Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa pod ponton

szewer

Pytanie

Witam,

Zbliża się wiosna :D i zacząłem myśleć nad zrobieniem przyczepy pod ponton. Z tego co się rozglądałem są dwa patenty na taką przyczepę - jeden to rolki podobne jak pod łódkę, oczywiście troszkę inaczej ustawione oraz drugi podłużne listwy na których leży ponton przypięty pasami.

Panowie użytkownicy takich przyczep, podpowiedzcie jakie rozwiązanie jest lepsze.

Najlepiej, jeśli macie wstawicie jakieś zdjęcia takich przyczep.

Ponton to Bush Kaiman 3,6m

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Fajnie ze masz mozliwosc wymiany samych lozysk. W mojej przyczepie jest taka tandetna belka, ze jak leca lozyska to wymiana razem z piastami. Bo sa zaprasowane na amen. Ale jej dni sa policzone. Jak nie w tym roku, to w nastepnym zmienie to ustrojstwo na amortyzatory.

• Like 1

• 0

Pochwale się nowym nabytkiem pod łodziowo pontonowym. Czytałem temat i już miałem załatwiać transport innej przyczepy ale okazało się ze mam pod nosem producenta TEMY i się zdecydowałem ze względu na bliskość ale i solidność ram itp. Na razie siedzi na niej koliber 300 ale docelowo na jesieni jakieś wigry lub coś w ten deseń.

Jaki model przyczepy kupiłeś?

• 0

Witam wszystkich,Jestem tu pierwszy raz na tym forum i bardzo mnie to wciągnęło gdyż sam robię przyczepkę pod ponton 4,20dł. i chciałbym wiedzieć w którym miejscu umieścić płozy. Czy pod balonami centralnie, czy na łączeniu podłogi i balonu ?Będę wdzięczny za każdą podpowiedz też w innych kwestiach technicznych.

• 0

Dzięki.A czy można zrobić ruchome płozy,które podnosiłyby się jakąś wajchą do góry?Wtedy odciążamy rolki kilowe i ponton leży na płozach.W czasie slipowania pontonu opuszczamy płozy i ponton na rolkach kilowych sam nam spływa do wody?

• 0

W mojej (podejrzewam że w większości) przyczepce płozy są ruchome w pionie i w poziomie, ale przykręcane śrubami, raz się ustawia gdzie powinny być i śruby się dokręca. Płozy opuszczane za pomocą np jakiś korb nie wiem czy dało by się coś takiego zrobić, to juz prędzej kółka kilowe. Ja dołożyłem sobie z tyłu właśnie takie kółka, jedną parę kółek za każdą płozą, ale też mocowane śrubami, podnoszę je i opuszczam (kilka cm) przy wodowaniu i wciąganiu, są umieszczone idealnie na środku burt, system sprawdził się idealnie :)

Jakieś zdjecie na szybko znalazłem z widokiem z tyłu przyczepki u mnie:

04eb0259735c4b4fbbe440150315fbb4.jpg

Edytowane przez komanch
  • Like 2

• 0

Krótko  ,ale zrozumiale,dzięki.Teraz tylko chciałbym wiedzieć ile szerokości musi mieć przyczepa żeby nie montować świateł obrysowych ?