Skocz do zawartości
  • 0

Przygotowania do nowego (2010) sezonu pstrągowego

admin

Pytanie

Cześć,

To już tradycyjny wątek na jerkbait.pl. Co roku staram się dopytać Was jak przygotowujecie się do nowego (2010) sezonu pstrągowego:

- kiedy rozpoczynacie

- postanowienia

- odkrycia - nowe łowiska

- nowy sprzęt - wędki, kołowrotki, przynęty

- experymenty

- cele

Zapraszam do dyskusji. Kropki już za kilkanaście dni! Będzie miło porozmawiać z Wami w tym trudnym okresie (oczekiwanie) właśnie o pstrągach. A swoją drogą ciekawy jestem kto ... rozpocznie w następnym roku wątek Pstrągi 2010 (oczywiście musi być zdjęcie).

Pozdrawiam

Remek

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W tym roku jak się uda, to pojadę 1-stycznia na tajną rzekę próbować złowić rybę 65+. Swoją drogą wiem o rybach 70+ z niej, więc w górny pułap nie mierzę B)

Jak? Dość grubo na wobki 7-8cm. Ot takie trociowanie :unsure:

Celem moim jest jak zwykle za dużo nie gadać o chorych na ospę rybach, i oczywiście z jak najmniejszym uszczerbkiem na zdrowiu i honorze- wypuszczać je w 100% (z resztą jak wszystkie inne).

Sprzętu i przynęt na razie nie zmieniam. Łowie wyłącznie na koguty i woblery. Może potestuję jakieś małe wahadła?

Ciekawe jak będzie z pogodą, bo zapowiada się niewesoło.

Pozdrawiam, i życzę cierpliwości. Jeszcze tylko 13 dni. <_<

• 0

Witam,

Zapedzilem sie z tym spinem, ze az zapomnialem o muszce :( Jak znam zycie wiekszosc czasu tak spedze- na wiekszosci ''moich'' rzek nie mozna lowic na spina a szkoda. Sprzetowo tez musze nad czyms pomyslec. Jakas wedka do streamera 9'6''-10' #6 by sie przydala :D Linki, kreciolek na szczescie juz mam. Muchy musze dorobic troche- jakies streamerki na rozpoczecie to priorytet bo w pudelku pusto :(

W marcu na jakis zlot bym sie wybral- moze tym razem uda mi sie nawet przyleciec planowo a nie dzien pozniej :D :D :D

Bujo

• 0

Ja zacznę sezon pstrągowy na tęczakach jeżeli oczywiście pogoda pozwoli.Co do całego sezonu metoda połowu będzie jedna mucha mucha i jeszcze raz mucha ,a żeby się nieodzwyczaić od innych metod to z dwa trzy wyjazdy poświęcę castowi.

Sprzętowo to tak jak @bujo bym potrzebował coś pod streamerka 9,6 w 6 klasie,do tego jakąś słonowodną 8 kę i linki.

Streamerków już mam troszkę nakręcone i wciąż schodzą mi z imadełka nowe więc z przynętami nie mam problemów.

Jeszcze tylko mam jedną niewiadomą na 2010,jeszcze brak sprecyzowanych planów na jakiś wyjazd za granicę z muchówką bo urlop na pół maja i cały czerwiec już mam ustalony :D

• 0

Zaczynam 1 stycznia. Jeśli będzie w okolicach 0 i więcej to streamer. Łowię kijem 9'6'' AFTM 7. Jeśli będzie poniżej to spin. Od maja sucha, długa nimfa i pupa. Zmiana kija na AFTM 5 lub 4 w zależności od wody. Plany- łowić jak najwięcej. Cel- dobrze się bawić. Muchy nakręcone.

• 0

U nas sezon zacznie sie 1 marca . Niestety wypada to w poniedzialek wiec prawdopodobnie dopiero 6 w sobote bedzie rozpoczecie . Nie przesadzam niczego bo to sie okaze w marcu . Chcialbym zaczac sezon z Jackiem i Tadkiem . Dwa lata temu tak wlasnie wystartowalem . I zostalem pochloniety :mellow: . Tradycyjnie chcialbym zaczac nad Choinkowa ...bo tam zaczelismy . Przerobilismy z 7 lub 8 strumieni przez te dwa lata . Jedna stronica mapy tego rejonu pokazuje okolo 100-tki strumieni pstragowych :huh: . Stronnic jest 16 i kazda ma swoje strumienie . Jest to labirynt nie do przejscia za mojego zycia . A gdzie tu stany Michigen i Minnesota jako najblizsze . Nawet nie wspominam o Arkansas , Montanie , Pensylwani i wielu innych . Przez dwa lata duzo sie nauczylem ale nadal duzo nauki przede mna . Chcialbym w koncu 50taczka wypuscic bo na razie dwa 47 to moje najdluzsze pieknosci . W wabikach nadal beda to woblery , czasami wirowki . Ostatnio zaczynam myslec o tym aby na muche sprobowac choc jeden dzien ...jak to bedzie ? . Mam dwie muchowki , nie uzywalem ich kilka lat . Wogole to malo byly uzywane . Dlaczego mysle o muchowce ? ...bo od tego 1 marca do 1 maja pstraga przepisy chronia , to znaczy mozna lowic ale bez zadziorow . Wobler z dwoma kotwiczkami to jak by nie patrzec masakryczna bron . Mucha na tym jednym haku podana Ksieciuniowi to prawdziwy szacunek . Mam nieomal dwa miesiace zeby TO przemyslec . Juz w normalnym sezonie napewno wyprobuje male Slidery . My tu jerkujemy przed pstragiem i Slider bedzie idealny w pewnych warunkach . Tak jak przysiegalem nigdy nie zabiore pstraga z strumienia . Przez dwa lata tylko jednego musialem zabic , zajadl za gleboko , zostawilem go bobrom ... prawo przyrody . Jak mnie zmija ugryzie to tez napisze ...prawo przyrody . jerry hzs B) ...oczywiscie jak doczolgam sie do samochodu B) :mellow:

