Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa pod ponton

szewer

Pytanie

Witam,

Zbliża się wiosna :D i zacząłem myśleć nad zrobieniem przyczepy pod ponton. Z tego co się rozglądałem są dwa patenty na taką przyczepę - jeden to rolki podobne jak pod łódkę, oczywiście troszkę inaczej ustawione oraz drugi podłużne listwy na których leży ponton przypięty pasami.

Panowie użytkownicy takich przyczep, podpowiedzcie jakie rozwiązanie jest lepsze.

Najlepiej, jeśli macie wstawicie jakieś zdjęcia takich przyczep.

Ponton to Bush Kaiman 3,6m

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ciężar przyczepy można dopasować do swojego autka  ,, To jest b duże udogodnienie które funduje nam firma "   , rozstaw osi również możemy dopasować do swoich potrzeb , tylko trzeba podać przed zrobieniem i będzie  ok . Teraz trap robią szeroki po środku łatwiej się woduje  tak twierdzą klijęci  , a firma wyszła na przeciw  :) . Swoją na początku lutego odbieram , to się pochwalę  , a przyczepka od firmy Suski 

• 0

Ciężar przyczepy można dopasować do swojego autka  ,, To jest b duże udogodnienie które funduje nam firma "   , rozstaw osi również możemy dopasować do swoich potrzeb , tylko trzeba podać przed zrobieniem i będzie  ok . Teraz trap robią szeroki po środku łatwiej się woduje  tak twierdzą klijęci  , a firma wyszła na przeciw  :) . Swoją na początku lutego odbieram , to się pochwalę  , a przyczepka od firmy Suski 

Paweł jakie modyfikacje zamówiłeś w porównaniu do produktu bazowego ?

• 0

Pytanie z innej beczki. Czy ktoś kiedyś spotkał się z faktem ważenia przyczepy podlodziowej, albo jakiejkolwiek innej ciągniętej za osobówką przez odpowiednie służby? Mój zestaw już trochę przekracza DMC, a co dopiero jak wrzucę na niego trochę gratów na wyjazd.

• 0

Pytanie z innej beczki. Czy ktoś kiedyś spotkał się z faktem ważenia przyczepy podlodziowej, albo jakiejkolwiek innej ciągniętej za osobówką przez odpowiednie służby? Mój zestaw już trochę przekracza DMC, a co dopiero jak wrzucę na niego trochę gratów na wyjazd.

Jest coś takiego jak wagi preselekcyjne - poczytaj . Nie musisz być fizycznie zatrzymany   aby zostać zważonym. Jakie są teraz dopuszczalne odchyłki to musisz znaleźć w przepisach .Swego czasu w PL były największe w EU !! 

A fizycznie jak Cię na wagę zaproszą to do samochodu przełożysz nadwagę o ile będzie pusty. 

• 0

To co Sławek 77 pokazał zdjęcie zmiany mam takie , koło podporowe na dyszlu nie z boku łatwiej się prowadzi , szeroki podest po środku jeszcze nie widziałem nigdzie takiego zdjęcia , widziałem natomiast na miejscu jak był założony jest łatwo chodzić , obrysówki na końcu po ciemku łatwiej cofać na słipie , mam też koło zapasowe bo jak go nie ma to zawsze coś się przytrafi , moją ma płozy ale to do każdej łódki trzeba zobaczyć co leprze

• 0

Karkoszek , koło Szczecina zatrzymali mnie za prędkość , jeden zaczął chodzić do okoła i doczepił się do przeciążonej przyczepy ,drugi znalazł że mogę ciągnąć ciężar 680 kg a przyczepa ma 750 kg i zaraz powiedział żebym sprowadził samochód co ma 750 kg inaczej przyczepa na lawetę , sprawdzili nawet uchwyt od przyczepy tam też jest waga . Spociłem się bardzo , ubłagałem mówiąc że już jeden mandat mi wystawili , odpuścili mówiąc że nispekcja by tego mi nie darowała i by ważyli i mieżyli

• 0

Karkoszek , koło Szczecina zatrzymali mnie za prędkość , jeden zaczął chodzić do okoła i doczepił się do przeciążonej przyczepy ,drugi znalazł że mogę ciągnąć ciężar 680 kg a przyczepa ma 750 kg i zaraz powiedział żebym sprowadził samochód co ma 750 kg inaczej przyczepa na lawetę , sprawdzili nawet uchwyt od przyczepy tam też jest waga . Spociłem się bardzo , ubłagałem mówiąc że już jeden mandat mi wystawili , odpuścili mówiąc że nispekcja by tego mi nie darowała i by ważyli i mieżyli

u mnie jest wszystko przepisowo, włącznie z masą na haku itd, a teraz jeszcze via toll, b+e też mam, ale problem jest taki, że przyczepa ma dmc 1300, a będzie ważyła pewnie koło 1350-1400. Mała różnica i bez dokładnej wagi nic mi nikt nie udowodni. Dlatego pytałem tylko o wagę.

