Skocz do zawartości
  • 0

VERTICAL FOR ZANDER – czyli rozmowa z Verticalfanatics - nowy artykuł na jerkbait.pl

admin

Pytanie

Cześć,

Serdecznie witamy na stronie www.jerkbait.pl. Na samym początku chciałbym wszystkim wam podziękować za czas, który poświęciliście dla nas odpowiadając na pytania forumowiczów. Jak już wiecie, metoda wertykalna jest w Polsce zabroniona (oprócz łowienia spod lodu) i w zasadzie jej tajniki nie są znane u nas w kraju. Dlatego cieszymy się bardzo, że odkrywacie przed nami tajniki metod stosowanych w innych zakątkach świata. No OK, posłuchajmy co macie do powiedzenia.

Serdecznie zapraszam do lektury artykułu VERTICAL FOR ZANDER – czyli rozmowa z Verticalfanatics. Zapraszam też do dyskusji.

Pozdrawiam

Remek

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Od razu widac, ze rozmowa jest z fachowcami. Nie zawracaja sobie glowy duperelami, wybieraja narzedzia dokladnie takie, jakie sa wystarczajace do metody.

Kawal dobrej roboty Pitt odwaliles, a wczesniej rozmowcy bo zeby zebrac te doswiadczenia trzeba bylo w to zainwestowac sporo czasu.

Z pewnoscia wyszedl bardzo wartosciowy art. o wysokich walorach edukacyjnych...moja uwage zwrocil jednak i w jeszzce innym kierunku.

Ostatnio jest u nas w Polsce taka moda, zeby zakazywac wszystkiego, co odbiega od podejscia pana Mietka z 3ma gruntowkami i siatka solidnie umocowana do brzegu. Zakazac trolingu bo za duzo lapia...zakazac verticala bo beda szarpac...

A tutaj nie tedy droga. Jezeli polityka bedzie prowadzona pod p. Mietka to trzeba bedzie jezdzic na ryby daleko, nie ma rady...

Gumo

• 0

Ostatnio jest u nas w Polsce taka moda, zeby zakazywac wszystkiego, co odbiega od podejscia pana Mietka z 3ma gruntowkami i siatka solidnie umocowana do brzegu. Zakazac trolingu bo za duzo lapia...zakazac verticala bo beda szarpac...

A tutaj nie tedy droga. Jezeli polityka bedzie prowadzona pod p. Mietka to trzeba bedzie jezdzic na ryby daleko, nie ma rady...

Gumo

Święte słowa

• 0

Witajcie wszyscy zainteresowani lowieniem wetricalnym.Obejrzycie sobie ten filmik i reszte tego JEGOMOSCIA!Przpiekne filmiki czlowieka ktory zyje tym co robi czyli VERTICALE.

A i zauwazcie moment kiedy zaczyna mowic do camerki popatrzcie na wedke jak pieknie widac branie.Zreszta na wszystkich jego filmikach widac pieknie BRANIA. B)

• 0

@claudio

ja polecam kompletne DVD a nie scinki z netu

na tych filmach sa prezentowane zestawy, sprzet, przynety, montaze, jak sterowac lodzia, jak zaznaczac miejscowki, jak czytac echosonde, jak szukac ryb itd ... byc moze zbyt profesjonalne ... ale cos sie z nich mozna nauczyc ... to czy sa lepsze, czy tez gorsze, pozostawiam teleogladaczom

• 0

@Pitt nauczyc sie mozna i to DUZO Ja tylko napisalem ,ze Ja wole tamtego goscia bo tak po SWOJSKU lapie dla siebie a nie dla milionow widzow.Tak napisalem ze ten leprzy bo Mi sie bardziej podoba ,ale to tylko moja skromna wypowiedz :unsure:

Ale jak to mowia jeden woli CORKE a drugi TESCIOWA :lol:

Pozdro @Pitt i mysle ,ze kiedys sie spotkamy na rybkach oczywiscie bedziemy lapac w PIONIE <_<

• 0

Powoli , sumując starania wielu osób z tego portalu , choć i nie tylko , może w końcu pokasuje się wiekszość białych plam , które to w spółce z opadem i paprokiem , puszą się modelowo jako polska szkoła spinningu ..

Spinning i casting to dyscypliny wyjatkowo podatne na naszą wyobraźnie i intelekt , nie musimy tak uparcie siedzieć w dupie zaścianka , jako biomasa pasiona gazetą ..

Co do kołowrotka remis !! :lol: :lol:

• 0

Piotrze - naprawdę bardzo fajny materiał!

Kilka lat temu miałem przyjemność uczyć się łowienia wertykalnego w towarzystwie Bertusa Rozemeijera i Franka Jonkera na North See Cannal. Nieco później dane mi było poznać Dietmara Isaiascha.

Ci kolesie są po prostu niesamowici - siedzisz koło nich, masz dokładnie taki sam sprzęt i wydaje się, że robisz dokładnie to samo, a oni łowią 10 x więcej ryb.. B) Masakra..

Co do łowienia wertykalnego w Polsce - padły tu głosy, że nie ma to nic wspólnego z łowieniem w pionie i ja się z tym zgadzam. Kto Ci zmierzy kąt pod jakim prowadzisz wabik? Ja się nie przejmuję tym i od lat łowię wertykalnie jeśli mam taką okazję.

Co do sprzętu to gdy pierwszy raz łowiłem z Frankiem testował on nowy w tym czasie multik Viento i twierdził z całym przekonaniem, że pozwala mu on o wiele lepiej prowadzić przynęty i czuć brania.. Gdy miał już nade mną przewagę kilkunastu ryb zamieniliśmy wędki i ja łowiłem na multik a on stałoszpulowcem.. Nic się nie zmieniło - on dalej wyciągał rybę za rybą, a ja zacinałem co piąte branie :lol:

Pozdrawiam

• 0

Co do kołowrotka remis !! :lol: :lol:

Czy nikt poza zacytowanymi Kolegami, nie ma spostrzeżeń na ten temat ?

