Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa pod ponton

szewer

Pytanie

Witam,

Zbliża się wiosna :D i zacząłem myśleć nad zrobieniem przyczepy pod ponton. Z tego co się rozglądałem są dwa patenty na taką przyczepę - jeden to rolki podobne jak pod łódkę, oczywiście troszkę inaczej ustawione oraz drugi podłużne listwy na których leży ponton przypięty pasami.

Panowie użytkownicy takich przyczep, podpowiedzcie jakie rozwiązanie jest lepsze.

Najlepiej, jeśli macie wstawicie jakieś zdjęcia takich przyczep.

Ponton to Bush Kaiman 3,6m

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie montuj puszek żadnych,jest to nie do uszczelnienia. Jak woda wejdzie do środka to nawet nie zauważysz i szybko będziesz miał choinkę. Jedynie lutować przewód w przewód i podwójne termokurcze z klejem. U siebie zrobiłem osobne przewody do lewej i prawej lampy ,zbiegają się we wtyczce.

• Like 3

• 0

Jeśli pawęż nie opiera się na płozach, dodatkowo wisi na niej około 50 kg. To może być różnie z trwałością połączeń pawęż - balony. Póki nowy gumiak to jakiś czas to zniesie. Ale z upływem czasu nie wróżę mu trwałości.

Możliwe że w weekend będę pływał to porobie fotki jak u mnie to wygląda

• 0

U mnie to wygląda tak. Ponton Bush Kajman 360, Niewiadów 410 i Suzuki 6KM. Na zdjęciach ponton jest troszeczkę wyjechany do tyłu ale w czasie transportu pawęż opiera się centralnie na rolce.Płozy centralnie pod balonami a na bokach są dwie rolki boczne stabilizujące, ale i tak ponton nie przesuwa się na boki. A sprawie połączeń są specjalne żywice do zalania puszki po połączeniu. 100% wodoszczelne połączenie  a w razie awarii można bez problemu się do połączeń dostać.

post-59609-0-17345700-1561995731_thumb.jpg

post-59609-0-79284400-1561995750_thumb.jpg

post-59609-0-41968900-1561995763_thumb.jpg

• Like 2

• 0

Ze względu, na to, że odległości będą u mnie ok. 5 km rzeka lub 35 km zbiornik wybrałem Niewiadów p400 z kilkoma dodatkami Alko. Dodatkowo to jednak sprzęt lekki (ponton 330 i ten silnik). Oczywiście jak zdecyduje się na większą jedenastkę pływającą to co posiadam sprzedam w komplecie. Będę w przyszłości martwił się większą przyczepą.

Za to co zostanie:))) kupię echosondę...ktorej zakup odkładam już kolejny rok

• Like 2

• 0

Nie montuj puszek żadnych,jest to nie do uszczelnienia. Jak woda wejdzie do środka to nawet nie zauważysz i szybko będziesz miał choinkę. Jedynie lutować przewód w przewód i podwójne termokurcze z klejem. U siebie zrobiłem osobne przewody do lewej i prawej lampy ,zbiegają się we wtyczce.

Wystarczy zalać żelem, można też kupić lampy "ze złączem pinowym" taką wtyczka. Nic do środka się nie dostanie.

• Like 1

• 0

Ze względu, na to, że odległości będą u mnie ok. 5 km rzeka lub 35 km zbiornik wybrałem Niewiadów p400 z kilkoma dodatkami Alko. Dodatkowo to jednak sprzęt lekki (ponton 330 i ten silnik). Oczywiście jak zdecyduje się na większą jedenastkę pływającą to co posiadam sprzedam w komplecie. Będę w przyszłości martwił się większą przyczepą.

Za to co zostanie:))) kupię echosondę...ktorej zakup odkładam już kolejny rok

Łódź do 4m możesz na tej przyczepie przewozić , jedynie przewód będzie za krótki

Edytowane przez Robas

• 0

Czy wyważacie koła w przyczepkach? Mam wibracje w zakresie 75-85 km/h. Strasznie mnie to irytuje, wibracje znikają jak ciśnienie w kole jest ok 0.5 atmosfery. Ale boję się tak niskiego bo na dziurach może opona spaść.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 0

Ja tak zasuwam do 90km/h zapięty do relingów w zafirze i hondzie crv i nic się nigdy nie stało przód spięty pasem tył na expanderach za uchwyty do przenoszenia i o reling, na czas transportu tylko spuszczam powietrze z kila. Ale przyczepka i tak już się robi.

• 0

Sprawdź max obiążenie dachu w instrukcji auta.  I nie zapomnij że ten solidny bagażnik też waży ;-)

Jeśli będzie wystawać poza samochód poza normę to kup sobie, albo zrób taką tablicę

https://www.sklepzpasami.pl/tablica-ostrzegawcza-ponadgabarytowa

Edytowane przez newrom

• 0

Ale zajebiste rozwiązanie z tym rolkami.

Mega wygodna sprawa!

Jedyne co bym zrobił - dziobownica do przodu /widze ze jest regulowane jej położenie/ aby ponton przesunąć w stronę samochodu /i przy okazji nie będzie tyle wystawal/ - ważne ze względów bezpieczeństwa aby środek ciezkosci nie był z tylu przyczepy.

A tam jeszcze silnik wisi....

