matpgt Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Czy ktoś coś słyszał o tych silnikach ewentualnie używał? Silniki dla mnie ciekawe ze względu na wagę poza tym chyba nie ma na rynku innych chińczyków w dwusuwie? Czy na tym filmie ponton idzie już w pełnym ślizgu?https://www.youtube.com/watch?v=3syh_i0IL0s bo na 15 to jest już ogien ogólnie proszę o wszystkie opinie pozdrawiammatpgt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tymon Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Na piątce jedna osoba powinna już śmigać ok 20km/h a tutaj raczej tej prędkości nie ma. Edytowane 31 Marca 2015 przez tymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piernik Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Tutaj przeczytaj:http://jerkbait.pl/topic/51625-pomoc-przy-zakupie-silnika-spalinowego/page-3?hl=capral#entry1628437 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 matpgt Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 też mi się wydawało że coś za wolno.. przeczytałem, teraz wystawiają jako nowe.. brałbym na fakturę wiec interesowała by mnie tylko ewentualna odpowiedzialność podmiotu sprzedającego na podstawie gwarancji ogólnie chciałbym nowy ze względu na fakturę znacie może silniki dwusuwowe dwucylindrowe ze zintegrowanym zbiornikiem paliwa? pamiętam że coś takiego występowało ale teraz nie mogę znaleźć producenta/modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piernik Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 W Polsce nie kupisz nowego dwu-suwa zaburtowego małej mocy.Silnik dwucylindrowy 6 hp - 4 ro- suw ze zbiornikiem zintegrowanym to Evinrud 6 model R4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 matpgt Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 W Polsce nie kupisz nowego dwu-suwa zaburtowego małej mocy.Silnik dwucylindrowy 6 hp - 4 ro- suw ze zbiornikiem zintegrowanym to Evinrud 6 model R4Dzieki za info, a używany dwucylindrowy dwusuw ze zbiornikiem zintegrowanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pavvell Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Cześć, czy ktoś tu użytkuje silnik Capral (2t 15hp)? Jakie wrażenia?Silnik wygląda śrubka w śrubkę jak Yamaha. Pytanie czy to bezczelna kopia z kiepskich materiałów, czy może silnik z chińskiej fabryki Yamahy, ale bez japońskich oznaczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Kolega ma taki motorek pływa chyba 2 lata i absolutnie nic mu się nie dzieje. Małe spalanie i cicho chodzi na niskich obrotach. Bardzo zrywny jak to 2T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Cześć, czy ktoś tu użytkuje silnik Capral (2t 15hp)? Jakie wrażenia?Silnik wygląda śrubka w śrubkę jak Yamaha. Pytanie czy to bezczelna kopia z kiepskich materiałów, czy może silnik z chińskiej fabryki Yamahy, ale bez japońskich oznaczeń?O takim samym silniku tylko bez znaczka można pomarzyć ,przypomnij mi olej 1 do 100 jak w Yamaha czy jednak nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pavvell Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 @esoxlucius1, ale miałeś kontakt z tymi silnikami, czy tak sobie teoretyzujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Odpowiedz na powyższe pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 14 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Spieracie się o pierdoły. Kaźdy ma taką Yamahę na jaką go stać. Faktem jest, że czajniki w znaczyn stopniu przyczyniły się do motoryzacji wodnej społeczności i strasznych jęków nie słychać. 