Skocz do zawartości

Garnitur, kamizelka

platynowłosy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie.

Sprawa ma się tak:

Czarna marynarka, i ciemno szare spodnie. Powszechna i lubiana kombinacja kolorystyczna w męskim ubiorze.

Ale...

Musi być kamizelka....musi, w szczególności jak się siedzi, zakryć pewne krągłości ( patrz oponki dyskretnie wywalające się kuuuurna powyżej paska...). Kamizelka ma być koloru czarnego czy koloru spodni...

Panowie, zapewniam, że to pytanie, to nie żart. Właśnie zorientowałem się, że....eeehhhh, no wiecie...zima, bezruch, dęteczki i takie tam...

Pozdrawiam

Alek

• Like 1

Ile chcesz wydać ? Podstawowe pytanie.  

Zajrzyj do sklepów firmowych rodzimych producentów - Vistula i Bytom..

Zalando też ok., ale już może być drożej. Jeśli budżet duży wal do Bossa....., w końcu to firma z tradycjami.... szyła mundury dla SS :(  ;) .

Tylko pamiętaj, że na rybach będziesz w tym wyglądał tak sobie, wiec może nie warto przepłacać.

• Like 2

W sumie to na pytanie zasadnicze nie odpowiedziałem. Wg mnie wszelkie opcje dopuszczalne - w kolorze spodni będzie ok., w kolorze marynarki też, ale można pomyśleć o trzecim kolorze w zestawie. Najlepiej, tak jak wyżej pisałem - idź do Vistuli pomierzysz, popatrzysz i zdecydujesz. Jak trafisz na fajny salon ktoś też dobrze doradzi. Ilekroć coś kupowałem w ich firmowych sklepach zawsze mogłem liczyć na fachową poradę bez wciskania kitu.

• Like 1

Właśnie zorientowałem się, że....eeehhhh, no wiecie...zima, bezruch, dęteczki i takie tam...

Pozdrawiam

Alek

A może by deficyt kaloryczny zafundować.organizmowi? Niedługo będzie za ciepło na kamizelki ;)

Btw, pytania w pierwszym poście zasadniczo nie ma :)

• Like 1

Ale to ma być jako element garnituru, czy jak? Bo z kontekstu rozumiem, że do "casualowego" zestawu chcesz dokładać kamizelkę.

Generalnie, moim zdaniem kamizelka nie każdemu pasuje i nie każdy powinien ją nosić. Tym bardziej w takiej konfiguracji jw. Uważaj przy tworzeniu takiego zestawu, bo niestety, łatwo wpaść na minę.

Ale da się. Na potwierdzenie - linki.

http://mrvintage.pl/2014/01/kamizelka-nie-musi-byc-elegancka.html

http://mrvintage.pl/2012/11/kamizelka-na-trzy-sposoby.html

I podobnie jak Robert polecam Vistulę. Fajnie, że jest polska marka na poziomie, taka której nie trzeba się wstydzić i większość facetów może wybrać coś dla siebie. Inna sprawa, że znam ich rozmiarówkę, no i wybacz, ale z tą "oponką" może być ciężko się wstrzelić ;) Także poszedłbym tropem Radka.

ps

czuję, że lada moment wleci tu któryś z kolegów i poleci, że homo itp. :lol:

• Like 1

Tu podobno dobrze i tanio szyją:

http://roland-moda.pl/

to prawda jest tanio ale do dupy. Poszedłem 2 lata temu na łatwiznę i nabyłem za niecałe 700plz garnitur. Nie używany zbyt często bo mam kilka innych ale powiedzmy że używałem łącznie przez miesiąc lub dwa i spodnie w kroku to pajęczyna, marynara wyświechtana a najgorsze jest to że .........boczne kieszenie są tak płytkie że wypadł mi gdzieś futerał z okularami. W połowie marca kupiłem solidniejszej firmy i jak na razie jest bardzo ok. ale niecałe 1500 trzeba zostawić (tyle że firma płaci B) ) i bez kamizelki.

Drzewiej to Bytom kroił szaty pod grubszych, starszych panów. Obecnie marka przechodzi renesans i celuje w dynamiczne i szczupłe sylwetki. Nie oznacza to, że ktoś, kto powinien odwiedzić wulkanizatora, nie znajdzie czegoś dla siebie ;)

Warto zainteresować się polskimi produktami :)

Edytowane przez Dienekes
  • Like 4

W sumie to na pytanie zasadnicze nie odpowiedziałem. Wg mnie wszelkie opcje dopuszczalne - w kolorze spodni będzie ok., w kolorze marynarki też, ale można pomyśleć o trzecim kolorze w zestawie. Najlepiej, tak jak wyżej pisałem - idź do Vistuli pomierzysz, popatrzysz i zdecydujesz. Jak trafisz na fajny salon ktoś też dobrze doradzi. Ilekroć coś kupowałem w ich firmowych sklepach zawsze mogłem liczyć na fachową poradę bez wciskania kitu.

