Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa pod ponton

szewer

Pytanie

Witam,

Zbliża się wiosna :D i zacząłem myśleć nad zrobieniem przyczepy pod ponton. Z tego co się rozglądałem są dwa patenty na taką przyczepę - jeden to rolki podobne jak pod łódkę, oczywiście troszkę inaczej ustawione oraz drugi podłużne listwy na których leży ponton przypięty pasami.

Panowie użytkownicy takich przyczep, podpowiedzcie jakie rozwiązanie jest lepsze.

Najlepiej, jeśli macie wstawicie jakieś zdjęcia takich przyczep.

Ponton to Bush Kaiman 3,6m

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Bo miałem taki kaprys , a jak kupie sobie jeszcze trzeci to tylko moja sprawa . Więc nie zadawaj durnych pytań bo forum nie jest od tego.

Wytłumacz mi więc od czego? Od nazywania kolegów analfabetami w ramach powitania na forum i wciskania ciemnoty?? Bo ja, wiesz, prosty człowiek jestem i wielu rzeczy w lot nie łapię

Edytowane przez fonix

• 0

Bo miałem taki kaprys , a jak kupie sobie jeszcze trzeci to tylko moja sprawa . Więc nie zadawaj durnych pytań bo forum nie jest od tego. 

Dobrze prawisz, mozesz miec kaprys i co rusz kupowac ,po 3 dziennie. I forum zarowno nie sluzy szerzeniu herezji , o wyzszosci przyczepy towarowej od podlodziowej. konczmy wasci te wywody , bo to jest poprostu trolowanie i nic wiecej

• 0

A jak nazwać kogoś kto nie potrafi napisać poprawnie kółka tylko  pisze KULKA  a za to dziwne złośliwe uwagi czyni ?  Myślałem że na tym forum spotkam ludzi którzy są praktykami ale  widzę że głos tu zabierają teoretycy-gawędziarze . Pozdrawiam prawdziwych wędkarzy a gawędziarzom podziękuje . Szkoda czasu na to forum . Żegnam 

• 0

Zawsze z polskiego byłem noga... zdarzają mi się byki. A na tym forum mocium Panie ,jest dużo więcej pratykow i fachowców niż sądzisz. Dziwnym trafem nikt nie poparł Twej tezy... także chyba cos jest na rzeczy. Spróbuj szczescia na splawiku . Może tam sie uda. Asta lavista

• 0

Zawsze z polskiego byłem noga... zdarzają mi się byki. A na tym forum mocium Panie ,jest dużo więcej pratykow i fachowców niż sądzisz. Dziwnym trafem nikt nie poparł Twej tezy... także chyba cos jest na rzeczy. Spróbuj szczescia na splawiku . Może tam sie uda. Asta lavista

Faktycznie że jesteś noga i to nie tylko z polskiego , więc może daruj sobie pisanie na forum - mniejszy wstyd . Dla ścisłości nie "Asta lavista" tylko  hasta la vista . Co to znaczy to poszukaj w słownikach . Adiós

• 0

Myślałem że na tym forum spotkam ludzi którzy są praktykami ale  widzę że głos tu zabierają teoretycy-gawędziarze . Pozdrawiam prawdziwych wędkarzy a gawędziarzom podziękuje . Szkoda czasu na to forum . Żegnam 

Bye.

Tutaj sami teoretycy, poszukaj praktyków na innych forach. Tam może będziesz wśród swoich.

I nie wracaj bo szkoda czasu Twojego i naszego. Żegnaj.

Edytowane przez godski

• 0

Faktycznie że jesteś noga i to nie tylko z polskiego , więc może daruj sobie pisanie na forum - mniejszy wstyd . Dla ścisłości nie "Asta lavista" tylko  hasta la vista . Co to znaczy to poszukaj w słownikach . Adiós

Wychodzi na to, że lepiej znam się na zasadach pisowni niż na przepisach ruchu drogowego i napiszę tyle: zanim zaczniesz pouczać innych odnośnie umiejętności pisowni, sprawdź swoje posty. Roi się tam od błędów interpunkcyjnych i nie tylko takich.

Bez odbioru.

• 0

Co za bzdety. Niewiadów P400 i Kolibri KM360D z 9.9 na pawęży. Woduję sam na Wiśle jedną ręką i tak samo wciągam z powrotem.

Oj na Wiśle to lekka przesada.

No właśnie na Wiśle w Toruniu. W 90% przypadków woduję się na slipie na AZS. Tam bez problemu  żadnego, w pojedynkę, od momentu przyjazdu w kilka minut jestem na wodzie. Teraz w kilka minut + bo trzeba się ubrać cieplej :)  

Na Zagrodowej (w zależności od poziomu rzeki) musiałbym mieć nieco lepsze auto - tam slip jest bardziej stromy. 

To w przypadku gdy pływam sam. We dwóch jakikolwiek problem z wodowaniem odpada. 

Na Silnie jest w ogóle łagodny slip więc nawet nie wspominam. 

To samo z jeziorami. Problemu praktycznie żadnego. 

• 0

No właśnie na Wiśle w Toruniu. W 90% przypadków woduję się na slipie na AZS. Tam bez problemu  żadnego, w pojedynkę, od momentu przyjazdu w kilka minut jestem na wodzie. Teraz w kilka minut + bo trzeba się ubrać cieplej :)

Na Zagrodowej (w zależności od poziomu rzeki) musiałbym mieć nieco lepsze auto - tam slip jest bardziej stromy. 