5000 za silnik 15km to bardzo tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ememiks Opublikowano 14 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Ja mam parsuna 2.6 jest to skopiuj i wklej jak silnik Yamaha 2.5 wszystkie części pasują itp. chiński na wykupionej licencji od Yamahy nie nie pamiętam model rocznikowy. Pływa ma się dobrze dałem za niego w sklepie niecałe 2 tyś gdzie yamaha 3 tyś ale gdyby różnica była tak jak teraz 300/400 zł to bym kupił japońca. Bo nie dość że org. to cena nie spada tak jak przy chińczyku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pavvell Opublikowano 15 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 (edytowane) Chcę dwusuwa bo lżejszy. Trudno kupić używane 2t w b. dobrym stanie.Parsun już ma wyrobioną markę w Polsce, ale dwusuwa nie dostanę. Edytowane 15 Czerwca 2017 przez Pavvell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WojtekCIN Opublikowano 16 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 (edytowane) Ja mam ()Parsuna 5 km z 2016 r. Silnik Czterosuwowy. Waży to 24 kg, więc mniej niż worek cementu. Prędkości przy Kolibri km330 w pojedynkę odpowiednio:Wisła pod nurt - 18.1 km/h ( ślizg)Wisła z nurtem - 26 km/h (ślizg)Jezioro - 22 km/h (ślizg)Wady - ?????, No dobra, w odróżnieniu od dwusuwa przewożenie w bagażniku tylko po stronie rumpla.Zalety- nie trzeba pilnować mieszanki, nie pachnie dwusuwem, nie hałasuje jak dwusuw.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk To nie giełda Edytowane 16 Czerwca 2017 przez milupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sum56 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Pływam na capralu po zz od jesieni jest ok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nduro Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Ktoś pływa na 2t 7KM? Jak z awaryjnością? Kultura pracy czy hałas nie są dla mnie tak ważne,tylko żeby pochodził kilka lat Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Daj sobie spokój z tym szrotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nduro Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Bardzo cenna opinia. A ktoś coś jeszcze może powiedzieć o nim? Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 prawda jest taka ze jak bedzie "nowy" to jakos tam bedzie smigał ale pózniej z częsciami bedzie problem nawet z rynku wtórnegoniby to pdróbka znanych marek ale diabeł tkwi w szczegółachja jestem zdania ze lepiej jest dołozyc pare złotych i kupic jakis markowy jako nowy lub używany ale markowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Noryb2013 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 (edytowane) Znajomy ten sezon pływał na 9.9 Capralu. Sobie chwali. Silnik bezproblemowy (przynajmniej dotychczas tj. sezon średnio intensywnej eksploatacji). Uśmiechaliśmy się na ten "wynalazek", ale póki co lata.Dodam jeszcze, że użytkownikiem jest doświadczony motorowodniak, który wiele większych i mniejszych hond oraz yamah ma za sobą. Uznał, że przy tej cenie Capral jest wart zakupu. A teraz go testuje. Edytowane 29 Grudnia 2018 przez Noryb2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 Jeden sezon to żaden wyznacznik , po 3 sezonach normalnego plywania nie będzie co zbierac wiem bo używałem kilku takich wynalazków . I co z tego że jest tani jak go nie sprzedasz później , kupując 20 letnia Yamahę nie ma z tym problemu , po kilku latach sprzedajesz za 80% ceny zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Noryb2013 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 Jeden sezon to żaden wyznacznik , po 3 sezonach normalnego plywania nie będzie co zbierac wiem bo używałem kilku takich wynalazków . I co z tego że jest tani jak go nie sprzedasz później , kupując 20 letnia Yamahę nie ma z tym problemu , po kilku latach sprzedajesz za 80% ceny zakupu. Nie napisałem, że w tym przypadku będzie inaczej. Tego nie wiem. Wiem tylko, że pływał sezon i jest ok - i to napisałem.Kupno yamahy 9.9 to jakieś 10000 zł, a kupno 20 letniej używanej yamahy to bardzo duże ryzyko trafienia na egzemplarz do cna wyeksploatowany (to wiem bo sam szukałem niedawno).Kupując używkę trzeba sobie zdać sprawę z tego, że takich silników nikt bez potrzeby nie wymienia ani nie remontuje. Silnik ma wypływać swoje, a jak już się zużyje to