Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa pod ponton

szewer

Pytanie

Witam,

Zbliża się wiosna :D i zacząłem myśleć nad zrobieniem przyczepy pod ponton. Z tego co się rozglądałem są dwa patenty na taką przyczepę - jeden to rolki podobne jak pod łódkę, oczywiście troszkę inaczej ustawione oraz drugi podłużne listwy na których leży ponton przypięty pasami.

Panowie użytkownicy takich przyczep, podpowiedzcie jakie rozwiązanie jest lepsze.

Najlepiej, jeśli macie wstawicie jakieś zdjęcia takich przyczep.

Ponton to Bush Kaiman 3,6m

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

7317673beaecfd4bc800fe78dde5fae1.jpg

U mnie laweta to był właśnie strzał w 10-tkę...oprócz wożenia pontonu przewiozła i zaoszczędziła trochę kasy... Mam ochotę jechać po jedną płytę karton gips to jadę a nie muszę zamawiać od razu dużych ilości... Przyczepa dalej do przeróbki, zamówiona dziobownica, czekają rolki... Na dzień dzisiejszy wkładam na nią cały osprzęt, podjeżdżam do wody i zsuwam ją na kółkach chodząc po przyczepce/sklejce... Trzeba pamiętać że te sklejki są antypoślizgowe czyli chropowate i tarcie po niej pontonu szkodzi mu... Dlatego tak ważne jest zamontowanie na końcu rolek albo kółka... Ogromny plus że ponton jest jak widać na zdjęciu nisko zawieszony i nie trzeba wcale daleko do wody wjeżdżać... Po za tym lawety mają uchylaną platformę co też przydaje się przy np kamienistym niskim urwisku... Na zdjęciu busch 330....dojdzie dziobownica, wciągarka i rolka z tyłu i będzie bajka [emoji16]

Wysłane z mojego HAMMER_AXE_M_LTE przy użyciu Tapatalka

• Like 3

• 0

Spoko laweta ale pewnie cena spora.

U mnie wszystko ok. Na chwilę obecną mam mały problem z kilem który musi być napompowany i przez to utrudnia wciągnie pontonu. Kil naprawie na weekend i zadowolenie wroci.

Co do płyt GK do mojej wchodzą 2 metrowe. Gruz śmieci itp tez. :)

Wczoraj wróciłem z kolejnego urlopu. Do przyczepy wsadziłem 3 rowery. Grila. Leżak i krzesła trochę węgla i inne pierdoły których nigdy nie zbierałem.

Woduje się dobrze (bez silnika) wchodzę do przyczepki za rączkę ołówki do wody i rzucam ponton (wcześniej wypuszczam line i kotwice). W drugą stronę identycznie.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Jednak i ja chyba zrobiłem się zaleniwy. Gumiak 330 chce kupić przyczepke towarowa bo się przyda z niskimi butami i ja podrasowac pod siebie. Jaką długość wybrać? Hak dopiero zakładam przyczepka z marketu na raty jak najtaniej choć i tak mnie gwarancja nie obchodzi.

• 0

Moja to neptun n7-255multi a wymiary wewnątrz płyty to 255 długości na 166 szerokości....są dostępne też większe ale do pontonu 330 wystarczy...wiozłem też na niej łódź 360 cm bez problemu...no i 100-110 na godzinę trzyma się drogi ładnie....

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Było i nie mogę znaleźć.

Utopilem lampy - wysuszyłem, posmarowalem smarem miedziowym i juz są cyrki i dyskoteka z tyłu....

Chce je wymienić. Najlepiej na ledy ale tu pytanie czy będzie migacz chodził. Auta stare Hondy CRV z 1999r i 2005r. Nie wiem czy to lepiej czy gorzej. Kontrolka na każdy migacz osobno na tablicy ale jest jakaś mała dodatkowa która pokazuje czy działają migacze w przyczepce (ponoć to ma znaczenie).

Czy brać zwykłe? Przyczepka towarowa zanurzenie było przypadkowe. :)

• Like 1

• 0

I powiem Ci, ze teraz bym brał rolki jak na foto. Jedyne co mnie zastanawia to akurat w tej przyczepie te ostre krawędzie/kanty podpory. 

Miałem płozy pod pontonem i łódką teraz mam rolki pod łódką. Wygoda przy wodowaniu o niebo lepsza. 

Materiał pontonu spokojnie wytrzyma takie rolki, bardziej niż wyciąganie wyciągarką i szuranie po tych płozach. 

• 0

I powiem Ci, ze teraz bym brał rolki jak na foto. Jedyne co mnie zastanawia to akurat w tej przyczepie te ostre krawędzie/kanty podpory. 

Miałem płozy pod pontonem i łódką teraz mam rolki pod łódką. Wygoda przy wodowaniu o niebo lepsza. 

Materiał pontonu spokojnie wytrzyma takie rolki, bardziej niż wyciąganie wyciągarką i szuranie po tych płozach. 

To zależy jak jest wszystko "zorganizowane". Ja mam płozy i na końcu przyczepy rolki. Taśma od wciągarki przechodzi przez dodatkową rolkę usytuowaną dość wysoko w stosunku do dziobu pontonu. Wodując, czy wciągając ponton nic nie ociera o płozy.

• 0

Chciałbym podpytać przez pryzmat trwałości powłoki pontonu w trakcie transportu, lepiej wybrać płozy czy zespół rolek jak poniżej?

9-2.jpg

Wiadomo, rolki kuszą ze względu na łatwość wodowania...[/quote

Ile w Piszu taki zestaw kosztuje??

• 0

NIe

Chciałbym podpytać przez pryzmat trwałości powłoki pontonu w trakcie transportu, lepiej wybrać płozy czy zespół rolek jak poniżej?
9-2.jpg
Wiadomo, rolki kuszą ze względu na łatwość wodowania...[/quote

Ile w Piszu taki zestaw kosztuje??

Jeszce nie zgłębiałem, szukam inspiracji w necie, bo mój projekt będzie innowacyjny B)

• 0

Witam serdecznie

Po zakończeniu sezonu mogę się podzielić pomysłem na przerobienie przyczepki towarowej do przewozu pontonu [w moim przypadku też i łódki ] .

Po przeglądnięciu neta postanowiłem wykonać to klasycznie . Dałem płozy pod balony według mnie jest lepiej a boki zaparłem rolkami . Do lekkiego i wygodnego wciągania pontonu wymyśliłem sobie zrobienie rolki kilowej przed płozami która jest regulowana śrubą trapezową jak w imadle i pozwala w szybki sposób podnieść ją do góry . Nie posiadam jeszcze silnika spalinowego więc nie powiem jak jest przy większym ciężarze .

Do lepszego podparcia tyłu jak będzie silnik [ lub łódka ] dołożyłem dwie stopki dzięki temu jest on bardziej stabilny .

Zdarzyło mi się parę razy nad wodą, że musiałem rozpiąć zestaw i stając na tylnej krawędzi przyczepka stawała dęba . Dlatego dorobiłem z tyłu dwie regulowane stopki do jego podparcia .

Dodatkowo do wygodnego wchodzenia i schodzenia zamontowałem po obu stronach do ramy stopień kominiarski .

Wszystkie części pospawałem i dałem do ocynkowania a rolki i klamry kupiłem gotowe .

PS ostatnie zdjęcie w ramach ciekawostki .cde9ddd83263c8c891ecbc372c0682cd.jpg6b41b93c95075ab22d672d08788c2d43.jpg189e01f03ed6a711141c81b7f2220905.jpgf04f49594878e5b5063deac1e369f45d.jpgd42098fbea6d5d065540a0666ab78c8b.jpg2b0b3a55269e0efe4e832f628132eda3.jpg750a5fdc4e5c7391ace413f38eab12f2.jpgc7d43b84a519dc001a11d2978e1719ae.jpg

• Like 9