Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa pod ponton

szewer

Pytanie

Witam,

Zbliża się wiosna :D i zacząłem myśleć nad zrobieniem przyczepy pod ponton. Z tego co się rozglądałem są dwa patenty na taką przyczepę - jeden to rolki podobne jak pod łódkę, oczywiście troszkę inaczej ustawione oraz drugi podłużne listwy na których leży ponton przypięty pasami.

Panowie użytkownicy takich przyczep, podpowiedzcie jakie rozwiązanie jest lepsze.

Najlepiej, jeśli macie wstawicie jakieś zdjęcia takich przyczep.

Ponton to Bush Kaiman 3,6m

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Moj ponton lekki wiec bez problemu bede wrzucac na przyczepe.

W planach wiekszy i ciezszy, a wtedy kółka na belce tylnej.

Moze nawet wykminie zdejmowane - tak zeby mozna je bylo wykorzystac rowniez jako kolka transportowe do pontonu.....

• 0

Nie dokladasz 1200-1500 za amorki.wg mnie podobnej klasy przyczepka kosztuje ok.2500 a suski z amortyzatorami chyba 3100.okres oczekiwania około chyba 3 tygodni w zależności co i jak chcesz...Jak się powołasz na jb dostaniesz upust jeszcze...

Ja odbieram w piątek

Z tymi światłami można wjechać do wody ? 

• 0

Bez. Co roku śmigam tak na Chorwację i nie ma problemu, niewiele się to rusza prawdę mówiąc, duużo większe przeciążenia są na wodzie z falami :)

Przyczepę pewnie masz na resorach?

Kuźwa, nie widzę jakoś tego, żeby ponad 50 kg wozić na samej pawęży, po naszych drogach. A szczególnie na belce skrętnej.

• 0

Moja wydumka.

Założenie było aby kupić przyczepkę towarową która się w domu przyda przyda. 

Konstrukcja z tego co miałem w domu (po za deskami kompozytowymi 2 sztuki 49zł). Kółka pompowane wydawały mi się za wysokie dlatego użyłem starych rolek od tyczki. Całość jest demontowana w jakieś 4 minuty. Wszystko siedzi na otworach oryginalnych z przyczepki (jest nówka nie chciałem tracić gwarancji robiąc nowe otwory).

Sory za jakość kręciłem sam kamere trzymając w zębach... :)

• Like 8

• 0

Dokładnie. Dlatego nie dałem się zwieść głosą z Jerka. Beż 360-400 i silnik 20.... :)

To ma być sprzęt podręczny obsługiwany przez jedną osobę w każdym miejscu nie tylko slipy.

Z drugiej strony jak bym miał takiego grzmota dorobił bym jakąś rampe. :)

Edytowane przez Tresor

• 0

Dokładnie. Dlatego nie dałem się zwieść głosą z Jerka. Beż 360-400 i silnik 20.... :)

To ma być sprzęt podręczny obsługiwany przez jedną osobę w każdym miejscu nie tylko slipy.

Z drugiej strony jak bym miał takiego grzmota dorobił bym jakąś rampe. :)

rozumiem, że ponton spinasz pasami ? czy w trakcie jazdy ponton nie "ucieka" na boki ? swoją drogą fajny i prosty patent :)

• 0

rozumiem, że ponton spinasz pasami ? czy w trakcie jazdy ponton nie "ucieka" na boki ? swoją drogą fajny i prosty patent :)

Ponton nie ucieka. Spinam 2 pasami. Jedna z przodu wierchem i przez ucha. Tył przez rączki transportowe. Pawęż jest V i jak widać pod koniec "wpada" za rolki dzięki temu tył siedzi na dębowo. Przód pasy trzymają. Na razie więcej niż 90 nie jechałem.

Musze pokombinować z ciśnieniem w oponach bo trochę skacze. (Belka skretna) Ile dać?

• 0

RF390GPX ze szpejem w bakistach, akumulatorem, spaliną i elektrykiem na pawęży nie więcej jak 1.8 bar. Przy 2.0 przy jeździe po uskokach poprzecznych powyżej dopuszczalnej chciała polecieć w kosmos.???????????? Przyczepa Viola Knurów dedykowana pod RF na osi skrętnej.

Teraz porównaj masy i dostosój ciśnienie w oponach.????????????????

• Like 1

• 0

A ile masz obecnie cisnienia w oponach jak 2 to sproboj zmiejszać sukcecywnie o 0,2 aż osiagniesz zadowalający efekt ale nie mniej niz 1 bar. Ja tak robilem jak mi za mocno po dziorach skakala.

Zrobiłem jak mówiłeś. Orginalnie ze sklepu miałem 3 atmosfery... Zjechałem lekko poniżej 1 i jest bajka. Czasem jak mnie poniesie to i 120 cisne nic się nie dzieje.

Dodałem tylko 3 pas w razie x a przede wszystkim przez wiosła. Upierdliwe było demontowanie a z gumowych zaczepów wyskakują na większych dziurach.

Jest bajka. Dojeżdżam nad wodę, pompuje kil, silnik i reszta bambetli, max 10 min i płyne.

Edytowane przez Tresor

• 0

Ciśnienie w oponach nie powinno odbiegać od zaleceń producenta gumy. Zmniejszenie ciśnienia o 10% powoduje szybsze zużycie opony o 30%. Jeśli masz 1bar a było 3 i jeździsz 120km/h opona przegrzewa się (wewnątrz kruszy sie butyl i będzie widać czarny pył )i z czasem ulegnie zniszczeniu.

To ze opona nie dźwiga dużego ciężaru nie upoważnia do obniżenia ciśnienia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

• 0

Ciśnienie w oponach nie powinno odbiegać od zaleceń producenta gumy. Zmniejszenie ciśnienia o 10% powoduje szybsze zużycie opony o 30%. Jeśli masz 1bar a było 3 i jeździsz 120km/h opona przegrzewa się (wewnątrz kruszy sie butyl i będzie widać czarny pył )i z czasem ulegnie zniszczeniu.

To ze opona nie dźwiga dużego ciężaru nie upoważnia do obniżenia ciśnienia.

Spoko, ale chyba wolałbym, aby mi sprzęt nie skakał za np. 12 tyś. Niż szybciej zużyć gównianą oponę, którą używaną mogę kupić za kilka dyszek. Nawet co sezon.

• 0

Spoko, ale chyba wolałbym, aby mi sprzęt nie skakał za np. 12 tyś. Niż szybciej zużyć gównianą oponę, którą używaną mogę kupić za kilka dyszek. Nawet co sezon.

Pewnie, gorzej jak opona strzeli podczas jazdy(np.100km/h) pociągnie ci sprzęt za 12tysi do rowu lub rozbije go o drzewo. To i tak optymistycznie bo może strzelić lewa co spowoduje ze przyczepka zmieni pas ruchu i rozwali jakiś samochód osobowy może kogoś zabije - potrafisz to wycenić ?

• 0

Pewnie, gorzej jak opona strzeli podczas jazdy(np.100km/h) pociągnie ci sprzęt za 12tysi do rowu lub rozbije go o drzewo. To i tak optymistycznie bo może strzelić lewa co spowoduje ze przyczepka zmieni pas ruchu i rozwali jakiś samochód osobowy może kogoś zabije - potrafisz to wycenić ?

Rozumiem, ale nikt tego nie wyceni... to raz.

Dwa...

Jakie maksymalne obciążenie opony mogą mieć przy tych 3 barach wg producenta? Jeśli tonę, co i tak uważam za zbyt małą wartość, to jeśli będą wozić 300 kg ile mogą mieć?

Nośność opony pewnie jest o wiele większą.