Wsuń jak najbardziej do przodu /uwzględniając mozliwosc otwierania klapy bagażnika/

• Like 1

• 0

A ja własnie zakupiłem takie coś:

attachicon.gif przyczepa ponton.jpg

Będzie na niej jeździł ponton 4,3 m

attachicon.gif pon430.png

Też widzę masz Yamahę :) jak oceniasz ponton? Ja właśnie taki zakupiłem tylko 380

Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka

• 0

Ale zajebiste rozwiązanie z tym rolkami.

Mega wygodna sprawa!

Jedyne co bym zrobił - dziobownica do przodu /widze ze jest regulowane jej położenie/ aby ponton przesunąć w stronę samochodu /i przy okazji nie będzie tyle wystawal/ - ważne ze względów bezpieczeństwa aby środek ciezkosci nie był z tylu przyczepy.

A tam jeszcze silnik wisi....

Wsuń jak najbardziej do przodu /uwzględniając mozliwosc otwierania klapy bagażnika/

Dzięki za sugestie. Na pewno przesunę go do przodu nie wiem jeszcze ile... wyjdzie w praniu. Co do silnika (yamaha 15hp) to nie planule go wozić na pawęży, dużo pewniej się czuje na wszelkich nierównościach jak silnik jest w bagażniku.

Też widzę masz Yamahę :) jak oceniasz ponton? Ja właśnie taki zakupiłem tylko 380

Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka

Rzeczywiście wgląda podobnie ale to nie yamaha tylko e-Sea 430. Jak oceniam? ..Jeszcze nie wiem, zakupiony razem przyczepą także było tylko testowe pływanie przed zakupem. Do tej pory pływałem na pontonie howave 4m i wydaje mi się  że e-Sea 430  jest jakościowo pontonem lepszym ale mądrzejszy będę po kilku wypadach nad wodę.

• 0

Zanurzales te lampy ?

Tak zanurzam, wjeżdżam do wody lampy pod wodą też ładnie swieca:) specjalnie tak robię bo poki są na gwarancji to je katuje ale póki co jest bardzo ok. Ogólnie już kilka rodzajów lamp przerobiłem i wszystko szrot, te widzę że nie mają ochoty zdechnac także warte swoich pieniędzy.

Edytowane przez womaly23
  • Like 1

• 0

Moja wydumka.

Założenie było aby kupić przyczepkę towarową która się w domu przyda przyda. 

Konstrukcja z tego co miałem w domu (po za deskami kompozytowymi 2 sztuki 49zł). Kółka pompowane wydawały mi się za wysokie dlatego użyłem starych rolek od tyczki. Całość jest demontowana w jakieś 4 minuty. Wszystko siedzi na otworach oryginalnych z przyczepki (jest nówka nie chciałem tracić gwarancji robiąc nowe otwory).

Sory za jakość kręciłem sam kamere trzymając w zębach... :)

Zakończyłem projekt. Przyczepka uchylna Zasław. Zdjęte burty, w ich miejsce demontowalny stelaż z profili 4x4. Na cybantach płozy na ceownikach stalowych, na nich legary modrzewiowe obite osławioną wykładziną na dywaniki. Uchylna przyczepka pozwala na samodzielny załadunek - zrezygnowałem z montażu zakupionej wyciągarki. Kółka, po których "wtacza" się ponton okazały się odrobinę za małe i ich przydatność nie jest obecnie wielka :) Jakaś resztka hammerite dla jakiejkolwiek ochrony przed rdzą.

Oczywiście że by się zniszczyła, jakiekolwiek kółka i rolki umieszczone pod podłogą to nieporozumienie, dlatego muszą być pod burtami i być odpowiednio duże

20170715_132533.jpg

Na mojej nowej lewetce Bush crab 330 wygląda tak...jest bardzo nisko i o to mi chodziło bo często jak się wodujemy na płytkiej plaży to już robi się pewien problem zrzucenia wysoko zawieszonego pontonu....napewno muszę dodać minimum plandekę pod ponton i na końcu rolki ale już takie posiadam szerokie do drabin sto zamysł jest...teraz pozostaje zmiana samochodu bo na obydwu mam hak na 600kg a lewetka mimo że przyczepka lekka to 750kg....na szczęście taki zamysł był zmiany rdzewiaka na jakieś 4x4....choć przyznam, że jak widzę listę mocy haków w samochodach to rozpiętość jest ogromna ... Micra może ciągnąć 500 kg a Zafira 610 kg....także wypady koło domu póki czegoś nie zmienię....nie ma lekko ....1db1e80c3c41ea3ed602040d6d732244.jpg72f0c12286f5d121f0a74a26f5ddfbc2.jpg4c9cd4dfb86bea848dfabec9c1794a3d.jpgd63fc8c93b110a402d54ac49606d4cc2.jpg

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

A ja własnie zakupiłem takie coś:

attachicon.gif przyczepa ponton.jpg

Będzie na niej jeździł ponton 4,3 m

attachicon.gif pon430.png

Panowie jak wrażenia po użytkowaniu ? Sam się zastanawiam na przyczepką i chyba najbardziej przemawia do mnie właśnie niska przyczepa trochę zmodyfikowana (np. z takim zestawem rolek jak na ostatnich zdjęciach) aby była też jednak przydatna do przetransportowania czegoś więcej aniżeli tylko pontonu bo przede wszystkim nie mam gdzie trzymać dwóch przyczepek.

Edytowane przez Sławek Nikt