Skocz do zawartości
  • 0

silniki Capral

matpgt

Pytanie

Czy ktoś coś słyszał o tych silnikach ewentualnie używał?

Silniki dla mnie ciekawe ze względu na wagę poza tym chyba nie ma na rynku innych chińczyków w dwusuwie?

Czy na tym filmie ponton idzie już w pełnym ślizgu?

https://www.youtube.com/watch?v=3syh_i0IL0s

bo na 15 to jest już ogien

ogólnie proszę o wszystkie opinie

pozdrawiam

matpgt

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Noryb2013 znajomy handluje silnikami , jeżeli chodzi o Yamahę 9.9/15km dwusuw to przerzucił tego pewnie z 50 sztuk już , w różnym stanie wizualnym ale mechanicznie z jednym był problem słaba kompresja ale to jest do wychwycenia odrazu przy zakupie. O silnikach 4t to już wogole nie ma o czym mówić jak ma kompresję to będzie latał , to nie jest prom kosmiczny. Co do Chińczyków to cóż z tego że taki parsun poza obudowa jest kopią Yamahy jak jest zrobiony z taniego materiału , widać to wszytko po powiedzmy 2 latach użytkowania ,farba odłazi urywają się elementy plastikowe itd Nie wiem ile kosztuje nowy Capral , ale za 6tys wolałbym kupić 20 letnia Yamahę 9.9/15 i jestem w 100% pewny że będę pływał na niej kolejne 10 lat bezproblemowo

• 0

Noryb2013 znajomy handluje silnikami , jeżeli chodzi o Yamahę 9.9/15km dwusuw to przerzucił tego pewnie z 50 sztuk już , w różnym stanie wizualnym ale mechanicznie z jednym był problem słaba kompresja ale to jest do wychwycenia odrazu przy zakupie. O silnikach 4t to już wogole nie ma o czym mówić jak ma kompresję to będzie latał , to nie jest prom kosmiczny. Co do Chińczyków to cóż z tego że taki parsun poza obudowa jest kopią Yamahy jak jest zrobiony z taniego materiału , widać to wszytko po powiedzmy 2 latach użytkowania ,farba odłazi urywają się elementy plastikowe itd Nie wiem ile kosztuje nowy Capral , ale za 6tys wolałbym kupić 20 letnia Yamahę 9.9/15 i jestem w 100% pewny że będę pływał na niej kolejne 10 lat bezproblemowo

Mam pytanie ile Parsunów przerzuciłeś skoro tak piszesz?

Mój 2 lata ma już jakiś czas za sobą, farba nie odłazi i nic się nie oderwało.

• Like 2

• 0

Jak intensywnie go uzytkujesz ? Wierzę w to że dbając i chuchając mozna i 10 lat na nim pływać tak samo jak jeździć maluchem od nowości ileś tam czasu ale to nie sprawi że stanie się on mercedesem.

Tak dbam że od nowości stał cały czas pod gołym niebem, na zimę owszem przykrywam plandeka.

Na wiosnę pali od pierwszego zakręcenia.

Piszę na temat tego jednego silnika, nie piszę o innych bo nie mam wiedzy ale oduczyłem się skreślać coś bo jest chińskie. Tym bardziej pisać wszędzie że jest to do niczego.

• Like 2

• 0

Tak to też jest kopia Yamahy

• 0

4 konny 2sów Caprala - różni się od Storma 4, większą pojemnośią i większą wagą, moźe nawet ma 4 konie ????

• 0

Wiem, ryzyko małe ale jest. Płacisz 8-8,5 tys z dostawa do PL i nie masz gwarancji ani faktury. W Polsce bym za tyle kupił gdyby był dostępny i nie oglądałbym się za czajnikiem za 4 tys.

Jeżeli nie przejedziesz czołgiem po tym silniku i będziesz dolewał olej do paliwa , to masz silnik na 20 lat

• 0

Jeżeli nie przejedziesz czołgiem po tym silniku i będziesz dolewał olej do paliwa , to masz silnik na 20 lat

Mój ma 19 lat :o ,to za rok się skończy? ;) Pochodzi drugie 20  :D Mam jeszcze jeden silniczek który ma już ze 40 lat albo więcej i też mu nic nie dolega,paliwo ,olej i do przodu. :P A żeby było w temacie ,kolega z którym pływam sprzedał Tośkę 9,8 4T i dzisiaj zamówił Storma 18 4T ,zobaczę jak to sie spisuje i zdam relację.Szczerze mówiąc nie wiem czy bym się odważył na taki zakup ;) ,mam mieszane uczucia co do jego trwałości.

Edytowane przez rapek

• 0

Tyle ze ja pływam z 10 dni w roku.

No to masz tak jak mój kolega, kombinował i skończyło się na używanej Yamaha 9.9 odblokowanej na 15KM 2t , kupił wyciąga go raz na pół roku żeby się przepłynąć odpala od pół szarpnięcia, zero problemów. Te silniki są nie do zabicia

• 0

To na dziesięć dni w roku nie zawracał bym sobie gitary chińskim wynalazkiem i na fakturę kupił markowego czterosuwa. Może drożej ale w całym cyklu niezawodnie i trwale.

Odpada. 15/20 KM to min. 45 kg albo i więcej 10 kilo PLN a ja zakładam silnik do pontonu i wożę oddzielnie.

• 0

No to masz tak jak mój kolega, kombinował i skończyło się na używanej Yamaha 9.9 odblokowanej na 15KM 2t , kupił wyciąga go raz na pół roku żeby się przepłynąć odpala od pół szarpnięcia, zero problemów. Te silniki są nie do zabicia

Nie chcę używki 10-15 letniej za 5 tysięcy z niepewnego źródła i bez papierów - uczulony jestem bo spora ich cześć jest kradziona pewnie. . Poza tym taka Yamka to 50 kg - do noszenia odpada. Suzuki 2T 15 KM to 33 kg na przykład to by było to ale kupic nie można.

Edytowane przez godski

• 0

Storm 13,5   to jest to samo co Yamaha 9,9 -15 KM . 2T i dwa gary. Mniejszy blok Yamahy  o dwóch garach był o pojemności 6 i 8 KM  w 2T  i gdyby ten silnik skopiowali to myślę ,że też pewnie byłoby zainteresowanie. Waga /moc jest w tym przypadku wielkim plusem.  Jest Storm 6 i 7 KM 2T ale ma tylko jeden gar i  te śruby jakoś tak bardzo małe w porównaniu z Yamahą o dwóch garach.   

• 0

Nie chcę używki 10-15 letniej za 5 tysięcy z niepewnego źródła i bez papierów - uczulony jestem bo spora ich cześć jest kradziona pewnie. . Poza tym taka Yamka to 50 kg - do noszenia odpada. Suzuki 2T 15 KM to 33 kg na przykład to by było to ale kupic nie można.

Yamaha 15km 2t waży 36kg , jeżeli chcesz i możesz poczekać to Ci mogę dać namiar na pewny silnik. Co do papierów to jedziesz do sprzedającego do domu i spisujesz z nim umowę z dowodu osobistego na numery silnika i z głowy.

• 0

Jeżeli chce się kupić dobry silnik i jeszcze konkretny model to trzeba trochę poczekać jantak swój kupowałem że rok szukałem ale to jest 4t. Tych silników Yamaha 9.9/15 jest bardzo dużo więc myślę że w ciągu 3 miesięcy można trafić na taki super zadbany. Koniec off top