Skocz do zawartości
  • 0

Olej Yamalube do dwusuwa

amalker

Pytanie

Witajcie.

Jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem silnika - Yamaha 4KM 2-takt

Silnik mało używany, praktycznie nowy i ja także będę mało pływał, więc aspekt ceny oleju chciałbym pominąć.

Proszę o radę czy ten olej jest dla mnie optymalnym rozwiązaniem, czy może polecacie coś innego?

OLEJ TC-W3 YAMALUBE 2-M SUPER ENGINE Specjalny olej mineralny przeznaczony zarówno do układów wtryskowych mieszanek olej/paliwo, jak i układów z bezpośrednim wtryskiem oleju. 

post-49173-0-42447500-1427799884_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Buszu, na początek to ustawcie mieszankę na taką jak powinna być. Jeżeli obawiasz się robić tego na oleju Hq, to kupcie Yamalube. Motor trzeba porządnie przegazować ( popływać na wysokich obrotach) żeby się przepaliło. Wypływać trochę godzin na mieszance 1:100 i sprawdzić jak wyglądają świece

2T ogólnie nie lubią niskich obrotów i trzeba je raz na jakiś czas przegazować - np. Spływając do bazy albo podczas zmiany miejscówki (jak odległość pozwala). To co robił twój kolega, tzn. niskie obroty i olej x 2 to moim zdaniem zarzynanie silnika.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

możesz sprecyzować-czy chodzi o ten do skuterów wodnych?i czy aby ten olej można mieszać 1;100.

Buszu, każdy olej można mieszać w proporcji 1:100 jeżeli producent silnika to przewiduje. Proporcje mieszania podane na opakowaniu oleju nie mają charakteru zalecenia tylko informacji, żebyś nie musiał liczyć - nie każdy jest matematykiem. Producent oleju nie ma kompetencji do podawnaia składu mieszanki- czy to tak ciężko zrozumieć?

• Like 1

• 0

Źle sformułowałem przepraszam olej yamahy z przeznaczeniem do skuterów i innych piździków na dwóch kółkach. Jak kupiłem to poprzedni użytkownik lał 1:50 ale dymił,poszukałem manuala i jak wół stoi 1:100. Teraz nic nie dymi ,nie zarzuca świec i pływa jak ta lala.W zeszłym roku wypływałem 4 litry oleju czyli 400 litrów mieszanki.

• 0

dla mnie jest jasne że jeśli producent silnika pisze 1;100 to taki sam olej trzeba stosować i nic nie trzeba liczyć.jeśli kupię olej 1;50 a wymieszam 1;100 i zatrę silnik to pretensje do kogo?[dziękuję nie skorzystam].kolego wełpa możesz podać link do oleju który używasz?

• 0

dla mnie jest jasne że jeśli producent silnika pisze 1;100 to taki sam olej trzeba stosować i nic nie trzeba liczyć.jeśli kupię olej 1;50 a wymieszam 1;100 i zatrę silnik to pretensje do kogo?[dziękuję nie skorzystam].kolego wełpa możesz podać link do oleju który używasz?

Poddaję się.

• Like 1

• 0

tak wygląda karter i tłok silnika zaburtowego po uzywaniu oleju przeznaczonego do kosiarek, pił spalinowych zamiast oleju TCW3

Napisz tylko jeszcze z jakim. Te oleje są też różnej jakości.

• 0

olej w kosiarce lub pile motorowej dopala sie bo silniki te zawsze osiagaja wysokoą temperature pracy

silnik zaburtowy jest chłodzony woda i nie osiagat tak wysokiej trmperatury jak piła lub kosa i silnik tworzy nagar

olej TCW3 natomiast dopala sie

nie wiem co to za olej był,silnik trafił do mnie na "serwis"   

• 0

Co do spalania to niebyłbym taki pewien. Seadoo zabroniło używania TCW-3 z powodu zabijania nagarem zaworu wylotowego, wydechu i problemów z łożyskowaniem. Zalecają co najmniej JASO-FC. Mój olej "do kosy" ma klasę FD i spełnia normy Rotax'a dla skuterów śnieżnych - chłodzone wodą i raczej się nie przegrzewają. Żeby było ciekawiej, to Rotax w wersji skuterowej to podrasowany E-TEC :). Więc jak widzisz sprawa nie jest oczywista. Etykietę masz w załączniku.

post-46318-0-48512100-1428184990_thumb.jpg

Edytowane przez psulek

• 0

Czystość silnika i długą pracę gwarantuje:

1. olej zgodny z zaleceniami producenta silnika (conajmniej - może być lepszy)

2. prawidłowo mieszanka benzynowo-olejowa (w 2t)

3. prawidłowa mieszanka paliwowo-powietrzna.

Jak się nie znasz i nie chcesz ryzykować to rób jak producent silnika zaleca i przestań kombinować. Najwyżej więcej zapłacisz za olej (bo wszystko marine jest wpiiiip droższe). Szybciej Ci się ten silnik znudzi niż się zużyje.

A tak btw tego że olej jest przeznaczony do silników wysokoobrotowych jest zły do tych z niższymi obrotami -

To że dwusuwy wolą wysokie obroty to też półprawda, owszem smarowanie jest realizowane mieszanką i większe obroty=więcej mieszanki = lepsze chłodzenie i smarowanie. Ale też więcej ciepła, większe siły = trudniejsze warunki.

• Like 2

• 0

Busz, ogólnie też nie jestem fanem tzw. swojaków czy też "naszych ulepszeń" i trzymam się zazwyczaj producenckich przykazań, ale człowiek z bazy wopr, który serwisuje te silniki od wielu lat wyczulił mnie na jedną rzecz NIE 1:100 jeśli zależy mi na dłuższym życiu silnika a 1:70 nie widzę powodu by mu nie wierzyć. A co do tych opisów proporcji na oleju to Psulek ma rację...

• 0

Producent oleju nie kłamie, sprzedaje olej do skuterka np. gdzie stosuje się mieszankę 1:50 i taką tabelę dla ułatwienia umieszcza na etykiecie. Ale to nie znaczy że inne stosowanie jest niedopuszczalne. Zwróć uwagę że Yamalube z pierwszego posta ma 2 tabele...

• 0

Koledzy, a co myślicie o używaniu poniższego oleju do mieszanki 1:75  do Yamaha 15KM z 1996r  ????

Podobno to jeden z najlepszych olei, całkowicie się spala i nie pozostawia deka nagaru.

http://allegro.pl/motul-800-2t-factory-line-off-road-tychy-okazja-i5065504681.html

• 0

Maniek z tego co wiem (dowiedziałem się) to syntetyczny ma to do siebie że jest całkowicie mieszalny z benzyną i się nie odstaiwuje, gdy długo baniak nie ruszany, znaczy nie trzeba mieszać benzyny przed pływaniem. Co do spalania to ponoć nie ma takich co to się całkowicie wypalają.