Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa pod ponton

szewer

Pytanie

Witam,

Zbliża się wiosna :D i zacząłem myśleć nad zrobieniem przyczepy pod ponton. Z tego co się rozglądałem są dwa patenty na taką przyczepę - jeden to rolki podobne jak pod łódkę, oczywiście troszkę inaczej ustawione oraz drugi podłużne listwy na których leży ponton przypięty pasami.

Panowie użytkownicy takich przyczep, podpowiedzcie jakie rozwiązanie jest lepsze.

Najlepiej, jeśli macie wstawicie jakieś zdjęcia takich przyczep.

Ponton to Bush Kaiman 3,6m

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja na czas wodowania przyklejam kabel na chwilę taśmą na nadkolu, wjeżdżam tak że woda przykrywa same koła, nadkole wystaje pare cm wraz z kablem, u mnie sie to sprawdza ;)

Polecam takie rozwiązanie :

post-47344-0-80906600-1522861148_thumb.jpg

Kosztowało mnie to wszystko 4 zł i jest wielokrotnego użytku :)

Edytowane przez Wojciech_B
  • Like 1

• 0

Witam.

Samochochód do pontonu kupiony czas na przyczepkę. Ma to być mała towarowa.

Pytanie

Zasław 2200

Loriess 1890

W Liroju przyczepka 1460 z plandeką.

Przyczepka będzie stała pod dachem. Ma przewozić 50kg ponton, raz/dwa razy w roku jakies śmieci gruz itp rzeczy wokół domu.

Warto dopłacić czy brać marketową a różnice wydać na spiner, spiryty, spirytus? :)

Drugie pytanie ponton wozić na burtach czy je zdemontować i wozić na płasko. Zaleta ze będzie nisko i łatwo wkładać. Ale nie wsadzę juz np szpeju do niej. Trasa to 5 do 10km w jedna stronę.

• 0

Witam.

Samochochód do pontonu kupiony czas na przyczepkę. Ma to być mała towarowa.

Pytanie

Zasław 2200

Loriess 1890

W Liroju przyczepka 1460 z plandeką.

Przyczepka będzie stała pod dachem. Ma przewozić 50kg ponton, raz/dwa razy w roku jakies śmieci gruz itp rzeczy wokół domu.

Warto dopłacić czy brać marketową a różnice wydać na spiner, spiryty, spirytus? :)

Drugie pytanie ponton wozić na burtach czy je zdemontować i wozić na płasko. Zaleta ze będzie nisko i łatwo wkładać. Ale nie wsadzę juz np szpeju do niej. Trasa to 5 do 10km w jedna stronę.

Kilka lat temu jak kupiłem pierwszy ponton I pierwszą przyczepę, to kładłem na burty. Niestety bez drugiej osoby nie dało się zdjąć i wrzucić gumy. Zainwestowałem kilka setek I przerobiłem u ślusarza na płasko. W tej chwili jedną ręką wyciągam I zrzucam po przeróbkach.
  • Like 1

• 0

Drugie pytanie ponton wozić na burtach czy je zdemontować i wozić na płasko.

Na płasko raczej nie zmieścisz pontonu między kołami. Chyba że na jakimś stelażu.

Można na burty położyć płytę lub sklejkę. I ewentualnie obić jakimś materiałem. Może warto dołożyć kilka PLN do uchylnej przyczepki, powinno ułatwić załadunek.

Mam ten sam dylemat. Poczytałem o zasławie i waga sugeruje solidną konstrukcję. Tylko czy warto do niej dopłacać. Sam mam dylemat.

• 0

U mnie jest duży diler zasława i nad nim myślałem. Ale dziś oglądałem to 

https://www.leroymerlin.pl/narzedzia-budowlane/maszyny-budowlane-i-przyczepki/przyczepki-i-akcesoria/przyczepka-samochodowa-eco2010-h800-tema,p431002,l2780.html

Do wożenia pontonu 10km tygodniowo...

Co do kół, masz rację, całkowicie o nich zapomniałem. Zrobię albo na płasko albo na jakiś prowadnicach kolega mówi że ma rury calowe zagięte a na to termokurczliwa otulina. Podjadę do niego zerknąć, on na nie wciąga ponton 400. 

Co do załadunku swój sam wkładałem na dach Patrola (195cm) to na 50cm przyczepkę powinna być bajka... :)

Edytowane przez Tresor

• 0

Zasław ma deklarowane 122 cm szerokości ładunkowej. Więc powinno dać radę załadować na górę płytę lub sklejkę (125 cm szerokości). inni producenci mają zazwyczaj 125 cm szerokości przy tej długości przyczepki, więc z tym może być kłopot. Problem nie występuje przy najmniejszych przyczepkach (np. ta z leroy). Wydaje mi się nawet, że ich szerokość (niewiele ponad 100cm) lepiej nada się do przewozu pontonu. punkt styczności będzie chyba wówczas na podłodze, ewentualnie na łączeniu podłogi z balonami, a nie na balonach)

Edytowane przez fonix

• 0

Zasław ma deklarowane 122 cm szerokości ładunkowej. Więc powinno dać radę załadować na górę płytę lub sklejkę (125 cm szerokości)

Nie wiem czy jest sens dokładania na górę jakiejś płyty.

