Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa pod ponton

szewer

Pytanie

Witam,

Zbliża się wiosna :D i zacząłem myśleć nad zrobieniem przyczepy pod ponton. Z tego co się rozglądałem są dwa patenty na taką przyczepę - jeden to rolki podobne jak pod łódkę, oczywiście troszkę inaczej ustawione oraz drugi podłużne listwy na których leży ponton przypięty pasami.

Panowie użytkownicy takich przyczep, podpowiedzcie jakie rozwiązanie jest lepsze.

Najlepiej, jeśli macie wstawicie jakieś zdjęcia takich przyczep.

Ponton to Bush Kaiman 3,6m

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dobra został wybór między dwoma modelami:

1.Suski na resorze- 3100 zł brutto

http://www.suskiprzy...lodziowe,12.htm

2.Zwykła na belce -2470zł brutto

http://allegro.pl/pr...26.html#thumb/5

I teraz pytanie czy warto dopłacać te 600zł i mieć na resorze, i czy ten resor w ogóle będzie pracował przy dętce 3,30?.Zaznaczam że teraz będzie mi służyć do pontonu 3,30+graty i silnik 2,5KM.A może kiedyś mała łódka ok 4m+graty i silnik 8-10KM.

• 0

Bez sensu przepłacać . Kup sobie gołą  najtańszą jaką znajdziesz aby z homologacją i sam  dorób sobie lub rolki lub płozy . Za ok 2000 zł będziesz miał taką jaką chcesz. Przyczepa czy na resorach czy na belce tak samo skacze jak jest pusta ! Miałem i jedna i drugą . Teraz kupiłem towarową z niskimi burtami i mam dwa w jednym , jak jadę na parę dni na Mazury to mam jeszcze gdzie klamory trzymać . Kilka propozycji . 1.  http://allegro.pl/przyczepka-przyczepa-podlodziowa-4-metry-i7087929950.html   2.  https://www.otomoto.pl/oferta/swidnik-tema-tema-przyczepa-podlodziowa-4-3m-lodz-szeroka-mocna-dostawa-pod-dom-ID6z4Klb.html

Edytowane przez Włodziu
  • Like 1

• 0

A ja mam nieresorowana ... I czy pustą czy pełna leci elegancko przy każdej prędkości . Więc ja nie rozumiem dlaczego jest ta nagonka na nieresorowana prYczepki ? Może to kwestia ustawienia belki w odpowiedniej odległości ?

Po asfalcie czy niewyboistej żwirowej drodze nie ma znaczenia czy belka czy resory. Ale już jak się wjedzie w teren to belki (skrętnej osi) nie ma co porównywać do resorowanej nawet jak się upuści powietrza w kołach na belce. Co niektórzy mają dobry dojazd nad wodę, ale inni np ja 10 km asfaltem i kolejne 10km po wybitej miejscami w kolano żwirowej drodze. Tu nie o prędkość się rozchodzi tylko o tłumienie nierówności ( ostrych uskoków ) aby łódka i reszta gratów o sporej wartości nie ucierpiały. 

Jeżeli przyczepka na resorach jest twarda można zdjąć jedno pióro jeżeli jest taka możliwość, lub zmienić amortyzatory na podobne z jakiegoś lekkiego pojazdu. Amortyzatory nie tylko tłumią ale też dość mocno utwardzają zawieszenie. 

• Like 1

• 0

Takie kółka u mnie wyrządziłyby tylko szkodę, mam na stałe na pawęży silnik, całość waży prawie 200kg, kółka w tym miejscu po prostu wbiłyby się w dno między sztywnymi profilami

Te kółka które widać są pompowane i nawet źle zamontowane nie powinny zrobić większej szkody. Jedno takie kółko przenosi ciężar 130kg, wiem bo mam identyczne.

Zgadza się, dlatego u mnie wygląda to tak, inaczej tego sobie nie wyobrażam

20170715_132533.jpg

Każda pliszka swój ogonek chwali. Nie ważne co i jak jest zamontowane, ważne aby właścicielowi się podobało i robiło robotę  ;)  

• 0

Te kółka które widać są pompowane i nawet źle zamontowane nie powinny zrobić większej szkody. Jedno takie kółko przenosi ciężar 130kg, wiem bo mam identyczne.

Chodziło mi o umiejscowienie tych kółek. Ponton leży profilami podłogi na płozach, kółka na filmie są wewnątrz między płozami tym samym leci po nich miękka część dna pontonu.

• 0

Podepnę się tu, bo link z drugiego postu nie działa. Podpowiedzcie bazując na doświadczeniu, na co zwrócić uwagę kupując przyczepkę pod ponton 330. Z uwagi na charakter łowiska, nie będę mógł wodować bezpośrednio w wodzie. Muszę ponton wyładować na brzegu i na kółkach do wody. Może jakieś sprawdzone, kompaktowe modele? Dziękuję.

• 0

Jeśli mogę poradzić,

proponowałbym przyczepkę na resorze (jakimś delikatnym ) + amortyzatory.

Mam przyczepkę na osi skrętnej ( przyczepka Brednderup podłodziowa (nie JET SKI )+ płozy pod ponton ) 

W oryginale oś skrętna ALKO 750 kg ( najlżejsza dostepna) -twarda jak cholera ,cały zestaw skacze jak pingpong .

Wymieniłem na oś delikatniejszą - 250 kg - cały zestaw skacze jak skakał.

(sam ponton waży 100  kg , silnika nie odważyłbym się załozyć na pawęż i jechać w trasę -przy tej "amortyzacji" przyczepki ) :)

Kolega ma samoróbkę -na resorze od dużego Fiata + amortyzator - cały zestaw pięknie płynie delikatnie po naszych drogach !!! Rewelacja !!!

W tym roku przerobię swoją tak jak ma kolega .

Pozdrawiam.

Edytowane przez JACOB01

• 0

Dzięki.

Przespałem się z tematem. Z racji tego, że tylko ponton, a do wody mam kilometr drogi publicznej i kolejne 500m żwirowej, najbardziej opłacalna wydaje mi się przyczepka towarowa i przystosowanie jej do załadunku i rozładunku gumaka. Towarowa zawsze się przyda dla innych zastosowań. Pooglądałem sobie rozwiązań wschodnich sąsiadów. Szkoda tylko, że mam dwie lewe ręce. Ale "with a little help from my friends" może do lata coś wykombinuję.

• Like 1