Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa pod ponton

szewer

Pytanie

Witam,

Zbliża się wiosna :D i zacząłem myśleć nad zrobieniem przyczepy pod ponton. Z tego co się rozglądałem są dwa patenty na taką przyczepę - jeden to rolki podobne jak pod łódkę, oczywiście troszkę inaczej ustawione oraz drugi podłużne listwy na których leży ponton przypięty pasami.

Panowie użytkownicy takich przyczep, podpowiedzcie jakie rozwiązanie jest lepsze.

Najlepiej, jeśli macie wstawicie jakieś zdjęcia takich przyczep.

Ponton to Bush Kaiman 3,6m

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Napewno nie tone, jeśli to opona przyczepowa czyli wzmocniona to będzie to raczej 400 kg przy prędkości 90 km/h, jeśli to używka z samochodu to jakieś 550 kg/190km/h( na oponie jest to opisane np 91T). Mniejsza prędkość i ciężar nie znaczy ze można obniżać ciśnienie . Są pewne dopuszczalne tolerancje typu przy kierowcy i prędkości do 160km/h tyle a przy komplecie pasażerów i prędkościach wyższych tyle. Jednak to są różnice Ok 5% nigdy nie 60%.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Dobrze.

To ile może ważyć mały ponton z przyczepą, podzielony na pół? Bo dwie opony.

Moim zdaniem przesadzasz trochę jak rzeczoznawca na kasacji.

Kto na tym forum miał "piźnięcie" opony w przyczepie?

Jeśli trzymać się liczb, ok... Ale jest jeszcze coś takiego jak margines błędu, który producenci muszą wziąć w kalkulacje, ale ty, ani ja, o tym nie wiemy.

• Like 1

• 0

Dobrze.

To ile może ważyć mały ponton z przyczepą, podzielony na pół? Bo dwie opony.

Moim zdaniem przesadzasz trochę jak rzeczoznawca na kasacji.

Kto na tym forum miał "piźnięcie" opony w przyczepie?

Jeśli trzymać się liczb, ok... Ale jest jeszcze coś takiego jak margines błędu, który producenci muszą wziąć w kalkulacje, ale ty, ani ja, o tym nie wiemy.

Miałem strzała opony w lawecie . 2 osie , 4 opony . Strzeliła jedna i wyrwała błotnik , metalowy z porządnymi płaskownikami co go trzymał.

Prędkość przepisowa ,jazda na wprost i mimo ,że przyczepa miała jeszcze zdolne do jazdy trzy koła  to przyjemne to nie było . W podłodziowej pozostaje Ci jedno koło ....

@ Gumowy Ci napisał jakie mogą być konsekwencje jazdy na niższym ciśnieniu .

Takie małe info odnośnie temperatury , fotkę zrobiłem po godzinie 21 !!! i na pewno temp opony jest o wiele wyższa .  Czy warto kupować używane opony za cztery dychy ? moim zdaniem nie .

post-148914-imported-38ee8bd6-8235-4dd9-

• Like 3

• 0

1 przyczepka 110kg. Dendka 40 kg.

2 do rzeki mam 5km nie zdąży się na grzać.

3 120 to było raz mnie poniosło. Normalna przelotowa to 80~90.

4 sprzęt na przyczepce wart 2000 sama przyczepa 1500.

5 bezpieczeństwo, myślę że większe niebezpieczeństwo było jak przyczepa na byle muldzie potrafiła podskoczy 50cm w górę i sporo na bok... Teraz sunie idealnie jak przyklejona.

6 jak pojawia się jakiekolwiek ślady zużycia opony kupie 2 nowe. Koszt śmieszny 200zł za komplet nowych z 2 letnia gwarancją.

ps dDla mnie ciśnienia i tak są wysokie w patrolu bywało ze latalismy na 0.5 at... :)

• 0

Miałem strzała opony w lawecie . 2 osie , 4 opony . Strzeliła jedna i wyrwała błotnik , metalowy z porządnymi płaskownikami co go trzymał.

Prędkość przepisowa ,jazda na wprost i mimo ,że przyczepa miała jeszcze zdolne do jazdy trzy koła to przyjemne to nie było . W podłodziowej pozostaje Ci jedno koło ....

@ Gumowy Ci napisał jakie mogą być konsekwencje jazdy na niższym ciśnieniu .

Takie małe info odnośnie temperatury , fotkę zrobiłem po godzinie 21 !!! i na pewno temp opony jest o wiele wyższa . Czy warto kupować używane opony za cztery dychy ? moim zdaniem nie .

post-148914-imported-38ee8bd6-8235-4dd9-

Tylko jedna osoba? Z lawetą na dodatek?

No weźcie się...

