Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa pod ponton

szewer

Pytanie

Witam,

Zbliża się wiosna :D i zacząłem myśleć nad zrobieniem przyczepy pod ponton. Z tego co się rozglądałem są dwa patenty na taką przyczepę - jeden to rolki podobne jak pod łódkę, oczywiście troszkę inaczej ustawione oraz drugi podłużne listwy na których leży ponton przypięty pasami.

Panowie użytkownicy takich przyczep, podpowiedzcie jakie rozwiązanie jest lepsze.

Najlepiej, jeśli macie wstawicie jakieś zdjęcia takich przyczep.

Ponton to Bush Kaiman 3,6m

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pod warunkiem, że nikt Ci jej nie buchnie

Taaa  , przejrzałem różne zabezpieczenia  i  Flex na akumulator załatwi nas na CACY ,   a jak Cię upatrzą to nawet na światłach wyciągną z autka  ,  tak   zrobili mojemu koledze  nówka poszła się j...ć  . Kolegi żonę dopiero lekarze od słupa od ciągneli , tak się trzymała bo myślała że ją też zabiorą  . Z tym złodziejstwem musimy żyć i mieć nadzieję   , że to nie trafi na Nas 

• Like 1

• 0

Każdy swoją rzepkę chwali, woziłem i skuter wodny po 500km na osi i cały czas towarową na 2 osiach i mi się lepiej tym jeździ niż na resorze, ale to moja prywatna opinia. Fakt ta znajomego co miałem przyjemność jechać, na resorach nie była jakaś za świeża, ale jazda z tym czymś była tragiczna.

Ta od pontonu faktycznie jest lekka jak piórko i może trochę podskakiwać, ale nikt kto ma trochę oleju w głowie nie będzie jechał 100km po dziurach. Na trasie trzyma się jak przyklejona, nie czujesz ze coś ciągniesz za sobą.

• 0

:)   Najważniejsze jest to  , że jesteśmy zadowoleni ze swoich zabawek tak to można nazwać , niech służy  Ci ta przyczepka  jak najdłużej . Gorzej mają Ci co kupują echosondy  , co trochę wychodzą nowości nie można za tym nadążyć   :D

• 0

Też tak uważam, jeden lubi BMW drugi Merca ;). Oba dobre, kwestia przyzwyczajenia. Powiem szczerze, że brałem pod uwagę Suskiego, ale kwestia dwóch tygodni czekania troszkę mnie smuciła, a że jestem w gorącej wodzie kąpany, to wybór padł na sprzedawcę z Iławy.

• Like 1

• 0

U mnie kolejny etap. Było wożenie na dachu, następnie wożenie na przyczepce i zrzucanie pontonu na kółkach a teraz ma być pełna profeska czyli wyciągarka i rolki...narazie przeróbka dyszla i montaż wyciągarki...jutro rolki na tył a potem rolki wcinane w podłogę żeby ponton był maksymalnie nisko...w końcu będzie można na ostatnią chwilę spływać...

Podstawa wciągarki miała być zdejmowana ale w naszych rodzimych realiach wszystko musi być na stałe i zaspawane...ech...

c41d381ec4e7d6eff038a9d5f4b72c4b.jpg4d315cdc2882dd279b4166f12557acaa.jpg0fe278b0771d806eb081243262bef512.jpg1080b70d9cdd1b6ab0570f45ed2b0699.jpgad93b4dc757f94f021894f3f99bfdf98.jpgadc4807b4124f593b6ad8e924c9c1555.jpg

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

• Like 2

• 0

Dlatego ja

Kurde uświadomiłeś mi , że w ciągu 5 minut odkręcą moją wyciągarkę , nawet z dyszlem ludzie Co tu zrobić zaklepać śruby . Przyczepka Twoja zapowiada się nieźle , jak będzie zrobiona Zrób fotki .

Dlatego ja wszystkie śruby cyknąłem lekko migomatem :D

• Like 1

• 0

No i ciąg dalszy dla potomnych co by z lawetki przyczepkę pod ponton robili...z tyłu dorobione rolki pod balony i kilowa oraz boczne naprowadzające...pozostaje kolejny etap czyli rolki po środku przyczepki...

Te duże rolki to pozostałości starego odkupionego thule do drabin a środkową kupiłem przypadkiem w Juli...kolega co mi tulejkę dorabiał śmiał się, że co do milimetra pasuje wszystko...[emoji1787] a wszystko kupowane bez mierzenia...farcik...[emoji28]ac42d0df0667a5835c16bd4e596833d1.jpg865946b2e8e66f0125ec44a9e52d616f.jpg4113b55a5b4754e1aace38591a3939c8.jpg

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

• Like 5

• 0

Powoli mam dość towarowej, zaczynam się rozglądać za czymś innym.

Plan jest taki aby od przyjechania do portu do wpłynięcia zeszło max 5min. Obecnie potrzebuje 15 przy wyplywaniu i 10 przy składaniu.

Wymagania:

Brak belki.

Podnoszone lub zatapialne światła.

DCM max 600 kg

Cena max 4000.

Z tego co widzę najbliżej tych wymagań jest Lorries PP75. Niestety diler w pobliżu ma na stanie tylko duże kilku osiowe i nie wiem czy zamawiać w ciemno.

Ktoś używał? Warto tyle dołożyć? Czy ponton bez problemu wchodzi na przyczepę teoretycznie pod Jeta? A może jakaś inna marka spełniająca kryteria?

Ponton 300 cm.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tresor

• 0

Powoli mam dość towarowej, zaczynam się rozglądać za czymś innym.

Plan jest taki aby od przyjechania do portu do wpłynięcia zeszło max 5min. Obecnie potrzebuje 15 przy wyplywaniu i 10 przy składaniu.

Wymagania:

Brak belki.

Podnoszone lub zatapialne światła.

DCM max 600 kg

Cena max 4000.

Z tego co widzę najbliżej tych wymagań jest Lorries PP75. Niestety diler w pobliżu ma na stanie tylko duże kilku osiowe i nie wiem czy zamawiać w ciemno.

Ktoś używał? Warto tyle dołożyć? Czy ponton bez problemu wchodzi na przyczepę teoretycznie pod Jeta? A może jakaś inna marka spełniająca kryteria?

Ponton 300 cm.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Zapewne gumiaka masz razem z silnikiem żeby było szybciej zwodować , mam Suskiego bez belki  , resor plus amorek robi robotę , jak to mówią przyczepa na lata i ciężar DCM masz taki jak Ci pasuje  . Zdjęcia wcześniej wstawiałem to możesz zobaczyć jak wygląda  , szerokość zrobią jaka Ci odpowiada , moja łódka 320  ale cofam dziobnicę i łódż ponad 4 m wchodzi osobiście polecam , ale decyzja musi być  Twoja  :)

• Like 1