Skocz do zawartości
  • 0

VERTICAL FOR ZANDER – czyli rozmowa z Verticalfanatics - nowy artykuł na jerkbait.pl

admin

Pytanie

Cześć,

Serdecznie witamy na stronie www.jerkbait.pl. Na samym początku chciałbym wszystkim wam podziękować za czas, który poświęciliście dla nas odpowiadając na pytania forumowiczów. Jak już wiecie, metoda wertykalna jest w Polsce zabroniona (oprócz łowienia spod lodu) i w zasadzie jej tajniki nie są znane u nas w kraju. Dlatego cieszymy się bardzo, że odkrywacie przed nami tajniki metod stosowanych w innych zakątkach świata. No OK, posłuchajmy co macie do powiedzenia.

Serdecznie zapraszam do lektury artykułu VERTICAL FOR ZANDER – czyli rozmowa z Verticalfanatics. Zapraszam też do dyskusji.

Pozdrawiam

Remek

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pitt!

.

.

.

aż mi dech zaparło :o no to jest po prostu... nie wiem jak to powiedzieć, solidny kawał wędkarskiej wiedzy. Już wiem że będę to czytał kilka razy i trawił partiami - artykuł przeszedł moje najśmielsze oczekiwania!

Chylę czła, gratuluję, dziękuję

Pozdrawiam

• 0

Osobiście uważam, że artykuł jest bardzo ciekawy. Po jego przeczytaniu miałem nieodpartą ochotę na ... takie połowy ale tutaj pojawiło się pytanie, na które odpowiedzi nie znam i może ktoś z forumowiczów mi pomoże: dlaczego w Polsce zabroniono verticala?

Fajny jest wtręt, w tekście, na temat oglądania przynęty na echosondzie. Widziałem kiedyś jak łowili walleye właśnie w taki sposób - oglądali zarówno przynętę jak i walleye na echu. Sprowadzali pod pysk na odpowiednią głębokość i było widać (nadal na echu) jak walleye startuje do przynęty.

Pitt! Dzięki za atykuł!

Pozdrawiam

Remek

• 0

Osobiście uważam, że artykuł jest bardzo ciekawy. Po jego przeczytaniu miałem nieodpartą ochotę na ... takie połowy ale tutaj pojawiło się pytanie, na które odpowiedzi nie znam i może ktoś z forumowiczów mi pomoże: dlaczego w Polsce zabroniono verticala?

dobre pytanie ... ciekawe, w ktorym kierunku rozwinie sie teraz dyskusja ... PZW? :lol:

• 0

dobre pytanie ... ciekawe, w ktorym kierunku rozwinie sie teraz dyskusja ... PZW? :lol:

Poproszę o krótką odpowiedź :D

Pozdrawiam

Remek

• 0

Witam w Polsce jest zabronione lowienie w pionie dlatego,ze wszyscy w PZW mysla,ze jak w pionie to musi bys SZARPAK :wacko:

Tego sie dowiedzialem kiedys od PZW,ale to bylo ze 20 lat temu moze teraz jest inna wymowka.Mega Pozdro dla wszystkich i wesolych i spokojnych swiat oraz Rybnego nowego Roku :mellow:

• 0

Pitt na prezydenta ! B) Albo na Świętego :lol: Mikołaja :mellow:

Dzięki za prezent !

Re :huh: we la :o cja !

Co do vertical jigowania w PL (PZPR-N-PZW) to chyba Claudio ma rację.

Przepis należy rozumieć jako zakaz szarpania. Osobiście tak interpretuję ten przepis

i jeśli będę miał możliwość, będę próbował łowić w pionie ile się da.

Po takim artykule zwłaszcza !

Przecież coś, co w sumie jest wolnym trollingiem z ręki,

trudno przyrównać do ustawicznego podnoszenia i opuszczania przynęty..

Czy ten przepis nadal tak brzmi ? :unsure:

Nieważne.

To było mnóstwo pracy i wyszedł z tego świetny artykuł, bravissimo ! :D

Chylę czoła, prawie klękam ;)

• 0

Zakaz łowienia przez jednostajne podnoszenie i opuszczanie przynęty w jednym miejscu. Czyli z zakotwiczonej łódki nie wolno, ale jak łódka dryfuje wolniutko na dryfkotwie to już nie łowisz w jednym miejscu :mellow: Ot i jak narodowe zdolności interpretacji prawa dają radę :lol:

• 0

Wydaje mi się, że kiedyś poruszyłem ten temat na tym forum ale jakoś nie mogę go odnaleźć - czyżby został usunięty?

Ktoś wtedy odpowiedział, że w momencie powstania przepisu nie było jeszcze pojecia verticall jigging i ustawodawca nie mógł przez to miec na myśli tej konkretnej metody.

Na ten temat na pewno można polemizować, głównie przez niejasność stwierdzenia 'przez ciągłe podnoszenie i opuszczanie przynety w pionie' - chyba tak to brzmiało.

Łowiąc w pionie na pewno nie podnosimy i nie opuszczamy przynęty w sposób ciągły - robimy przecież pauzy :mellow:

Ponadto co oznacza łowienie w pionie? Jak prąd wody powoduje, że przynęta jest 3 metry za łodzią to czy łowię w pionie?