Kolorowa kamizelka proponowana przez Roberta i skarpety w stylu http://www.happysocks.com/wtedy na pewno nikt nie będzie zwracał uwagi na pretensjonalną oponkę  ;)

Panowie, Alkowi chodziło o kolorystykę, a nie gdzie, co i za ile... :rolleyes:

Popieram Pana SpinDoktora, portki i kamizelka "jednokolorowe".

Acha, a już najlepiej jak są "od kompleciku", a marynara wtedy dowolna...

Edytowane przez zorro
  • Like 1

No.... masz rację Tomek (zorro), dopiero po jakimś czasie się "jornąłem", że czytanie ze zrozumieniem mi nie wyszło :mellow: , ale w sumie..... nie ma tego złego..... Kompleksowo Koledze radzimy.

Ale widzę, że tu mnóstwo modowych konserwatystów....., kolorowa kamizelka w ładny, nawet bardzo śmiały wzorek,.... to dopiero czad..... i nikt braku elegancji nie ma prawa zarzucić.

Edytowane przez robert.bednarczyk
  • Like 1

To może ................ hmmmmm ..........  Gorsecik?  :P

Alek to ''gorsecików '' się już naoglądał sporo  :P w tym i ortopedycznych   ;)

Alek zdecydowanie kamizelka w kolorze dołu , a marynareczka w dowolnej kolorystyce  :)

Aaaa... i spróbuj odwrócić kolorystykę  ;) jasna marynarka i koszula - ciemne spodnie i kamizela ( ciemne optycznie wiesz... wyszczupla ) ;)

Edytowane przez Karol Krause
  • Like 1

No.... masz rację Tomek (zorro), dopiero po jakimś czasie się "jornąłem", że czytanie ze zrozumieniem mi nie wyszło :mellow: , ale w sumie..... nie ma tego złego..... Kompleksowo Koledze radzimy.

Ale widzę, że tu mnóstwo modowych konserwatystów....., kolorowa kamizelka w ładny, nawet bardzo śmiały wzorek,.... to dopiero czad..... i nikt braku elegancji nie ma prawa zarzucić.

Robert, nie każdy będzie wyglądał dobrze w tak odważnym połączeniu. Polska to nie Florencja, ekstrawagancja wygląda dobrze, ale na zdjęciach z Pitti Uomo.

• Like 2

Panowie

Siedzę, czytam i czytam i boczki mi się śmieją...

Teraz ja ciutek potrząsnę Waszymi boczkami...

Starszy Pan, gorsecik, deficyt kaloryczny...

Bartku, podrap się po plecach będąc w gorsecie, nie mówiąc już o tym, by się elegancko schylić...

Karol, masz rację... gorsetów to się naoglądałem, ale też i parę bardzo ładnych rozsznuuuurowywałem namiętnie... Jako kawaler ma się rozumieć..

Cholercia, wszyscy macie Panowie rację.

Połaziłem, po polskich sklepach, poszukałem, popytałem. Fakt, nasze Panie Sprzedawczynie potrafią chłopa na oko ocenić, i mają dobre wyczucie gustu, kombinacji kolorów. Miło było dać się pomierzyć ;)

Żart, żartami, ale wszystkie jak w jednym chórze proponowały dokładnie to samo co @SpinDoktor i @Zorro.

I na tym stanęło, że spodnie i kamizelka w tym samym kolorze, a marynarka w kolorze uzupełniającym.

I jeszcze jedno, z zaskoczeniem zauważyłem, że firmy odzieżowe skupiają się zdecydowanie na klientach młodszych. Zarówno garnitury jak i same marynarki podkreślają wysportowane, w miarę szczupłe sylwetki, są mocno przylegające. Spodnie wąskie, i o dziwo często w stylu biodrówek. Dla mnie były porostu niewygodne. Propozycje dla klientów z mojej półki wiekowej i sylwetkowej były z reguły w jednej tonacji i nudnym kroju. Jeżeli znajdowałem coś dobrego (krój, materiał), to tak jak pisze @Sacha, cena osadzała człeka na miejscu.

W każdym bądź razie, dziękuję za propozycje.

Doceniam.

Pozdrawiam

Alek

• Like 4

I jeszcze jedno, z zaskoczeniem zauważyłem, że firmy odzieżowe skupiają się zdecydowanie na klientach młodszych. Zarówno garnitury jak i same marynarki podkreślają wysportowane, w miarę szczupłe sylwetki, są mocno przylegające. Spodnie wąskie, i o dziwo często w stylu biodrówek. 

Też zauważyłem, wcięte w talii albo jak nie wciętę to w ramionach za wąskie  :unsure: .