• 0

Jako, że Sylwestra spędzę w Bolesławcu u rodziny mojej dziewczyny, zdecydowałem (ku uciesze mojej piękniejszej połowy <_< ) że wrzucę do bagażnika TYLKO jedną wędkę. I nic więcej. No i kołowrotek, i kamizelkę, i pudełka i wodery i kilka drobiazgów(no chyba jasne, że samym kijem nie będę machał )

I chciałbym 1 stycznia otworzyć sezon na tamtejszym bobrze. I tu pytanie do forumowiczów. Znacie może miejski i okoliczny odcinek Bobru? Rzeka wydaje się naprawdę ciekawa i podobno rybna. Jakby ktoś miał jakieś rady co do techniki, przynęt itd to będę wdzięczny :D

Pozdrawiam

Kamil

• 0

Tak. Wygląda na to, że ja już w pełni przygotowany do zmagań w nowym sezonie. Właśnie parędziesiąt minut temu odebrałem przesyłkę z zawartością, o której w zakładce: Konstrukcja wędzisk (rodbuilding), budowa przynęt sztucznych, wędkarskie majsterkowanie >> X-RODS nowa pracownia rodbuildingowa

No, i składka na wody pobliskie dzisiaj uregulowana :mellow:

• 0

Jako że w sezonie 2009 zafascynowałem się pstrągami, klimatem takiej małej, kameralnej rzeczki, brakiem presji wędkarskiej - W sezonie 2010 tej rybie chce poświęcić najwięcej czasu i zdrowia. Wczoraj zamówiłem kręcioł. Teraz czekam aż moja wędka marzeń zostanie uzbrojona :mellow: , jeszcze kilka invaderów, hornetów, executorów i można ruszać. Sezon otworze małym wypadem na troć, ale mam nadzieje że już w połowie stycznia pochwale się pięknym potokowcem.

Pozdrawiam.

• 0

Mam nadzieję, że już jutro pojawi się pierwszy wpis. Czekam z wielką niecierpliwością. Postaram się?coś wkleić do wątku 2.01.2010 :D

Trzymam kciuki!

pozdrawiam

Remek

Na pstrągi to się nie wybieram. Ale rano jadę na dorsze.Niby dobrze poniżej dychy na minusie ale jakoś wytrzymam z pare godzin. Jeśli to się liczy to może coś zgłoszę

• 0

Ina jak ściek, jest brudna i zaśmiecona. Przeszedłem Prawie cały odcinek w mieście, zero brania. Do tego, że jest masa śmieci zdążyłem się przyzwyczaić i w miarę możliwości sprzątać swoje miejscówki, ale tak małej przejrzystości wody nie spotkałem w inie od dawna. Zero trotki ani pstrąga. Jestem ciekawy jak się ma krąpiel i mała ina, mam nadzieje że jest zdecydowanie lepiej.

• 0

Witam,

przygotowuje sie do mojego pierwszego sezonu pstragowego ktory zacznie sie u mnie 01.04. i poszukuje jeszcze kilka niezawodnych przynet.

Woblerki Slawkowe sa w drodze do mnie, mysle ze przydaly by sie jeszcze jakies ciekawe blaszki no i kilka woblerkow. Rozne raczki juz posiadam, wiec to napewno tez przetestuje juz nad woda.

Ucieszylbym sie jak by mi mogl ktos polecic jakies konkretne modele. Lowie wedka castingowa o mocy 16lb - rzucam swobodnie od 4-5g.

Pozdrawiam

Tomek

• 0

sporadycznie trafiaja sie na alledrogo blystki WRTA. w krocie to obrotowka ale typu garbatki. tyle ze na ogol iut mnniejsza. WRTA ma ten fajny dynx ze jej korpus jest odlany z olowiu, wiec mamy w polaczeniu mala blystke o duzej masie. mi sie sprawdzily, szczegolnie do guma na kotwiczce...