Polska to bardzo dziwny kraj. Dziwny zapis, nijak mający się do rzeczywistości mający na celu nie wiadomo co. W Anglii jakoś nie ma zagmatwanych regulaminów a ryb więcej.

Osobiście nie uważam, żeby zakaz ciągłego podnoszenia i opuszczania przynęty w pionie odnosił się do metody wertykalnego jigowania. Tak na dobrą sprawę mieszkam jak na razie w kraju, gdzie ta metoda jest dość popularna i nie ma wątpliwości co do jej stanu prawnego. Z drugiej strony po powrocie do Polski wolałbym nie rezygnować z jej stosowania.

Co do samej metody i artykułu to moje obserwacje z UK różnią się trochę od obserwacji wędkarzy odpowiadających na pytania. Ja stosowałem tą metodę głównie w miesiącach letnich łowiąc w dziennych ostojach sandaczy - miejscówkach o małej powierzchni skupiających kilka, kilkanaście ryb. Zimą natomiast sandacze były zgromadzone w miejscach dośc rozległych i rozproszone w obrębie tych miejsc - kilkaset metrów rzeki - dlatego skuteczniejszy wydawał sie trolling i klasyczne łowienie z rzutu.

Obserwacje te dotyczą tylko rzeki Severn więc nie wszędzie musi być tak samo.

• 0

Wydaje mi się, że kiedyś poruszyłem ten temat na tym forum ale jakoś nie mogę go odnaleźć - czyżby został usunięty?

Nie został usunięty i nietrudno było znaleźć

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=139762 msg_139762

Myślę, że co do legalnosci vertykalnego łowienia napisano tyle, by sumienie nie gryzlo,

a zdrowy rozsadek pozwalal cieszyc sie z odkrywania skarbow, jakie kryje woda. B)

Pozdrawiam

Grzesiek

• 0

Łowienie wertykalne jest w naszym kraju legalne na wodach morskich.Jest trochę w naszym kraju wód w gesti UM w których żyją sandacze i bardzo pasują charakterem do np: Holenderskich kanałów.Ja pierwsze próby takiego łowienia podjełem,na razie bez efektów ale wszystko przedemną.Dzięki za artykuł.....

Pozdrawiam

Wiktor

• 0

Bardzo ciekawy wywiad.

Interesujący jest aspekt sprzętowy, kolesie nie kombinują, ot idą do sklepu wykładają 50 euro i kupują sobie wędkę, która w pewnych kręgach uchodziłaby za zwykły chrust... :mellow: .

Jeśli są ryby w wodzie to wędkarstwo jest najzwyczajniej łowieniem ryb :lol: .

Żeby nie było, sam mam patyki robione na zamówienie itd., ale jak były ryby w polskich wodach to wystarczało iść do sklepu...

• 0

Zauważyłem, że żaden nie używa multika... no i ta technika trzymania wędziska w trzech palcach przez jednego z bohaterow...

jak niektórzy mistrzowie podlodówki !

@Pitt

Wiesz, czy Twoi rozmówcy do innych zastosowań uznają multiki ?

Jeśli tak, to czy wiesz dlaczego wybierają stałą szpulę do tej metody ?

• 0

z tego samego powodu co ja, przy uzyciu gum, bo balans calego zestawu jest lepszy ...

marius, ktory akurat nie odpisal, bo ma pewne problemy, lowi takze multikiem, ma combo st.croix elite i chronarcha MG ... ale takze ma inne combos, np. good father i stella 1000 ... wiekszosc stosuje multi do jerkowania albo trolla

• 0

Ciekawy tekst,nabrardziej zaskoczyło mnie że: można łowić wertykalnie na 1-2m,i że nie łapie się ryb które widać na echu,szczerze mówiąc myślałem że wertykalnie łowi się tylko ryby widoczne na echu.

Używa się nie pracujących gum,no i że na szczupaki to raczej nie :unsure:

• 0

Pitt , moje autentyczne uznanie za efekt . Bezbłędnie trafiasz jako poszukiwacz złota ..

Literalnie żadnego znaczenia nie ma jakim zestawem się łowi , pod warunkiem , że nie wypuszczamy go z rąk . Dryfując , mozna siedzieć wygodnie sącząc z blaszanki imitacje piwa , można też dawać sobie wspomaganą echem szansę , kreśląc ósemki , jerkując , jigując , opuszczając wabia , podnosząc ..

A tu multiplikator wydaje się poręczniejszy ..

• 0

Interesujący jest aspekt sprzętowy, kolesie nie kombinują, ot idą do sklepu wykładają 50 euro i kupują sobie wędkę, która w pewnych kręgach uchodziłaby za zwykły chrust... Jeśli są ryby w wodzie to wędkarstwo jest najzwyczajniej łowieniem ryb

nie? ale moze ... z powodow mi blizej nie znanych ... jest latwiej zawracac kijem wisle, grzebac sobie palcem grzebalcem i pisac wydumane doktoraty o tlenku tytanu na nawiercanej szpulce avail ... pragmatyczne podejscie jest obecnie, tak na porzadku dziennym, jak swieze poziomki w lutym