• 0

VIA TOLL to już inna bajka , gdzieś czytałem że to ustrojstwo waży choć nie wiem jak to robi , natomiast Krokodyle zwarzą bardzo dokładnie . Jeżdzę sporo ale nie widziałem i nie słyszałem na radiu żeby łódkę ważyli , tira , busa to tak . Masz dużą szansę jeżdzić spokojnie

• 0

Kiedyś widziałem jakąś dużą akcję ,,krokodyli,, zatrzymywali prawie wszystko co jechało waga była rozstawiona i w kolejce do kontroli  i ważenia przyczepa kempingowa . Zatem jakaś niewielka szansa jest ;) Wiesz jak jest .... to kwestia życiowego  szczęścia/nieszczescia karmy czy jak tam zwał . Jeden przejeździ całe ,życie bez kontroli drugi tylko co z garażu wyjedzie :)

Znowu brakło mi dnia ,żeby do Suskiego zdzwonić :(

Edytowane przez sero1975

• 0

Pamiętajcie że są podawane dwie wartości, dla przyczep z hamulcem najazdowym i bez.Można łatwo się pomylić widząc duże dmc przyczepy. A z tego co widzę to większość kolegów ma lekkie przyczepki bez hamulca najazdowedo .

Ale jak mają z hamulcem najazdowym to do końca nie wiedzą ,że  nie mogą holować takej przyczepy jaka jest wpisana w DR samochodu w pozycji O.1

O.1 – maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem (w kg),

O.2 – maksymalna masa całkowita przyczepy bez hamulca (w kg),

A z  hamulcem najazdowym to jeszcze mało kto wie ,że wpisaną wartość w DR dzielimy przez 1:33 i dopiero taką przyczepę możemy holować.

Przykład w DR w pozycji O.1 - mamy wpis   1800  to 1800:1,33 = 1,353 kg  !!  i to jest maksymalna DMC przyczepy jaką możemy zapiąć na hak.

Bo według polskich przepisów hamulec najazdowy nie spełnia definicji hamulca ,który to musi być uruchamiany z pozycji kierowcy.

W innych krajach tak ale nie w PL !!!

• Like 3

• 0

I to co przytoczył Marek (przyczepy z hamulcem najazdowym)dotyczy wszystkich samochodów niezależnie od napędu ,obojętnie rwd ,fwd czy 4x4 . Bo mity dotyczące 4x4 krążą przeokrutne.

Pierwszy mit to taki ,że jak mamy auto 4x4 to nas to nie dotyczy.

Pamiętajcie jedno, fizyki nie oszukamy to raz a dwa, to na chłopski rozum to koń ma ciągnąć wóz a nie odwrotnie. 

• Like 2

• 0

Ale jak mają z hamulcem najazdowym to do końca nie wiedzą ,że nie mogą holować takej przyczepy jaka jest wpisana w DR samochodu w pozycji O.1

O.1 – maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem (w kg),

O.2 – maksymalna masa całkowita przyczepy bez hamulca (w kg),

A z hamulcem najazdowym to jeszcze mało kto wie ,że wpisaną wartość w DR dzielimy przez 1:33 i dopiero taką przyczepę możemy holować.

Przykład w DR w pozycji O.1 - mamy wpis 1800 to 1800:1,33 = 1,353 kg !! i to jest maksymalna DMC przyczepy jaką możemy zapiąć na hak.

Bo według polskich przepisów hamulec najazdowy nie spełnia definicji hamulca ,który to musi być uruchamiany z pozycji kierowcy.

W innych krajach tak ale nie w PL !!!

I znowu błąd. DMC auta się dzieli przez 1,33, a nie przyczepy. Nie wiem czy nie chodzi o masę rzeczywistą a nie DMC.

• 0

O.2 – maksymalna masa całkowita przyczepy bez hamulca (w kg) w Dow rej pojazdu nie jest ta sama wartością co dmc przyczepy.

O. 2 mówi jaka maksymalna masę całkowita możemy zapiac na haku, a dmc przyczepy mówi ile max może wazyc przyczepa z ładunkiem....

Edytowane przez womaly23
  • Like 2

• 0

Może inaczej.

Załóżmy że moja praca polega na noszeniu pustych palet, pusta paleta waży 25 kg, na paletę mozna wrzucić od 1000 do 1500 kg.

Czy mam dzwonić do PiP czy Policję bo pracodawca karze mi nosić palety ważące 25 kg ( zgodne z prawem i to jest MMC) na które można włożyć 1T czy 1.5T (DMC nie zgodne z prawem, ja tyle dźwigać nie mogę)???????

Prosze szanowni koledzy odpowiedzieć bo kurde felek naprawdę nie wiem co robić :) Chyba rozwiązaniem tej zagadki jest zważenie na miejscu jak rzeczywiście sprawa wygląda :)

Tak myślę że w sumie podnosząc paletę której dmc w max wynosi 1500 kg to jestem najsilniejszym człowiekiem świata, taki paradoks :)

Edytowane przez womaly23