matpgt Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Czy ktoś coś słyszał o tych silnikach ewentualnie używał? Silniki dla mnie ciekawe ze względu na wagę poza tym chyba nie ma na rynku innych chińczyków w dwusuwie? Czy na tym filmie ponton idzie już w pełnym ślizgu?https://www.youtube.com/watch?v=3syh_i0IL0s bo na 15 to jest już ogien ogólnie proszę o wszystkie opinie pozdrawiammatpgt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Fugazi Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Jakiś straszny macie problem Koledzy z tymi Capralami. Przynajmniej niektórzy... Więc tak: mam Caprala 6 koników, przepływałem cały sezon i w sumie jestem zadowolony. Motorek kupiłem nowy za 2k ( trochę potargowałem i mam frajdę. . Pływam nie za szybko bo ponton 3,6m, ja ważę ze 130 w dodatku zazwyczaj żona albo jakiś kolega na pokładzie, więc cudów nie ma. Ale też nigdzie mi się nie śpieszy.Silnik odpala bez najmniejszych problemów, przekładnia działa, pali też przyzwoicie, ceny części śmiesznie niskie więc zastrzeżeń nie mam. Na razie. Z drugiej strony jak za 3 - 5 lat szlag go trafi, to oddam znajomemu złomiarzowi i kupię drugi. W tych czasach nie są to jakieś olbrzymie pieniądze. Wolałem nowego chińczyka niż 20 - 30 letnie Tohatsu, Yamahę czy innego Mercurego. No i mam 2 lata gwarancji a nie tylko rozruchową...Aha: trochę rzuca jakimś syfem na rant kapelusza, może trzeba coś tam dokręcić. Sprawdzę na wiosnę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jureczek Opublikowano 1 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 jestem posiadaczem caprala 7 km 2t i nigdzie nie ma info na temat tego silnika.zapewne jest grono posiadaczy tych silników oraz osoby parające się mechaniką silników zaburtowych,które mogły by się wypowiedzieć w temacie.pobieżnie capral 7km jest bardzo podobny do storma 7 km.w opisie pisało że jest to kopia yamahy,ale czy to prawda?ponoć te 7 km to tylko na papierze i naklejce na obudowie.mam nadzieję że ktoś zabierze głos w tym temacie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jureczek Opublikowano 2 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 witam.dzisiaj trochę popływałem po odrze i dostrzegłem rzecz która mnie trochę zaniepokoiła,a mianowicie na łączeniu kolumny silnika ze spodziną,tam gdzie jest uszczelka teflonowa wypływa mi woda tak jakby z chłodzenia silnika (letnia).ta uszczelka jest przerwana (peknięta).czy to jest powód do niepokoju,czy też tak ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 2 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 Mi wypływa w Stormie na łączeniu spodziny z kolumą, ale tam nie ma żadnej uszczelki i to raczej nie jest niepokojące. Ale wyżej to już nie bardzo. Spytaj sprzedawcę. ps. Gdzie pływałeś? Ja jutro woduję się w Nietkowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jureczek Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 witaj.pływałem w milsku.jeśli zaś idzie o silnik, to może żle napisałem,bo ta woda mi wycieka na łączeniu spodziny z kolumną,ale jest tam teflonowa może nie uszczelka tylko podkładka.muszę to dzisiaj na spokojnie obejrzeć, ew.zadzwonię do serwisu.dzięki za odzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 W Yamaha mi nie wyciekało, zakupiłem Storma i widzę że tamtędy leci, zaniepokoiło mnie to trochę ale oglądając filmy na YT również z remontu różnych Y na znanym ruskim kanale widziałem że to dość powszechne i przestałem na to zwracać uwagę. Ale daj znać co odpowie serwis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jureczek Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 właśnie dzwoniłem do odplyniesz,czyli sprzedawcy i stwierdził,że rzeczywiście to jest usterka,ale można uszczelnić np.na silikonie.myślę że na silikonie to trochę lipa.wyszukałem w necie serwis motorowodny w nowym żabnie k/n.soli.może mi tam to zrobią,bo ten wyciek wody jest z kanału chłodzenia.a może ty masz namiar na jakiś serwis w zg lub okolicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jureczek Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 jestem po rozmowie z gościem z serwisu z żabna.stwierdził,że nie mam się czym przejmować,że niektóre typy tak mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Algeroth82 Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 A wrzuć proszę namiary na ten serwis. Na przyszłość się przyda (przynajmniej mi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jureczek Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 serwis motorowodny,NOWE ŻABNO 4, nowa sól, tel.517 317 991 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jureczek Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 witam.koledzy nic się nie dzielicie opiniami na temat CAPRALA. posiadacze STORMA piszą coś co i raz , a tu cisza i spokój jakby nikt nie pływał z tym silnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szydlos Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 właśnie , ktoś posiada 15Km 2t jakieś opinie itd?? Warto kupić silnik 3-4 letni z ponad 100mth??