Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa pod ponton

szewer

Pytanie

Witam,

Zbliża się wiosna :D i zacząłem myśleć nad zrobieniem przyczepy pod ponton. Z tego co się rozglądałem są dwa patenty na taką przyczepę - jeden to rolki podobne jak pod łódkę, oczywiście troszkę inaczej ustawione oraz drugi podłużne listwy na których leży ponton przypięty pasami.

Panowie użytkownicy takich przyczep, podpowiedzcie jakie rozwiązanie jest lepsze.

Najlepiej, jeśli macie wstawicie jakieś zdjęcia takich przyczep.

Ponton to Bush Kaiman 3,6m

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wg mnie -od dziobownicy do tylnej belki.

Czyli od miejsca gdzie dziób pontonu znajduje się na przyczepie do końca przyczepy.

Myślę, że jak powiesz producentowi do jakiej długości pontonu potrzebujesz to dobierze.

Szerokość również ważna, chyba ze ponton standard - jakis kolibri do 3,60 to raczej luzik. Nie będzie problemu.

• Like 1

• 0

Cześć

Staję przed dylematem zakupy przyczepy pod ponton . Po przeczytaniu wątku skłaniałbym się jednak do wersji ,,na bogato" czyli przyczepy dobrej ,,na dożywocie" którą będzie można w przyszłości zmodernizować choćby pod jakieś amelenium ;)

Dlatego najbardziej myślę o przyczepie od ,,Suskiego" i rolkach gdyż raczej pływam sam

https://www.olx.pl/oferta/przyczepa-podlodziowa-resor-amortyzator-CID5-IDs94zN.html#1720f5871a

I teraz moje pytania :

1.Czy przedstawiona na zdjęciach 2 i 3 przyczepa będzie najbardziej odpowiednia dla poszerzanego Mawerica 370 (od kolegi @siaq :) )?

2. Czy jest kompletna czy też czegoś jej brakuje/coś byście w niej zmodernizowali ? (dwie opcje : zlecić zmiany przy budowie albo zrobić samemu)

I pytanie trzecie :

Nie mam możliwości wyjazdu całym zestawem z garażu . Muszę wytargać przyczepę z gumiakiem na ulicę nakręcić i dopiero podpiąć pod auto . Podjazd jest krótki ale różnica poziomów na odcinku 3 metrów to jakieś 1,5 metra tak jak na zdjęciu :

post-64797-0-12832800-1580398433_thumb.jpg

Dam radę bezproblemowo sam ją wyciągnąć ?

a) z palcem w nosie

b ) bez klamotów

c) nie ma takiej opcji ( co powodowało by zmianę całej koncepcji )

Będę wdzięczny za rozwianie rozterek :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:.

Edytowane przez sero1975

• 0

Rolki fajna sprawa, ale tutaj są wysokie. Będziesz musiał ponton narzucać, bo nie wjedzie ci na nie z rolki najazdowej.

Rolki powinny być mniej więcej na tej samej wysokości co najazdowa. W tej konfiguracji sam się umordujesz strasznie bez wciągarki elektrycznej. Ewentualnie te co są trzeba będzie ściąć i zostawić krótkie "kikuty"

Edytowane przez count_martin3z

• 0

Według mnie i wszelkiej maści przeróbek,,,:) kup gotowca-szkoda życia, niby zaoszczędzisz...A sumarycznie wyjdzie prawie tak samo

1. Pod.detke rolki są super bo jedna ręka to wciagasz i.ściągasz - warunek muszą być spasowane z gumiakiem

2. Łamany dyszel- świetna sprawa gdy niemozna wjechac

3. Lampy ledowe ,aby to można było spokojnie topic

4. Wcigarka elektryczna ...:) wiem wielu zaraz powie że to głośne, wolne i Wogole do d. A ja wiem jedno, że jak nie wejdziesz do wody , to później zaczepiasz linka, na pilocie radiowym wciskasz guzik i to samo wjezdza,pot po d. sie nieleje.

