Skocz do zawartości
  • 0

silniki Capral

matpgt

Pytanie

Czy ktoś coś słyszał o tych silnikach ewentualnie używał?

Silniki dla mnie ciekawe ze względu na wagę poza tym chyba nie ma na rynku innych chińczyków w dwusuwie?

Czy na tym filmie ponton idzie już w pełnym ślizgu?

https://www.youtube.com/watch?v=3syh_i0IL0s

bo na 15 to jest już ogien

ogólnie proszę o wszystkie opinie

pozdrawiam

matpgt

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Myślę ,że Capral poległ w rywalizacji ze Stormem, bo jeśli chodzi o sprzedaż części zamiennych , to lipa. Storm przynajmniej ma jakiś serwis, a Capral olał klientów i tym samym musiał ustąpić miejsce Stormowi. Pociecha w tym , że jeśli chodzi o np. silnik o mocy 7 km , to oba są identyczne, a więc w razie W można się zaopatrzyć w potrzebne części. Szkoda tylko że producent nie zamontował filtra paliwa ani w Capralu , ani w Stormie

• 0

On nie ma przypadkiem grawitacyjnego podawania paliwa? Czy ma pompę paliwa? Często w małych silnikach gdzie jest grawitacja nie dawali filtrów także w markowych. Myślę że chodziło tu o możliwość zapchania się filtra i braku możliwości przepchnięcia go grawitacyjnie ze zbiornika wewnętrznego.

• 0

Capral 7km ma podawane paliwo grawitacyjnie ze zbiornika wewnętrznego, ale w Tohatsu M5B , którego kopią w/g kolegów z forum mających pojęcie o silnikach zaburtowych jest Capral 7 km jest filtr paliwa, a chyba brak jest pompki paliwa

• 0

Na stronie nie mają żadnego silnika. Czyżby Capral poległ w walce ze Stormem czy czekają na dostawy?

Z rozmowy z nimi wynika, że mają jedną dostawę w roku. Sprzedali wszystko, nawet silnik 13,5 KM 4t za 9500 zł. Nie sądzę, żeby polegli. Mieli na prawdę fajne modele, szczególnie 8 KM 4T. Widziałem ten silnik w akcji. 

• Like 1

• 0

A na ile oceniasz rzeczywistą moc swojego silnika? Jaka jest jego pojemność. Ja posiadam caprala 7 km, ale wychodzi na to to , że rzeczywiście ma 5 km, gdyż wszystko wskazuje na to , że jest to kopia tohatsu 5 km pojemności 102 ccm i capral też , ma taką pojemność wobec tego nie należy spodziewać się wiekszej mocy.

Ciekawe, z takim obciążeniem Tohatsu 6 KM 4T pcha wodę 12-13 km/h przy pontonie Kolibri KM330d

Dziś pływałem sam na zbiorniku Domaniowski. Wiatr nie większy, niż 10 km/h. Prędkościomierz pokazał 24 km/h. W swoich silnikach zwróćcie uwagę na trym. Bardzo ważne. Ponton Kolibry KM 330PP, silnik Capral 5 KM 2 T. 

Filmik jest za duży. Umieściłem na facebook.

• 0

A ja próbowałem do swojego Caprala 7 km założyć filterek paliwa i suma summarum odpuściłem , bowiem nie ma go gdzie wcisnąć. Skróciłem krućce od filterka , skróciłem przewody paliwowe a i tak uznałem , że nic z tego. Oglądałem na yt filmiki z rosji i tam na silnikach Hangkai są oryginalnie montowane filtry paliwa. Skoro "góra " to kopia tohatsu, to chińczycy się nie wysilili w Capralu, bo w nim brak owego filtra. Można by taki filtr założyć , ale trzeba by zrezygnować z trójnika i zrezygnować z zasilania z zewnętrznego zbiornika. A czy ktoś z kolegów ma może jakieś patenty na zamontowanie owego filtra?

• 0