Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa pod ponton

szewer

Pytanie

Witam,

Zbliża się wiosna :D i zacząłem myśleć nad zrobieniem przyczepy pod ponton. Z tego co się rozglądałem są dwa patenty na taką przyczepę - jeden to rolki podobne jak pod łódkę, oczywiście troszkę inaczej ustawione oraz drugi podłużne listwy na których leży ponton przypięty pasami.

Panowie użytkownicy takich przyczep, podpowiedzcie jakie rozwiązanie jest lepsze.

Najlepiej, jeśli macie wstawicie jakieś zdjęcia takich przyczep.

Ponton to Bush Kaiman 3,6m

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Hmmm Moja Lorries p-75 4216 jest niby do sprzętów do 3,6m i szerokości 1,6m, lecz tyle to pikuś. Już mam lekki nadgabaryt 1,7m szeroką Galę i następny gumiak też Gala. Ale dużo większa, najpewniej 3,9m. Najwyżej będzie wystawać i założy się pomarańczową szmatę ;-) A dlaczego akurat ta Lorries? Jest stosunkowo krótka 4,2m więc manewrowa. Lecz najważniejsze: ma zajebisty system płozorolek które można w bardzo dużym zakresie sobie regulować, tj kąty i ich rozstaw. Dla mnie wodowanie  to czysta przyjemność, ponton sam zjeżdża do wody. Dodatkowo już w orginale ma uchylne światła na ledach, łożyska Knotta. Spokojnie ze 2 tysiące kilosów zrobiłem i nie mogę się do niczego przyczepić.

• Like 1

• 0

Hmmm Moja Lorries p-75 4216 jest niby do sprzętów do 3,6m i szerokości 1,6m, lecz tyle to pikuś. Już mam lekki nadgabaryt 1,7m szeroką Galę i następny gumiak też Gala. Ale dużo większa, najpewniej 3,9m. Najwyżej będzie wystawać i założy się pomarańczową szmatę ;-) A dlaczego akurat ta Lorries? Jest stosunkowo krótka 4,2m więc manewrowa. Lecz najważniejsze: ma zajebisty system płozorolek które można w bardzo dużym zakresie sobie regulować, tj kąty i ich rozstaw. Dla mnie wodowanie  to czysta przyjemność, ponton sam zjeżdża do wody. Dodatkowo już w orginale ma uchylne światła na ledach, łożyska Knotta. Spokojnie ze 2 tysiące kilosów zrobiłem i nie mogę się do niczego przyczepić.

Hej, ciekawa opcja ten Lorries, obawiam się tylko, że będzie za krótki.

Do tego chciałbym jednak kupić jedną przyczepę, która przyszłościowo ogarnie łódkę do 4 m.

Zuepełnie tego nie kumam - czy oni mają jakiś model wyżej od tego Twojego?

• 0

Pytanie do zorientowanych

Jeśli ponton ma 175 cm szerokości przy długości 390 - przyczepa lorries jak ta z linku to jest rozwiązanie? Czy jednak może być za wąska?

https://lorries.pl/produkt/przyczepa-pp75-4816-pr-o/

Edytowane przez Guzu

• 0

Tak wygląda moja modyfikacja tej przyczepki.standardowe rozstawienie było zbyt wąskie..musiałem t oche kombinować i dołożyłem rolki bo mam miejsca gdzie nie ma szans się zwodować , na tych rolkach jedną ręką wjeżdża 360 ponton+ 15hp 50kg silnik, fakt że jest trochę wysoko na tych rolkach bliżej wiosny jeszcze coś będę myślał żeby opuścić zestaw niżej... Będziesz musiał trochę pokombinować a sama przyczepa jest mega solidna

post-48581-0-44172800-1733943275_thumb.jpgpost-48581-0-58815100-1733943293_thumb.jpgpost-48581-0-65268200-1733943310_thumb.jpg

Edytowane przez Czoper
  • Like 4