Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa pod ponton

szewer

Pytanie

Witam,

Zbliża się wiosna :D i zacząłem myśleć nad zrobieniem przyczepy pod ponton. Z tego co się rozglądałem są dwa patenty na taką przyczepę - jeden to rolki podobne jak pod łódkę, oczywiście troszkę inaczej ustawione oraz drugi podłużne listwy na których leży ponton przypięty pasami.

Panowie użytkownicy takich przyczep, podpowiedzcie jakie rozwiązanie jest lepsze.

Najlepiej, jeśli macie wstawicie jakieś zdjęcia takich przyczep.

Ponton to Bush Kaiman 3,6m

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

43ed626db063.jpg

Chwilowo mam tylko takie. Ponton 360cm z alu podłogą, przyczepa Miro Car 1. Zrzucam i wciągam go sam bez żadnych problemów. Ponton stoi na płozach obszytych materiałem, przed płozami są spore rolki więc idzie to jak po maśle. No i cena przyczepki z wybraną konfiguracją na tyle dobra, że chciało mi się po nią lecieć z Wrocławia do Bygdoszczy.

• Like 3

• 0

Mam od tego sezonu miro-car sidka s1 do 550kg z płozami zakończonymi rolkami. Wożę na niej ponton 330 i jestem bardzo zadowolony. Jak tylko pod ponton to brał bym wersję z krótszym dyszlem, może kupie w przyszłości łódkę  to brałem z zapasem ;) .Sam ściągam ponton i na kółkach jadę gdzie chcę. U mnie jest taki problem że slipy nawet te dzikie nie pozwalają wjechać z przyczepą do wody. Jak będę teraz na rybach to wrzucę fotki.

• 0

Ja jeżdżę z gumą na Suski i polecam.Nawet bym powiedział że ta przyczepka jest nie wykorzystana przy pontonie.

Sławek, my chyba w tym samym czasie kupiliśmy przyczepy pod ponton - początek zeszłego sezonu, koło maja 2018?

Wozilem ponton 380x190, teraz łódka 355x165.

Zadzwonilem do milej pani z suskiego i mi wysłała rolki. Plozy obnizylem i wszystko gra.

Po tym czasie użytkowania polecam, jestem bardzo zadowolony. Jak będzie dalej - czas pokaże.

A!!! Przyczepa suski jest masywna, solidna, spora.

Ogarnia pływadła od małych do ok 5 m a moze i więcej.

Ale pod maly ponton, taki do 360 cm pewnie spróbowałbym coś mniejszego i lzejszego.

Wiozlem kiedys kolegi ponton kolibri 330 i aż śmiesznie to wyglądało.

To taka uwaga, zeby nie bylo ze suski najlepszy do wszystkiego.

Edytowane przez Drac

• 0

Sławek, my chyba w tym samym czasie kupiliśmy przyczepy pod ponton - początek zeszłego sezonu, koło maja 2018?

Wozilem ponton 380x190, teraz łódka 355x165.

Zadzwonilem do milej pani z suskiego i mi wysłała rolki. Plozy obnizylem i wszystko gra.

Po tym czasie użytkowania polecam, jestem bardzo zadowolony. Jak będzie dalej - czas pokaże.

A!!! Przyczepa suski jest masywna, solidna, spora.

Ogarnia pływadła od małych do ok 5 m a moze i więcej.

Ale pod maly ponton, taki do 360 cm pewnie spróbowałbym coś mniejszego i lzejszego.

Wiozlem kiedys kolegi ponton kolibri 330 i aż śmiesznie to wyglądało.

To taka uwaga, zeby nie bylo ze suski najlepszy do wszystkiego.

Dokładnie. Dlatego jestem na etapie myśli żeby gumę wymienić na laminat????

• 0

Witam Panowie. Ja trzeci rok posiadam przyczepka pod ponton sidke s1. Przewożę na niej gumiaka Busha 350. Wiadomo, że każdy prawdopodobnie będzie polecał taka przyczepę jaka posiada. Jeśli chodzi o moją to uważam, że adekwatna cena do jakości. Spełnia swoją rolę bardzo dobrze. Poniżej wracam zdjęcia jak u mnie ona wygląda oraz jedna modyfikację, która wszystkim polecam. Czyli podest do chodzenia przy slipowaniu.f502f1efd13e0bafde1da51fa2137484.jpg46624a732351ad93b7381c92a91d3c9f.jpgbac0055db79085d1402a63f428087059.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Nie zsuwa się na boki podczas transportu?

Silnik wozisz na pawezy ? Ile km?

Nie nie zsuwa się. Łapie zawsze dwoma pasami po bokach i dodatkowo od przodu łapie za oczko pasem od wciągarki. Nie woze silnika na pawezy. Km? Jeśli chodzi o silnik to mam 5 i woze w bagażniku.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• 0

Tak suski ma resor+amorek (taką oferte mi przeslano) inne firmy oś skretna.

Pytanie tylko czy pod ponton dla mnie trzeba resort i amortyzator. Niektórzy z Was jeżdżą bez amortyzatora i jest ok. Nie wiem jak wygląda to w praktyce- nie skacze? lepiej się trzyma drogi?.

Zastanawia mnie też wymiar zaproponowano mi 4m - dobra dla kolibri 330km czy za duża??

• 0

Tak suski ma resor+amorek (taką oferte mi przeslano) inne firmy oś skretna.

Pytanie tylko czy pod ponton dla mnie trzeba resort i amortyzator. Niektórzy z Was jeżdżą bez amortyzatora i jest ok. Nie wiem jak wygląda to w praktyce- nie skacze? lepiej się trzyma drogi?.

Zastanawia mnie też wymiar zaproponowano mi 4m - dobra dla kolibri 330km czy za duża??

Pod ponton dużawa,oś skrętna wystarczy

• 0

To będzie tak niewielka różnica w cenie że mimo wszystko wziąłbym na wyrost,ale jak się uprsesz na swoim to przyczepa w całości max 4.5 m

Niewielka różnica ale w cenie ??? czy w innej długości???

Suski:

DMC 750 kg

Dł. 4000 mm szer. 1300 mm

Konstrukcja ocynkowana ogniowo + lakierowana proszkowo

Układ jezdny: resor + amortyzator

Koła 13”

Dziobownica

Przyciągarka KNOTT 450 kg

Płozy tapicerowane 2m

Oświetlenie LED na stałe

Koło manewrowe

Koszt wykonania 3800 zł. brutto z homologacją