Skocz do zawartości

Jigi i inne imitacje Niedzielskiego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym podzielić się warsztatem mojej pracy którą wykonuję od około 10 lat zaznaczam, że nie są za piękne ale z doświadczenia wędkarskiego wiem, że rybom to nie robi. Pochodzę z ziemi Świętokrzyskiej gdzie większość wolnego czasu spędzałem na małych rzekach nie dając spokoju pstrągom, łowiąc głownie jigami, dziwiąc się ich skutecznością. Był okres że w moim pudełku nie było innych przynęt.  Nie wyobrażam sobie pstrągowania bez jigulców. Z czasem doświadczałem, że na Jigi można złowić wszystkie ryby, klenie, jazie, płocie, jelce, lipienie w zależności oczywiście od imitacji. Staram się wykonywać imitację, żyjątek wodnych takich jak pijawki, minogi, kiełże, chruścika wychodzącego, larwy jętki, i wszystkiego co mi przyjdzie do głowy i występuje w wodzie. Zacznę od kilku fotek klasyków czyli czarna pijawka i ruda pijawka, oliwka, łosoś, zonker rudy i siwy. Jigów które dały mi najwięcej potoków. post-50627-0-62629200-1427704670_thumb.jpg

post-50627-0-18208000-1427704919_thumb.jpg

post-50627-0-25334700-1427704983_thumb.jpg

post-50627-0-66629300-1427705020_thumb.jpg

post-50627-0-70511800-1427704889_thumb.jpg 

post-50627-0-88294100-1427705285_thumb.jpg

Edytowane przez niedzielski
  • Like 9

Coś na szybko w zaciszu bieszczadkim

attachicon.gifDSC_0293.JPG

attachicon.gifDSC_0294.JPG

Taka drobna uwaga, niby pierdoła, ale pasek zonkera spróbuj dawać sierścią do góry (w kierunku oczka/kolanka haka), tak żeby pracowała i żeby wykorzystać pełniej możliwości tego materiału. Przy muchach (strimerkach) to się sprawdza  ;)

Przy jigach trudno sierścią do góry, a przy streamerach trudno sierścią do dołu - haczyk przeszkadza :rolleyes: .

Na streamery z królika o tym samym szarym kolorze + tułów z białej błyszczącej wełny przewiązanej srebrną lametą, miałem najlepsze wyniki na Gwdzie na kwietniowych pstrągach.

Przy jigach trudno sierścią do góry, a przy streamerach trudno sierścią do dołu - haczyk przeszkadza :rolleyes: .

Na streamery z królika o tym samym szarym kolorze + tułów z białej błyszczącej wełny przewiązanej srebrną lametą, miałem najlepsze wyniki na Gwdzie na kwietniowych pstrągach.

Właśnie tak mi się wydawało doskonała przynęta wiele ryb dzięki niej dostałem 

Lipienie na spina w UK? Poj...lo? :) Kup se Pan muchowke i nie rob obciachu :)

Bujo drogi a jak ja chcę tylko na spinna łowić , sprawia mi to najwięcej satysfakcji etc...  na flajowanie mam uczulenie :rolleyes:  Wiem , że nie pasuje to do ustroju panującego na wyspie . Selfish jestem i mam to w D.... ;) 

• Like 1

<...>

Nie przeszkadza w najmniejszym stopniu.

Przebija się skórkę hakiem, lub robi minimalne wzdłużne nacięcie na kolanko właśnie.

Jest kilka wzorów "strzyzonych" zonkerów z dwu pasków (jeden sierścią w dół a drugi w górę) sklejonych razem i lekko strzyżonych na kształt rybki... Tyle że to amerykańskie wynalazki na tropikalne rybki ;-)

• 1 miesiąc temu...