utylizacja i kupno kolejnego. Owszem okazje się trafiają, ale niezwykle rzadko (np. nieprzemyślany zakup, silniki niedopasowane do potrzeb lub łodzi, przy czym nawet w tych przypadkach kupno=ryzyko). Natomiast zdecydowana większość ofert to szrot sprzedawany jako "okazja, świetny, prawie nie pływany, tylko do kościoła itp." ewentualnie świetny, nowy ale bez papierów (gwarancji, dowodów zakupu potwierdzających m.in. legalność pochodzenia).A Capral kusi bo: a) od ręki, niedrogo c) nowy i d) z gwarancją (chyba)? Te argumenty przekonały swego czasu wielu użytkowników parsunów czy seakingów. Z tego co się orientuję to niektóre pływają do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 Nie zawsze można kupić szrot.Jak ktoś kupuje silnik na gorąco to nie myśli logicznie.Przecież kupując można się dogadać czy można zawieść do serwisu żeby sprawdzić u mnie na mazurach to koszt 100zł.(wiem że nie wszędzie jest serwis motorowodny)Jeśli nie wyraża zgody to wiadomo że szrot.Lub można kupić używke tak jak ja w sklepie żeglarskim najlepiej u kolegów ale wiadomo nie każdy ma kolegów w takim sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nduro Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 A Capral kusi bo: a) od ręki, niedrogo c) nowy i d) z gwarancją (chyba)? Te argumenty przekonały swego czasu wielu użytkowników parsunów czy seakingów. Z tego co się orientuję to niektóre pływają do dziś.W roku jestem nie wiecej niż 30/35razy na rybach,myślę że teraz gdy będzie własna jednostka pływająca za wiele się nie zmieni bo praca,rodzina itd...a chodzić pieszo po kilka km wzdłuż rzeki ze spiningiem uwielbiam więc ten stosunek wypadów pieszych czy z pontonu bedzie gdzieś 50:50. Jakby mi w takich warunkach chodził 3/4 lata bez awarii to mogę go z czystym sumieniem później złomować ;-) Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Noryb2013 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 (edytowane) W roku jestem nie wiecej niż 30/35razy na rybach,myślę że teraz gdy będzie własna jednostka pływająca za wiele się nie zmieni bo praca,rodzina itd...a chodzić pieszo po kilka km wzdłuż rzeki ze spiningiem uwielbiam więc ten stosunek wypadów pieszych czy z pontonu bedzie gdzieś 50:50. Jakby mi w takich warunkach chodził 3/4 lata bez awarii to mogę go z czystym sumieniem później złomować ;-) Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Tego to nie wie nikt. Problem z chińskimi silnikami to brak powtarzalności. Jeden egzemplarz działa a drugi różnie... Edytowane 29 Grudnia 2018 przez Noryb2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
matpgt
Czy ktoś coś słyszał o tych silnikach ewentualnie używał?
Silniki dla mnie ciekawe ze względu na wagę poza tym chyba nie ma na rynku innych chińczyków w dwusuwie?
Czy na tym filmie ponton idzie już w pełnym ślizgu?
https://www.youtube.com/watch?v=3syh_i0IL0s
bo na 15 to jest już ogien
ogólnie proszę o wszystkie opinie
pozdrawiam
matpgt
Top użytkownicy dla tego pytania
18
10
8
7
Popularne dni
7 Lis
15
18 Maj
7
29 Gru
6
31 Mar
6
Top użytkownicy dla tego pytania
jureczek 18 odpowiedzi
crizz100 10 odpowiedzi
Tresor 8 odpowiedzi
godski 7 odpowiedzi
Popularne dni
7 Lis 2019
15 odpowiedzi
18 Maj 2021
7 odpowiedzi
29 Gru 2018
6 odpowiedzi
31 Mar 2015
6 odpowiedzi
Popularne posty
milupa
Mam pytanie ile Parsunów przerzuciłeś skoro tak piszesz? Mój 2 lata ma już jakiś czas za sobą, farba nie odłazi i nic się nie oderwało.
milupa
Tak dbam że od nowości stał cały czas pod gołym niebem, na zimę owszem przykrywam plandeka. Na wiosnę pali od pierwszego zakręcenia. Piszę na temat tego jednego silnika, nie piszę o innych bo nie mam
ememiks
Ja mam parsuna 2.6 jest to skopiuj i wklej jak silnik Yamaha 2.5 wszystkie części pasują itp. chiński na wykupionej licencji od Yamahy nie nie pamiętam model rocznikowy. Pływa ma się dobrze dałem za
96 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi