Skocz do zawartości

Jigi i inne imitacje Niedzielskiego

Rekomendowane odpowiedzi

Ano trzeba, jedna z lubianych przeze mnie przynęt, nie stety u mnie powoli szykuje się zakończenie sezonu sandaczowego, ostatnie sandaczowe weekendy przed nami, jeśli nie zmrozi, ale to był dobry rok, dużo fajnych ryb , refleksje i wnioski, mnóstwo pomysłów na nowy zeson.

Noi czas się brać za koguty pstrągowe, potem jazie i też będzie fajnie.. grunt to mieć co w życiu robić

• Like 4

Koguty pstrągowe powiadasz? Już się nie mogę doczekać, chętnie zobaczę twoje podejście do tematu :)

Postaram się więcej czasu poświęcić na Jigi-KOGUTY pstrągowe w tym sezonie, oczywiście moje kręcenie będę udostępniać, w tym tygodniu jeszcze koguty muszę zrobić, bo dużo zamówień, jednak w grudniu napewno COŚ się pojawi.

Pewnie zacznę od zawsze skutecznych pijawek rudych i czarnych, potem jakieś sierciuchy, dojdzie fajne malowanie główek, i innych ciekawych wzorów. Trochę mikro jigów na wolframowej główce, jest co robić.

• 2 tygodnie później...

Na tym koniec!! I dobrze, pewnie jeszcze by się coś wygrzebało ale nie będzie czasu już w grudniu. Prawdopodobnie ostatnie ryba tego sezonu, było ciężko, zimny wiatr, marznąca linka i ręce, połowa zbiornika skuta lodem, problemy z wodowaniem. Ryby też zmieniły upodobania, ale na pewno jeszcze źrą, biało ryb skupiony, szykuje się na zimowisko, a kawałek za nimi i wokół nich drapieżniki. Trafiły się jakieś szczupaki, nie za bogate, ale w grudniu jak jest 1-2 brania to każda ryba cieszy.  Ciężko było się przebić do sandaczy, przy takiej wyżerce, a tym bardziej go oszukać.  Ale konsekwentne realizowanie planu, często przynosi efekty. Teraz mała zmiana klimatu jadę na Lodowiec, zarobić parę złotych, trochę szkoda, że przyszła odwilż bo pewnie smoczki dostaną jeszcze po ryjkach, amatorów białka nie brakuje. Ryby szykują się do zimy gromadzą zapasy , ale zdrowe , silne, nażarte.

05e5c786a69be82cmed.jpg

Edytowane przez niedziel_jig
  • Like 8

• 3 tygodnie później...

Musiałem coś innego zrobić bo jętki śnią mi się po nocach jak na pierwsze głowacze to chyba nie najgorzej jutro zrobię testy, choć w tych stronach centralnych Pstrągów za dużo nie ma ale cóż łowić trzeba.ce6b2bde9b08f73ea3598b5f3a92ec76.jpg2032a59a765ca8cda23ac85197e79815.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Like 3

Testy wypadły pozytywnie, taki nijaki na 39 cm, największy kumpla, były jeszcze trzy trzydziestaki w tym dwa moje.f3b40818860867de4f84a0a227d72506.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez niedziel_jig
  • Like 5