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jureczek Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 dwa dni temu pływałem po odrze i płynąc prawie środkiem rzeki wpłynąłem niespodziewanie na mieliznę. zaczął mi silnik słabnąć. poczatkowo myślałem ,że jakaś awaria motoru, ale okazało się że już śruba mieliła w piasku. wystraszyłem się i natychmiast zgasiłem motor. spłynąłem z mielizny na wiosłach a następnie obserwowałem strumień z sikacza. był trochę słabszy, ale po przetkaniu drutem wszystko wróciło do normy. wczoraj jeszcze w beczce przepłukałem układ chłodzenia wodą, a następnie przedmuchałem kompresorem. wygląda na to że nic się nie stało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Seki Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 dwa dni temu pływałem po odrze i płynąc prawie środkiem rzeki wpłynąłem niespodziewanie na mielizne...A gdzie takie niespodzianki są? Który odcinek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jureczek Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 mieliznę napotkałem na lubuskim odcinku odry a mianowicie w górę od promu w milsku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 Pewnie za mocno ścięty zakręt. To dość blisko mnie. Jak Odra spada poniżej 180cm na zakrętach zaczynam pływać juz tylko zewnętrzną stroną. Znam zakręt gdzie przy 150cm do połowy rzeki jest 0~20cm a później rynna 2.5-3m... Piasek krzywdy nie robi najwyżej zatka kontrolke, gorzej jak trafisz kamień lub kłode...Przy stanie odry 130 i mniej ciągłe gapienie się na echo obowiązkowe. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jureczek Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 Tresor. słuszne uwagi odnośnie pływania po zewnętrznym łuku rzeki. ja się po prostu zagapiłem, bo zanim wpłynąłem na mieliznę to ponton zaczął mi po prostu iść fajnie w ślizgu, a było to zapewne spowodowane wyhamowaniem nurtu przez mieliznę, bo płynąłem pod prąd. niestety ryby nie dopisały nie miałem tego dnia ani brania. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Wysocki Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Witam. Kupiłem silnik Capral 5 km 2t za 2000 zł. w 2019 roku. Pływam pontonem Colibri KM 330 PP. Moja waga to ok. 125 kg.Zalety:1-waga ok. 20 kg. Można samemu zamontować, samemu włożyć do bagażnika. W plecach nie strzyknie.2-Pali ok. 0,8 l/ godzinę przy prędkości ok. 20 km/h na jeziorze. Zaznaczam, że manetka nie jest na max. tylko na ok. 80%. Nie potrzebuję przyśpieszenia, tylko prędkości. 3-Zbiornik paliwa zintegrowany ok. 2,5 l pozwala popływać długo na prawdę. Ja przez 2 lata lałem ok. 10 l paliwa.4-Zapala za 1-2 razem. Bez problemów. 5-Można przewozić w każdej pozycji po zakręceniu odpowietrznika. "0" przecieków. 6-Koszty eksploatacji to paliwo+ olej + olej przekładniowy-raz wymieniałem.7-Pływając z manetką na poziomie 50% niski poziom hałasu/prędkości.8-Dla mnie jakość/ceny=100%. Wady:1-Przy manetce na 100% stosunek prędkości/hałasu niewielki. Planowałem zamienić na Capral 8 KM 4t, ale zrezygnowałem. Waga 8 KM to ok. 30 kg. Trochę za dużo, jeśli pływa się samemu. Zrezygnowałem jeszcze z jednego powodu, o czym niżej: BARDZO WAŻNE: Na filmiku zamieszczonym na początku wątku gościu pływający na pontonie niechlujnie zamontował silnik. Otóż ważny jest tzw. TRYM, czyli kąt między stopą silnika a powierzchnią wody w trakcie pływania! Ja na to wpadłem po pewnym czasie, co zwiększyło moc użyteczną silnika o ok. 30% (z resztą zgodnie z opisem, ale kto by się tam przejmował jakimś TRYMEM). W momencie, gdy płyniemy z dużą prędkością, kąt między stopą a powierzchnią wody musi wynosić 90 stopni. W moim przypadku jest to drugi stopień regulacji. O tym trzeba pamiętać. Dla mnie pełne zadowolenie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jureczek Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 A na ile oceniasz rzeczywistą moc swojego silnika? Jaka jest jego pojemność. Ja posiadam caprala 7 km, ale wychodzi na to to , że rzeczywiście ma 5 km, gdyż wszystko wskazuje na to , że jest to kopia tohatsu 5 km pojemności 102 ccm i capral też , ma taką pojemność wobec tego nie należy spodziewać się wiekszej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Wysocki Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Myślę, że