Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa pod ponton

szewer

Pytanie

Witam,

Zbliża się wiosna :D i zacząłem myśleć nad zrobieniem przyczepy pod ponton. Z tego co się rozglądałem są dwa patenty na taką przyczepę - jeden to rolki podobne jak pod łódkę, oczywiście troszkę inaczej ustawione oraz drugi podłużne listwy na których leży ponton przypięty pasami.

Panowie użytkownicy takich przyczep, podpowiedzcie jakie rozwiązanie jest lepsze.

Najlepiej, jeśli macie wstawicie jakieś zdjęcia takich przyczep.

Ponton to Bush Kaiman 3,6m

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Może warto osobny wątek założyć dot. dmc osobowki i przyczepki oraz ew opłaty za viatoll?

Przerzucić kilka postów i tam kontynuować.

Pewnie by się przydał tym bardziej ,że mało osób wie o kategorii Prawa Jazdy B96. 

A tutaj do poczytania odnośnie holowania przyczepy, o  DMC i  Kategorii  Prawa Jazdy potrzebnej do danej sytuacji.

https://www.l-instruktor.pl/aktualnosci/prawo-jazdy-na-przyczepe.html#.XKBZL1UzbIU   

• 0

Kolega jechał 15km objazdem (wypadek) przez S3. WV T4 + przyczepka 700kg (pusta).

Automat czyta rejstracje dodaje DCM i sprawdza czy są Viatole. Nie było więc fotka i 1500zł... Odbierał list przy mnie w zeszłym tygodniu...

Napisał odwołanie bo policja go tam skierowała przez wypadek.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 0

Znam przypadek gdzie gość na skrzyżowaniu ustępował miejsca karetce . Radar byl ustawiony na wyłapywanie przejazdu na czerwonym świetle. Na dodatek na zdjęciu z mandatu było widać karetkę za autem . Odwołanie nic nie dało. Mandat trzeba było zapłacić.

• 0

Może gdyby odwołanie było wysłane z kancelarii, albo chociaż rzucone jakimś "paragrafem", to odwołanie byloby inaczej odebrane.....

Przecież przepisy ruchu drogowego nakazują nam umozliwienie przejazdu pojazdom uprzywilejowanym.

• 0

Zwracam honor Maras dziś rozmawiałem z kolegą z itd potwierdził pow. 3,5t zestawu viatoll i sam był zdziwiony sytuacją, o której mówiłem że raz gościa puścili wolno busem z przyczepą lekką.

Aczkolwiek moje zdanie jest takie że powinno być dopuszczone że zestaw do 4,25t pod warunkiem że przyczepa lekka ale w tym kraju niestety każdego trzeba wydoić z każdej strony.

• Like 1

• 0

Wątek o viatolu powinien być podczepiony i wytłuszczony zarówno pod wątkiem "przyczepa pod ponton" jak i "przyczepa pod łódź" ... Ciekaw jestem ile osób kupiło sobie okazyjną przyczepę po budce kempingowej i potem miało problemy po rodzinnej wycieczce... Sam miałem okazję kupić taki zestaw z kabinówką za nieduże pieniądze a teraz cieszę się że poszedłem drogą pontonu...niby viatol to tylko opłata ale montaż urządzenia i nasłuchiwanie czy odbiło na trasie czy nie to już psuje cały dalszy wypad na ryby... Coś mi tu zaczyna się rozjaśniać dlaczego teraz trend się zmienia i biedniejsi wędkarze wypuszczają ryby a właśnie bardzo często niektórzy nowobogaccy z pięknymi zestawami upychają bakisty... AAA... Paliwo... Viatol... Itd.... Montarzysta YouTube... Nie no musi się zwrócić...

Wysłane z mojego HAMMER_AXE_M_LTE przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Woże na takiej przyczepce ponton330 pro marine na zmianę z łodzią (380cm) już parę lat kładę 4stare opony na spód i po dwie na burtę spinam dwoma pasami i jest ok. Nosiłem się z zamiarem kupna dedykowanej przyczepy ale zrezygnowałem że względu na koszty. Towarówka jest uniwersalna służy w gospodarstwie domowym a i na ryby pojedzie

• 0

Czym najlepiej obić płozy (zrobione z kantówek ) do przewożenia pontonu?

A czemu nie zrobić z kompozytu jak ja? I nie trzeba obijać. W Casto była promocja deska kompozyt 220x(ok 15cm) kosztowała 32zł... Moja kosztowała 24 ale jest węższa. No i jest w 4 kolorach... :) Jakoś drewno + wykładzina + woda mnie nie przekonuje choć wiem że 90% osób tak ma i sie nic nie dzieje. 

• 0

A czemu nie zrobić z kompozytu jak ja? I nie trzeba obijać. W Casto była promocja deska kompozyt 220x(ok 15cm) kosztowała 32zł... Moja kosztowała 24 ale jest węższa. No i jest w 4 kolorach... :) Jakoś drewno + wykładzina + woda mnie nie przekonuje choć wiem że 90% osób tak ma i sie nic nie dzieje. 

Właściwie nawet o tym pomyślałem jak zobaczyłem Twoją przyczepkę. Nigdy nie miałem do czynienia z tym materiałem ale wydaję się bardziej trwały niż kantówki drewniane no i szersza powierzchnia podparcia balonów. A możesz napisać czym i jak masz to skręcone do burt przyczepy?

OK,chyba już widzę na filmie. 

Edytowane przez slawito

• 0

Koleżanki i koledzy. Poszukuję przyczepki ponton kolibri 360 z silnikiem suzuki6km.

Czytam i czytam to forum (a także inne artykuły) i wiem coraz mniej. Można gdzieś zobaczyć fotki Waszych pontonów na przyczepkach? Jedno piszą o płozach, inni chwalą kółka/rolki. Większość zdjęć w necie to fotki samych przyczep. Szukam nie drogiego ale praktycznego rozwiązania. Niewiadów? Może ktoś pokazać miro-car z pontonem?