Ja swoje 3m „pływadełko” przewoziłem na normalnej przyczepce. Jedyna modyfikacja to obłożenie górnych krawędzi burt przyczepki rurami termoizolacyjnymi. Dodatkowo, na tylnej burcie, mam możliwość zamontowania dwóch kółek samoskrętnych ( jak w marketowych wózkach)- stawiam dziób pontonu na kółkach i prawie "sam wskakuje" lub zjeżdża. Plusem przewozu na przyczepce towarowej jest możliwość przewożenia dodatkowych klamotów jak krzesełka, stoliki itp. W załączniku poglądowy schemat.

rolki.pdf

• Like 1

• 0

U mnie jest duży diler zasława i nad nim myślałem. Ale dziś oglądałem to 

https://www.leroymerlin.pl/narzedzia-budowlane/maszyny-budowlane-i-przyczepki/przyczepki-i-akcesoria/przyczepka-samochodowa-eco2010-h800-tema,p431002,l2780.html

Do wożenia pontonu 10km tygodniowo...

Co do kół, masz rację, całkowicie o nich zapomniałem. Zrobię albo na płasko albo na jakiś prowadnicach kolega mówi że ma rury calowe zagięte a na to termokurczliwa otulina. Podjadę do niego zerknąć, on na nie wciąga ponton 400. 

Co do załadunku swój sam wkładałem na dach Patrola (195cm) to na 50cm przyczepkę powinna być bajka... :)

Dokładnie taką kupiłem do pontonu 330, trochę wystaje

Plandekę zwaliłem i dokupiłem sklejkę samochodową 125x 250 grubość 12mm  i na tym ponton przypięty pasami, wszystkie graty będę woził na przyczepce pod płytą

• Like 1

• 0

Daj pls linka do takich kółek, jeśli to możliwe.

Ps. Dzięki za ten schemat.

Ps2. Nie jestem w stanie rozgryźć tych rurek. To całe rurki, czy same otuliny termoizolacyjne?

np. takie, średnica ok. 15-20 cm:

http://allegro.pl/kolo-kolka-obrotowe-fi75-z-trzpieniem-70kg-i5844492178.html

Rurki o średnicy odpowiadającej średnicy trzpienia należy przyspawać (przymocować) do tylnej burtu przyczepki i do nich wkładasz kółka na czas załadunku/ rozładunku. Odległość między rurkami taka, aby koła  toczyły się po dnie pontonu blisko balonów.

Oczywiście same otuliny na zabezpieczenie krawędzi burt. Całość spinałem  dwoma pasami z napinaczami.

• Like 1

• 0

Można z profili stalowych pospawać szkielet , następnie  obkładamy górną cześć i boki  aluminiową blachą ryflowaną i to wszystko  montujemy bezinwazyjnie na ramie przyczepy . Profil stalowy cynkujemy ogniowo. Blachę alu przytwierdzamy nitami z nierdzewki.  Takie coś mi chodzi po głowie a przeszkodą jest tylko brak czasu.  

Wiem jest trochę pracy i kosztów ale myślę ,że warto. 

• 0

lenistwo i poczucie komfortu bierze górę i tez myślę o przyczepie pod ponton. orientujecie się jak z dostępnoscią przyczep od SUSKI i czy warto dokładać do amortyzacji 1200-1500 zł w porównaniu z ofertami niewiadowa z allegro?

Nie dokladasz 1200-1500 za amorki.wg mnie podobnej klasy przyczepka kosztuje ok.2500 a suski z amortyzatorami chyba 3100.okres oczekiwania około chyba 3 tygodni w zależności co i jak chcesz...Jak się powołasz na jb dostaniesz upust jeszcze...

Ja odbieram w piątek

post-49806-0-38718400-1524643545_thumb.jpeg

Edytowane przez Sławek77
  • Like 1

• 0

Ja zamowilem w ocynku, bez rolek.

Same plozy pod ponton.

Odbiór niestety dopiero w drugim tygodniu maja.

Zadzwoń do Suski i powiedz co potrzebujesz z prosba o wycenę. Mila pani na telefonie i kumata :)

Ja mialem na miejscu w Lublinie od reki Tema, ale praktycznie za te same pieniądze bedzie Suski taki jak chce, a nie standard produkcyjny.

Jedynie czas oczekiwania doskwiera. Ale to zakup na lata.