parametry Capral 5 KM 2t wskazują na to, że nie ma tu oszustwa. Dokładna Yamaha starszego typu. Pojemność, obroty, przełożenie, śruba wszystko identyczne. Ognia nie ma, ale w 2 osoby, ja 125 kg i powiedzmy 80 kg + ponton 30 kg + silnik 20 kg na stojącej wodzie 19-20 km/h. Moc trzeba przyjąć jak zadeklarowaną, gdyż nie ma fizycznej możliwości jej policzenia. Tu jeszcze jedna ważna sprawa: Silnik STORM 7 KM 2t ma identyczne parametry. Pojemność 102 cm3, obroty, przełożenie i śruba taka sama, jak Capral 5 KM 2t. Budowa też, jakby skórę zdjął. Skąd więc te 2 KM więcej? Oto jest pytanie. Testy Silnika STORM są na YouTube. Tak czy inaczej polecam. Wykonanie też OK. Wszystko działa bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Te dwa konie to radosna twórczość Chińczyka . Obudził się i dostał olśnienia. Będzie 7 to będą kupowali więc tak zrobimy. Pytałem o to samo w temacie Stroma skąd oni wzięli dwa dodatkowe konie skoro to kopia Yamahy 5 HP o tej samej pojemności. Nie ma co się nad tym rozwodzić. A w ogóle Storm to dawniej Capral. Zmiana nazwy jako chwyt marketingowy, że coś nowego zrobili. Za jakiś czas Storm zniknie bo będzie już za stary, i pod kolejnym nowym brandem będą je sprzedawali. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Myślę, że parametry Capral 5 KM 2t wskazują na to, że nie ma tu oszustwa. Dokładna Yamaha starszego typu. Pojemność, obroty, przełożenie, śruba wszystko identyczne. Ognia nie ma, ale w 2 osoby, ja 125 kg i powiedzmy 80 kg + ponton 30 kg + silnik 20 kg na stojącej wodzie 19-20 km/h. Moc trzeba przyjąć jak zadeklarowaną, gdyż nie ma fizycznej możliwości jej policzenia. Tu jeszcze jedna ważna sprawa: Silnik STORM 7 KM 2t ma identyczne parametry. Pojemność 102 cm3, obroty, przełożenie i śruba taka sama, jak Capral 5 KM 2t. Budowa też, jakby skórę zdjął. Skąd więc te 2 KM więcej? Oto jest pytanie. Testy Silnika STORM są na YouTube. Tak czy inaczej polecam. Wykonanie też OK. Wszystko działa bez zarzutu.Ciekawe, z takim obciążeniem Tohatsu 6 KM 4T pcha wodę 12-13 km/h przy pontonie Kolibri KM330d 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Wysocki Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Ciekawe, z takim obciążeniem Tohatsu 6 KM 4T pcha wodę 12-13 km/h przy pontonie Kolibri KM330dJak zacznie się sezon, to wkleję filmik. Na razie za zimno. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Wysocki Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Te dwa konie to radosna twórczość Chińczyka . Obudził się i dostał olśnienia. Będzie 7 to będą kupowali więc tak zrobimy. Pytałem o to samo w temacie Stroma skąd oni wzięli dwa dodatkowe konie skoro to kopia Yamahy 5 HP o tej samej pojemności. Nie ma co się nad tym rozwodzić. A w ogóle Storm to dawniej Capral. Zmiana nazwy jako chwyt marketingowy, że coś nowego zrobili. Za jakiś czas Storm zniknie bo będzie już za stary, i pod kolejnym nowym brandem będą je sprzedawali. Być może Chińczyk w Chinach pomylił się i napisał 5 KW zamiast 5 KM. Po przeliczeniu 5 KW to prawie 7 KM. I tak zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jureczek Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Góra silnika to tohatsu M5B, a dół to yamaha 5 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
matpgt
Czy ktoś coś słyszał o tych silnikach ewentualnie używał?
Silniki dla mnie ciekawe ze względu na wagę poza tym chyba nie ma na rynku innych chińczyków w dwusuwie?
Czy na tym filmie ponton idzie już w pełnym ślizgu?
https://www.youtube.com/watch?v=3syh_i0IL0s
bo na 15 to jest już ogien
ogólnie proszę o wszystkie opinie
pozdrawiam
matpgt
Top użytkownicy dla tego pytania
18
10
8
7
Popularne dni
7 Lis
15
18 Maj
7
29 Gru
6
31 Mar
6
Top użytkownicy dla tego pytania
jureczek 18 odpowiedzi
crizz100 10 odpowiedzi
Tresor 8 odpowiedzi
godski 7 odpowiedzi
Popularne dni
7 Lis 2019
15 odpowiedzi
18 Maj 2021
7 odpowiedzi
29 Gru 2018
6 odpowiedzi
31 Mar 2015
6 odpowiedzi
Popularne posty
milupa
Mam pytanie ile Parsunów przerzuciłeś skoro tak piszesz? Mój 2 lata ma już jakiś czas za sobą, farba nie odłazi i nic się nie oderwało.
milupa
Tak dbam że od nowości stał cały czas pod gołym niebem, na zimę owszem przykrywam plandeka. Na wiosnę pali od pierwszego zakręcenia. Piszę na temat tego jednego silnika, nie piszę o innych bo nie mam
ememiks
Ja mam parsuna 2.6 jest to skopiuj i wklej jak silnik Yamaha 2.5 wszystkie części pasują itp. chiński na wykupionej licencji od Yamahy nie nie pamiętam model rocznikowy. Pływa ma się dobrze dałem za
96 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi