Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa pod ponton

szewer

Pytanie

Witam,

Zbliża się wiosna :D i zacząłem myśleć nad zrobieniem przyczepy pod ponton. Z tego co się rozglądałem są dwa patenty na taką przyczepę - jeden to rolki podobne jak pod łódkę, oczywiście troszkę inaczej ustawione oraz drugi podłużne listwy na których leży ponton przypięty pasami.

Panowie użytkownicy takich przyczep, podpowiedzcie jakie rozwiązanie jest lepsze.

Najlepiej, jeśli macie wstawicie jakieś zdjęcia takich przyczep.

Ponton to Bush Kaiman 3,6m

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dokładnie tak :lol: samemu można osiwieć ehhehe we dwóch już nie ma problemu i naprawdę idzie sprawnie...szkoda że przyczepa tyle kosztuje i niesie z sobą dodatkowe problemy jak trzymanie tego składu w komplecie bo co dobre nad wodą nie koniecznie dobre jest na nie dużej działce.

A co składnia po łowieniu to dla mnie jest to już dziecinna igraszka w niczym nie męcząca w porównaniu ze składaniem :mellow:

• 0

Cześć.

Jestem bardzo bliski kupna przyczepki pod mój ponton (3,60m).

Po lekturze tej dyskusji, szczególnie wpisów pana zorro zdecydowałem się na takie rozwiązanie:

http://allegro.pl/przyczepa-przyczepka-podlodziowa-skuter-po d-ponton-i1619741299.html.

Wygląda na to, że belki na których spoczywa ponton są ruchome, zarówno w pionie jak i w poziomie. Będzie można je dopasować do konkretnego pontonu.

Dobrze rozumiem, że rozwiązanie z długimi belkami jest tak samo praktyczne (przewożenie oraz wodowanie) jak w przypadku przyczep z rolkami (np. takiej: http://allegro.pl/przyczepa-brenderup-basic-pod-lodz-i172502 5347.html) które wydają się być droższe.

I jeszcze zostaje kwestia dodatkowych rolek na końcach belek. Gdzie można dokupić takie elementy, bo w podanej przeze mnie przyczepie ich brakuje.

Będę wdzięczny za informacje.

A ha. I jeszcze prośba o jedną informację. Po dojechaniu na łowisko chciałbym ponton wodować tą przyczepka. Zastanawiam się czy dwie osoby dadzą radę zrobić to bez dużego wysiłku? (oczywiście przy dostępnym brzegu)

Witam, napisałem o wszystkim w nowym wątku,jakbyś miał jakieś pytania to zapraszam, chętnie pomogę.

Pozdrawiam !

• 0

Witam.

Po sezonie użytkowania zwykłej przyczepki w której zamontowałem rolkę własnej konstrukcji, odwiodłem się od pomysłu zbudowania, lub zakupienia przyczepki z przeznaczeniem tylko i wyłącznie do transportu pontonu. Przyczepka towarowa jest bardzo potrzebna w życiu codziennym o czym każdy dobrze wie, a trzymanie dwóch takich sprzętów na małej działce jest b. uciążliwe. Dlatego uzbrajając zwykłą przyczepkę w rolkę nadal mogę użytkowac ją jako towarową.

Dodam że sam bez problemu wciągam ponton 3,8m 80+kg, co ważne wciągając ponton nie szuram go po burtach.

Pozdrawiam

Jacek.

post-3229-1348916094,0594_thumb.jpg

post-3229-1348916094,1697_thumb.jpg

post-3229-1348916094,2657_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Witajcie

Pora na poszukanie przyczepy :mellow:

Mam pytanie do Was?

Jaka długość przyczepy wybrać do pontonu 3,30m.

Ciągnąc to będzie Vectra kombi, więc to i tak długie auto.

Czekam na wasze opinie.

A jak myślisz, po tym co przeczytałeś, tutaj do tej pory. B)

• 0

Panowie ile może kosztowac ubezpieczenie OC przyczepy pod ponton na cały rok?

