Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa pod ponton

szewer

Pytanie

Witam,

Zbliża się wiosna :D i zacząłem myśleć nad zrobieniem przyczepy pod ponton. Z tego co się rozglądałem są dwa patenty na taką przyczepę - jeden to rolki podobne jak pod łódkę, oczywiście troszkę inaczej ustawione oraz drugi podłużne listwy na których leży ponton przypięty pasami.

Panowie użytkownicy takich przyczep, podpowiedzcie jakie rozwiązanie jest lepsze.

Najlepiej, jeśli macie wstawicie jakieś zdjęcia takich przyczep.

Ponton to Bush Kaiman 3,6m

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wiem wiem...jak przeglądam fury to po prostu jakaś porażka z tym...żeby mieć 4x4 z taką przyczepką 750kg i mieścić się w 3500 kg aby nie haczyć o Viatol trzeba trochę poszukać....

Narazie jeżdzę tak jak jest...a co do zaniżenia DCM to możliwe jest tylko przy zakupie przy wydawaniu świadectwa do przyczepy....pytałem i w wydziale i na przeglądzie....

A co do Viatola to jadąc z Wrocławia 300 km autostradami napewno mnie fotografowali ....na tej viatolowej nieświadomości zestaw na szczęście nie przekroczył 3500kg ...potem jak zacząłem drążyć temat to naprawdę niezłe kwiatki i kary z tego Viatola wychodzą....prawdopodobnie gdybym jechał ciężkim 4x4 z pustą przyczepką to po przyjeździe mógłbym ją zaraz sprzedać z pontonem i akurat na mandat by było....uff...

Szkoda, że dla przeciętnego niezawodowego kierowcy w tym kraju takie pułapki czekają....i nie ma tłumaczenia że przyczepka pusta...Sumują Dcm max z dowodów rejestracyjnych i trzeba się zmieścić w 3500kg jakby ktoś jeszcze nie wiedział...

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Ja mam 4x4 (land cruiser) + przyczepa i jeżdżę bez viatolla :)

DMC landka to 2850kg

Więc aby się zmieścić w <3500 (poniżej, gdyż nie chciałem być na granicy, aby uniknąć jakichkolwiek wątpliwości), zmieniłem DMC przyczepy na 600 (wcześniej licząc czy 600kg będzie OK)

I obecnie mój zestaw 4x4 + przyczepa z łodzią to DMC=3450kg :)

• 0

Łukasz, zależy ktory landek, nowy ma 2950, v8 mają po 3300kg. Producenci przyczep mogą zaniżać swoje dmc, maja czesto te same przyczepy jako 500kg i 750kg dmc. Przed zakupem trzeba to ustalić. Jak już ma się przyczepę np SAMa to raczej bez szans na zmianę dmc.

• 0

Dojeżdżam daleko do pracy robiąc miesięcznie ok 2500-3000 km więc raczej dobijam używane samochody i tu jest problem bo o ile osobówki robiły w 3 lata 100 tys km i dawały radę to teraz takie autko terenowe na autostradę to ciężka sprawa bo komfort i spalanie w okolicach 130-150 to już w parze może nie pójść....alternatywą by była np.skoda Octavia 4x4 ale muszę zobaczyć jak z hakiem...ciężki orzech do zgryzienia....

...zresztą wróćmy do przyczepek...montuję teraz rolki od drabin na koniec to dam zdjęcia jak skończę....oczywiście muszą być demontowane na szybko albo dospawane bo w naszym kraju nadal panuje kleptomania...

...i tu moje pytanie czy ktoś zabezpieczał śruby np. zapięcia przyczepki, spawał je? Jak to jest przy ocynku? Bo w mojej okolicy jest 16% bezrobocia i niestety każda rzecz pozostawiona bez właściciela kusi ....i właśnie nie chodzi mi o dostępne zabezpieczenia tylko typowe spawy...ktoś kalał tak przyczepkę?

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

• 0

Łukasz, zależy ktory landek, nowy ma 2950, v8 mają po 3300kg. Producenci przyczep mogą zaniżać swoje dmc, maja czesto te same przyczepy jako 500kg i 750kg dmc. Przed zakupem trzeba to ustalić. Jak już ma się przyczepę np SAMa to raczej bez szans na zmianę dmc.

