Skocz do zawartości

Wyloty, czy tam inne rójki...

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

Na Pomorze mam daleko, ale rzeczywiście od kilku dni coś się w powietrzu dzieje.... nawet pracując w ogrodzie widuję małe jęteczki........ Oj ..... będzie się działo za chwilę tylko niech wreszcie ta wiosna przepędzi dogorywającą zimę.

Jutro startuje sezon pstragowy na mojej klubowej wodzie. Wiekszosc rzek w Szkocji zaczyna 15 marca, ale u nas rybki maja bonusowe dwa tygodnie na nabranie kondycji. Marcowe brazki i nieco mniejsze ciemne oliwki sa w menu. W lany poniedzialek bede nad woda jesli pogoda pozwoli. Pstragi na sucha muche sa wyjatkowe!

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Koledzy - macie jakieś przewidywania na bazie wieloletnich doświadczeń jak w tym roku będzie z czasem wylotu jetki majowej? Zeszły rok i zeszła zima były podobne do tegorocznej więc można podejrzewać że i w tym roku jetka wyleci bliżej początku maja niz końca jak to bywa w czasie normalnej, mroźnej zimy. Ktoś może potwierdzić moją teorie? Pozdrawiam

Koledzy - macie jakieś przewidywania na bazie wieloletnich doświadczeń jak w tym roku będzie z czasem wylotu jetki majowej? Zeszły rok i zeszła zima były podobne do tegorocznej więc można podejrzewać że i w tym roku jetka wyleci bliżej początku maja niz końca jak to bywa w czasie normalnej, mroźnej zimy. Ktoś może potwierdzić moją teorie? Pozdrawiam

Doświadczenia własne mam krótkie, ale korzystam też z cudzych. Tegoroczna zima u mnie była jeszcze łagodniejsza niż ostatnia i daję 95%, że jętka poleci już w pierwszych dniach maja....., no chyba, że za tydzień spadnie śnieg i wrócą przymrozki ;).   

Oby nie było jak w ubiegłym roku.... Połowiłem, ale w sumie dopiero się rozgrzałem, .... aż tu nagle ...."jebudu".... majowa burza skończyła sezon "jętkomajowy", rzeka zrobiła się beżowa i wyszła z koryta. Co zrobić...... taki mamy klimat. Nie było żadnego łowienia chyba ze 2 tygodnie. 

Przepis na jętkę majowa jest bardzo prosty, choć tak trudny w praktycznym stosowaniu - jeśli będzie ciepło, od końca kwietnia trzeba być nad wodą codziennie. 

• Like 2

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...