jako ciekawostkę podam, że przynęta pracuje nawet wtedy gdy obciążenie leży na dnie. W zeszłym roku całkiem nieźle prowokowało to potoki :D

Co do sprzętu to wymieniam młynek Daiwy na młynek Daiwy :mellow:

CD-ka kilka miesięcy temu zbudował mi Daniel wiec tu zmian nie będzie bo wędon okazał się wielce zacny i całkiem fartowny :mellow:

• 0

Wrzuciłem wątek a nic nie napisałem od siebie :D

Zaczynam w tym roku sezon od 2 stycznia. Mam nadzieję, że nic nie stanie mi na przeszkodzie i uda się planowo rozpcząć sezon. W tym roku kropki z pełnym zaangażowaniem będę męczył (z uśmiechem na twarzy) do końca kwietnia. Później oczywiście postaram się jeszcze pojechać na kilka wypraw - może jakaś zagraniczna wyprawa się trafi, ale nie mam jeszcze konkretnych planów.

Metody: oczywiście kontynuuję połów pstrągów metodą baitcastingową. Wędki pozostają bez zmian - 8lb, 16lb, ale zmienia się multiplikator - w tym roku Cardiff 51s DC i coś jeszcze :D W tym roku jednak pojawi się i inna metoda - muchowa. Na razie wędka zamówiona i czekam. Reszta sprzętu składana i myślę, że kwiecień, maj już będę na posterunku z muchą.

Przynęty: cały czas szukam i kombinuję z nowymi przynętami. Oczywiście w castingu jest trochę trudniej bo przynęty po prostu muszą latać, zwłaszcza jeśli łowimy na trudnych technicznie rzeczkach, ale staram się znaleźć coś nowego. W pudełku - woblerki (Bigbait, Salmo, z Czarnego, Krakuski i kwiskie ... oczywiście jakieś pojedyncze inne), wahadła (moje ulubione Stefana Przychoćki - przecierki K2), koguty (najlepsze jakie miałem Sandacza z naszego forum), kilka gumek.

W tym roku to oczywiście chciałbym przeskoczyć jakiś fajny wymiar - minimum 50 cm. Na razie te duże mnie skutecznie omijają, albo ich po prostu nie potrafię złowić :lol: Poza tym chciałbym pojechać na Podlasie pozać jakąś ciekawą i malowniczą rzekę, której mógłbym zrobić kilka zdjęć. Poza tym ... fotografia, więcej zdjęć, więcej klimatów wędkarskich.

Pozdrawiam

Remek

• 0

Zaczynam 2 go stycznia. 1 go nie dam rady :mellow:

Odcinek no kill na Bystrzycy. Widziałem piękne kloce na tarle, powyżej 50cm. Może się skusi taki byczek......

Spinning, wobki żyłka tzw. osiemnastka. Woblerki, koguciki + ekperyment przynętowy - jak poskutkuje podzielę się wrażeniami

W tym roku definitywnie zwiększam rozmiar wobków.

• 0

Witam.Zacznę w styczniu jeżeli nie będzie mrozu i śniegu.Wędka ta sama Daiwa Shogun z lat 90 [nie do zdarcia].Przynęty-swoje woblery ok.5cm,obrotówki Glan,błysteczki wachadłowe ok.4cm zrobiłem ich w tym roku ok.150szt.Nowe przynęty to streamery z przegubową główką.W kwietniu i maju połowię na żabki Maansa -bardzo skuteczne.Postanowienie-nie zabieram żadnego do kwietnia.Marzenie- poprawić rekord życiowy ,mam 2x60 a więc pora na65,i jak najwięcej razy nad rzeką.

• 0

Witam,

Ja sezon pstragowy pewnie zaczne z poczatkiem maja.

Jak Goscie dopisza.

Jak nie, to dopiero jak upaly wylacza mi Ebro...

Wedke mam jedna przewidziana do takich zabaw (210 cm SC V).

Byc moze sprobuje z zylka - bo wode w rzeczkach mam naprawde przezroczysta, a moze ten patent z przyponem z zylki tylko ?

Przynety to woblery i wirowki : Salmo Executor, Shad Rapy. Z wirowek aszychminki i meppsy...powinno wystarczyc. Wazniejsze chyba znalezc rybe i dobrze jej podac wabik :unsure:

Na razie pstragowanie musi mnie do siebie w 100 % przekonac Bylem raz - fajne klimaty i ladne widoki. Kompletna odmiana od jezdzenia po Ebro...

Guzu

• 0

Cześć

Zbliżający się sezon pstrągowy będzie dopiero moim drugim, ale tak strasznie się wciągnąłem w kropki, że już we wrześniu zacząłem odliczanie :mellow:

W tym roku nałowiłem się na maksa małych pstrągów do 40 cm. Więc nadchodzący sezon zamierzam poświęcić tropieniu tych większych.

Z powodów rodzinnych i zawodowych ominie mnie w tym roku huczny sylwester, ale w zamian już 1 stycznia będę mógł wyskoczyć na potoki B)

Powiększam rozmiar swoich przynęt, szczególnie woblerów z 4-5 cm na 5-7 cm, ze wskazaniem na 7 cm. Podobnie zrobię z wahadłówkami i obrotówkami, które w tym roku okazały się na moich łowiskach najskuteczniejsze. Zamierzam też więcej uwagi poświęcić łowieniu gumami.

Obłowię też wiele miejscówek, które w tym roku z wielu względów omijałem. Więcej czasu poświęcę innym naszym rzekom, Bystrzyca jest piękna, ale nie jedyna :mellow:

Marzę też o kilku wypadach na Roztocze.

pzdr

Grzecho

• 0

Witam!

Ja za pstrągami nigdy jeszcze się nie uganiałem, ale muszę przyznać że przez ostatnie 3 lata pilnie zbierałem do kupy wszelkie relacje, doświadczenia z nad wody, opisy miejscówek oraz ich adresy(czasem tajne), rodzaje i nazwy przynęt, czyli wszystko co jest potrzebne przy pstągowaniu, od moich kolegów posiadających w tej materii ogromną wiedzę.I przyszedł czas na to aby tą wiedzę wykorzystać w tym roku.Wędka:CTS 2.9m, 5-20gr,żyłki 0.20-0.22mm,przynęty,80% obrotówki i wahadła,kołowrotek Stradic 2500Fc i jazda nad wodę.Oby tylko zdrowie nie przeszkodziło w realizacji planów.

Pozdrawiam!