Nikt nie prowadzi za łódką przynęt z ręki, nikt nie jiguje z łódki ?

Spodziewałem się, że ten artykuł podgrzeje rozmowę o sprzęcie, przynętach, technikach prowadzenia... Nikt ? Nic ?

Poza zasłużonymi gratulacjami dla autora, niewiele tu treści (z małymi wyjątkami).

Panowie ! Artykuł, nawet najlepszy, nie jest w swym założeniu jak muzealne dzieło, do obchodzenia wkoło i podziwiania..

Zachęcam zwłaszcza tych, którzy przy jigowych (ogólnie) zastosowaniach przesiedli się na casting,

albo przeciwnie - przesiedli się, ale wrócili do korby. Spróbowali i im nie podeszło. Albo podeszło.. :D

Zachęcam również tych, co z ręki korby nie wypuścili i nie wypuszczą, ale mają spostrzeżenia nieodległe od tytułu wątku.

Ja nie mam doświadczeń castingowych, łódkowych też nie za wiele.

Gdybym miał takowe, chętnie bym dołożył swoją cegiełkę do wieży, którą wznosi Pitt budowniczy

Pozdrawiam

Grzesiek

• 0

Witam,

Ja pierwsze proby lowienia w pionie prowadzilem przy pomocy staloszpulowca.

Po kilku wyjazdach bylem pewien ze wygodniej mi bedzie lowic multikiem. Multik zagoscil i sprawdza sie przy lowieniu w pionie.

Tym samym zestawem da sie calkiem sensownie trollingowac w klasie medium - tak 20 do 30 lb mocy.

Mam jednak na lodce zawsze spinning. Ktorym po prostu klasycznie spininguje - w zaleznosci od miejsca i warunkow na lowisku smigam albo w pionie albo rzucam.

W moich wodach trollingowanie za sandaczem sprawdza sie sporadycznie.

Guzu

• 0

Nie tylko w Twoich, w tutejszych tez. Wiosna idzie na trolling najlepiej, potem juz coraz rzadziej.

Zależy, gdzie w tutejszych. Znam taką wodę gdzie do grudnia wchodziły z trola b. dobrze B) ale uchwała Nr 39/Prezydium/09

z dnia 09.11.2009 r. zakazała trollingu na tych wodach od 2010...

• 0

Mynard chyba masz rację ten artykuł wymaga trochę większej uwagi jak zwykła relacja z z wyprawy na ryby. Pitt zadał sobie wiele trudu aby artykuł ten zobaczył światło dzienne i zrobił to bardzo profesjonalnie, nie piszę tego aby mu kadzić ale wart jest pochwały.Tak się składa że ryba nr1 za jaką się uganiam jest sandał z Odry i zaporówek. Autorzy tego artykułu napisali wiele i zdaje sobie sprawę że mogli by jeszcze dużo więcej sprzedać swojej wiedzy gdyby autor zadał im odpowiednio dalsze pytania, a nie uczynił tego bo sami mu nie zadaliśmy przed zadawaniem tych pytań [Polak mądry po szkodzie]Ci co uganiają się za sandaczami w 90%wiedzą jakie niuanse obowiązują aby skutecznie łowić te drapieżniki. Dla mnie wywiad ten jest super brakuje mi tylko jednego pytania, mianowicie sposób prowadzenia wabka nad dnem bardziej w szczegółach. Powiedzmy coś w rodzaju biły z podwójnego podbicia,na wleczonego agresywnie czy powoli, bo gdzie i kiedy to praktycznie dużo napisano.Pitt moje szczere gratulacje

• 0

Dla mnie wywiad ten jest super brakuje mi tylko jednego pytania, mianowicie sposób prowadzenia wabka nad dnem bardziej w szczegółach. Powiedzmy coś w rodzaju biły z podwójnego podbicia,na wleczonego agresywnie czy powoli, bo gdzie i kiedy to praktycznie dużo napisano.

@tornado

w zasadzie, nie ma w tej technice zadnych podbic, w stylu klasycznym, podwojnych czy szuranych ... wabik podnosi sie w pionie, zastyga w tej pozycji na pewien okres czasu i opuszcza na dno ... niejako, ze to metoda wybitnie zimowa, to prowadzenie jest powolne a nawet bardzo powolne ... ryby decyduja jak wysoko i w jakim tempie wabik sie podnosi a takze jak dlugo zastyga nad dnem ... moze tutaj bedzie troche lepiej widac, jak to sie robi ... dietmar i sven w akcji

http://www.youtube.com/watch?v=WMxRG2vGBHo

http://www.youtube.com/watch?v=lTfY-sz0H2k&feature=relat ed

wszystko w pionie, nic po skosie :D

• 0

Przepraszam, że odgrzewam kotleta ale temat nurtuje mnie strasznie :D jak to w końcu jest z tym verticalem? Dozwolony do końca nie jest (Ustawa o Rybactwie Śródlądowym i punkt zakazujący łowienia przez podnoszenie i opuszczanie przynęty w sposób ciągły, z wyjątkiem łowienia ryb pod lodem,) ale czy tak naprawdę nie jest to przypadkiem martwy przepis?

Czy komuś zdarzyło się faktycznie, że ktoś zwrócił mu uwagę lub nawet interweniowała straż w związku z łowieniem na verticala?

Z góry dzięki za odpowiedzi.