To w przypadku gdy pływam sam. We dwóch jakikolwiek problem z wodowaniem odpada. 

Na Silnie jest w ogóle łagodny slip więc nawet nie wspominam. 

To samo z jeziorami. Problemu praktycznie żadnego. 

Jeżeli  chodzi o slipy czy też jeziora to się zgadzam, ja właśnie sprzedałem łódkę i jestem w trakcie poszukiwań pontonu około 3 metrów. Z tym że chciałbym go wodować na Wiśle w miejscach typu główki lub łagodniejsze burty brzegowe.

Jeżeli masz jakieś doświadczenie w takim wodowaniu byłbym wdzięczny za pomoc czy dam radę sam zwodować.

Dodam jeszcze że jestem po stabilizacji kręgosłupa. Dlatego byłem zdziwiony że dajesz rade sam :) 

Pozdrawiam i być może do zobaczenia na Wiśle, ale to już jak wybiorę jakiś dobry ponton.

• 0

Dasz radę zwodować na główkach, ale to "zadanie wymagające krzepy" - ponton ręcznie z przyczepy i ręcznie do wody. 

Kolega Zack jest mistrzem takiego wodowania - ponton z dachu auta, na grzbiet "żółwikiem" i do wody. Tyle że on miał 280. 

360D z alu podłogą to "insza inszość". Tu do takiego wodowania niestety 2 osoby i noszenie majdanu za uchwyty. Nie mniej jednak da radę, testowałem takie coś latem. 

Do zobaczenia! 

• 0

Fajny ten Twoj zestaw

Nieuzywany ale zdanie masz wyrobione jak widac

https://www.olx.pl/oferta/ponton-3-80m-nieuzywany-CID767-IDqc7a7.html

A chcąc przewozić riba musze mieć przyczepę podribową?

Skąd wiesz, skoro nigdy tego pontonu nie wodowałeś? Napompowałeś go tylko w celu sprawdzenia i zrobienia zdjęć.

https://www.olx.pl/oferta/ponton-3-80m-nieuzywany-CID767-IDqc7a7.html

Mam dwa dlatego jeden sprzedaje 

Głupkowate komentarze niektórych z Was i wklejenie mojej ofert z OLX okazało się bardzo pomocne . Ponton razem z kółkami  SPRZEDANY ! ! !  Nawet głupek się czasem przyda . Ha ha ha 

• 0

Głupkowate komentarze niektórych z Was i wklejenie mojej ofert z OLX okazało się bardzo pomocne . Ponton razem z kółkami  SPRZEDANY ! ! !  Nawet głupek się czasem przyda . Ha ha ha 

Zapoznaj się proszę z naszymi zasadami obowiązującymi na tym forum. Kolejne naruszenie pkt 1 naszego Regulaminu spotka się z moją bardziej stanowczą reakcją. Braku szacunku dla forumowiczów nie tolerujemy.

http://jerkbait.pl/topic/99723-witamy-na-naszym-forum/

• 0

Zapoznaj się proszę z naszymi zasadami obowiązującymi na tym forum. Kolejne naruszenie pkt 1 naszego Regulaminu spotka się z moją bardziej stanowczą reakcją. Braku szacunku dla forumowiczów nie tolerujemy.

http://jerkbait.pl/topic/99723-witamy-na-naszym-forum/

Dziwię się, że tak późno...

• 0

Nie śledzę wszystkich wątków. Jest zgłoszenie, jest reakcja. Jeśli widzisz działania, które naruszają przyjęte tu zasady, użyj przycisk "Zgłoś".

Lub nie dziw się ;)

Loozik [emoji6]

Na tapatalk się nie da.

Edytowane przez count_martin3z

• 0

Witam,

Jestem na etapie kupna i wyboru przyczepy pod ponton oraz może kiedyś łódki ok.4m.Po przeczytaniu forum i netu wstępnie wybrałem kilka propozycji.Jestem w tym temacie totalnie zielony więc prosiłbym o opinie i sugestie którą wybrać..

1.http://kubix.pl/pl/water/1042-p750s-przyczepa-pod-skuter-wodny-niewiadow-o-dmc-750kg.html?search_query=P750s&results=4

2.http://kubix.pl/pl/water/1126-n7-12-navy-neptun-przyczepa-do-transportu-lodzi-4m-gn195.html?search_query=gn195&results=1

3.http://allegro.pl/przyczepa-przyczepka-podlodziowa-ponton-lodzi-i7099203426.html#thumb/5

Z góry dziękuję za opinię

• 0

Ja lubię jak przyczepa płynie przez nierówności niż ma się odrywać od nawierzchni z silnikiem na pawęży. Szczególnie przy 100 km/h. Z tymże moja ma pióra z malucha i też nie wszystkie dlatego te 80 kg pływa po każdej dziurze czy garbie.

Tyle tylko, że te z Radomia pewnie są pod ciężkie łodzie i ponton będzie na nich jeździł jakby bez piór z zerową amortyzacją.

Edytowane przez count_martin3z

• 0

A co ta amortyzacja da ,jak.obciazenie przyczepy to 80kg ponton + graty = max 150kg ?

Kolega pisze  że w przyszłości ma być pod łódkę 4m , więc pewnie będzie  lepiej amortyzowała niż na belce skrętnej

a pióra z rysora też mozna ująć jak jest za lekko

te z belką wymagają dociążenia aby jako tako amortyzowała , te z resorem i amortyzatorem już puste będą się lepiej prowadzić