Jutro ide rejestrowac i ubezpieczyc, chciałbym wiedziec na jakie koszty OC się przygotowac

POzdrawiam

Ubezpieczenie lekkiej przyczepki to 50 zł we wszystkich firmach (najniższa stawka). Także nawet nie warto pytać u kilku przedstawicieli.

Bartek

• 0

Witajcie

Pora na poszukanie przyczepy :mellow:

Mam pytanie do Was?

Jaka długość przyczepy wybrać do pontonu 3,30m.

Ciągnąc to będzie Vectra kombi, więc to i tak długie auto.

Czekam na wasze opinie.

A jak myślisz, po tym co przeczytałeś, tutaj do tej pory. B)

Myśle że 4 m bedzie ok a ty co o tym myslisz ?

Nie kupie przyczepki uniwersalnej , tylko przystosowaną do pontonu. Przyczepka do wszystkiego jest mi nie potrzebna , chce mieć możliwośc zjechać do wody i zwodować balon bez targania gratów (silnik)

• 0

ideał jest taki, bo też nie lubię się pieprzyc z gratami: łódz zacumowana na wodzie oraz ponton z przyczepą na wyjazdy mobilne. Wiadomo mozna z lodka sie bujac ale czesto nie ma miejsca do wodowania i konkretna 4m lodka jest za ciezka do tachania np nad Wisłą na jakims zadupiu.

• 0

Witam z racji tego ze został zakupiony pontonik wacham sie jaką przyczepke do jego transportu nabyc. Nie watpliwie nie chce mi sie tego wszystkiego składać, rozkładać ;) Ponton z silnikiem na pawęży na przyczepke i wypad nad wode. Jaki model mozecie polecić. Może jakieś własne konstrukcje :D Chwalcie sie ;)

• 0

Panowie szukam przyczepki do wozenia pontonu, raczej towarowej zwykłej taka jak zaprezentował kolega @jazloc. Jaka długosc przyczepki musi byc do przewozenia pontonu 360 ?? Jak to wogole jest z tymi przyczepkami ?? Samoróbke trzeba przeglądac co roku ??

• 0

Panowie szukam przyczepki do wozenia pontonu, raczej towarowej zwykłej taka jak zaprezentował kolega @jazloc. Jaka długosc przyczepki musi byc do przewozenia pontonu 360 ?? Jak to wogole jest z tymi przyczepkami ?? Samoróbke trzeba przeglądac co roku ??

Witam

Moja przyczepka ma długośc całkowitą 3.20m (skrzynia=2m, i przedł. ramy do zaczepu 1.2m) . Do pontonu 3.80m jest to min. długość, a do 3.6m byłaby idealna.

• 0

Mojego gumiaka wożę Branderupem 8114.

Od strony tablicy założone rolki podwójne a bliżej dyszla pojedyncze.

Wydawało by się, że suwnice jakie są w JS były by bardziej odpowiednie.

Póki co nie mam żadnych uszkodzeń, odkształceń itp od rolek.

Przyczepę kupowałem pod łódkę ale łódka poszła w świat i kupiłem ponton.

Niby przyczepa jest przeznaczona na około 420cm jednostkę ale gumiak 470cm mieści się.

• 0

Też zastanawiam się nad kupnem przyczepki pod ponton.Na razie zastanawiam się między Brenderup Jetski a Niewiadów P400 lub P415. Rozbieżność cen dosyć znaczna na stronę P400 nawet po dorobieniu podpór.

Edytowane przez tom3

• 0

Ja od początku ubiegłego sezonu używam Jetski. Wożę na niej gumiaka promarine 3,2 m i spisuje się świetnie. Suwnice pod ponton wydaja mi się duże lepsze, ze względu na większa powierzchnię styku. Po zabezpieczeniu pontonu 2 pasami ciągnąc za linę z boku pontonu prędzej bym wywrócił przyczepe niż przesunął ponton :) Dziury nie dziury, można śmiało ciąć nie patrząc za siebie czy coś się czasem nie zsuwa 

Edytowane przez sol321