Gdybym mogl sobie pozwolic na v8 lub nowego LC tylko na ryby to bym nie martwił się viatolem ;)

Ale wszystko zgadza się, zwlaszcza przy SAMie

Ja mam przyczepę bezposrednio od producenta i on mi wystawil nowe wszystkie papiery potrzebne to zmiany dmc

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Edytowane przez SzymusS

• 0

Ja wspawywałem poprzeczki do ramy.Musisz oczyścić miejsce spawania z warstwy cynku i spawasz. Po całej operacji zabezpieczałem cynkiem w sprayu i jak na razie ( już ponad rok ) wszystko jest w porządku.

No właśnie o to mi chodziło ... dzięki za info... wiem, że złodziej jak mocno chce to i ukradnie ale niech się trochę pomęczy...;)

• 0

Dzięki chłopaki za poruszony temat z dmc i viatollem.

Kara za nieoplacony viatoll 500 zl.

Zmienilem samochód i przekroczyłem dmc zestawu o 10kg.

3510 kg.....

Rozmawiałem juz z producentem i będziemy modyfikować aby zejsc ponizej 3,5 t.

• 0

Tylko z głową, chłopaki na trasie czasami maja wagi ;)

Dokładnie....a dziwiłem się kilka razy jak przed Kutnem na wadze trzymali blaszaka z lekką przyczepką...myślałem, że o paliwo chodzi a tu się okazuje, że co jakiś czas takie akcje regularnie przeprowadzają...ważenie zestawu, sprawdzanie z dowodami no i oczywiście jak przekracza to konkretna kara...człowiek im więcej sprzętu posiada staje się mądrzejszy ale też podlega większej ilości przepisów i po chwili zastanawia się czy jednak nie wrócić do korzeni przeciskając się zakrzaczonymi brzegami na własnych nóżkach...;)

• Like 1

• 0

Nie trzeba fizycznie wjechać na wagę aby być zważonym. Jak będzie za dużo to listonosz przyniesie polecony :)

A DMC przyczepy można zmienić o ile mamy jeszcze producenta . A jak pani w okienku WK  robi focha i mówi ,że nie da rady  to trzeba poprosić na piśmie odmowę.

Edytowane przez M a r a s

• 0

W polskim prawie o ruchu drogowym mamy dwa rodzaje przyczep, przyczepę i przyczepę lekką czy spotkaliscie się z przypadkiem aby komuś coś przyszło z viatoll gdy poruszał się pojazdem o dmc do 3,5t i przyczepą lekką? Bo ja nie słyszałem o takim.

• 0

W polskim prawie o ruchu drogowym mamy dwa rodzaje przyczep, przyczepę i przyczepę lekką czy spotkaliscie się z przypadkiem aby komuś coś przyszło z viatoll gdy poruszał się pojazdem o dmc do 3,5t i przyczepą lekką? Bo ja nie słyszałem o takim.

Na taki zestaw nic nie przyjdzie. 

• 0

No to skoro macie przyczepy lekkie o dmc do 750kg i wozy osobowe więc nie wiem po co kombinacje z dmc przyczepy o viatoll. Masa osobowego i przyczepy lekkiej do 4250 bez viatoll.

4250 to jest więcej niż 3500 więc tu viatol jest obowiązkowy. 

• 0

Cala filozofia tkwi w tym że poruszamy sie z przyczepami lekkimi a nie z przyczepami i tu odsyłam do prd gdzie są wszystkie definicje

zanim odeślesz to poczytaj 

https://www.viatoll.pl/pl/pojazdy-osobowe-system-manualny/system-manualny/pojazdy-podlegajace-obowiazkowi-oplaty-elektronicznej   

pozdrawiam serdecznie 

• 0

Viatol nie "patrzy " na przyczepy , przyczepy lekkie ,przyczepy jedno osiowe, dziesięcio  osiowe ,aluminiowe,plastykowe, zielone, różowe i inne liczy się tylko  waga pojazdu lub zestawów i gdy przekraczasz 3500 kg płacisz. 

• 0

Mam znajomego w itd w pon zadzwonię bo byłem świadkiem sytuacji gdzie zatrzymali busa z przyczepą dość pokaźnych rozmiarów właśnie z podejrzeniem że powinien mieć viatoll ale finalnie nic mu nie zrobili bo przyczepa miala dmc 750 kg