Skocz do zawartości

Shimano Aero Ci4+ . Położenie wormshafta jak w Stelce 2014 i kilka innych niespodzianek.

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem dosmarować moje Aero Ci4+ 4000 (jak wieść gminna niesie wszystkie Shimano od nowości są suche jak pieprz)

Obudowa nie wskazywała na to co zastanę w środku. Zwykłe przetłoczenia na obudowie jak w młynkach z normalnie (na dole) położonym wormie.

Zaskoczyło jeszcze zastosowanie mechanizmu spowolnienia posuwu szpuli (podwójne kółeczko).

post-48513-0-43080400-1427833477_thumb.jpg

Po rozkręceniu wyszło szydło z worka. Wormshaft jest umiejscowiony na górze tak jak w Stelli 2014.

Czyli nowe Aero przecierało szlak. Pojawiło sie przecież na rynku wcześniej.

Teraz słowo o słynnej suchości. Nie zauważyłem. Nic nie trzeba było dosmarowywać. W przeciwieństwie np. do Twinka SW 2009.

Przy okazji kilka uwag dla potencjalnych nabywców.

- oś główna wykonana prawdopodobnie z takiego materiału jak w Stelce 98. Żółtawa. 

post-48513-0-94400200-1427833734_thumb.jpg

- koło główne malutkie. Nie wróży to dobrze. Na zdjęciu porównanie z TPSW4000

post-48513-0-71134800-1427833779_thumb.jpg

- szpulka o dużej średnicy rzeczywiście pozwala na dalsze rzuty. Po przesiadce trzeba się przyzwyczaić. Szczególnie przy rzutach pod trzciny. Na zdjęciu

poniżej porównanie do Biomka 4000 2011

post-48513-0-23367000-1427833874_thumb.jpg

- zdjęcia ukazujące położenie worma i smarowanie

post-48513-0-96128700-1427833923_thumb.jpg

post-48513-0-64583800-1427833953_thumb.jpg

Edytowane przez godski
  • Like 2

W fotel mnie wbiło jak to zobaczyłem. Spodziewałbyś się? Na schemacie ciężko to dostrzec. Najlepszy myk z tym przetłoczeniem na dole. Do czego to ma słuzyć?

I wszystkie nowe Aero tak mają. Model podstawowy Aero 4000FA z trzema łożychami, mo Aero Ci4+4000FA z pięcioma i topowy w rodzinie Aero Ci4+ ARC 4000 z sześcioma.

W podstawowy model Aero 4000FA dwa łożyska powinno się dorzucić spokojnie, a może i trzecie się wciśnie zamiast tulejki worma.

Wybierałem pomiedzy 3 modelami z rodziny. Podstawowy odpadł. Waga ale przede wszytkim brak łożyska w rolce.

W podstawowy wpakujesz 3 łożycha. Dwa mało istotne do knoba i jedno na prawą stronę. A może i czwarte w tyłek worma. Spróbuję. Szybka operacja. Nie trzeba młynka rozkręcać.

W model podstawowy w rolkę też powinno wejść bez problemu.

Przyjrzałem się schematom i faktycznie. Wygląda na to, że w miejsce tulejki można wstawić łożycho bez zbędnego kombinowania.

Zdziwiony jestem bo w starszych konstrukcjach nie było to mozliwe. Trzeba było całe ramię dokładać.