(Pokazywalem Ci film)

5.fajnie jak na początku są rolki boczne -naprowadzanie detki na właściwy tor. Przy nurcie, bocznej fali to mega ułatwia sprawe

6. Rolki na olx są na cybantach więc je wyregulujesz góra dół. Problem może być że rolki nie będą w osi balonu. Bo możesz je przekręcić tylko z jednej bądź drugiej strony profila

Edytowane przez siarq
  • Like 1

• 0

Według mnie i wszelkiej maści przeróbek,,,:) kup gotowca-szkoda życia, niby zaoszczędzisz...A sumarycznie wyjdzie prawie tak samo

1. Pod.detke rolki są super bo jedna ręka to wciagasz i.ściągasz - warunek muszą być spasowane z gumiakiem

2. Łamany dyszel- świetna sprawa gdy niemozna wjechac

3. Lampy ledowe ,aby to można było spokojnie topic

4. Wcigarka elektryczna ...:) wiem wielu zaraz powie że to głośne, wolne i Wogole do d. A ja wiem jedno, że jak nie wejdziesz do wody , to później zaczepiasz linka, na pilocie radiowym wciskasz guzik i to samo wjezdza,pot po d. sie nieleje.

(Pokazywalem Ci film)

5.fajnie jak na początku są rolki boczne -naprowadzanie detki na właściwy tor. Przy nurcie, bocznej fali to mega ułatwia sprawe

Jak dobrze ustawi rolki i ponton będzie, płynnie wchodził, to kasę za wciągarkę elektryczną można na 10 innych i lepszych sposobów wydać. To, że jesteś leniem, nie znaczy, że każdy jest :-P

• 0

Przestań marcinku pierdoly opowiadac. Nie wszędzie są slipy i nie zawsze są.2.osoby... ja się ze swoją przyczepa mogłem zwodowac praktycznie wszędzie sam bez potu na dupie. A wciągarki kosztuje 350zl... więcej na browary w żabce wydajesz

2. Rolki sobie możesz ustawić płynnie góra dół, A nie na cybantach przy profilu wzdluznym ... pomysł troche

Edytowane przez siarq

• 0

Ale zrozum.jedna rzecz że jeśli środek balona masz załóżmy 1.3m to tak samo.musisz miec srodek rolki i belki. Ewentualnie +-6cm na grubość profilu.wzdluznego ,aby dac rolka od środka bądź od zewnątrz..jeśli środki gumy i ramy są większe to.mozesz sobie zaśpiewać pieśń, znowu w życiu min nie wyszło... na fotce ponizej ,co wstawił @Sławek rolki masz na poprzeczkach i tu masz regulację gora/dół + prawo/lewo. W.tamtej.masz tylko góra/dol

Dętka to.nie łódka, gdzie rolki podporowe, tylko.powstrzymuja przechył A ciężar leży na kilu

Edytowane przez siarq
  • Like 1

• 0

Myślicie ,że ta od suskiego nie ma regulacji rozstawu ?  Przyjrzyjcie się dokładnie . Może te śruby są na ściśk i działają podobnie jak ścisk stolarski ?

Dzwoniłem do firmy ale już nikt nie odbiera jutro będę przy czasie z rana po tyrknę .

a jak z targaniem na plecach ?

• 0

Miałem różne konfiguracje przyczep pod ponton: same płozy, płozy i rolki ale zdecydowanie najbardziej pasuje mi rozwiązanie jak na zdjęciu poniżej

post-50112-0-45681800-1580404486_thumb.jpg

Zamieniłem jedynie przekreśloną poduszkę na rolke.

Ponton pozycjonuje się i wjeżdża  przy minimalnym nakładzie sił. Slipy które kiedyś odpuszczałem ponieważ nie mogłem wjechać dostatecznie głęboko teraz są bez problemu dostępne.

• 0

A co do.manewrowania przyczepa , to zamaist standardowego twardego Koła podporowego polecam podwójne koło piankowe/pompowane. Są w Jula i na necie po około 200zl. Dużo lżej się kręci, na miekich podłożach rewelacja

Edytowane przez siarq