Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa pod ponton

szewer

Pytanie

Witam,

Zbliża się wiosna :D i zacząłem myśleć nad zrobieniem przyczepy pod ponton. Z tego co się rozglądałem są dwa patenty na taką przyczepę - jeden to rolki podobne jak pod łódkę, oczywiście troszkę inaczej ustawione oraz drugi podłużne listwy na których leży ponton przypięty pasami.

Panowie użytkownicy takich przyczep, podpowiedzcie jakie rozwiązanie jest lepsze.

Najlepiej, jeśli macie wstawicie jakieś zdjęcia takich przyczep.

Ponton to Bush Kaiman 3,6m

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Od wczoraj :-). Niestety co do funkcjonalności się nie mogę jeszcze wypowiedzieć. W weekend pierwsze testy i wodowanie. Jak pogoda pozwoli....

Producent z Bydgoszczy. Iławiak ma przedstawicielstwo. Na pierwszy rzut oka lepsza od Niewiadowa i 750 kg DMC.

Wysłane z mojego GT-I9515

Edytowane przez Dano-G

• 0

Widziałem że sprzedają w Iławie ,więc myślałem że to producent. Mniejsza o to. Napisz jak się sprawuje i wrzuć fotki jak to wygląda.

Też tak myślałem :)

Dopiero z kwitów wyszła prawda. Po robocie podskoczę do garażu i ogarnę temat z fotkami.

Liczę, że w weekend się uda popływać, choć pogoda nie rozpieszcza  :(

• 0

Producent Miro-Car z Bydgoszczy.

oferta w Iławie http://otomoto.pl/inny-podlodziowa-lekka-750-do-lodzi-4-7-m-T4809144.html

zmieniłem za 30 zł tylko wciągarkę na pas a nie na linkę 

Nie brałem koła zapasowego, bo chcieli 200 zł plus 20 na uchwyt. A pasuje dojazdówka z VW, którą można kupić na Alledrogo za 50 zł z wysyłką. Uchwyt dorobię sam.

Przyczepka wygląda solidniej niż Niewiadów i jest przystosowana do większych łodzi. 

Za 80 zł do Olsztyna przywieźli dwie sztuki - kolega też brał. 

W całości wydałem 2470 zł, gdzie Niewiadów z tym wyposażeniem dobijał do 3 tys.

Edytowane przez Dano-G

• 0

Też tak myślałem :)

Dopiero z kwitów wyszła prawda. Po robocie podskoczę do garażu i ogarnę temat z fotkami.

Liczę, że w weekend się uda popływać, choć pogoda nie rozpieszcza  :(

Kupiłeś u nich bezpośrednio czy z przesyłką. Jak wyszło cenowo pod dom.

• 0

Panowie, wybaczcie brak fotek. Wróciłem dopiero z pracy. Samej przyczepki nie będę wrzucał chyba w sumie, bo w linku są fotki. Wrzucę jak pompona na niej zainstaluje

Edytowane przez Dano-G

• 0

Wczoraj wrzuciłem swój pompon na przyczepę Ech. Świadomość, że złożyłem go ostatni raz w tym sezonie była bardzo miła :-). Szczególnie podczas składania podłogi, przypomniało mi się, jaka to męka. Niech wypowiedzą się ci, co składają pontony dłuższe niż 4 metry :-). Nie ma jednak co narzekać. Pompon na przyczepę mieści się idealnie. Dziś znajdę pasy i jeśli będę mógł prowadzić pojazdy mechaniczne (puści mnie) oraz pogoda pozwoli - jadę na wodę. Sprawdzę po pierwsze jak się sprawuje przyczepka. A po drugie, jak się zachowuje z pomponem moja nowa Honda 20 ps. :-). I już nie mogę się doczekać zawodów na 2-3 maj. ;-). Będzie konkretna ekipa, ale z pomponem tylko ja :-).

• Like 2

• 0

I bardzo dobrze Daniel. Czekam na opinie z pierwszej jazdy, jak ta przyczepka się zachowuje, czy myszkuje na drodze i jak sprawuje się na drodze i ważne wodowanie. Chętnie bym powiedział nie pij, na ale to święta, tydzień w tą tydzień w tamtą można poczekać na opinie.

Wesołych Świąt życzę.

• 0

Nie piję:-). Wczoraj dziabnąłem. Na razie ogarniam jakieś świąteczne rzeczy jako pasażer i tak za dwie godzinki wrzucę fotki.

Heh... Jedno nieostre :)

Podpory jeszcze nie wyregulowane tak dokładnie - jeszcze widzę tam pole do poprawy, więc jak będzie czas to się wezmę i ogarnę.

Środkowe rolki przy moim pontonie są póki co bezużyteczne, ale jak przedłużę te płaskowniki, na których są zamocowane, powinno zadziałać.

Tylna belka jest schowana na maxa i tam jeszcze jest duuużo do wyciągnięcia.

Tak przy okazji - numery na pontonie robione farbą, o której w kilku wątkach rozprawialiśmy. Po kliknięciu na fotkę odeśle Was do Imageshack i fotek w dużej rozdzielczości.

Myślę nad zmianą tej podpory, o którą opiera się dziób pontonu - jest do łodzi i lepsze by było coś, co pasuje lepiej i jest półokrągłe.

No i w instrukcji mojego Busha kazali nie ciągać tylko za przedni uchwyt, a zrobić połączenie tego przedniego z dwoma bocznymi, żeby rozłożyć siły bardziej równomiernie - prosty temat, ale też zrobię dla spokoju.

D5YU9Z.jpg
YjDgxr.jpg
BkXTbx.jpg
1KDxJY.jpg
UsKF3i.jpg
Edytowane przez Dano-G
  • Like 4

• 0

nie wiem  :)

Nie mam doświadczenia i nie wiem, czy da się je odwrócić. Konstrukcja tej belki, do której są przymocowane jest chyba taka, że jak je odwrócę, to i tak będą w takiej samej pozycji :) Sprawdzę przy okazji.

Mój Favorit też jest mocno szeroki i ledwo wjeżdżam do garażu - po bokach zostaje mi zaledwie po 2 cm.

W balonie jest powietrze, a jak opiera się tak jak teraz, to znowu na belkach leży podłoga.

Edytowane przez Dano-G

• 0

420 cm

Ale na długość z tyłu jeszcze się dużo wysuwa belka - jeszcze lekko 50 cm jest rezerwy

szerokość 203 cm 

Myślę, że Twoje Kolbiri się zmieści  :) Zwróć uwagę, że płozy jeszcze wystają około 15 cm  z tyłu za mój ponton.

Edytowane przez Dano-G