• 0

Zakończyłem projekt. Przyczepka uchylna Zasław. Zdjęte burty, w ich miejsce demontowalny stelaż z profili 4x4. Na cybantach płozy na ceownikach stalowych, na nich legary modrzewiowe obite osławioną wykładziną na dywaniki. Uchylna przyczepka pozwala na samodzielny załadunek - zrezygnowałem z montażu zakupionej wyciągarki. Kółka, po których "wtacza" się ponton okazały się odrobinę za małe i ich przydatność nie jest obecnie wielka :) Jakaś resztka hammerite dla jakiejkolwiek ochrony przed rdzą.

Pozostaje mieć nadzieję, że znajdę w końcu czas by się zwodować. I, że znajdę ją później na brzegu Wisły w stanie, w jakim ją zostawię...

post-64943-0-46640000-1529910725_thumb.jpg

post-64943-0-01407900-1529910733_thumb.jpg

post-64943-0-54655800-1529910743_thumb.jpg

post-64943-0-66230000-1529910759_thumb.jpg

post-64943-0-43979500-1529910767_thumb.jpg

• Like 5

• 0

Pół godziny spędziłem na kolanach na niniejszej kostce brukowej, kolana do dziś bolą:) Nie są pod burtami, a na łączeniu burt z podłogą, wzdłuż aluminiowych profili.  Być może to specyfika kolibri, że rozpoczęcie okręgu w widoku od tyłu nie oznacza rozpoczęcia burty. Być może specyfika ujęcia. Ale zawiesiłem tośkę 9.8 i było sztywno na amen. Tym niemniej dzięki za radę, dla pewności sprawdzę dziś jeszcze raz.

• 0

Płozy przesuń do wewnątrz żeby burty na niej nie stały tylko sztywne profile podłogi, a rolki trochę wyżej i będzie ok.

A dlaczego balony nie mogą opierać się na płozach.U mnie przy twoich założeniach podłoga jeździła po kółkach i wg mnie prędzej czy później by się zniszczyła.Po konsultacjach płozy poszły pod balony i teraz ponton ładnie po kółkach wjeżdża na płozy????

Edytowane przez Sławek77

• 0

Podjąłem męską decyzję, kupuję przyczepę pod ponton. Po przeczytaniu tego wątku, wybór padł na firmę Suski z Radomia. Po rozmowie telefonicznej z miłą panią, otrzymałem propozycję na maila takiej oto przyczepy. Przeczytałem w wątku, że taka ilość rolek jest zbyteczna pod ponton. Brać tą przyczepę, czy pytać o możliwość demontażu zbędnych rolek? Być może po demontażu rolek spadnie trochę cena? [emoji6]

post-51687-1542630719,8684_thumb.jpg

post-51687-1542630753,257_thumb.jpg

• 0

Podjąłem męską decyzję, kupuję przyczepę pod ponton. Po przeczytaniu tego wątku, wybór padł na firmę Suski z Radomia. Po rozmowie telefonicznej z miłą panią, otrzymałem propozycję na maila takiej oto przyczepy. Przeczytałem w wątku, że taka ilość rolek jest zbyteczna pod ponton. Brać tą przyczepę, czy pytać o możliwość demontażu zbędnych rolek? Być może po demontażu rolek spadnie trochę cena? [emoji6]

Przepraszam, że pytam, ale robię to z czystej ciekawości stojąc przed zakupem. Ile taka przyczepa kosztuje?

• 0

Count...za dużo:)

Nie ma za dużo... Jest tyle ile ktoś może zapłacić ;-)

@siarq - nie każdy w niedziele chodzi do synagogi :)

To moje miasto , daj człowiekowi zarobić, mimo, że nazwisko .........

Ja chodzę, prosząc o dutki na widzimisię i dlatego pytam, bo wąż w kieszeni jest od zakupu pontonu u Ciebie :-P:-P:-P

• 0

Nie neguje jakości , cena nie bierze się z niczego. Tylko te plozy...jeśli są spoko slipy, że mozna wjechać do wody to ok. Ale.jak trzeba dętke zrzucić przed woda i pozniej na te plozy ja wtargac... do tego dętka niech ma z 3.6m i powodzenia bez rolek i drugiej osoby

• 0

Nie neguje jakości , cena nie bierze się z niczego. Tylko te plozy...jeśli są spoko slipy, że mozna wjechać do wody to ok. Ale.jak trzeba dętke zrzucić przed woda i pozniej na te plozy ja wtargac... do tego dętka niech ma z 3.6m i powodzenia bez rolek i drugiej osoby

Mi przed płozami dołożyli rolki.Ponton 3,30 zjeżdża i wjeżdża aż miło.Do tego żeby zwodować ponton nie muszę praktycznie wjeżdżać do wody kołami... ????????