godski Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Miałem dosmarować moje Aero Ci4+ 4000 (jak wieść gminna niesie wszystkie Shimano od nowości są suche jak pieprz)Obudowa nie wskazywała na to co zastanę w środku. Zwykłe przetłoczenia na obudowie jak w młynkach z normalnie (na dole) położonym wormie.Zaskoczyło jeszcze zastosowanie mechanizmu spowolnienia posuwu szpuli (podwójne kółeczko). Po rozkręceniu wyszło szydło z worka. Wormshaft jest umiejscowiony na górze tak jak w Stelli 2014.Czyli nowe Aero przecierało szlak. Pojawiło sie przecież na rynku wcześniej. Teraz słowo o słynnej suchości. Nie zauważyłem. Nic nie trzeba było dosmarowywać. W przeciwieństwie np. do Twinka SW 2009. Przy okazji kilka uwag dla potencjalnych nabywców. - oś główna wykonana prawdopodobnie z takiego materiału jak w Stelce 98. Żółtawa. - koło główne malutkie. Nie wróży to dobrze. Na zdjęciu porównanie z TPSW4000 - szpulka o dużej średnicy rzeczywiście pozwala na dalsze rzuty. Po przesiadce trzeba się przyzwyczaić. Szczególnie przy rzutach pod trzciny. Na zdjęciu poniżej porównanie do Biomka 4000 2011 - zdjęcia ukazujące położenie worma i smarowanie Edytowane 31 Marca 2015 przez godski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Dobry motyw przed nami się nic nie ukryje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 W fotel mnie wbiło jak to zobaczyłem. Spodziewałbyś się? Na schemacie ciężko to dostrzec. Najlepszy myk z tym przetłoczeniem na dole. Do czego to ma słuzyć?I wszystkie nowe Aero tak mają. Model podstawowy Aero 4000FA z trzema łożychami, mo Aero Ci4+4000FA z pięcioma i topowy w rodzinie Aero Ci4+ ARC 4000 z sześcioma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 W podstawowy model Aero 4000FA dwa łożyska powinno się dorzucić spokojnie, a może i trzecie się wciśnie zamiast tulejki worma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 W podstawowy model Aero 4000FA dwa łożyska powinno się dorzucić spokojnie, a może i trzecie się wciśnie zamiast tulejki worma.Wybierałem pomiedzy 3 modelami z rodziny. Podstawowy odpadł. Waga ale przede wszytkim brak łożyska w rolce. W podstawowy wpakujesz 3 łożycha. Dwa mało istotne do knoba i jedno na prawą stronę. A może i czwarte w tyłek worma. Spróbuję. Szybka operacja. Nie trzeba młynka rozkręcać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 W model podstawowy w rolkę też powinno wejść bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 W model podstawowy w rolkę też powinno wejść bez problemu.Przyjrzałem się schematom i faktycznie. Wygląda na to, że w miejsce tulejki można wstawić łożycho bez zbędnego kombinowania.Zdziwiony jestem bo w starszych konstrukcjach nie było to mozliwe. Trzeba było całe ramię dokładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet1975 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 witam mam podstawową wersje dokładałem łożysko po prawej stronie korby i do rolki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi